کابوس هسته‌ای ترامپ: آیا ایران باج می‌دهد؟

در میزگرد نشریه آمریکایی، کارشناسان به سیاست‌های واشنگتن در قبال ایران و منطقه پرداختند.
کد خبر: ۱۳۰۴۷۷۰
|
۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۸:۱۰ 11 May 2025
|
1392 بازدید

«جفری گلدبرگ» سردبیر مجله آتلانتیک روز جمعه و در برنامه «واشنگتن‌ ویک» با دعوت از کارشناسان و خبرنگاران مطرح حوزه بین‌الملل آمریکا همچون «سوزان گلاسیر» از نشریه «نیویورکر»، «دیوید سنجر» از نشریه «نیویورک‌تایمز»، «نانسی یوسف» از نشریه «وال‌استریت‌ژورنال» و «اسما خالد» از «ان‌پی‌آر» میزگردی با هدف بررسی سیاست خارجی دولت دوم «دونالد ترامپ» برگزار کرد.

یکی از موضوعات برجسته این برنامه سیاست ترامپ درباره ایران بود.

به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، در همین راستا، نانسی یوسف در پاسخ به سوالی درباره سیاست خارجی ترامپ درباره ایران و اظهارات اخیر او درمورد «برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران» اظهار داشت: «در ظاهر درحال حرکت به سوی برچیده شدن کامل برنامه هسته‌ای ایران هستیم اما در عمل، آیا چنین چیزی ممکن دارد؟ چرا باید ایران با چنین مسئله‌ای توافق کند؟»

او افزود: «برخی بر این باورند که در پی ضربات وارد شده به نیروهای نیابتی ایران در لبنان و تحولات سوریه، ایران اکنون ضعیف شده است. اما در صورت درست بودن این فرضیه، اگر جای ایران بودم اهمیت بیشتری برای برنامه هسته‌ای خود قائل می‌شدم. به باور آمریکا، ایران در ضعیف‌ترین حالت خود قرار دارد و طبق این فرضیه در حال تعامل با ایران است. »

این کارشناس نشریه آمریکایی وال‌استریت‌ژورنال افزود: «اما در صورت درست بودن فرضیه، در صورت ضعیف بودن ایران، آن‌ها روی خطوط قرمز برنامه هسته‌ای خود پافشاری بیشتری خواهند کرد و با برچیده شدن برنامه هسته‌ای خود موافقت نخواهند کرد.»

در ادامه این برنامه، اسما خالد در پاسخ به سوالی درباره تفرقه در دولت ترامپ در موضوع ایران تصریح کرد: «در دولت ترامپ، گروهک‌های بسیاری درباره ایران شکل گرفته است. به گفته آن‌ها مذاکرات ادامه دارد و روز یکشنبه دور تازه گفت‌وگوها برگزار خواهد شد.»

دور چهارم گفت‌وگوهای ایران و آمریکا درحالی برگزار می‌شود که ویتکاف پیشنهاد داده که آمریکا در صورتی که ایران با برچیدن برنامه هسته‌ای خود و خرید اورانیوم غنی شده از ایالات متحده موافقت کند ایالات متحده تحریم‌ها را برداشته و اقدام نظامی را از گزینه‌های روی میز کنار می‌گذارد. ایران تا کنون سانتریفیوژهای خود را حفظ کرده و هیچ نشانه‌ای از برچیدن هیچ یک از فعالیت‌ هسته‌ای خود نشان نداده است. همچنین آمریکا هیچ موضع محکمی پیرامون اینکه برچیدن این برنامه چگونه به نظر برسد نداشته است.»

با این وجود، خبرنگار کاخ سفید شبکه رادیویی ان‌پی‌آر افزود: «به باور من تا پیش از سفر ترامپ به خاورمیانه، به توافق دست نخواهیم یافت. اما کاخ سفید درباره این گفت‌وگوها خوشبین است.»

خالد در پاسخ به سوالی درباره وجود «گروه‌های تندرو در کاخ سفید» و احتمال وجود گروه‌های «نرم‌تر» اظهار داشت: «گروه نرم‌تری درباره ایران در کاخ سفید وجود ندارد. تحلیل سیاست خارجی ترامپ بسیار دشوار است. حتی تعیین رویکرد خود شخص ترامپ نیز دشوار است.»

ترامپ سردرگم است

در ادامه این میزگرد، سوزان گلاسیر نیز اظهار داشت: «در واشنگتن بسیاری در حال اهتمام ورزیدن روی وجود دیدگاهی مشخص یا اهداف سیاسی ثابت از سوی ترامپ هستند. اما به‌نظر من او دیدگاه مشخصی ندارد. هدف ترامپ رسیدن به بزرگترین و بهترین توافق موجود با ایران است. او خواستار رسیدن رسیدن به جایزه صلح نوبل است.»

او افزود: «او در دولت اول خود نیز خواستار تعامل با ایران بود و به باور او، مذاکرات کنونی، در ادامه دولت اول او است. با توجه به گفت‌وگوهایی که با اعضای تیم امنیت ملی دولت اول او داشتیم، بسیاری نگران هستند که خواسته او برای رسیدن به توافق با ایران باعث شود تا ترامپ با توافقی بد با ایران، موافقت کند.»

گلدبرگ، به‌عنوان میزبان این میزگرد، در پاسخ گفت: «اما به باور بسیاری، ترس اصلی ترامپ این است که بسیاری بگویند توافق او با ایران، با برجام یکی باشد.»

آتلانتیک: چرا ایران باید با برچیدن برنامه هسته‌ای خود موافقت کند؟


مراسم ادای سوگند ویتکاف در کاخ سفید

ترامپ به دنبال توافق کوچک‌تری است

در پاسخ به اظهارات سردبیر نشریه آتلانتیک، دیوید سنجر گفت: «بله، او به تیترهای منتشر شده درباره احتمال تشابه توافق او با ایران با توافق اوباما با ایران به خوبی واکنش نشان نداده است. بزرگترین مشکل کنونی ترامپ، انتقاد او از برجام است.»

سنجر افزود: «ترامپ در انتقادات خود از برجام گفت که این توافق مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای نمی‌شد و از طرفی، برنامه هسته‌ای ایران را از بین نبرد. به همین علت، با خروج ترامپ از برجام، ایرانیان قادر بودند تا برنامه هسته‌ای خود را توسعه دهند.»

او در ادامه گفت: «یکی دیگر از انتقادات ترامپ از برجام که به‌نظر من، مشروع است، انتقاد او از بندهای غروب برجام بود. برنامه هسته‌ای ایران فقط تا سال ۲۰۳۰ محدود می‌شد و پس از ایرانیان آزادی عمل کامل داشتند.»

سنجر افزود: «ترامپ اکنون می‌گوید که ایرانیان حق داشتن بمب هسته‌ای ندارند. اما مسئله اصلی این نیست. مسئله اصلی، مسئله وجود مسیری برای رسیدن به بمب هسته‌ای است و استیو ویتکاف باید روی همان تمرکز کند. ویتکاف درحال مذاکره در برابر عراقچی است. عراقچی همه جزئیات برنامه هسته‌ای ایران را می‌داند.»

او اظهار داشت: «ترامپ به‌دنبال توافقی کوچک‌تری است. او به‌دنبال توافقی ۱۵۰ صفحه‌ای مشابه اوباما نیست و ایرانیان آن را فرصتی برای استفاده از واژگانی مبهم می‌بینند. ایرانیان یکی از امضاکنندگان پیمان عدم اشاعه سلاح هسته‌ای هستند و براساس آن حق غنی‌سازی اورانیوم دارند. باید ببینیم آیا ویتکاف توانایی منصرف کردن ایرانیان از غنی‌سازی را دارد یا خیر.»

آتلانتیک: چرا ایران باید با برچیدن برنامه هسته‌ای خود موافقت کند؟
نتانیاهو و کاتص، نخست وزیر و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی

آمریکا به اسرائیل برای حمله به ایران کمک نخواهد کرد

در ادامه این میزگرد، نانسی یوسف در پاسخ به سوالی درباره نقش رژیم صهیونیستی در معادلات جاری بین ایران و آمریکا و اظهارات «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم درباره اعتماد او به ترامپ برای «سر و کله زدن با ایران» و روابط نتانیاهو و ترامپ گفت: «روابط ترامپ و نتانیاهو دچار تغییرات گسترده شده است. ترامپ بعد از رسیدن به توافق با حوثی‌ها (انصارالله)، اعلام کرد که آن‌ها می‌توانند به حملات خود علیه اسرائیل ادامه دهند. این تغییرات نشان دهنده این است که یکپارچگی اسرائیل و آمریکا در برابر تهدیدات احتمالی ایران علیه اسرائیل کاهش یافته است.»

او افزود: «مسئله مهم کنونی این است که اگر اسرائیلی‌ها تصمیم برای حمله به ایران بگیرند و برای انجام آن به کمک آمریکا نیاز داشته باشند، آیا آمریکا کمک خواهد کرد یا خیر. اما پیام‌هایی که از سوی کاخ سفید دریافت کردیم خلاف آن است. آمریکا به اسرائیل برای حمله به ایران کمک نخواهد کرد.»

نانسی یوسف در پاسخ درخواستی برای تشریح منظور خود از «پیام‌های دریافت شده از سوی کاخ سفید» افزود: «رئیس جمهور ترامپ عملاً گفت که هدف او رسیدن به توافقاتی برای آمریکا است نه اسرائیل. پس از رسیدن به توافق با حوثی‌ها، ترامپ گفت که این توافق در راستای اهداف آمریکاست و اسرائیل باید بدون آمریکا دربرابر حوثی‌ها از خود دفاع کند.»

در ادامه این میزگرد، دیوید سنجر در پاسخ به ادعای گلدبرگ درباره توانایی رژیم صهیونیستی برای حمله به ایران بدون کمک آمریکا گفت: «تصور چنین چیزی دشوار است. توانمندی‌های اسرائیل محدود است. فقط آمریکا و تسلیحات آمریکایی می‌تواند تأسیسات هسته‌ای ایران را نابود کند. درباره عدم کشیده شدن آمریکا به جنگی بین ایران و اسرائیل، سناریوهای اندکی وجود دارد.»

آتلانتیک: چرا ایران باید با برچیدن برنامه هسته‌ای خود موافقت کند؟
ناو آمریکایی در دریای سرخ

دولت ترامپ به‌دنبال جنگ تازه نیست

اسما خالد نیز در پاسخ به سوالی درباره اظهارات ترامپ در مورد توافق خود با یمن و جدا کردن مسائل رژیم صهیونیستی از آمریکا گفت: «بسیاری شوکه شدند. او در طول کارزار خود، خود را حامی قوی اسرائیل نشان می‌داد. سفر ترامپ به خاورمیانه و عدم سفر او به اسرائیل نیز بسیار مهم است. یکی از دلایل این مسئله، ادامه یافتن جنگ غزه است.»

او افزود: «از اظهارات ترامپ شوکه شدم. به‌طورکلی دیدگاه این دولت آن است که نمی‌خواهد در جنگی تازه حضور داشته باشد.»

گلاسیر نیز در آخر، در پاسخ به سوالی درباره روابط ترامپ و نتانیاهو گفت: «خشم ترامپ از نتانیاهو و تصمیم نخست وزیر اسرائیل برای تبریک به نتانیاهو هرگز کاهش پیدا نکرد. برای ترامپ همه چیز شخصی است و ربطی به سیاست ندارد. عدم سفر او به اسرائیل بسیار مهم است. ویتکاف درحال مذاکره درباره آتش‌بس دائمی در غزه بود، اما او شکست خورد. او در موضوع اوکراین نیز شکست خورده است.»

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت