آبله مرغان؛ از پیشگیری تا علائم بیماری و درمان

آبله مرغان یک بیماری ویروسی شایع و مسری است که بیشتر کودکان را مبتلا می‌کند و با بثورات پوستی قرمز و خارش‌دار همراه است و راه‌های پیشگیری از آن شامل واکسیناسیون و رعایت بهداشت فردی می‌شود و درمان این بیماری، بیشتر درمان حمایتی و شامل استراحت، مصرف مایعات و استفاده از داروهای تسکین‌دهنده است.
کد خبر: ۱۳۰۳۷۶۸
|
۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۰:۳۰ 06 May 2025
|
573 بازدید

به گزارش تابناک به نقل از ایمنا، آبله مرغان یک بیماری ویروسی بسیار مسری است که توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد می‌شود، این بیماری به طور معمول در کودکان دیده می‌شود، اما بزرگسالان نیز ممکن است به آن مبتلا شوند که علائم اولیه آن شامل تب، سردرد، خستگی و از دست دادن اشتها است، پس از چند روز، بثورات پوستی قرمز و خارش‌دار ظاهر و به تاول‌های پر از مایع تبدیل و تاول‌ها به مرور خشک و پوسته‌پوسته می‌شود.

یکی از مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از آبله مرغان، تزریق واکسن واریسلا است، این واکسن به طور معمول در کودکی تزریق می‌شود و می‌تواند از ابتلاء به بیماری جلوگیری کند یا شدت علائم را کاهش دهد، اما ممکن است یافتن آن راحت نباشد، همچنین رعایت بهداشت فردی و اجتناب از تماس نزدیک با افراد مبتلا می‌تواند خطر انتقال بیماری را کاهش دهد.

درمان آبله مرغان بیشتر درمانی حمایتی است و شامل مدیریت علائم می‌شود؛ برای کاهش خارش، استفاده از لوسیون کالامین و حمام جوش شیرین توصیه می‌شود و مصرف داروهای ضدتب مانند استامینوفن می‌تواند به کاهش تب کمک کند همچنین نوشیدن مایعات فراوان و استراحت کافی برای بهبود سریع‌تر ضروری است.

رژیم غذایی مناسب نقش مهمی در بهبود بیماران مبتلا به آبله مرغان دارد، مصرف غذاهای غنی از ویتامین C مانند مرکبات و توت‌فرنگی، ویتامین A مانند هویج و کدو تنبل و پروتئین‌های سالم مانند گوشت، ماهی و تخم‌مرغ توصیه می‌شود و افراد باید از مصرف غذاهای تند، اسیدی و شور که ممکن است باعث تحریک ضایعات پوستی شود، خودداری کنند.

آبله مرغان تا چند روز مسری است؟

زهرا موحدی‌نیا، پزشک و فعال حوزه خانواده با بیان اینکه آبله مرغان یک بیماری ویروسی مسری است، اظهار کرد: علائم این بیماری شامل تب و بی‌حالی و دانه‌های تاولی (آبدار) می‌شود و دوره نهفتگی آن بین ۱۰ تا ۲۱ روز است، در واقع تا ۲۱ روز بعد از تماس با یک فرد بیمار، ممکن است علائم بیماری ظاهر شود.

وی با بیان اینکه احتمال می‌رود حتی تا سه هفته پس از آلوده شدن به این بیماری علائم بروز کند، افزود: احتمال انتقال این بیماری از یک تا دو روز پیش از بروز دانه‌ها امکان‌پذیر است و احتمال انتقال بیماری تا خشک شدن آخرین دانه وجود دارد.

پزشک و فعال حوزه خانواده با بیان اینکه ابتلاء به آبله مرغان در بزرگسالان سخت‌تر و عارضه‌دارتر است، تصریح کرد: در صورت ابتلای کودکان به این بیماری، توصیه می‌شود افراد به پزشک مراجعه و داروهای ضدویروسی دریافت کنند و می‌توانند از داروهایی برای بهبود خارش بدن مانند قرص یا شربت از گروه آنتی‌هیستامین‌ها از جمله هیدروکسی زین و پماد کالامین دی و مسکن‌هایی مانند استامینوفن برای کم کردن دردهای عضلانی و سردردها استفاده کنند.
توصیه‌های کمک‌کننده برای بیماران مبتلا به آبله مرغان

موحدی‌نیا با تاکید بر اینکه مصرف بروفن در آبله مرغان ممنوع است، ادامه داد: از نظر طب ایرانی، این بیماری گرم است و تدابیر و پرهیزها با این منطق تجویز می‌شود و به طور کلی، داشتن استراحت نسبی، استحمام کوتاه روزانه با آب ولرم، پوشیدن لباس نخی راحت، کوتاه بودن ناخن‌ها برای جلوگیری از خراش پوستی در صورت خارش، باید مد نظر قرار گیرد.

وی گفت: خنک بودن هوای منزل، کاهش تعریق، خوردن غذاهای سبک به ویژه سوپ با موادی مانند جو، گشنیز، هویج، عدس پلو ساده بدون پیازداغ و کشمش، سوپ جوجه با آبغوره، خوراک ماش با گشنیز با یا بدون گوشت پرندگان کوچک و مصرف شربت کم شیرینی خاکشیر و تخم شربتی و آب‌لیمو ترش تازه برای بیماران توصیه می‌شود.

پزشک و فعال حوزه خانواده اضافه کرد: اسپری گلاب، اسپری کاسنی، اسپری دم کرده پنیرک یا ختمی، ضماد پنیرک دم کرده خنک شده، خمیر مورد کوبیده شده با آب، خمیر آردجو به‌ویژه جو دوسر با گلاب یا آب، سدر و ماست روی دانه‌ها، مالیدن روغن بنفشه یا روغن بابونه روی ضایعات، دود خاکشیر یا عنبرنسا و عناب جوشانده خنک شده یک استکان سه بار در روز می‌تواند مفید باشد.

برای کاهش ناراحتی ناشی از تاول‌های پوستی، پوشیدن لباس‌های نخی و گشاد توصیه می‌شود و کوتاه نگه داشتن ناخن‌ها می‌تواند از خراشیدن و عفونت ثانویه جلوگیری کند، همچنین استفاده از کمپرس سرد روی نواحی خارش‌دار نیز می‌تواند تسکین‌دهنده باشد.

آبله مرغان به طور معمول در طول مدت دو هفته بهبود می‌یابد، اما در بعضی موارد ممکن است عوارضی مانند عفونت‌های پوستی، التهاب مغز (آنسفالیت) یا ذات‌الریه ایجاد شود و افراد با سیستم ایمنی ضعیف، زنان باردار و نوزادان در معرض خطر بیشتری برای عوارض شدید هستند و باید تحت نظر پزشک قرار گیرند.

اگرچه آبله مرغان یک بیماری شایع و به طور معمول خفیف است، اما رعایت مراقبت‌های لازم می‌تواند به کاهش علائم و جلوگیری از عوارض کمک کند و داشتن استراحت کافی، مصرف مواد غذایی مغذی و مدیریت استرس نقش مهمی در تسریع روند بهبودی دارد.

حفظ بهداشت فردی و اجتناب از خاراندن ضایعات پوستی می‌تواند خطر عفونت‌های ثانویه را کاهش دهد و افراد مراقب باشند که بیماران مبتلا باید از تماس با سایر افراد به‌ویژه افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، دور بمانند و در صورت مشاهده علائم شدید یا طولانی‌مدت مانند تب بالا، سختی در تنفس یا عفونت‌های پوستی گسترش‌یافته، مراجعه به پزشک ضروری است و توجه به نکات پیشگیری و درمان نه‌تنها به کاهش علائم بیمار کمک می‌کند، بلکه از انتقال بیماری به سایر افراد نیز جلوگیری خواهد کرد.

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت