سرویس مجلس «تابناک» ـ وزیر نیرو امروز برای دفاع از عملکرد هجده ماهه خود، وارد مجلس شد تا شاید بتواند با توضیحات خود، نمایندگان را قانع کند.
به گزارش خبرنگار «تابناک»، نامجو که بر خلاف بهبهانی، راه تعامل با مجلس را در پیش گرفته است، پس از آنکه نتوانست نمایندگان را از استیضاح خود منصرف کند، میکوشد با احترام به قانون و با حضور در مجلس، بتواند دولت دهم را در ادامه راه همراهی کند.
استیضاح کننده اول
وزارت نیرو، بدهی خود را پرداخت نمیکند
یکی از نمایندگان از دو هزار شرکت بدهکار از وزارت نیرو سخن گفت که باعث بیکاری ده ها هزار کارگر شده است.
نصیری قیداری به عنوان نخستین نماینده از سوی استیضاح کنندگان، با اشاره به توصیه امام خمینی (ره) که به نمایندگان مجلس توصیه کرده بودند، برای نظارت بر دولت تا استیضاح وزیر پیش روند، اما عیب جویی و انتقام گیری نکنند، گفت: سوگند میخورم، در این استیضاح به دنبال انتقام گیری نیستم، چرا که فرقهاست بین استیضاح و عیب جویی و انتقام گیری.
وی با اشاره به اینکه سالهاست در کشور ترانسفورماتور از سوی شرکت ایران ترانسفورماتور ساخته میشود، از وابستگی تنها دو کالا از این ترانسفورماتورها به بیرون از کشور یاد کرد و افزود: تا سال 87، ما سالانه صادرات 70 درصدی به کشورهای خاورمیانه داشتیم و این یک شرکت برتر در منطقه است.
نماینده زنجان از 4200 نفر کارگر و کارمند این شرکت سخن گفت و افزود: متأسفانه، وزارت نیرو نزدیک سیصد میلیارد تومان به این شرکت بدهکار است و ما بارها از وزیر نیرو خواستیم که این بدهی را پرداخت کنند، اما تا کنون به آن توجه نشده است. آیا وزارت نیرو پول ندارد؟ پس چرا از چین، اکراین و هلند رفتهاید ترانس خریدهاید؟ این چه حمایتی از صنایع داخلی است؟
به گفته وی، دوازده هزار ترانس از سوی وزارت نیرو به این شرکت سفارش داده شده است؛ اما نمیروند آنها را تحویل بگیرند و پولش را پرداخت کنند.
نصیری در پایان از بی کفایتی وزیر نیرو در اداره این وزارتخانه سخن گفت و از نمایندگان خواست تا برای احقاق حقوق مردم و کارگران به این استیضاح رأی دهند.
استیضاح کننده دوم
این استیضاح برای تضعیف دولت نیست
مجید ناصرینژاد از بیبرنامگی وزیر نیرو برای رفع مشکل خشکسالی، تأمین آب شرب و فاضلاب شهری گلایه کرد.
نماینده شادگان به عنوان دومین نماینده از سوی استیضاح کنندگان وزیر نیرو، با تأکید بر اینکه از حامیان دولت احمدینژاد است، سوگند خورد که این استیضاح برای تضعیف دولت نیست و اتفاقا نمایندگان برای تقویت دولت و خیرخواهی برای رئیسجمهور ارزشی و اصولگرا این استیضاح را پیگیری کردهاند.
وی با بیان این که این استیضاح از هفت ماه پیش در دستور کار نمایندگان بوده و حتی پیش از استیضاح وزیر راه به دنبال آن بودهاند، گفت: با این حال ، می خواستیم با مذاکراتمان با وزیر نیرو، مشکلات را حل کنیم، ولی این اتفاق نیفتاد و ناگزیر از برگزاری استیضاح شدیم.
ناصرینژاد از حیاتی بودن تأمین آب شرب برای مردم یاد کرد و ادامه داد: متأسفانه وزیر نیرو فاقد توانمندی مدیریت این وزارتخانه است و برنامههای قاطع برای حل مسائل بحرانی ندارد. هرچند او فردی معتقد و ارزشی است، به عنوان سکاندار وزارت نیرو، برنامه مدیریتی لازم را ندارد.
وی از وضعیت نامناسب آب در نقاط دور افتاده کشور سخن گفت و افزود: پاسخهای وزیر نیرو که بیش از دیگر وزرای دولت در معرض پرسش های نمایندگان بوده، همواره کلیشهای و کلی بوده و هیچ نتیجه عملیای نداشته است.
نماینده شادگان از بیبرنامگی وزارت نیرو برای راه اندازی فاضلاب شهری در نقاط گوناگون یاد کرد و گفت که در اهواز این فاضلاب مستقیم وارد رودخانه کارون میشود. در حالی که آب کارون برای کشاورزی استفاده و حتی در مناطقی آب شرب روستائیان را شامل میشود.
وی رأی به استیضاح را بر پایه تکلیف نمایندگان و عهد آنها با مردم و خداوند خواند.
استیضاح کننده سوم
وزیر ضعیف را باید استیضاح کرد
امین شعبانی از انحراف عملکرد وزارت نیرو از قانون برنامه چهارم و قوانین بودجه سنواتی خبر داد.
نماینده سنندج به عنوان سومین نماینده از سوی استیضاح کنندگان وزیر نیرو نیز سخنان خودش را همچون دو نماینده قبل با این سخن آغاز کرد که این استیضاح به منزله مخالفت با دولت نیست.
وی با تأکید بر اینکه او هم از علاقه مندان به دولت است و از احمدینژاد هم متشکر است، ادامه داد: اما باید وزیر ضعیف را استیضاح کرد. چون او به اهداف برنامه چهارم عمل نکرده است.
شعبانی از سهل انگاری وزیر نیرو در تجهیز روستاییان به تأمین آب کشاورزی و آبیاری با شیوههای نوین سخن گفت و افزود: به همین دللی همچنان شاهد آبیاری سنتی هستیم و 60 درصد میوه کشور از بیرون وارد می شود، چون کشاورزان توانایی تولید داخلی ندارند و شما برای تأمین آب کشاورزی هیچ کاری نکردید.
وی با بیان اینکه وزیر نیرو در سفرهای استانی، مصوباتی برای جابجایی کانالهای آبهای مرزی داشته و منجر به بیآبی در برخی مناطق شده است، از نامجو پرسید: شما با کدام مجوز این کار را انجام دادید و به جای مهار آبهای مرزی، آنها را جابهجا کردهاید؟ مگر قانونگذار قادر به تشخیص اولویتها نبوده که شما سرخود قانون را تغییر میدهید.
نماینده سنندج به انحراف عملکرد وزارت نیرو از قانون برنامه چهارم و قوانین بودجه سنواتی بنا بر گزارش های دیوان محاسبات اشاره کرد و افزود: نمایندگان پاسخ انتظارات حوزههای انتخابیهشان درباره آب شرب و فاضلاب را چه بدهند؟
استیضاح کننده چهارم
اجرا نشدن مصوبات استانی،توهین به دولت نیست؟
یوسف نجفی، نماینده مراغه به عنوان چهارمین نماینده از سوی استیضاح کنندگان وزیر نیرو، از نگاه ملی نمایندگان در این استیضاح دفاع کرد.
وی با بیان اینکه نامجو را شخصی متعهد و ارزشی میداند، ادامه داد: وزیر در مقابل دولت و مجلس باید پاسخگو باشد. استفاده از ابزار استیضاح نیز به منزله مخالفت با دولت نیست و ما تنها به دنبال متوجه کردن دولت به این مسائل هستیم.
نماینده مراغه که می گفت از مخالفان استیضاح وزیر راه بوده و در آن جلسه به این استیضاح تذکر داده است، تأکید کرد که استیضاح وزیر نیرو به هیچ وجه سیاسی نیست و تنها به دلیل عدم توانمندی وی در اعمال وظایف وزارت است.
وی از یکی از معاونین وزیر نیور گلایه کرد و بی آنکه از او نامی ببرد، گفت: وزارت نیرو باید به مصوبات سفرهای استانی دولت جامه عمل بپوشاند. اما یکی از معاونین وزیر نیرو گفت که هیچ اعتقادی به مصوبات استانی دولت ندارد و آنها را غیرکارشناسی میداند، در حالی که این یک توهین به دولت است.
نجفی با بیان اینکه موفقیت دولت، موفقیت مجلس است، از اینکه برخی نمایندگان را به برخورداری از نگاه منطقهای و نه ملی، متهم میکنند، انتقاد کرد و افزود: مشکل کم آبی و خشکسالی یک مشکل منطقهای نیست.
وی از نگاه تبعیض آمیز دولت به تأمین بودجه برای مناطق گوناگون کشور یاد کرد و افزود: متأسفانه، در همین لایحه بودجه 90 هم بودجه متناسبی در سراسر کشور برای تأمین آب و برق، توزیع نشده است.
این نماینده اصولگرا خودش را از دلسوزان وزیر نیرو خواند که دو بار هم از او دفاع جانانهای کرده است، اما اکنون برای عمل به وظایف نمایندگیاش ناگزیر از برگزاری این استیضاح است.
استیضاح کننده پنجم
استیضاح؛ فرصتی برای شناسایی نقاط ضعف
محمدقسیم عثمانی از تحقق نیافتن وعدههای وزیر از جلسه بررسی رأی اعتماد گرفته تا سفرهای استانی خبر داد و پرسید: آقای نامجو چرا استعفا ندادهاید؟
نماینده بوکان به عنوان پنجمین نماینده از سوی استیضاح کنندگان وزیر نیرو، با بیان اینکه استیضاح میتواند فرصتی برای شناسایی نقاط ضعف وزیر باشد، ادامه داد: آقای وزیر چقدر به قول و وعدههایتان برای اتمام پروژهها عمل کردهاید؟ خلف وعده به فرموده پیامبر میدانید نشانه چیست؟
وی با بیان اینکه خلف وعده وزیر نیرو منجر به نگاه منفی مردم به دولت میشود، ادامه داد: به ما آمارهای فضایی و رویایی ندهید چون واقعیات موجود از دید ما نمایندگان پنهان نیست. ما می دانیم که شما بر کرسی وزارتید، اما دیگرانی کار وزارت را میکنند و همان ها شما را به این روز انداختهاند! این چندگانگی در حوزه وزارت نیرو را زیبنده نظام جمهوری اسلامی می دانید؟
به گفته وی، مدیریت نامجو منجر به طولانی شدن پروژهها و اتلاف منابع ملی شده است و هنر وی به عنوان وزیر در تخصیص بهینه منابع، تا کنون مشاهده نشده است. چون به جای استفاده حداکثری از امکانات با کمترین هزینه، محقق نشده است.
نماینده بوکان از وزیر نیرو پرسید: آیا عملکرد خود را مهرورزانه میدانید؟ ارایه شعارهای رنگارنگ به مردم، برقرار عدالت اجتماعی است؟ اگر نمیتوانید به وعدههای خود و دولت عمل کنید، چرا کرسی وزارت را تحویل نمیدهید تا فرد قویتری جانشین شما شود؟ مگر رئیس جمهور در نامه به مجلس خود را ملزم به اجرای قانون ندانستهاند؟ پس چرا شما چنین نمی کنید و قوانین مصوب مجلس را اجرا نکردهاید؟ به کدام یک از برنامههایتان در هنگام بررسی رأی اعتماد، عمل کردهاید؟ فکر نمیکنید دچار روزمرگی شدهاید؟
ششمین استیضاح کننده
برای حل کم آبی و بیآبی چه برنامهای دارید؟
یکی از نمایندگان همشهری وزیر نیرو، خود را دوستدار احمدینژاد و نامجو معرفی کرد و گفت: صلاح کشور، دولت و وزارت نیرو در این است که نامجو در جای دیگری خدمت کند.
رضا حسینی به عنوان ششمین نماینده از سوی استیضاح کنندگان وزیر نیرو، با بیان اینکه نامجو انگیزهای برای وزارت ندارد، ادامه داد: می دانید مسئولان استانی تان هر یک ساز خود را میزنند و کسی به مشکلات مردم توجهی ندارد؟ بیتوجهی شما به عملکرد زیردستانتان اگر از سر بی انگیزگی نیست، پس چه علتی دارد؟
وی خطاب به وزیر نیرو ادامه داد: آیا تا کنون کسی از شما نپرسیده است که برای حل مشکلات کم آبی و بیآبی چه برنامهای دارید؟
وی وزیر مسکن را به شهادت طلبید و گفت: آقای نیکزاد هم تعجب کردند که مسکن مهر در برخی مناطق ساخته شده اما وزارت نیرو هنوز آب و برق آن را تأمین نکرده است!
نماینده شهر بابک با بیان اینکه نمایندگان به دلیل جایگاه ارزشی نامجو و اینکه برادر دو شهید بوده است، به او رأی اعتماد داده بودند، ادامه داد: اما شما در وزارت نیرو به حل مشکل چاه آب کشاورزی روستاییانی که خانواده شهید و جانباز بودهاند، بیتوجه بودهاید و آنها قصد داشتند امروز جلوی مجلس تجمع کنند. این کارها را چطور توجیه میکنید.
حسینی از وزیر نیرو خواست تا کنار رفته و اجازه دهد که فرد قدرتمندتری جانشین وی شود.
این نماینده اصولگرا به رئیس جمهور هم گفت که نامجو نمیتواند وعده های استانی وی رامحقق کند و بهتر بود خودش در دولت او را تغییر می داد.
نگرانی از وزیر ضعیفتر
استیضاحکنندگان هفتم تا نهم
عبدالرضا مرادی، مهرداد لاهوتی و سیدعلی موسوی جرف نمایندگان ممسنی، لنگرود و آبادان نیز در استیضاح وزیر نیرو نطق کردند.
مرادی نماینده ممسنی به عنوان هفتمین نماینده از سوی استیضاح کنندگان وزیر نیرو، با بیان اینکه بر پایه قوانین بودجه سنواتی دولت باید نگاهی متناسب به توسعه امکانات در سراسر کشور داشته باشد، گفت: اما متأسفانه نگاه وزیر نیرو منصفانه نبوده و تبعیض آمیز است. ارایه ندادن بودجه لازم به اغلب پروژههای منطقهای شاهد این مدعاست.
وی از وزیر نیرو پرسید که این تبعیضات در حق ملت با چه توجیهی انجام شده و چرا پروژههایی از سال 83 تا کنون به پایان نرسیده است؟
مرادی با اشاره به اینکه مجلس همه ساله برای اتمام برخی پروژهها بودجه تصویب میکند، ادامه داد: هرچند نامجو فرد ارزشمندی است اما شأن مجلس و دفاع از حقوق ملت را هم نباید فراموش کرد.
مهرداد لاهوتی هشتمین استیضاح کننده وزیر نیرو بود که او نیز بر فقدان مدیریت نامجو در اداره این وزارتخانه یاد کرد و گفت: آقای نامجو چندبار به شما گفتم که مردم از آلودگی آب گلایه دارند و چند بار رئیسجمهور در ادامه درخواستهای نمایندگان از شما خواستند فکری برای این کار بکنید؟ پس چه شد؟
وی با بیان اینکه شش سال از برنامه چهارم گذشته، اما هنوز برای فاضلاب شهری هیچ کاری نشده است، گفت: چقدر دیگر باید به آقای وزیر وقت بدهیم؟
لاهوتی با اشاره به عملکرد وزیر نیرو که منجر به طولانی شدن تحقق وعدههای استانی دولت شده است، گفت: چطور به مردم توصیه میکنید که در استفاده از منابع صرفه جویی کنند، اما خودتان در به کارگیری از این منابع صرفه جویی نمی کنید؟ چرا منابع را تلف می کنید؟
نماینده لنگرود با بیان اینکه مردم شهرستان ها هم انسان هستند، گفت: بارها صورت شما را بوسیدم و عاجزانه خواهش کردم که به فکر کشاورزان بیچارهای باشید که محصولاتشان یا به دلیل خشکسالی از بین می رود و یا به دلیل ورود فاضلاب به آبهای کشاورزی!
وی از یکی از دستورهای کتبی ثمره هاشمی مشاور ارشد رئیس جمهور به وزیر نیرو برای توجه به درخواستهای بحق نمایندگان خبر داد که باز هم معاون نامجو به آن عمل نکرده است. لاهوتی بر این اساس از وزیر نیرو پرسید: مگر این معاون را شما منصوب نکردهاید؟ پس چرا با وجود این همه انتقاد به او، بر حفظش در مسئولیتی که شایستهاش نیست پافشاری دارید؟
سیدعلی موسوی جرف، نماینده آبادان هم نهمین نماینده استیضاح کننده وزیر نیرو بود که پرسید: کاش آقای رئیسجمهور میآمدند و توضیح میدادند که چرا و به چه دلیل آقای نامجو را به عنوان وزیر نیرو قبول دارند و چرا نسبت به عدم اجرای مصوبات استانی در حوزه عملکرد ایشان سکوت کردهاند؟
به گفته وی، نگرانی از حضور وزیری ضعیفتر از نامجو در وزارت نیرو، نباید مانع از رأی به استیضاح یک وزیر ناکارآمد شود.
نماینده حامی وزیر نیرو:
انتظارات نمایندگان فراتر از یک دوره وزارت است
ستار هدایتخواه نماینده کهکیلویه، سیزده دقیقه از وقت وزیر نیرو در جلسه استیضاحش را گرفت تا به دفاع از مجید نامجو بپردازد.
او سخنان وزیر را آنقدر جامع خواند که اعلام حمایت از وی را غیرضروری میکند. با این حال، او از موضع 153 نماینده در مخالفت با این استیضاح خبر داد و گفت: هرچند استیضاح را حق قانونی نمایندگان میدانیم، از همکارانمان انتظار داشتیم، به دلیل شرایط منطقهای و فشارهای خارجی دست از این کار بردارند.
وی از ویژگیهای شخصی نامجو به عنوان یک چهره اصولگرای ارزشی یاد کرد و از نمایندگان خواست تا منصفانه نسبت به وی موضعگیری کنند.
هدایتخواه از کمبود منابع اقتصادی در اختیار وزارت نیرو سخن گفت و افزود: هرچند هر یک از ما در حوزههای انتخابیهمان مشکلاتی داریم اما باید توجه داشته باشیم که وزارت نیرو، توان تحقق 74درصد از خواستهای ما را متناسب با منابعی که در اختیار دارد، ندارد.
وی از لزوم کلان نگری در بررسی عملکرد وزارت نیرو سخن گفت و افزود: آمارهایی که وزیر نیرو داد، با توجه به مدت یک سال و نیمه وزارت ایشان، نشان دهنده توفیق بسیار بالای ایشان بوده است. نباید انتظارات از دولتهای گذشته را از ایشان طلب کنیم یا فراموش کنیم که تحقق بسیاری از این خواسته ها چه زمان بلندی را میطلبد.
نماینده کهکیلویه و بویر احمد درباره اجرا نشدن مصوبات استانی هیأت دولت گفت: مطالعات کارشناسی این پروژهها گاهی دو سال طول میکشد و وزیر پس از آن میتواند برای اجرایش بکوشد. بسیاری از مطالبات نمایندگان در حد یک دوره وزارت نیست.
کوهکن در مخالفت با استیضاح وزیر نیرو:
استیضاح وزیر نیرو به مصلحت کشور نیست
عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی، استیضاح وزیر نیرو را در اوضاع کنونی به مصلحت کشور ندانست و تأکید کرد: مشکلات حوزه وزارت نیرو به قدری نیست که نیاز به استیضاح وزیر باشد.
در نشست علنی امروز مجلس (یکشنبه پانزدهم اسفند) محسن کوهکن که با استفاده از بخشی از وقت وزیر نیرو در مخالفت با استیضاح وزیر نیرو سخن می گفت، خواستار نگاه واقع بینانه نمایندگان در مورد استیضاح وزیر نیرو شد.
نماینده لنجان در مجلس با بیان این که 152 نماینده با امضای نامهای خواستار مطرح نشدن موضوع استیضاح از سوی طراحان آن شده اند، افزود: من جزو امضاکنندگان این نامه نبودم، اما این نامه نشان می دهد که جمع قابل توجهی از نمایندگان با مصلحت سنجی، در مورد استیضاح وزیر نیرو در اوضاع کنونی کشور مخالف هستند.
وی تصریح کرد: استیضاح کنندگان ایراداتی را مطرح کردند که حتی اگر اصل را بر درست بودن این ایرادات بگذاریم، دلیل بر استیضاح وزیر نیرو نمی شود، زیرا در حوزه بزرگی چون وزارت نیرو بسیاری از این ایرادات طبیعی است و اگر مشکل نباشد جای سوال است.
عضو هیأت رئیسه مجلس با تأکید بر ایفای نقش نظارتی مجلس از سوی نمایندگان، گفت: تذکر، سوال و تحقیق و تفحص مقدم بر استیضاح است و جایی باید به سراغ استیضاح رفت که مجموعه ای از تخلفات و سوءتدبیرها صورت گرفته باشد، به گونه ای که صلاحیت وزیر برای اداره وزارتخانه زیر سوال برود.
عضو هیأت رییسه مجلس همچنین افزود: درباره عملکرد وزارت نیرو به جای نگاه به ایرادات این حوزه باید به خروجی آن نگریست و سپس در مورد خوب یا بد بودن اقدامات صورت گرفته توسط وزیر قضاوت کرد، زیرا با اعتبارات محدودی که در اختیار این وزارتخانه قرار می گیرد، نباید انتظار داشت همه مشکلات حل شود.
کوهکن همچنین خطاب به وزیر نیرو گفت: وزیر هم باید اشکال هایی را که در حوزه تحت مدیریت او قرار دارد ،بپذیرد و از سوی دیگر هم نمایندگان باید آگاه باشند که این مشکلات به اندازه ای نیست که در حد استیضاح وزیر و رد کردن صلاحیت او باشد.
با رأی نمایندگان؛
نامجو در وزارت نیرو ابقا شد
مجید نامجو، وزیر نیرو دولت دهم موفق به به دست آوردن رأی اعتماد از مجلس شورای اسلامی شد. حضور اعضای کابینه دهم همراه با حضور رییس جمهور در جلسه استیضاح وزیر نیرو پررنگ بود.
استیضاح مهندس مجید نامجو، وزیر نیرو که امروز در مجلس شورای اسلامی بررسی شد با رأی مثبت بیشتر نمایندگان روبه رو شد.
از 250 نماینده حاضر در جلسه استیضاح، 209 رأی گرفته شد که 101 رأی مثبت به استیضاح، تعداد 102 رأی منفی به استیضاح و تعداد 6 رأی ممتنع به آن داده شد.
بنابراین، مجلس شورای اسلامی با ادامه تصدی نامجو در وزارت نیرو موافقت کرد.
افزون بر حضور رییس جمهور، حضور اعضای کابینه دولت و نیز معاونان پارلمانی وزارتخانه ها و معاونان رئیس جمهوری و شماری از وزیران در این جلسه استیضاح، بر خلاف جلسه استیضاح وزیر راه و ترابری سابق که هیچ یک از اعضای کابینه در آن شرکت نکردند، چشمگیر بود.
در این نشست، «محمدرضا رحیمی» معاون اول رئیس جمهوری، «محمدرضا میرتاجالدینی» معاون پارلمانی رئیس جمهوری، وزیران اقتصاد و دارایی، بازرگانی، ارتباطات، رفاه و تأمین اجتماعی، فرهنگ و ارشاد اسلامی، امور خارجه، جهاد کشاورزی و شمار بسیاری از معاونان پارلمانی وزارتخانهها حضور داشتند.
دفاع احمدی نژاد از وزیر نیرو بسیار کوتاه بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.