وقتی خاموشی ها فقط سهم حاشیه شهر می شود

در حالی‌که چراغ خیابان‌های شمال و مناطق مختلف شهر تهران بی‌وقفه روشن است، مردم شهرستان‌های اطراف پایتخت روزانه با خاموشی‌های چندساعته دست و پنجه نرم می‌کنند؛ خاموشی‌هایی که نه تنها اقتصاد، آموزش و سلامت را فلج کرده، بلکه پرده از یک بی‌عدالتی آشکار در توزیع امکانات بین پایتخت و حاشیه‌نشینانش برمی‌دارد.
کد خبر: ۱۳۰۳۳۹۸
|
۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۰ 04 May 2025
|
2334 بازدید
|

وقتی خاموشی ها فقط سهم حاشیه شهر می شود

به گزارش خبرنگار تابناک از استان تهران، روز‌هایی که هنوز وارد تابستان سوزان نشده‌ایم، خاموشی‌های مکرر در شهرستان‌های اطراف تهران صدای مردم را درآورده است. شهرستان‌های پردیس، شهریار، پاکدشت، ورامین، ملارد، قرچک، بهارستان، رباط‌کریم و اسلامشهر، به‌طور روزانه با قطعی‌های چند ساعته برق مواجه‌اند؛ آن هم بدون اطلاع‌رسانی شفاف، بدون جدول زمانی مشخص، و بدون پاسخ‌گویی صریح از سوی مسئولان.

وقتی مدیریت بار یعنی خاموشی فقط برای حاشیه‌ها

شرکت توانیر و وزارت نیرو در پاسخ به انتقادات، صرفاً از "مدیریت مصرف" و "پیشگیری از فروپاشی شبکه" صحبت می‌کنند. اما واقعیت میدانی چیز دیگری است: خاموشی‌ها به‌طور سیستماتیک در شهرستان‌ها اعمال می‌شود، در حالی که مناطق مرکزی و شمالی تهران از برق پایدار برخوردارند.

سؤالی که از دل این نابرابری بیرون می‌آید این است که آیا ساکنان شهرستان‌ها شهروندان درجه دوم جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شوند؟ چرا هر بار که برق کم می‌آید، خاموشی سراغ روستا‌ها و حاشیه‌ها می‌رود؟

آمار‌هایی که نابرابری را تأیید می‌کنند

براساس داده‌های منتشرشده توسط شرکت توزیع برق استان تهران در فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۴، بیش از ۷۵ درصد خاموشی‌ها در ساعات اوج مصرف، مربوط به شهرستان‌های جنوبی و غربی استان بوده است. در همان بازه، میزان قطعی برق در مناطق مرکزی تهران نزدیک به صفر گزارش شده است. این آمار‌ها نشان می‌دهند که بار مدیریت بحران، یک‌طرفه بر دوش شهرستان‌ها گذاشته شده است.

مناطق تولیدکننده برق، ولی محروم از دسترسی پایدار

به عنوان نمونه، شهرستان‌های شهریار، رباط‌کریم و اسلامشهر میزبان پست‌های فوق توزیع و ایستگاه‌های برق منطقه‌ای هستند. همین ایستگاه‌ها، بخشی از برق تهران را تأمین یا منتقل می‌کنند. با این حال، همین مناطق بار‌ها و بار‌ها دچار خاموشی ناگهانی و طولانی شده‌اند. آیا این منطق عدالت است که برق تولید شده در منطقه‌ای باشد، اما همان منطقه در خاموشی فرو رود؟

خاموشی، یک بحران چندلایه برای شهرستان‌ها

اقتصاد خرد: در شهرستان‌های استان تهران بسیاری از مغازه‌داران از نابودی اجناس یخچالی و افت فروش شکایت دارند. کارگاه‌های خیاطی و جوشکاری در شهرستان‌هایی مثل قرچک و ورامین روزانه بین ۲ تا ۴ ساعت تعطیل می‌شوند.

آموزش: مدارس در مناطقی مثل ملارد و پاکدشت گزارش داده‌اند که سیستم‌های آنلاین و حتی ساده‌ترین تجهیزات سرمایشی در روز‌های گرم از کار می‌افتند.

درمان: در درمانگاه‌ها و مراکز بهداشتی شهرستان‌ها، نوسانات برق دستگاه‌های حیاتی مانند یخچال واکسن یا دستگاه‌های اکسیژن‌ساز را از کار می‌اندازد. برخی مناطق حتی از خرابی ژنراتور‌ها خبر داده‌اند.

امنیت اجتماعی: قطعی برق، خاموشی معابر و پارک‌ها را به دنبال دارد و در شب‌ها، امنیت اجتماعی به شدت تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد.

وقتی مردم فقط می‌شنوند: «تحمل کنید!»

واکنش مسئولان محلی و استانی هم عمدتاً یا سکوت بوده یا انداختن توپ به زمین دیگر نهادها. در یکی از نشست‌های شورای اداری استان در فروردین ۱۴۰۴، یکی از مدیران برق منطقه‌ای گفته بود: برای پایداری شبکه ناچاریم خاموشی‌ها را متمرکز در حاشیه‌ها اعمال کنیم، چون قطع برق تهران تبعات امنیتی و رسانه‌ای دارد! این جمله دردناک است، اما شفاف: روشن بودن خیابان ولیعصر مهم‌تر از زندگی یک نوزاد بیمار در پاکدشت است؟!

پیشنهاد‌ها و خواسته‌ها

۱. توزیع عادلانه خاموشی‌ها: اگر مدیریت بار ضروری است، باید جدول خاموشی کل استان از جمله شمال، مرکز و جنوب تهران به‌صورت عادلانه اعلام و اجرا شود. ۲. شفافیت کامل: مردم حق دارند از جدول زمان‌بندی قطعی‌ها باخبر باشند، نه اینکه هر بار غافلگیر شوند. ۳. توسعه زیرساختی شهرستان‌ها: زیرساخت‌های برق‌رسانی در شهرستان‌ها باید به‌روزرسانی و تقویت شود تا در برابر نوسانات آسیب‌پذیر نباشند. ۴. اولویت‌بخشی به مناطق محروم: همان‌طور که پایتخت در اولویت سیاسی و رسانه‌ای کشور قرار دارد، باید به مناطق کمتر برخوردار هم نگاهی انسانی و توسعه‌محور داشت.

مردم شهرستان‌های استان تهران، نجیب‌تر از آن‌اند که برای هر بی‌عدالتی به خیابان بریزند. اما نباید نجابت و صبوری‌شان را به حساب رضایت گذاشت. عدالت، اگر قرار است در توزیع فقر هم رعایت شود، باید از همین خاموشی‌های ساده آغاز گردد. اگر برق هست، برای همه باشد؛ اگر نیست، برای همه نباشد.

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۳۰
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
جانا سخن از زبان ما می گویی
در شهرستانهای شرق استان تهران مانند پردیس بومهن رودهن و دماوند هم در برخی اوقات دو مرحله خاموشی اعمال می شود هر بار دو ساعت
ظاهرا گفته اند در تابستان ممکن است به سه مرحله هم افزایش یابد
پاسخ ها
میلاد
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
متاسفانه پرند هرروز قطعی داریم دوتا۴ساعت وجالب اینکه از همکاران و دوستان که تهران هستم سوال میکنم میگن قطع نمیشه واقعا متاسفم برای مسئولین پر مدعارئیس جمهوری که از عدالت میگه اسم حضرت علی رو می‌بره ولی همه چیز مال خودشون ماادمهای ضعیف یخچال بسوزه باید بریم بمیریم ولش خدا خودش جوابشونو بده
امید
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
ما ملارد هستیم شورش و در آوردن .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
کاملا درسته
منم بارها شنیدم بالاشهر برق نمیره
درصورتی که برای ما ۳ ساعت ۳ ساعت برق قطع میشه.
یا واسه ما رو هم قطع نکنید یا اینکه این مدیریت واسه کل شهر باشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
بین پایتخت و شهرهای عادی تفاوتی باید باشد
پاسخ ها
احمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
خونتون رنگین تره آیا؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
تابناک بعد از مدتها یک حرف حسابی زدی
ممنون
سینا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
شک نکنید اگر این قطعی برق بخواهد برای کرج ادامه پیدا کند مردم ساکت نمیمانند برق کرج را دارند هر روز قطع میکنند تا تهرانیها اذیت نشوند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
خدا خیرش بده به نویسنده این مقاله
من ساکن اسلامشهر، واوان هستم، علاوه بر قطع برق، قطع آب هم داریم ولی همکارای من که ساکن تهران هستن قطع آب و برق ندارن
این چه عدالتی هست؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
در هیچ کجای دنیا مراکز خرید و پاساژ تا ساعا 12 شب باز نیست که انرژی مصرف بشه هم چنین چراغانی خیابانها و پارک ها و مراکز دولتی و ... هم کم و یا خاموش میشود نه مثل ایران چلچراغ ، مساجد و مراکز دینی هم مستثنی نیستن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
تراکتور قهرمان شد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
شیراز هم همینطوره.بالا شهر و مناطق اعیان نشین دریق از یک قطعی جند دقیقه ای اما مناطق پایین و مناطق مسکونی پرجمعیت هر روز قطعی برق دارن طوری که مورد تمسخر بالا شهر نشین ها شدیم!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
خودتون به دولت اشرافی ها رای دادید زمان شهید رئیسی برعکس بود
عارف
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۴
بله درست فرمودید شهرستان قرچک هر روز حداقل دوساعت قطعی برق و از سال جدید قطعی آب هم اضافه شده البته که ما شهروند درجه 2 هستیم و فقط موقع انتخابات مهم هستیم
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت