بازدید 29449
چالش اخلاقی مهم‌تر از کپی کردن؛

آیا همه مسئولان و عوامل «دورهمی» به مردم خلاف واقع گفتند؟!

با توجه به صراحت لهجه قاسم خانی در مأموریت دادن به برادرش برای کپی کردن این برنامه، باید پرسید چطور مسئولان امر از جمله حسین کرمی به این صراحت منکر واقعیت شده اند؟ آیا تصور نمی شد، روزی قاسم خانی ها به این صراحت از پشت پرده برنامه بگویند؟ اساساً آیا با این استاندارد اخلاقی و این سطح از صداقت می توان امیدوار به یک روند مثبت در تلویزیون بود؟
کد خبر: ۶۸۰۸۳۴
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردين ۱۳۹۶ - ۲۳:۰۶ 31 March 2017
آیا همه مسئولان و عوامل «دورهمی» به مردم خلاف واقع گفتند؟!
اذعان پیمان قاسم‌خانی به کپی بودن «برنامه دورهمی» که توسط برادرش مهران قاسم خانی ساخته شده، این پرسش را پیش آورد که آیا همه عوامل این برنامه و مسئولان تلویزیون، تاکنون درباره تولید این برنامه خلاف واقع سخن گفته‌اند و آیا با چنین استاندارد اخلاقی، می توان امیدوار به تحول جدی بود؟!
 
به گزارش «تابناک»؛ «اقتباس خوب است، اما کپی بار منفی دارد؛ مثلا در مجموعه «دورهمی» با وجود این که مهراب دوست ندارد بگویم، اقتباسی نیست، بلکه به او یک مجموعه هندی دادند و گفتند عین همین را بساز و او قبول کرد... برنامه‌هایی از جنس «خندوانه» و «دورهمی» سرگرم‌کننده هستند، ولی ارزش ویژه هنری ندارند؛ چون شبیه هم هستند. مثل اخبارمان که شبیه به هم است. خلاقیت خوب است و امیدوارم کارهای خلاقانه‌تر بسازیم. مسابقات دیگر کشورها بامزه است. ما می‌توانیم از روی آن‌ها برنامه‌های جالبی بسازیم.»
 
این یکی از تازه ترین موضع گیری های پیمان قاسم‌خانی، نویسنده آثار کمدی است که «خوب، بد، جلف» نخستین فیلم سینمایی اش در مقام کارگردان، اکنون در گیشه سینما فروش قابل توجهی داشت و پرچمدار اکران نوروزی است. آنچه قاسم‌خانی در گفت و گو بیان کرده، بیش از آنکه درباره ارزش‌های هنری این برنامه باشد، به موضع گیری‌های سازندگان «دورهمی» و مسئولان وقت صداوسیما در حمایت از این برنامه و انکار کپی برداری محض در این برنامه است.
 
البته پیمان قاسم‌خانی به شخصه یک چهره کپی کار است و بن مایه بسیاری از آثارش کپی است؛ اما او هیچ گاه مطلقاً منکر این حقیقت نشده بود. در مقابل هر آنکه به نوعی با دورهمی مرتبط بود، کپی کاری را منکر می شود، حال آنکه مشخص شده اساساً به مهراب قاسم خانی برادر پیمان مأموریت داده شده بوده که یک برنامه کپی را بسازد و در میانه این برنامه نیز قاسم خانی ممنوع الفعالیت و از این برنامه حذف شد؛ مسأله‌ای که شاید در افشاگری پیمان قاسم خانی بی تأثیر نبوده باشد.
 
آیا همه مسئولان و عوامل «دورهمی» به مردم خلاف واقع گفتند؟! 
همان زمان پخش دورهمی، «تابناک» متذکر شد که جزیی‌ترین اجزای صحنه و حتی برخی جزئیات اجرا در «دورهمی» عیناً از «شب‌های طنز با کاپیل / Comedy nights with Kapil» کپی شده و حتی میز عجیب مهران مدیری و نشستن در بین جمعیت در دورهمی و در نظر گرفتن جایگاه اختصاصی برای او نیز کپی از این سریال هندی شد که به واسطه عدم به کارگیری خلاقیت در اجرا، فاقد کف جذابیت برنامه هندی نیز شد.
 
همان زمان، حسین کرمی مدیر شبکه نسیم با اشاره به انتقادات مطرح نسبت به شباهت‌های دو برنامه هندی و ایرانی اظهار کرد: «بعضی تنها ظاهر را می بینند و تحلیل های شتابزده دارند. «دورهمی» ترکیبی از نمایش و گفت وگوست که توسط یک مَسترکمدین همه مجموعه قصه ها، استندآپ ها و مصاحبه ها اداره می شود. در حالی که اینها در آن برنامه هندی وجود ندارد و کمدین آن برنامه مطلقا اکت های مهران مدیری را ندارد.»

کرمی در پاسخ به اینکه جایگاه قرار گرفتن مهران مدیری در میان مردم هم از این برنامه کپی شده است، بیان کرد: «کمدین برنامه هندی صرفا در جایگاه قرار می گیرد و تنها هدفش این است که مردم با صدای خنده او بخندند و کار دیگری انجام نمی دهد. لزومی نداشت این جایگاه تغییر کند، چون تلاش بر این بود که مدیری جدای از مردم قرار نگیرد و حتی گاهی پرسش های مردم را از داخل صحنه بپرسد.»
 
کرمی با اشاره به اقتباسی که از برنامه هندی شده است، یادآور شد: «در روند اقتباس اجزای قابل استفاده غیربومی را برای تامین هدف مورد نظر بومی برمی داریم. این اجزا ممکن است لباس، نحوه چینش، نوع موسیقی و... باشد؛ بنابراین، روال غلطی نیست و اتفاقا اینکه ایده را دستکاری کنید رفتاری غیرصادقانه است. ما از برنامه کپی نکردیم چراکه کپی یعنی آنچه در برنامه کمدی هندی وجود داشته است عینا در برنامه ما هم تکرار شود درحالیکه ما اقتباس کردیم و آنچه در «دورهمی» انتقال داده می شود بناست منظور و هدف ما باشد که در بستر خانواده و نقد اجتماعی رخ می دهد و چنین رویکردی مطلقا در آن برنامه وجود ندارد.»
 
عوامل دورهمی نیز یک به یک نسبت به اتهام کپی بودن این برنامه واکنش نشان داده و منکرش شده بودند. حال با توجه به صراحت لهجه قاسم خانی در مأموریت دادن به برادرش برای کپی کردن این برنامه، باید پرسید چطور مسئولان امر از جمله حسین کرمی به این صراحت منکر واقعیت شده اند؟ آیا تصور نمی شد که روزی قاسم خانی ها به این صراحت از پشت پرده برنامه بگویند؟ اساساً آیا با این استاندارد اخلاقی و این سطح از صداقت می توان امیدوار به یک روند مثبت در تلویزیون بود؟
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۳۱
حالا که چی بعد از بیشتر از یکسال امده بخاطر انهم مسائل نفع شخصی میگه که کپی است . حالا کپی باشد یا نه مردم حالشو ببرن نوش جانشون .
منکر واقعیت شده اند؟ تا خالاکدامشان واقعیت را گفثه اند؟که ا............................
تو صدا و سیمایی که برنامه هاش 75% تقلید و کپی کامله چرا حالا گیر دادید به این برنامه!؟
خیلی از این کپی ها داشتیم و داریم
لا اقل دورهمی‌جذابیت داره
مثل زمانی برای خندیدن که کپی از ایتیج هست،بی مزه نیست
چه عیب داره کپی بشه.
تو این بی پولی یه کم مردم بخندن
هرچی باشه دورهمی فعلا تنها برنامه ایست که مردم را می خنداند ،از خندوانه که خیلی بهتره
نمیدانم کپی هست یا نه؛
ولی متاسفم برای شبکه نسیم و مهران مدیری برای برنامه ای اینقدر ضعیف
چه اشکالی داره؟ زورتان میاد مردم از یه چیزی خوششون اومده؟ برن استیج ببینند راضی می شید؟
توی ایران همه چی کپی هست اصلا به ایده جدید نیازی نیست چون رقابتی وجود نداره و در واقع از ایده جدید استقبالی نمیشه چون همه چی در همه جا در اختیار عده خاصی هست
بله مهراب قاسمخاني(برادر پيمان) قبول كرده بود اون كپي رو بسازه البته بخش نمايشي كار رو خودش طراحي كرده بود و كپي نبود بعد از دوازده قسمت كه كارگردان تغيير كرد و مهران مديري كارگردان شد كم كم موارد كپي رو كم رنگ كرد و الان فقط دكورش شبيه اون مجموعه هندي هست كه البته اونم ايرانيزه كردن.
سلام برادر به نظرم این نوع از نقادی یک جور بهانه جویی و ناشی از نبود دستمایه های دیگر است. کپی و تقلید برای سرگرمی چه اشکالی دارد خب باشد مگر چند درصد از این مردم که جتی شبکه های ماهواره ای می بینند آن برنامه هندی را دیده اند یا از ان فهم کافی دارند. وانگهی مگر تقلید و کپی کاری تنها در عرصه سینما و تلویزیون و تفریحات نمایشی است؟ دقت کنید نظریه های سیاسی اقتصادی و اجتماعی ما همه کپی و تقلید نظریه های دو دهه دانشگاههای غرب هستند ما چرا نمیتوانیم اقتصادی با تعریف بو می داشته باشیم برای اینکه تمام آنهایی که خودشان را اوستای سیاست و اقتصاد می دانند و چه بسا در دانشگاه هم درس می دهند کپی کارند!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۲
مساله کپی کردن نیست .اینکه از اساس اقایان منکر کپی بودن کار شدند و دروغ گفتند زشت و غیر قابل قبول است . واگرنه اکثر برنامه های رسانه میلی کپی است.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۲
آهان پس اونا چون کپی کارند اینا هم نباید از قافله عقب بمونند؟ اگرچه «وانگهی» رو خوب اومدی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۲
مثل اینکه شما متوجه منظور نویسنده نشدید.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۳
پذیرفتن یک نظریه به معنای کپی کردن آن نیست
فرضا کپی باشه
اشکالش چیه؟
یه سر برنامه های ترکیه رو نگا کنید ببینید اونا چی میسازن ما چی میشازیم مسابقه سوروایور واقعا فوق العادس که حتی شبیه به شبیهشم تو ایران نیست
برادر من همش تقصیر این هنره که نزد ماست و بس
یا باید کپی کنیم یا باید اقوام و روستایی ها را مسخره کنیم تا مردم محترم تهران بخندند
به حرف های مسئولین توجه کنید تا ببینید خلاف واقع یعنی چه .
اصلا خودتون فهمیدین کدوم طرفین با این تیتر و متنتون؟ نه خدایی فهمیدین؟
تنها برنامه اي كه خانوادگي ميبينيم دورهمي هستش
حالا كپي يا هرچي باشه مردم رو سرگرم كرده تورو خدا همين يه برنامه رو هم با چشم تنگي تعطيل نكنين
چشم مدیری روشن
تابناک تااونجا که یادم میاد این دومین مقاله ات در مورد دوزهمی هست،
دروغ بن مایه فرهنگ امروزی ایران زمین شده متاسفانه یا....
فكر كنم تابناك زياددل خوشي از دورهمي نداره البته تضاد ارا حق هر شخص ،گروه يا سايتيه.
هر چی باشه عااااالیه،
تا باشه از این کپی ها
اتفاقا کپی از چیزای خوب نه تنها بد نیس بلکه خوبم هست.
تو چه ساده ای که انکار مسئولین رو باور میکنی.
وقتي يك برنامه كپي است ، ديگر فرقي نمي كند با صراحت بگوييم يا كنايه .
مديري روحش را به رانت فروخته و اين از موضع گيريهاي سياسي اخيرش كاملاً مشهود است !!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۱/۱۵
برخلاف عادل فردوسی پور
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس # تعطیلی پنجشنبه ها