با اینکه دستورالعملهای جدید، تمام قید و شرطهای پرداخت وام ۲۰ میلیونی به ساکنان بافت فرسوده برای نوسازی ملکشان را حذف کرده، همچنان ۷هزارهکتار بافت فرسوده در قلب شهرهای استان اصفهان وجود دارد، که تاکنون کمتر از ۳ آن بازسازی شده است.
به گزارش ایلنا، استان اصفهان با وجود ۷ هزار هکتار بافت فرسوده مصوب شهری، ۱۰ درصد از بافتهای فرسوده کشور را در خود جا داده و با اینکه در سالهای گذشته، بارها شرایط جدید و آسان تری برای پرداخت وام نوسازی اعلام شده، اما بحران مالکیت برای ساکنان این محلات ناامن، به اندازهای جدی است که زندگی زیر سقفهای لرزان و ناامن را به نوسازی خانه خود ترجیح میدهند.
مشکل مالکیت و مهاجرات ساکناناصفهان هر روز گسترش مییابد و معماران شکلهای جدیدی از ساخت و ساز و کاربرد مصالح را به نمایش میگذارد با این حال در هسته مرکزی شهر، بافت قدیمی گستردهای با کوچههای تو در تو، باریک و گاهی سقف دار و خانههایی با دیوارها و سقفهای کاه گلی و چوبی خودنمایی میکند.
مشکل اصلی مالکان خانههای قدیمی و فرسوده اصفهان، نداشتن سند، یا اسناد مجهول، قولنامهای و پیچ و خمهای انحصار وراثت است که وقتی به شکل قدیمی و نامناسب پلاکها، معابر کم عرض و پر پیچ و خم و نبود زیر ساختهای لازم برای رساندن امکانات اضافه میشود، نوسازی را به رویایی دست نیافتنی تبدیل کرده است.
به همین دلیل خانوادههایی که وضع اقتصادی بهتری دارند، منزل قدیمی خود را به اتباع افغان یا خانوادههای محروم دیگری اجاره میدهند و محلات دیگر شهر را برای زندگی انتخاب میکنند، بقیه ساکنان باید بمانند و با همه این مشکلات دست و پنجه نرم کنند.
دو سوم خانهها خالی استحسین جعفری مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان، بافتهای فرسوده را به سه دسته تاریخی، غیرتاریخی و بافت فرسوده حاشیهای تقسیم میکند و میگوید: مشکل اصلی بافتهای فرسوده، اجتماعی است و بافت نامناسب، پلاک نامناسب، کوچه تنگ و تاریک، کمبود خدمات فضای سبز، کمبود خدمات بهداشتی و عدم پایداری بناها را شامل میشود.
وی با اشاره به شناسایی ۵۳ لکه بافت فرسوده در شهر اصفهان، بیان داشت: جمعیت ساکن در این محلات، ۳۵۰ هزار نفر است در حالی که امکان افزایش جمعیت دراین نقاط به ۹۰۰ هزار نفر وجود دارد.
ناامنی نیمی از ساختمانهای اصفهانرئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان اصفهان نیز معتقد است ساختمانهایی که در سالهای قبل، یعنی دهه ۶۰ و نیمه اول دهه ۷۰ ساخته شدهاند قطعاً تا ۸۰ درصد مقابل زلزله مقاوم نیستند.
مصطفی بهبهانی بر این اساس، نزدیک به نیمی از خانههای شهر اصفهان را در برابر زلزله غیرایمن دانست و گفت: ساختمانهای تاریخی اصفهان زیر بارهای جانبی ناشی از لرزش زمین نمیتواند مقاومت کند و حتی با کوچکترین زمین لرزهها باید منتظر فجایع بزرگ باشیم.
وی یادآور میشود: اصفهان، شهری تاریخی است و باید بهسازی شود اما این کار نیاز به تامین منابع و سرمایههای برنامه ریزی شده دارد.
پیشرفت ۳ درصدی نوسازیاین در حالی است که به گفته محمد حجازی مدیرکل دفتر فنی استانداری اصفهان بیش از ۷ هزار هکتار بافت فرسوده مصوب شهری در استان اصفهان وجود دارد که تاکنون حدود ۳ درصد آن احیا و بازسازی شده است.
مدیرعامل شرکت عمران و مسکنسازان منطقه مرکزی نیز در گفتگو با ایلنا تاکید کرد برای نوسازی بافتهای فرسوده استان اصفهان، هفت هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
غلامرضا عمرانی با اشاره به اینکه مجلس شورای اسلامی در برنامه پنجم توسعه مقرر کرده که ظرف ۱۰ سال ۷۰ هزار هکتار بافت فرسوده کشور نوسازی و احیا شود، اظهار میدارد: این تکلیف در حالی محول شده که نوسازی هر هکتار بافت فرسوده ۱۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
۸۷۰ میلیارد تسهیلات برای نوسازی ۵ هزار خانه فرسودهغلامرضا عمرانی وی با اشاره به تصویب حدود ۳۰ میلیارد ریال تسهیلات برای پرداخت به ۱۶۳ واحد مسکونی در سال جاری، گفت: از سال ۸۵ تاکنون حدود ۸۷۰ میلیارد ریال تسهیلات در بافت فرسوده استان اصفهان به حدود ۵۳۰۰ واحد پرداخت شده است، با روند جدید پرداخت تسهیلات آمار پرداخت تسهیلات در پایان سال از مرز یکهزار میلیارد ریال خواهد گذشت و همچنین تا پایان سال جاری تعداد یک هزار و ۳۱ واحد مسکونی که از تسهیلات بافت فرسوده به میزان ۲۰۰ میلیارد ریال استفاده کردهاند افتتاح خواهد شد.
وی از ابلاغ شیوهنامه مسکن خودمالکی در بافت فرسوده از سوی وزیر راه و شهرسازی خبر داد و گفت: باهماهنگیهای انجام گرفته متقاضیان تسهیلات میتوانند بدون نیاز به معرفی نفرات، از وام هفت درصدی در شهر اصفهان و چهار درصدی در سایر شهرها استفاده کنند.
هر میزان متقاضی باشد وام میدهیمعمرانی معتقد است با ابلاغ سهمیه ساخت دو هزار واحد مسکن خود مالکی در بافت فرسوده و همچنین سهمیه سایر بانکها در سال ۹۱، شرایطی فراهم آمده که هر میزان که متقاضی در بافت فرسوده باشد و با هر شرایطی قادر خواهند بود از تسهیلات نوسازی استفاده کنند.
مدیر عامل شرکت عمران و مسکن سازان استان اصفهان مبلغ این تسهیلات را در حال حاضر ۲۰۰ میلیون ریال به ازای هر واحد دانست و افزود: در صورت تصویب شورای پول و اعتبار، این رقم به ۳۰۰ میلیون ریال افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه از سال ۸۶ تاکنون حدود ۲۱هزار واحد مسکونی در بافتهای استان اصفهان توسط مردم احداث شده، افزود: این میزان ساخت و ساز منجر به نوسازی حدود ۱۴۲ هکتار از مساحت بافتهای فرسوده شده است.
عمرانی تاکید کرد: بیشترین سهم در نوسازی بافتهای فرسوده مربوط به ساخت و ساز توسط مردم است که دولت با تاکید بر این موضوع و در راستای افزایش حضور مردم در دو جبهه اقدامات فرهنگی و ترویجی و اقدامات اجرایی به منظور توسعه زیرساختها در بافتهای فرسوده اقدام کرده است.
وی ادامه داد: به همین منظور در سه ماه نخست سال بیش از یک میلیارد ریال در زمینه اقدامات فرهنگی ترویجی و همچنین ۲۰ میلیارد ریال در راستای اصلاح معابر و توسعه زیرساختها توسط شرکت عمران و بهسازی شهری ایران هزینه شده است.