به گزارش تابناک به نقل از ایرنا؛ ماریا زاخارووا سهشنبه در پاسخ به خبرنگاران درباره نتایج تماس تلفنی عصر دوشنبه رؤسای جمهوری روسیه و آمریکا درباره حل و فصل مناقشه اوکراین افزود: اکنون همه چیز به (اقدامات) کییف بستگی دارد.
وی اظهار داشت: با توجه به اظهارات، گامها و اقدامات متناقضی که از سوی مقامهای اوکراین شاهد بودهایم، از جمله سخنان قبلی زلنسکی در مورد تمایل به صلح، لحظه مهمی برای تصمیمگیری در پیش است. اکنون باید این سخنان با اقدامات واقعی و گامهای مشخص پشتیبانی شوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه ابراز امیدواری کرد که حکومت اوکراین مغلوب «غریزه» حفظ بقای دولت و حاکمیت شود و این امر آن را مجبور به «اتخاذ موضعی سازنده» کند.
پیش از این، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه پس از تماس تلفنی عصر دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به خبرنگاران گفته بود که مکالمه تلفنی او با ترامپ بیش از دو ساعت طول کشیده و سازنده و صریح بوده است. این سومین گفتگوی تلفنی بین رهبران فدراسیون روسیه و ایالات متحده از ابتدای سال ۲۰۲۵ میلادی بود.
پوتین افزود: روسیه آماده است تا با اوکراین روی یادداشت تفاهمی در مورد پیمان صلح آینده همکاری کند، که میتواند شامل مسائل مربوط به آتشبس و اصول حل مناقشه باشد.
از سوی دیگر، ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین گفت که از جزئیات «یادداشت تفاهم» روسیه درباره نقشه راه صلح اطلاعی ندارد، اما مایل است پیشنهادهای مسکو در این باره را بررسی کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، زلنسکی دوشنبه شب پس از تماس تلفنی ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ رؤسای جمهوری روسیه و آمریکا اظهار کرد: هر وقت یادداشت یا پیشنهادهای روسها را دریافت کردیم، میتوانیم دیدگاههای خود را مطابق آن دستهبندی کنیم.
رئیس جمهوری اوکراین در پاسخ به پرسش خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا خواسته روسیه برای عقبنشینی از چهار منطقه خرسون، دونتسک، لوهانسک و زاپوریژیا را میپذیرد یا خیر، گفت: ما نیروهایمان را از قلمرو خود خارج نمیکنیم.
گامهای بعدی پس از مذاکرات استانبول
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در پاسخ به پرسش دیگری، بر اهمیت اجرای توافقات حاصل شده در استانبول بین روسیه و اوکراین تأکید کرد و گفت که با در نظر گرفتن این موضوع، گامهای مربوطه بیشتر توسعه خواهند یافت.
وی در پاسخ به سوالی در مورد گامهای بعدی در چارچوب روند مذاکرات گفت: اکنون اجرای آنچه در استانبول توافق شد، یعنی سازماندهی بزرگترین تبادل اسرا در سه سال گذشته بر اساس فرمول هزار نفر در برابر هزار نفر و ارائه رویکردهای کتبی طرفین به روند احتمالی حل و فصل در آینده، مهم است. با در نظر گرفتن این موضوع، گامهای مربوطه بیشتر توسعه داده خواهد شد.
هیأت اوکراینی در استانبول به زبان روسی نیز صحبت کرد
زاخارووا در پاسخ به پرسش دیگری نیز گفت: هیأت اوکراینی در مذاکرات با روسیه در استانبول به زبان روسی صحبت کرد و سخنان آغازین توسط مذاکرهکنندگان اوکراینی به زبان انگلیسی ارائه شد.
وی اظهار داشت: در این مذاکرات، هیأت روسی به زبان روسی صحبت میکرد. ترجمه همزمان سخنان این هیأت به چندین زبان - انگلیسی، ترکی و اوکراینی - انجام میشد. مشخص نیست که (مترجمان) برای چه کسی به زبان اوکراینی ترجمه میکردند، زیرا هیأت اوکراینی به زبان روسی صحبت میکردند.
وی ادامه داد: هیأت اوکراینی در ابتدای این مذاکرات متنی را به عنوان مقدمه به زبان انگلیسی - و نه به زبان اوکراینی - خواند.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، سخنان هیأت اوکراینی به زبانهای انگلیسی و روسی را نشاندهنده رویکرد حکومت کییف به فریب مردم خود عنوان کرد و گفت: طرح مواضع اوکراین به زبانی غیر از اوکراینی در حالی است که کییف تلاش دارد که مردم این کشور زبان روسی را فراموش کنند و زبان اوکراینی باید در همه مناطق این کشور رایج باشد.
وی تصریح کرد: «همه این جریمهها، همه این آزار و اذیتها، همه این قلدریها در مدارس، مؤسسات، دانشگاهها، همه این تخریب کتابها و محتوای صوتی و تصویری به زبان روسی. همه اینها برای فریب دادن شهروندان اوکراین است، همانگونه که ولودیمیر زلنسکی به آنها وعده صلح داد تا اگر فقط او در انتخاب برنده شود، صلح برقرار کند. آنها شهروندان اوکراین را فریب دادند وقتی به آنها گفتند که اگر از تعامل با روسیه خودداری کنند، پیوستن به اتحادیه اروپا برای آنها چقدر عالی خواهد بود. »
زاخارووا گفت: «حاکمان اوکراین به سادگی مورد سرقت قرار میگیرند، آنها همچنین زبان روسی را از بین میبرند اما در مذاکرات رسمی به زبان روسی صحبت میکنند.
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴، مذاکراتی بین نمایندگان روسیه و اوکراین در استانبول برگزار شد. پس از این دیدار، مسکو و کییف توافق کردند که زندانیان را طبق فرمول «۱۰۰۰ در برابر ۱۰۰۰» مبادله کنند، دیدگاه خود را در مورد آتشبس احتمالی آینده ارائه دهند و آن را با جزئیات شرح دهند و روند مذاکرات را ادامه دهند.
تعیین چارچوب زمانی برای مذاکرات مسکو و کییف غیرسازنده است
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در پاسخ به پرسش دیگری درباره سخنان فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا مبنی بر اینکه این هفته نقش تعیینکنندهای در مذاکرات حل و فصل مناقشه اوکراین خواهد داشت، گفت: تلاشها برای ایجاد نوعی جدول زمانی مصنوعی برای گفتوگو، اعمال فشار، صدور نوعی اولتیماتوم، تهدید، باجگیری، دامن زدن به تنشها از طریق رسانههای تحت کنترل نهادهای غربی یا ایجاد نوعی هیجان ناسالم به طور کلی؛ همگی اقداماتی کاملاً غیرسازنده محسوب میشوند.
زاخارووا تصریح کرد: فون در لاین سه سال پیش چنین چیزی نگفت، چرا که اروپاییها به نتیجه متفاوتی امیدوار بودند. برنامههای آنها شامل تحمیل یک شکست استراتژیک، به تصور خودشان، به روسیه و حل نکردن مناقشه اوکراین و دیگر مسائل مرتبط با اتحادیه اروپا بود.
روسیه به اولتیماتومها پاسخی نمیدهد
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در بخش دیگری از نشست خبری خود خطاب به کشورهای عضو اتحادیه اروپا و حکومت کییف یادآوری کرد که روسیه هرگز به اولتیماتومها پاسخ نمیدهد.
وی افزود: پس از مذاکرات استانبول، «زلنسکی و دوستان اروپاییاش» از افزایش تحریمهای ضد روسی حمایت کردند و ادعا کردند که روسیه برای عدم رعایت اولتیماتوم درخواست آتشبس ۳۰ روزه باید مجازات شود.
وی اظهار داشت: هم رهبری و هم مردم روسیه بارها و بارها از طریق اقدامات و کردار خود در این مورد صحبت کردهاند که به اولتیماتومها توجهی ندارند.
این سخنان پس از آن مطرح شد که وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا هفدهمین بسته تحریمها علیه روسیه را تصویب کرد. این تحریمها، شامل ۱۷ شخص حقیقی و ۵۸ شخص حقوقی میشود.
بوریس جانسون را هم تحریم کنید
زاخارووا در بخش دیگری از سخنان خود به کنگره آمریکا توصیه کرد که بوریس جانسون نخست وزیر سابق انگلیس، را که در مذاکرات اوکراین در سال ۲۰۲۲ اختلال ایجاد کرده بود، تحریم کند.
وی گفت: « (مارکو) روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، در مورد احتمال تشدید سیاستهای ضد روسی توسط کنگره در صورت عدم دستیابی به پیشرفت در حل و فصل مناقشه اوکراین هشدار داد. اما آیا کنگره میتواند همین کار را در مورد بوریس جانسون انجام دهد؟
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: این یک واقعیت است که بوریس جانسون پیشرفت در حل و فصل اوضاع در اوکراین را تضعیف کرد. همه این را میدانند. آیا میتوان در مورد بوریس جانسون نیز کاری انجام داد؟ (او را تحریم کرد؟)
زاخارووا ادامه داد: ارزش دارد مشخص شود چه کسی پشت سر جانسون ایستاده است، کسی که دیدگاهش را به کییف منتقل کرده است.
وی افزود: تحت فشار حکومت جو بایدن (رئیس جمهوری سابق آمریکا) بود که ولودیمیر زلنسکی مذاکرات با روسیه را ممنوع کرد، که به نوبه خود، پیشرفت در حل و فصل مناقشه اوکراین را نیز تضعیف کرد. بنابراین بایدن و زلنسکی هم میتوانند در فهرست کنگره از کسانی که علیه آنها اقدامات مناسب اعمال خواهد شد، قرار گیرند.
این دیپلمات روس گفت: این افراد واقعاً روند حل و فصل بحران اوکراین را تضعیف کردند و روسیه هیچ کاری از این دست انجام نداد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.