منابع ایرانی در گفتوگو با شبکه المیادین تاکید کردند که به تعویق افتادن مذاکرات به دلیل مواضع متناقض دولت آمریکا در قبال این مذاکرات انجام شده است.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، پس از برگزاری دور سوم گفتوگوهای میان ایران و آمریکا، نیویورک تایمز مدعی شده بود: دور بعدی گفتوگوها به احتمال زیاد در دو هفته آینده (۲۰ اردیبهشت) برگزار خواهد شد و طرف آمریکایی به کمی زمان برای بررسی اطلاعات و پیشنهادات ایرانیها نیاز دارد.
این در حالی بود که بدر بن حمد آل البوسعیدی، وزیر خارجه عمان پس از پایان دور سوم مذاکرات در مسقط در توئیتی نوشته بود که مذاکرات هفته آینده ادامه خواهد یافت و یک نشست سطح بالا به طور موقت برای سوم ماه مه (۱۳ اردیبهشت) برنامهریزی شده است.
«اسماعیل بقایی»، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه هشتم اردیبهشت درباره نهایی شدن زمان دور چهارم مذاکرات گفته بود: طبق تفاهم مسقط و اعلام میزبان عمانی دور بعد برای شنبه برنامه ریزی شده و تصمیم گیری درباره زمان و مکان با هماهنگی سه طرف خواهد بود و تا به الان این دور روز شنبه ۱۳ اردیبهشت برگزار خواهد شد.
این در حالی است که روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت آکسویس به نقل از منابع آگاه اعلام کرد احتمالاً دور چهارم مذاکرات غیر مستقیم میان ایران و آمریکا در رم به تعویق میافتد.
این منابع اضافه کردند که دور چهارم مذاکرات مذکور به هفته آتی موکول خواهد شد.
«بدر بن حمد آل البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان روز پنجشنبه از تعویق دور چهارم گفتوگوهای ایران و آمریکا خبر داد.
او در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «به دلایل لجستیکی، ما جلسه ایران و آمریکا را که برای روز شنبه سوم میبرنامهریزی شده بود، به زمان دیگری موکول میکنیم. تاریخهای جدید پس از توافق طرفین اعلام خواهد شد.»
«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه و در گفتوگو با خبرنگاران از تغییر زمان برگزاری دور بعدی گفتوگوهای غیرمستقیم ایران-آمریکا که قرار بود روز شنبه ۱۳ اردیبهشت در رم برگزار شود، خبر داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با اشاره به اعلام این موضوع از سوی وزیر امور خارجه عمان، تصریح کرد تعویق گفتوگوها بنا به پیشنهاد وزیر امور خارجه عمان بوده و در مورد تاریخ احتمالی بعدی، متعاقبا اطلاعرسانی خواهد شد.
بقائی در ادامه و با تاکید مجدد بر اراده جمهوری اسلامی ایران برای بهرهگیری از دیپلماسی جهت تامین منافع مشروع و قانونی ملت ایران و خاتمهدادن به تحریم و فشار اقتصادی که حقوق انسانی و رفاه تکتک ایرانیان را نشانه گرفته است، خاطرنشان کرد که هیات نمایندگی ایران از ابتدای ورود به گفتوگوها با حسن نیت، چارچوبهای مشخصی را بر اساس مواضع اصولی کشورمان وفق حقوق بینالملل در حوزه استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای و خاتمه تحریمهای غیرقانونی تعیین و جدیت خود را برای گفتوگوهایی نتیجهمحور جهت نیل به تفاهمی عادلانه، معقول و پایدار نشان داده و در این مسیر با قوت و قدرت ثابتقدم خواهد ماند.
در این راستا، «تمی بروس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا شامگاه پنجشنبه با اشاره به عقب افتادن دور چهارم گفتوگوهای ایران و آمریکا تصریح کرد: «زمان و محل برگزاری دور تازه گفتوگوهای ایران بهزودی مشخص خواهد شد.»
با وجود موافقت مقامات ایرانی، عمانی و اروپایی برای برگزاری گفتوگوهای خود در روزهای جمعه و شنبه، بروس ادعا کرد: «آمریکا هرگز آمادگی خود برای شرکت در گفتوگوهای روز شنبه را اعلام نکرد.»
این درحالی است که منابع آمریکایی همچون «والاستریتژورنال»، «آکسیوس» و «نیویورکتایمز» به نقل از مقامات آمریکایی گزارش کرده بودند که واشنگتن با برگزاری گفتوگوها در روز شنبه موافقت کرده است.
با این وجود، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تصریح کرد: «دور بعدی گفتوگوها با ایران بهزودی برگزار میشود.»
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران با اشاره به تعویق افتادن برگزاری دور چهارم گفتوگوهای ایران و آمریکا در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: ما به همراه طرفهای عمانی و آمریکایی، تصمیم گرفتیم دور چهارم مذاکرات را به دلایل تدارکاتی و فنی به تعویق بیندازیم.
وی تصریح کرد: از طرف ایران، هیچ تغییری در عزم ما برای دستیابی به یک راهحل مذاکراتی ایجاد نشده است.
این دیپلمات عالی رتبه ایرانی افزود: در واقع، ما بیش از هر زمان دیگری مصمم به دستیابی به یک توافق عادلانه و متوازن هستیم؛ توافقی که پایان تحریمها را تضمین و در خصوص اینکه برنامه هستهای ایران برای همیشه صلحآمیز خواهد ماند اعتمادسازی کند؛ ضمن آنکه تضمین شود حقوق ایران به طور کامل رعایت خواهد شد.
دلایل تعویق مذاکرات
منابع ایرانی در گفتوگو با شبکه المیادین تاکید کردند که به تعویق افتادن مذاکرات به دلیل مواضع متناقض دولت آمریکا در قبال این مذاکرات انجام شده است.
آنها بیان کردند: واشنگتن تلاش داشت چارچوب کلی مذاکرات را تغییر دهد؛ این در حالی است که پیشتر بر سر این چارچوب توافق شده بود.
منابع مذکور تصریح کردند: مذاکرات میان ایران و اروپا نیز که قرار بود فردا انجام شود به تعویق افتاده است.
خبرنگار شبکه المیادین نیز گزارش داد: وزارت خارجه ایران بر خطوط قرمز خود به ویژه در بحث موشکی و پهپادی و قدرت دفاعی این کشور تاکید کرده بود. تهران در خصوص جدیت طرف آمریکایی در قبال مذاکرات شک و تردید دارد. پیام به تعویق افتادن این دور از مذاکرات این است که ایران هرگز وارد مذاکرات بیهوده نمیشود. این مسأله نشان میدهد ایران هرگز اجازه نخواهد داد مذاکرات به محلی برای انتقال پیامهای رژیم صهیونیستی تبدیل شود.
وی اضافه کرد: این در حالی است که در دور نخست مذاکرات بر سر عدم طرح مسائل غیر مرتبط با موضوع هستهای توافق شد. ایران میتواند با هر تجاوزی از سوی آمریکا مقابله کند و تمام پایگاههای این کشور در تیررس ایران قرار دارند.
همچنین «مجید تخت روانچی» معاون سیاسی وزیر خارجه و عضو تیم مذاکره کننده ایران، بعد از برگزاری دور سوم مذاکرات با آمریکا در گزارش خود به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفته بود: غنیسازی صفر و بحث موشکی در مذاکرات مطرح نشده و اشارهای به خطوط قرمز کرد؛ از جمله اینکه غنی سازی صفر، یا تواناییهای دفاعی و قدرت منطقهای جز خطوط قرمز ماست و ما بر سر آن مذاکره نمیکنیم و تا حالا در مذاکرات مطرح نشده و تمرکز صرفاً روی بحث هستهای است و اگر جایی بخواهند چیزی را تحمیل کنند، نمیپذیریم و ما بر اساس اصول خود و با در نظر گرفتن دستورالعملها مذاکره میکنیم.
از طرفی برخی منابع اعلام کرده اند که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با ارائه اطلاعات و گزارشهای گمراهکننده به طرف آمریکایی، در مذاکرات ایران و آمریکا مانعتراشی کرده و به هر وسیله ممکنی برای وارد کردن خود به مذاکرات متوسل میشود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.