معلوم نیست مطالبه کمیسیون فرهنگی مجلس از وزیر علوم چه بوده که موجب نگارش این نامه توسط رئیس دانشگاه تهران شده است؟! اما آن گونه که در آغاز نامه تاکید شده، دستور کار مدیریتی این مجموعه در دولت سیزدهم با مفروضات گام دوم انقلاب اسلامی تدوین شده و «جهاد علمی برای تحقیق دانشگاه کارآفرین با رویکرد مسئولیت پذیری اجتماعی» تعیین شده است.
در بحث خودروهای وارداتی، نظر سازمان حفاظت محیط زیست این بود که باید خودروها هم از نظر پیمایش مورد ارزیابی قرار بگیرند و هم از نظر سن. ما سه سال مدنظرمان بود، ولی در کمیسیون با توجه به مسائلی که اعضای مختلف مطرح کردند، پنج سال به تصویب رسید و از نظر پیمایش هم تصمیم گرفته شد که خودروهای دارای استاندار یورو ۵ باشند. البته خودروهای وارداتی نیازمند مجوزهای محیط زیستی هستند.
اعداد و ارقامی چشمگیر و حتی ترس آور که ظاهرا آنچنان که باید، مسئولان را نگران نکرده است؛ این را میشود از برنامه ریزی برای جذب ۱۱ هزار معلم و مربی پرورشی دریافت که به تاکید مقام مسئول در وزارت آموزش و پرورش، قرار است به قید فوریت و در سال جاری به انجام برسد، در حالی که هم اکنون شمار زیادی از مدارس کشور با کمبود معلم مواجه هستند و سال تحصیلی برای شماری از دانش آموزان بدون معلم آغاز شده!
به فاصله چند روز از برگزاری نشست هم اندیشی شورای شهر و شهرداری تهران در خصوص پروژه احداث «تراموا» در پایتخت، رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران توضیحاتی در خصوص این نشست و موارد مطرح شده در آن ارائه کرد که حاوی نکات جالب توجهی است؛ از خطوط پیشنهادی تراموا در تهران تا سابقه ارائه این طرح و البته مردود شدن آن در گذشته و البته دو دغدغه جدی اعضای شورای شهر در خصوص این کلان پروژه.
«تلاش خواهیم کرد در قالب طرح ساماندهی و تحول نظام آموزش عالی در هر استان یک واحد دانشگاهی پیام نور، دانشگاه آزاد، جامع علمی و کاربردی و فرهنگیان وجود داشته باشد و ضرورتی بر راهاندازی مراکز شهرستانی وجود ندارد»؛ اظهارنظری که نشان میدهد طرح تحول، برنامه مفصلی هم برای تغییر شمار دانشگاهها و حتی جانمایی آنها دارد؛ هرچند هنوز نه این طرح منتشر شده و نه معلوم است، اقدامی تا این اندازه کلان، چگونه قرار است رقم بخورد؟