به گزارش سرویس علم و فناوری تابناک، تیم تحقیقاتی به رهبری «تیموتی پی. جنکینز»، استاد دانشگاه فنی دانمارک، موفق به طراحی پلتفرمی شدهاند که با استفاده از الگوریتمهای پیشرفته هوش مصنوعی، مولکولهایی اختصاصی برای شناسایی و هدفگیری سلولهای سرطانی طراحی میکند.
دکتر جنکینز در این باره میگوید: ما درواقع یک جفت چشم جدید برای سیستم ایمنی خلق کردهایم. پلتفرم ما مولکولهایی طراحی میکند که با سرعتی خارقالعاده – در عرض 4 تا 6 هفته – سلولهای سرطانی را هدف قرار میدهند، بدون آنکه به بافتهای سالم آسیبی وارد شود.
چگونه این فناوری کار میکند؟
سلولهای T، یکی از اجزای حیاتی سیستم ایمنی بدن، با شناسایی پپتیدهایی که روی سطح سلولها توسط مولکولهای pMHC ارائه میشوند، سلولهای سرطانی را هدف قرار میدهند. اما به دلیل تنوع بالای گیرندههای سلولهای T در بدن انسان، بهرهگیری درمانی از این مکانیسم بسیار دشوار و زمانبر بوده است.
با استفاده از این پلتفرم هوش مصنوعی، پژوهشگران موفق شدهاند مادهای مولکولی طراحی کنند که به صورت بسیار دقیق به مولکولهای pMHC هدفی سرطانی به نام NY-ESO-1 متصل میشود؛ پروتئینی که در انواع مختلفی از سرطانها دیده میشود.
خلق سلولهای ایمنی تقویتشده IMPAC-T
پژوهشگران با اصلاح سلولهای T استخراجشده از خون بیماران و افزودن این مولکولهای طراحیشده، نسل جدیدی از سلولهای ایمنی را ایجاد کردند که آنها را IMPAC-T نامیدهاند. این سلولها در آزمایشهای انجامشده توانستهاند با دقت بسیار بالا، سلولهای سرطانی را شناسایی و از بین ببرند.
مراحل درمان بهصورت زیر انجام میشود:
نمونه خون از بیمار در بیمارستان گرفته میشود.
سلولهای ایمنی استخراج شده و در آزمایشگاه با استفاده از پلتفرم هوش مصنوعی اصلاح میشوند.
سلولهای تقویتشده به بدن بیمار تزریق میشوند تا مانند موشکهای هوشمند به شکار سلولهای سرطانی بروند.
گامی بزرگ به سوی درمانهای دقیق و ایمن
«سینه رِکر هادروپ»، استاد دیگر دانشگاه DTU و از نویسندگان این تحقیق، تأکید میکند: دقت در درمان سرطان بسیار حیاتی است. ما با حذف وقایع ناخواسته در مرحله طراحی، توانستهایم خطرات درمان را کاهش دهیم و ایمنی را افزایش دهیم.
چشمانداز آینده: آزمایشهای بالینی در افق
تیم تحقیقاتی پیشبینی میکند که این فناوری در کمتر از پنج سال آینده آماده ورود به فاز آزمایشهای بالینی انسانی خواهد بود. این رویکرد میتواند مسیر درمانهای سرطان را متحول کند و به جای سالها انتظار برای طراحی داروی مؤثر، روند درمان را به بازهای چند هفتهای کاهش دهد.
ترکیب علوم زیستی با توانمندیهای بینظیر هوش مصنوعی، افق تازهای در درمان بیماریهای پیچیدهای، چون سرطان گشوده است. پلتفرم طراحیشده توسط محققان DTU و Scripps، گامی بلند به سوی درمانهای شخصیسازیشده، ایمن و سریع است که نوید آیندهای روشنتر برای بیماران مبتلا به سرطان را میدهد.
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.