سفیر پیشین آمریکا در ناتو معتقد است زمان آن رسیده که گفتوگوهای مستقیم آمریکا و ایران انجام شود.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، سحرگاه جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ در پی حمله تروریستی رژیم صهیونی به تهران و تعدادی از شهرهای کشور، شماری از فرماندهان نظامی، دانشمندان و مردم غیرنظامی به شهادت رسیدند.
تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران محدود به تاسیسات هستهای و نظامی و ترور دانشمندان هستهای نبود و تاسیسات صنعتی و اهداف غیر نظامی نیز مورد حمله قرار گرفت که شماری از مردم اعم از نظامی و غیر نظامی را به شهادت رساند.
تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران در حالی بود که نهادهایی، چون آژانس بین المللی انرژی اتمی حمله به تاسیسات هستهای ایران توسط اسرائیل را محکوم نکرد. در واقع این برای اولین بار بود که این آژانس بعد از جنگ جهانی دوم حمله به تاسیسات هستهای یک کشور را محکوم نکرد.
از سوی دیگر شورای امنیت سازمان ملل نیز در محکومیت این جنایت هیچ قطعنامه و بیانیهای صادر نکرد.
در واکنش به این تجاوز و بر اساس حقوق مصرح در منشور سازمان ملل در زمینه حق دفاع مشروع، ایران نیز پاسخ این تجاوز را با هدف قرار دادن اهداف نظامی در رژیم صهیونیستی داد و نهایتا این جنگ به آتش بس منجر شد.
پس از این تجاوز، آمریکا مجددا از «غنی سازی صفر» در مذاکرات احتمالی با ایران سخن رانده و از طرف دیگر تروئیکای اروپایی نیز برای فعال کردن مکانیسم ماشه اعلام آمادگی کردهاند.
در خصوص این موضوع خبرنگار تابناک گفتگویی با «رابرت ادواردز هانتر» سفیر پیشین امریکا در در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) انجام داده که در ادامه آمده است.
«رابرت ادواردز هانتر» عضو ارشد مرکز «روابط ترانس آتلانتیک» در دانشگاه «جانز هاپکینز» است. وی در کارنامه خود سوابقی، چون مدیریت مرکز «مطالعات استراتژیک ترانس آتلانتیک» در دانشگاه دفاع ملی آمریکا و سمت مشاور ارشد اندیشکده «رند» را دارد. از سمتها و مسئولیتهای دیگر وی در دوههای مختلف میتوان به این موارد اشاره کرد: مشاور سیاست خارجی سناتور ادواردام. کندی (از سال ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۷)، محقق ارشد شورای روابط خارجی (از سال ۱۹۷۰ تا ۱۹۷۳)، محقق مؤسسه بین المللی مطالعات استراتژی (IISS) از سال ۱۹۶۷ تا ۱۹۶۹، همکاری در پروژه پولاریس (Polaris) نیروی دریایی، عضو هیأت سیاست دفاعی «ویلیام کوهن» وزیر دفاع بیل کلینتون (رئیس جمهور سابق آمریکا)، معاون انجمن پیمان آتلانتیک (از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۱)، محقق مرکز علوم و امور بین الملل بلفر در دانشگاه هاروارد، سفیر پیشین آمریکا در سازمان ناتو، عضو شورای روابط خارجی و عضو انجمن کنترل تسلیحات و انجمن علوم سیاسی آمریکا.
*در طول و پس از جنگ ایران و اسرائیل، آمریکا بر «غنیسازی صفر» اصرار داشته است. در حالی که ایران بر حق خود برای غنیسازی تأکید میکند. به نظر شما آیا نقطه تعادلی بین این دو موضع وجود دارد؟
یک پیشنهاد آمریکا این بوده که یک مرکز غنیسازی منطقهای ایجاد شود. ایران به دلایل واضحی چنین چیزی را نمیخواهد.
این میتواند یک سازش خوب باشد، اما مستلزم آن است که هم آمریکا و هم ایران تمایل به بهبود کلی روابط داشته باشند. همچنین هر دو طرف سیاستهای داخلی دارند که مانع این کار میشود.
*اعلام شده که در مذاکرات آینده ایران و آمریکا، عمان دیگر به عنوان میانجی عمل نخواهد کرد و به جای آن از نروژ و چین نام برده شده است. آیا آمریکا مایل است چنین اهرم فشاری را به چین بدهد و آن را به عنوان میانجی در پرونده هستهای ایران بپذیرد؟
نمیدانم چرا عمان نظر خود را تغییر داده است. چین برای ایالات متحده غیرقابلپذیر خواهد بود. زمان آن رسیده که گفتوگوهای مستقیم آمریکا و ایران انجام شود.
*به نظر میرسد تروئیکای اروپایی مصمم به فعالسازی «مکانیسم ماشه» (Snapback) است. ایران نیز اعلام کرده در صورت اجرای این اقدام، پاسخ مناسبی خواهد داد. فعالسازی این مکانیسم چه تأثیری بر آینده مذاکرات هستهای خواهد داشت؟
ترویکای اروپایی باید دست از دشوارتر کردن شرایط بردارد. آنها نباید مکانیسم ماشه را فعال کنند.
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.