پس از ماهها درگیری خودروسازان با وزارت صمت و سازمان حمایت بر سر افزایش قیمت خودرو، بالاخره امروز وزیر صمت با اظهاراتی مبهم درخصوص قیمتهای جدید خودروسازان، اظهاراتی را مطرح کرد که هم به عنوان تسلیم دربرابر قیمت گذاری خودسرانه خودروسازان داخلی است و هم شائبه نارضایتی مجدد و به هدف نرسیدن خودروسازان در رسیدن به قیمت های مورد انتظار آنان را تقویت می کند.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، سید محمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت درخصوص قیمت های جدید محصولات خودروسازان بزرگ کشور اعلام کرد که قیمتهای جدید خودرو توسط دو خودروساز بزرگ کشور اعلام شد که بر اساس بررسیهای شورای رقابت و سازمان حمایت از مصرفکنندگان تعیین و با اعمال نظر ستاد تنظیم بازار، با کاهش نسبی به وزارت صمت ابلاغ شده است.
این مقام مسئول با اشاره به نقش شورای رقابت و سازمان حمایت از مصرفکنندگان در فرآیند تعیین قیمت گفت: بر اساس افزایش قیمت نهادههای تولید، شورای رقابت اعداد پیشنهادی را به سازمان حمایت اعلام کرده و این سازمان نیز پس از بررسی، قیمتهای جدید را برای طرح در ستاد تنظیم بازار آماده کرده است، اما با این حال، اعدادی که به وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شد در مقایسه با پیشنهاد اولیه سازمان حمایت مقداری کاهش یافت که این تصمیم بر اساس صلاحدید و ملاحظات کلی در تنظیم بازار گرفته شد؛ بنابراین این موضوع، پیشتر با اعمال کاهش مورد نظر ستاد تنظیم بازار، نهایی و به خودروسازان ابلاغ شده بود.
تسلیم یا تلاش برای اصلاح قیمت ها؟
این گفتههای اتابک درحالی مطرح شده است که پس از ماهها درگیری بین وزارت صمت، شورای رقابت و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان بر سر مخالفت با قیمت گذاری خودسرانه خودروسازان، تائید افزایش قیمت خودرو آن هم از زبان وزیر صمت به معنای تسلیم وزیر صمت درمقابل قیمت گذاری خودسرانه ایران خودرو و سایپا تلقی شود.
البته در گفته های وزیرصمت این موضوع که قیمتهای ابلاغ شده، با «کاهش نسبی» نسبت به پیشنهاد اولیه سازمان حمایت بوده و «اعمال نظر ستاد تنظیم بازار» به معنی این است که ممکن است خواستههای اولیه خودروسازان برای افزایش قیمت به طور کامل محقق نشده باشد و وزارت صمت در تلاش است تا با اعمال ملاحظاتی تا حدی قیمتها را تعدیل کند تا از افزایش بیرویه و هیجانی قیمتها در بازار آزاد کاسته شود.
آقای وزیر لیست دقیق قیمت ها چرا منتشر نشده است؟
اگرچه وزیر صمت به نقش نهادهای نظارتی اشاره کرده است، اما همچنان ابهاماتی در خصوص فرمول دقیق تعیین قیمتها و میزان کاهش نسبی وجود دارد بنابراین تا زمانی که لیست دقیق و نهایی قیمتها منتشر نشود، سردرگمی در میان خریداران و فروشندگان در بازار آزاد وجود دارد و این مساله میتواند به عدم اعتماد عمومی به سازوکار قیمتگذاری و کاهش حجم معاملات در بازار دامن بزند.
حتی با فرض مشخص شدن قیمتها از سوی وزارت صمت و احتمال اینکه ابلاغیه قیمتی وزارتخانه از قیمت بازار آزاد پایینتر باشند، تمایل مصرفکنندگان برای خرید خودرو از مسیرهای رسمی مانند قرعهکشی و طرحهای پیش فروش افزایش خواهد یافت که این موضوع به افزایش صفهای انتظار و تقاضای کاذب میانجامد.
پاس گل وزارت صمت به خودروسازان
هرچند کاهش فاصله قیمتی کارخانه و بازار آزاد بساط سوداگری و دلالی در بازار خودرو را جمع کرده و به نفع مصرفکننده نهایی خواهد بود، اما اگر قیمتهای ابلاغی وزارت صمت کمتر از بازار آزاد باشد نشان دهنده کمک غیرمستقیم دولت به خودروسازان برای حل مشکل زیان انباشته آنها است.
به گزارش تابناک، به نظر میرسد اظهارات وزیر صمت نشاندهنده تلاش دولت برای کنترل قیمتها و تنظیم بازار است با این حال، تا زمانی که مشکلات ساختاری بازار خودرو مانند انحصار، کمبود تولید و نبود بازار رقابتی حل نشوند، این اقدامات تنها راهکارهای موقتی است و نمیتوانند به ثبات پایدار و رضایت کامل مصرفکنندگان منجر شوند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.