فراهانی در گفتگو با تابناک مطرح کرد:

کریدور زنگزور آمریکایی تهدیدی برای مرز استراتژیک ایران و ارمنستان‌

کارشناس مسائل ترکیه و قفقاز تاکید دارد که کریدور زنگزور آمریکایی تهدیدی برای مرز استراتژیک ایران و ارمنستان‌ است.
کد خبر: ۱۳۱۸۴۳۲
|
۳۰ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۵۵ 21 July 2025
|
2251 بازدید
|
کریدور زنگزور آمریکایی تهدیدی برای مرز استراتژیک ایران و ارمنستان‌
ابراهیم فراهانی معتقد است که آمریکا با حمایت از ترکیه و جمهوری آذربایجان دنبال گسترش نفوذ خود در منطقه است و ایجاد کریدور یا دالان تورانی می‌تواند مسیر‌های اقتصادی و ژئوپلیتیکی ایران را دور بزند و مرز استراتژیک ایران با ارمنستان را زیر سوال ببرد.
 
گفتگوی تابناک با این کارشناس مسائل ترکیه و قفقاز را در ادامه بخوانید:
 
سفیر آمریکا در ترکیه پیشنهاد اجاره ۱۰۰ ساله «کریدور زنگزور» به یک شرکت آمریکایی را برای ایجاد صلح در قفقاز جنوبی مطرح کرده، اهداف آمریکا از ارائه چنین طرحی چیست؟
در واقع این پیشنهاد بخشی از برنامه گسترده‌تر آمریکا برای شکل‌دهی به نظم جدید در قفقاز جنوبی است؛ نظمی که با حذف ایران از مسیر‌های ژئواستراتژیک منطقه‌ای و اتصال کشور‌های ترک‌زبان از طریق یک کریدور واحد، موسوم به دالان تورانی، شکل می‌گیرد. آمریکا با حمایت از ترکیه و جمهوری آذربایجان دنبال گسترش نفوذ خود در منطقه است و این کریدور می‌تواند مسیر‌های اقتصادی و ژئوپلیتیکی ایران را دور بزند و مرز استراتژیک ایران با ارمنستان را زیر سوال ببرد.
ترکیه نقشی کلیدی در هدایت کشور‌های ترک‌زبان دارد و تلاش دارد هژمونی ژئوپلیتیکی خود را تا آسیای میانه گسترش دهد. این مسیر پیوند ترکیه با آذربایجان و سایر کشور‌های ترک‌زبان را تقویت می‌کند.
 
این پیشنهاد گویا اولین بار توسط ترکیه مطرح شده؛ منافع ترکیه از این پیشنهاد چیست؟ آیا روسیه با چنین طرحی موافق خواهد بود؟
ترکیه به‌عنوان برادر بزرگ‌تر جهان ترک، نقشی کلیدی در هدایت کشور‌های ترک‌زبان دارد و از طریق این کریدور تلاش دارد هژمونی ژئوپلیتیکی خود را تا آسیای میانه گسترش دهد. این مسیر نه تنها پیوند ترکیه با آذربایجان و سایر کشور‌های ترک‌زبان را تقویت می‌کند، بلکه نقش راهبردی آنکارا در پروژه‌های ترانزیتی را نیز ارتقا می‌دهد. از سوی دیگر روسیه که از سال ۲۰۲۲ درگیر جنگ در اوکراین شده و از منطقه قفقاز غافل مانده، به احتمال زیاد با چنین طرحی مخالف خواهد بود مگر اینکه امتیازات گسترده‌ای به دست آورد.
 
ایران اعلام کرده مخالف مسیر‌های مواصلاتی در قفقاز جنوبی نیست مشروط به اینکه حاکمیت کشور‌ها بر آن مسیر‌ها وجود داشته باشد و به ضرر هیچ کشوری نباشد. معنای این حرف درخصوص کریدور زنگزور این است که حاکمیت ارمنستان بر آن وجود داشته باشد و مسیر زمینی ایران به ارمنستان را قطع نکند. آیا ایجاد کریدوری که منافع ایران را در نظر داشته باشد متصور است؟
از منظر ایران، هرگونه مسیر ترانزیتی در منطقه باید تحت حاکمیت ملی کشور‌ها باشد و نباید مسیر زمینی ایران به ارمنستان را تهدید کند. طرح‌هایی نظیر دالان تورانی که در عمل بخشی از خاک ارمنستان را از حاکمیت این کشور خارج کرده و به یک مسیر بین‌المللی تحت مدیریت کشور ثالث تبدیل می‌کند با اصول اعلامی ایران سازگار نیست. البته در صورتی که این مسیر با حفظ حاکمیت ارمنستان و بدون آسیب به منافع ایران اجرا شود، امکان گفت‌و‌گو و تعامل در مورد آن وجود دارد.
 
در صورت توافق ارمنستان بر فرمولی که مرز ایران را با این کشور مخدوش یا مسیر ترانزیتی ایران را محدود کند، ایران ناچار خواهد شد رویکردی قاطعانه اتخاذ کند.
آیا ممکن است ارمنستان با فرمولی موافقت کند که منافع ایران را در نظر نگرفته باشد؟ در چنین حالتی رویکرد ایران چه خواهد بود؟
احتمال چنین سناریویی منتفی نیست، به‌ویژه در شرایطی که ارمنستان تحت فشار‌های سیاسی یا وعده‌های اقتصادی غرب قرار گیرد. در صورت توافق ارمنستان بر فرمولی که مرز ایران را با این کشور مخدوش یا مسیر ترانزیتی ایران را محدود کند، ایران ناچار خواهد شد رویکردی قاطعانه اتخاذ کند. هر چند ایران به دلیل فشار‌های ناشی از پرونده هسته‌ای و تحریم‌ها تاکنون رویکردی مماشات‌آمیز نسبت به آذربایجان اتخاذ کرده، اما در صورت رفع این محدودیت‌ها، تهران می‌تواند در قفقاز جنوبی سیاستی فعال‌تر و مقتدرانه‌تر اتخاذ کند.
 
اگر کریدور زنگزور با فرمول ادعایی آمریکا شکل بگیرد، چه دلالت‌هایی برای چین خواهد داشت و بر مسیر مواصلاتی چین به قفقاز از طریق کریدور خزر چه تأثیری خواهد داشت؟
ایجاد این کریدور، بخشی از طرح کلان‌تر غرب برای کنترل مسیر‌های شرقی–غربی و کاهش نفوذ چین در منطقه است. مسیر زنگزور در صورت تحقق، می‌تواند جایگزینی برای بخشی از کریدور خزر شود و پیوند مستقیم‌تری میان اروپا، ترکیه و آسیای مرکزی برقرار سازد. این امر باعث تضعیف پروژه‌های مشارکتی چین با کشور‌های منطقه خواهد شد و می‌تواند ابتکار «کمربند و جاده» را در این ناحیه به چالش بکشد.
مسیر زنگزور در صورت تحقق، می‌تواند جایگزینی برای بخشی از کریدور خزر شود و پیوند مستقیم‌تری میان اروپا، ترکیه و آسیای مرکزی برقرار سازد.
 
در مجموع، اجرای چنین طرحی نه تنها موقعیت ژئوپلیتیکی ایران، بلکه نظم منطقه‌ای و نقش قدرت‌های بزرگی، چون چین و روسیه را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد. در شرایط فعلی، ایران باید با دقت تحولات منطقه را رصد کرده و در صورت احیای قدرت مانور بین‌المللی، نقش خود را در قفقاز جنوبی بازتعریف کند.
 
گفتگو: مهتاب بهرامی آسترکی
اشتراک گذاری
برچسب ها
سلام پرواز
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۳۰
تو را به خدایی که می پرستید سه شنبه ۳۱ تیر ادارات تهران را تعطیل کنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۳۰
این کریدور یه راه اتصاله شما هم میتونی از اون راه استفاده کنی قرار هم نیست کنار راه دیوار بکشند که شما نتونی رد بشی ...
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۴/۳۰
به جای این جبهه گیری ها سعی کنیم از محاسن این طرح برای اقتصاد و صادرات و واردات کشورمان استفاده کنیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۴/۳۰
اهل فن میدانند که هیچ راه ترانزیتی از ارمنستان به اروپا وجود ندارد!
راه آهن موجود تبریز جلفا که به راه آهن سراسری شوروی سابق متصل است را فعال کرده و خودمان بایستی مثل برادر بزرگتر کشورهای منطقه را دور هم جمع کنیم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۴/۳۰
هدف نهایی این کریدور حذف مسیر ارتباطی ایران به اروپا از مرز ارمنستان و محاصره ایران ودر نهایت ایجاد کمربند کامل صهیونیستی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۳۰
ما مردم در خواب
ارومیه خشک شد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۵ - ۱۴۰۴/۰۴/۳۰
قابل توحه مسعود پزشکیان
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۴/۳۰
شما هم می توانید با ارمنستان وارد توافق شوید و آن کریدور را که زمانی جز خاک ایران بوده برای مدت ۱۰۰ سال اجاره کنید و بدین ترتیب جلوی دخالت آمریکا و ترکیه را در منطقه بگیرید و از زیادخواهی آذربایجان بکاهید . با این روش هم مرز ما با ارمنستان که استراتژیک هست حفط میشه و هم جلوی نفوذ بیگانه به منطقه گرفته میشه و هم راه ارتباطی ما باروسیه حفط خواهد شد .
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۴/۳۰
صد درصد در جلسات پی درپی اسرائیل با حکومت علی اف در همین چند هفته اخیر این موضوع توسط اسرائیل برای آمریکا راه نشان داده
ع
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۴/۳۰
چرا هیچ کاری نمی کنید
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# عملیات وعده صادق 3 # جنگ ایران و اسرائیل # مذاکره ایران و آمریکا # آژانس بین المللی انرژی اتمی # حمله آمریکا به ایران
نظرسنجی
آیا موافق ساخت بمب اتم هستید؟
الی گشت