بازدید 20862

چه کسانی در ایران، بر دولت منتخب مردم، حکومت می کنند؟

هر انتخاباتی که در ایران برگزار می شود، روزنه امیدی است برای مردم که از وضعیت احتمالا نامطلوب قبلی خارج شده و به وضعیت جدیدی برسند و یا اگر وضعیتی مطلوب حداقلی دارند، در انتخاباتی آن را استمرار بخشند. پرسش این است چرا با گردش دولت ها این مشکلات همچنان پابرجا هستند؟ آیا این هیأت دولت است که در حوزه اجرایی، کشور را اداره می کند؟ اگر هست، چرا توانایی تغییر رو به کارآمدی و شفافیت و سلامت کاری را ندارد؟
کد خبر: ۷۵۶۹۲۹
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۰ 20 December 2017

هر انتخاباتی که در ایران برگزار می شود، روزنه امیدی است برای مردم که از وضعیت احتمالا نامطلوب قبلی به در آمده و به وضعیت جدیدی برسند و یا اگر وضعیتی مطلوب حداقلی دارند، در انتخابات آن را استمرار ببخشند. دولت های منتخب در ایران می آیند و می روند، ولی مشکلات اصلی کشور که امروز می توان آن را در دو کلید واژه اساسی «فساد و ناکارآمدی» خلاصه کرد، همچنان پابرجا می ماند.

هم اکنون پرسش این است، چرا با گردش دولت ها، این مشکلات همچنان پابرجا هستند؟ آیا این هیأت دولت است که در حوزه اجرایی، کشور را اداره می کند؟ اگر هست، چرا توانایی تغییر رو به کارآمدی و شفافیت و سلامت کاری را ندارد؟

به گزارش «تابناک»؛ بر خلاف تصور رایج در ایران، این دولت ها نیستند که کشور را اداره می کنند، بلکه نهادهای «احتمالا فاسد، ورشکسته و ناکارآمد»؛ درون دولت هستند که هیأت دولت را در ایران اداره می کنند. منظور این نیست که روی کاغذ رئیس جمهور یا هیأت دولت، فاقد اختیارات فائقه بر این مؤسسات و نهادهاست، رئیس جمهور و هیأت دولت، قدرت دارند، اما مناسبات این نهادهای ورشکسته و احتمالا فاسد، با دولت به گونه ای است که دولت ناچار است به زیان شهروندان و به نفع این نهادهای ورشکسته تصمیم گیری کند. فرقی هم نمی کند؛ دولت روحانی، احمدی نژاد یا خاتمی، بلکه دولت ها در ایران، عموما تابع نهادهای فاسد و ناکارآمد دورن خود هستند.

مثال بزنیم، صندوق بازنشستگی کشور: این صندوق، در دوران سی ساله خدمت یک کارمند دولت، هر ماه درصدی از حقوق او را برمی دارد، تا در دوران بازنشستگی، به جای حقوقی که آن فرد از دولت دریافت می کرده است، از این صندوق حقوق بازنشستگی بگیرد. طبیعتا این صندوق هم مانند همه صندوق های مشابه، از حاصل این مبالغ و کمک های دولت، سرمایه گذاری هایی در حوزه مختلف انجام می دهد تا به یک بنگاه سود ده تبدیل شود؛ اما در ایران و در یک فرایند تدریجی پنهان، این صندوق به دلیل سوء مدیریت، عدم نظارت و همچنین برخی تصمیمات خلق الساعه، ورشکست می شود، ولی از آنجا که مخاطبانش، مردم یا همان بازنشستگان هستند، مدیران صندوق، از آنان به عنوان اهرمی برای فشار به دولت و مجلس، برای تصویب و اختصاص بودجه های هنگفت، استفاده می کنند و دولت مانند دولت کنونی ناچار است، مانند زمان اشتغال کارمندان، خودش در دوران بازنشستگی به آنان حقوق بدهد؛ مثلا رئیس جمهور ادعا می کند، در سال گذشته چهل و پنج هزار میلیارد تومان بودجه دولت به این نهاد خصوصی که از حسابرسی دیوان محاسبات هم معاف است، کمک کرده و امسال بناست حدود دو برابر این مبلغ را به این صندوق کمک کند (!) با چنین رویکردی، این صندوق بازنشستگی است که دولت را اداره می کند!

مثال دیگر، خودروسازها، فرقی هم نمی کند در کدام دولت و در زمان مدیر عاملی کدام مدیر عامل، به دلیل سوء مدیریت، عدم نظارت و همچنین عدم رقابت، به تدریج به بنگاه های عظیم زیان دهی تبدیل شده اند که بدون حمایت مالی دولت یا ادامه حمایت دولت در شکل ادامه انحصار آنان، نابود می شوند؛ اما در اینجا هم عموما از اهرم فشار چند صد هزار شهروندی که در این صنعت اشتغال دارند، استفاده می شود و دولت را ناچار به حمایت از صنعت ورشکسته، ناکارآمد و فاسد احتمالی می کنند، فرقی هم نمی کند در کدام دولت.

این چرخه معیوب همچنان ادامه دارد و بر دولت حکومت می کند. از این نمونه ها فراوان است؛ پتروشیمی ها غلبه مطلق بر منابع ارزی دولت دارند و اینها و مدیران آنها هستند که هیأت دولت را اداره می کنند؛ صنایع فولاد نیز همچنین، نهادهای مالی ورشکسته دولتی نیز به مانند اینها... .

شاید بپرسید چشم انداز این مسیر به کجا می رسد؟ یک نگاه این است که تا افراد تأثیرگذار در دولت مانند رئیس جمهور، معاونان، وزرا و رؤسای شرکت و نهادهای دولتی، به صورت ویژه در صنایع ورشکسته ناکارامد احتمالا فاسد، به گونه گون منفعت دارند، این فرایند مسیر اصلاحی را نخواهد پیمود و هر دولتی به دولت بعد خود این معضلات را منتقل می کند تا زمانی که این نهادها، دولت را در یک زمان مشخص به نابودی برسانند. دقت شود که حتی یکی از رؤسای جمهور سابق که ادعای تجدید نظر طلبی در همه ساختارهای دولت را داشت، وقتی به این نهادها رسید، سکوت الهام بخش وحدت در پیش گرفت و افراد دولتش، خود غرق در این نهادهای ناکارآمد احتمالا فاسد شدند! یعنی کارگزاران او هم که بنا بود تکنوکرات نباشند، یا مخالف الیگارشی حاکم ادعایی خود شدند، خود به سرعت، در این نهادها ادغام شدند و همان بلایی را بر سر دولت آورند که در همه این سالها آورده اند؛ مدیریت دولت به نفع نهادهای ورشکسته ناکارآمد و به زیان مردم.

آیا دولت می تواند از دست نهادهای ناکارآمد، ورشکسته و احتمالا فاسد خود رهایی یابد؟ قطعا به صورت انقلابی و کوتاه مدت، هرگز این اتفاق نخواهد افتاد؛ بدون حمایت هم ارکان قدرت در کشور اتفاق نخواهد افتاد؛ آیا عزمی برای این کار وجود دارد؟ به نظر نمی رسد در دولت اصولگراها و اعتدالیون، چنین عزمی وجود داشته باشد و احتمالا این میراث همچنان که از احمدی نژاد به روحانی رسید، از روحانی هم به نفر بعدی خواهد رسید.

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۵
در انتظار بررسی: ۱۶
انتشار یافته: ۷۳
"به نظر نمی رسد در دولت اصولگراها و اعتدالیون،چنین عزمی وجود داشته باشد و احتمالا این میراث همچنان که از احمدی نژاد به روحانی رسید،از روحانی هم به نفر بعدی خواهد رسید."
یعنی در دولت اصلاح طلب قبلی اتفاق خاصی برای این خودروسازی افتاده که مردم خبر ندارن؟!
چرا فرافنکی میکنی تابناک ؟؟؟ مسولین ناکارامدن و السلام
فرافکنی یعنی این مقاله
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
جان ؟؟؟؟
چه عجب که این مطلب رو گذاشتی...

البته نمیدونم چرا جدیدا اینجور حامی مردم شدی و اینکه گفتن این حرفا چقدر تاثیر داره (که میدونم 0 هست)

ولی همه میدونن که دولت ها فقط ابزاری بیش نیستن و هیچ قدرتی ندارن
احسنت با تشکر از نگارنده ولی با عرض معذرت ضمن تایید تمام مطالب باید عرض کنم این موارد معلول است علت اصلی سوبسیدهایی است که دولت عمدتا بر روی انرژی یا از انرژی هزینه میکند که در صد قابل توجهی از تولید نا خالص داخلی است دولت بسیار بزرگ شده وغیر از استفاده از رانت ومزاحمت برای ملت هیچ کاری نمیتوتند بکند قطعا اشخاص خارج دولت با ارتباطاطی که دارند بیشترین بهره یارانه ای وافراد درون دولت به علت اینکه صاحبان امضاهای طلایی هستند بهره کافی را میبرند راه حل حذف مطلق یارانه بالطبع بعد از ان دولت کوچک وامضاها مسی میشود
این سوال داره؟!
جواب این سوال رو همه میدونن
تابناک خوشم اومد داری از یه سایت جناحی تبدیل می شی به یه سایت ملی، ادامه بده برادر ادامه بده.
پاسخ: خرزوخان
احتمالاً فاسد نه ! 100% فاسد . تمام این مشکلات زاییده دو عامل هستند . اول ناکارآمدی و عدم تخصص مدیران و اصرار بر به کار گرفتن همان مدیران به صورت چرخشی در پست های مختلف ، دوم فساد مالی که آن هم ناشی از احساس مادام العمر بودن مدیران می باشد و این که هرگز مورد بازخواست قرار نخواهند گرفت و حسابی پس نخواهند داد . یک خانه تکانی لازم است . همه در برابر قانون یکسان باشند و ریشه فساد را بخشکانید
اصلاح این اوضاع یه امیرکبیر میخاد که به هیچ حزب و جناحی وصل نباشه همه بدبختی ها از احزاب ناکار امد است
اگر دولت تمام مسائل را شفاف و بدون شائبه سیاسی به مردم بگوید، یقیناً مردم از دولت حمایت خواهند کرد.
بالاخره یک کلمه حرف حساب بعد از سالها حاشیه گویی شنیدیم
دراین متنن بخشی از واقعیت ارایه شد که خواسته همان فاسدان و نا کا آمدن هست.
دولتها محصول ملتها هستن.بعضی فکر میکنن شورای نگهبان نباشه شق القمر میشه.ولی همینطور که نوشتین مافیای فاسد برآمده از پول نفت در کشور با تغییر دولتها باقی میمونه ونتیجش شکاف طبقاتی وگوشت ۹۰۰هزار تومنی وبستنی طلا میشه.روحانی نکته خوبی اشاره کرد که باید بریم در اتاق شیشه ای.حالا نوبت منه نوعی وشمای رسانه است که پیگیری کنیم وفراموش نکنیم.مهمترین مطالبه امروز مردم مبارزه عملی(شعارشو قبلا زیاد شنیدیم)با فساد هست.فساد که کم بشه بیکاری وفقر و...کم میشه.
دولت اختيار تغيير سياست ها را ندارند و تداركاتچي هستند .
سياست هم در این سالها تغيير نكرده كه وضع مردم تغيير كند
آخی ! مسولین مظلوم هستند این مردم هستند که ظالم هستند.
اونها مدیریت دارند ولی مردم اجازه نمی دهند تا استعداد بالقوه آنها شکوفا شود.
متاسفانه کاملاً با واقعیت موجود منطبقه
دولت یک تشریفات است برنامه ریزی ها جا یی دیگه اس.
مقاله خوبی بود. وظیفه مردم است که از دولت حمایت کنند ولی وظیفه دولت نیست که تنها از بخشی از مردم حمایت کند. این کار عملا فساد و نقض حقوق شهروندی است.
اقتصاد كشور مانند فيلي مرده است كه روزهاست زير آفتاب قرار داشته و از داخل فاسد و متعفن شده و هر لحظه احتمال تركيدن آن مي رود. عاج و خرطوم آن نيز قبلاً توسط نور چشمي ها بريده و بفروش رسيده است.
پاسخ ها
علیرضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
چه استعاره جالبی..خیلی عالی بود
خیلی وقته که دیگه رای نمیدم پس بهشون هم امیدی ندارم ممنون بخاطر سایت خوبتون از وقتی با تابناک اشنا شدم کمتر میرم سراغ سایت رادیو فردا اخبار صحیح رو ب مردم میدید ممنون
جواب سوال شما اینه که بخش بزرگ قدرت هیچ انتخاباتی نداره.مردم عصاره ی فضایل شورای نگهبانو انتخاب میکنن اما بقیه پستها چی؟ بقیه قدرت چی؟
پاسخ ها
ناشناس
| Denmark |
۲۰:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
عالی بود عالی
مشکل اینست که سیاستهای کلان . کشور اصولا در دستان دولت وملت نیست.......
تابناک با نگاهی ریز بین، به نکته بسیار مهمی اشاره کردی که در طول انقلاب از نظرها پنهان مانده بود...
بنده هم کارمند یکی از همین نهادهای احتمالا فاسد هستم. شبکه فساد از پایین ترین سطوح اداری تا بالاترین سطوح در هم تنیده است.
به راستی راه حل این معضل چیست؟؟؟
مقاله عالی
اونایی که مردم بهشون رای ندادن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
احسنت ! چه زیبا و پر معنا .
تابناک یکم بیشتر دقت کن فکر کنم باید سرنخ رو جای دیگه جستجو کنی
نهادهای اصلی که به هیچ کس پاسخگو نیستند را ذکر نکردید
در ضمن رئیس جمهور کاره ای نیست
با سلام اين حرف هاي شما خيلي خوب ولي كو گوش شنوا ...گوش اگر گوش من وناله اگر ناله من آنچه البته بجايي نرسد فرياد است.بلكه بجاي فرياد جيغ است.
هر کسی که در ایران حکومت میکند باید پاسخگو باشد از پارسال تا بحال اجناس خوراکی غیر خوراکی(خدماتی) ارز مواد سوختی حدود 50 در صد گران شده و اقای روخانی میگوید مردم بودجه سال 97 را پیگیری نمایند مردم وقتی بودجه را باید پیگیری کنند که نگذارند چیزی گران شوذ.نه اینکه گرانی را پیگیری کنند.شما حقوق را 10 در صد اضافه میکنید و همه چیز را 50 درصد حتا دانشجویان خارج از کشور را هم به فقر مبتلا کرده اید .با این گرانیهایی که در اثر عدم مدیریت بوجود امده باید برای کلیه مستاجران کانکس تهیه کنید چون مالکان هم اجاره ها را بر اساس گرانی ها افزایش میدهند
نه عزیز دلم
ما هیچوقت از انتخاب دکتر محمود احمدی نژاد احساس ناراحتی و نارضایتی نکردیم
زنده باد دکتر
پرتقال فروش سر کوچه !!!
با تعطیلی ایران خودرو و سایپا و افتتاح شرکتهای خودرو سازی بین المللی اولا رانت خصوصی ها برداشته میشود، ثانیا محصول بی کیفیت تولید نمی شود، ثالثا دولت از دستشان رهایی می یابد. کارمندان انها هم در سایر کارخانجات مشغول به کار خواهند شد.
لطفا راهکار عملی ارائه کنید مطمئنا باید فضای سیاسی هم لحاظ بشه ، به نظر بنده حذف این نهادها غیر ممکنه اما رفع فساد هرچند سخت و زمانبر ولی امکانپذیره اما لازمه این اتفاق این است که فساد از لایه های بالا به سمت پایین از بین بره اگر لایه های بالا پاک سازی بشه مطمئنا مردم هم امیدوار خواهند شد و هم کسی به خودش اجازه دست اندازی به اموال مردم رو نخواهد داد تنها راه پاکسازی فقط و فقط
اسمشونم ببریم شماها جرات انتشارش را ندارید! خخخخخخخ
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
ای بابا تابناک بدون اسم هم جرأت انتشار نداره . کلاً میره تو غیر قابل انتشار
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
غیر قابل انتشار ها مستقیما اشاره کردهاند.
تحليل زيبا و مفيدي بود. به قول معروف تا بحال اينطوري به اين قضيه نگاه نكرده بودم.
درود بر شما
دولت درجاي خودنبوده واختيارلازم رانداردكليه كارهاي اجرايي دردست دولت نيست دولت وقتي اعلام ميكند كه تعدادي مديرآويزان وبيفايده داردكه توانايي بركناري آنهارانداردمشخص است وضع چيست درضمن اگرنظام رادوست داريم امانتي است بزرگ ومهم كه شهداي عزيزباخون خودآنرابه ماسپرده اندبايدبفكرنظم ونظام باشيم دريك نظام احساس ميشود چنددولت وجوددارد
واقعا زیبا بود
اقتصاد دولتی همین میشه.
تا زمانی که ما در ستون نظرات تابناک ، قسمتی تحت عنوان " غیر قابل انتشار " داریم اوضاع کشور بهبود نخواهد یافت . ومن الله توفیق !
کاش فقط همین گروه که از انها یاد شد تنها گروه اداره کننده دولتها در ایران بودند . متاسفانه یک سیاست ملک الطوایفی
مبتی بر منافع مادی و عقیدتی در ایران حاکم هست .
. چقدر قشنگ نوشتی که ماشین همون ماشینه اقتصاد همونه و... کاملا هم درسته .حالا سوال من اینه قبلا میگفتیم یک عده حقشونه و از این حرف ها حالا بچه ها و نوه ها و عروس و داماد و بقیه اعوان چرا سهم دارن از همه چی ؟؟؟
ممنون از شما پس بهتره ما اصلا رای ندیم!! :)
اقا جان شد حکایت ان داستان ؟؟؟!!!( صد درصد فقرا کارگران وکارمندان جزئ دخیل نیستند چون هرچه گرانی تورم بی عدالتی است برای انهاست وانها هم تحمل می کنند تا جایی که دیگر رمقی برایشان نمی ماند وخدایش بیامرزد }بعد می خواهم ببینم چه کسی مسئول می شود؟؟؟!!!>>>>>>>>>>>
جالبه دولت دیگه دیده بادولت قبل گفتن نمیتونه فرافکنی کنه رفته سراغ حقوق شهروندی وشنود و ....شما هم به عنوان توپچی همه اهدافتون رو نابود کردید حالا دارید اهداف خیالی وفضایی ایجاد میکنید در هر صورت اتش هم که از اسمون بیاد جماعت پر مدعای لیبرال زمین وزمان رو مقصر نشون میدن و خودشون رو مظلوم ،مثل هوای تهران که تا دیروز تقصیر بنزین ناسالم احمدی نژاد وناکارامدی قالیباف بود ،کلی هم سرش بلوا به پا کردید حالا که اونا نیستن ابر وباد و مه وخورشید رو مقصر میدونید ،اگه بی طرفید که نیستید انعکاس بدید
ای داد که ما درد را می دانیم ولی درمانگر نداریم و اگر هم باشد گوشه نشینش کرده ایم.
ای داد که ما درد را می دانیم ولی درمانگر نداریم و اگر هم باشد گوشه نشینش کرده ایم.
این مشکل زمانی حل خواهد شد که متجاوزان به امانت مردم اعدام شوند تا کنون چند نفر از مدیرانی که این موسسات را ورشکست کردند محاکمه شدند فقط چماق قانون بر سر روزنامه نگاران بلند است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
احسنت !
آفرین عجب متن درست و جسورانه ای! احسنت
مقاله خوبی بود. اما راه حل خاصی ارائه نکرد.
عالی بود این مطلب
سالیان درازی است که ما درگیر مافیای قدرت هستیم ، شکستهای اقتصادی وسیاسی ما نیز معلول همین وضعیت است . متاسفانه قدرت ویا اراده ای که بخواهد اوضاع را سرو سامان بدهد، وجود نداره .
مرسی از این دیدگاه واقعبینانه.

بنده در اواسط دهه 80 تو یکی از کلاسها گفتم دوشرکت بزرگ خودروسازی دولت وملت را به گروگان گرفته انذ. و.....
امروز خوشخالم که این حرف را از زبان دیگری در سطح گسترده تری می شنوم.
ما ملتی همیشه بد بختیم
بدبخت بنده ایم و خواهیم بود
امیر کبیر هم بیاید و رئیس جمهور شود کاری نمیتواند انجام دهد.پاسخ سوال را همه میدانند. ساختار طوری است که اینگونه شده است. باید فقط به خدا امیدوار بود و بس ،
قبلل می گفتند نکر بی اختیار. حالا باید بگیم دولت بی اختیار. فرق نمیکنه کی رئیس باشه. فقط اگه یه آدم مسولیت پذیر باشه در مقابل پیشنهادات ناعاقلانه، خردورزی پیشه می کنه و احساس مسئولیت داره.
اِی نسیمِ منزل لیلی خدارا تا به کِی؟

نکته ناسنجیده گفت محمود و آرامم ببُرد
این مقاله اوج وقاهت و ریشخند به آحاد مردم است. یعنی در این کشور "اســـــــــــلامی" هیچکس نباید دلسوز مردم باشد؟ هیچ دولتی لیاقت به کار گماردن نیروی متخصص را در یک پست حساس ندارد؟ ایران با 70 میلیون جمعیت حتی به اندازه تعداد انگشتان دست و پا متخصص در حوزه وزارت را ندارد؟ چهره های تکیده و تکراری وزیران نالایق که در هر دوره با توجه به حزب مورد نظرشون روی کار می آیند حال همه را بد میکنن. یکنفر دلسوز و عاقل میتونه جواب بده تا من هم بفهمم که نتیجه انقلاب ما چی بود؟ خروجی خون شهدا را در کجای این کشور میتوان مشاهده کرد؟ چه کسی باید جواب این سوالات را بدهد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
وقاحت مجید جان !
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
ایران با 70 میلیون جمعیت!؟
تا وقتی هر کسی برای خودش احکومت محلی دارد همین بدبختی هست. رییس جمهور و وزرا هم هیچ اختیاری ندارند. تصمیمات جای دیگری گرفته میشود
دولتها در ایران هیچ اختیاری از خودشان ندارند و همه کسانی که کاندید ریاست جمهوری میشوند این را بخوبی میدانند پس نباید کاندید شوند وگرنه برای پست و مقام و شهرت و ثروت کاندید شده اند و خیانت به مردم
کاش دوران کودکی بود .یادش به خیر .کارتون علی بابا و ۴۰ دزد .فوتبالیست ها .چه زود گذشت ناکردار
دولت در سایه..
دلیل سوء مدیریت، عدم نظارت و همچنین برخی تصمیمات خلق الساعه این نهاد ها بر عهده دولت است واگر دولت در انتخاب مدیران مستقل با لحاظ نمودن شایستگی ها و ضوابط عمل کند در ادامه دچار مشکل نخواهد شد...
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل