بازدید 34322
نگاهی به بودجه ۹۴ نهادهای عمومی با توجه به اقتصاد مقاومتی (۱)؛

واژه گزینی چقدر برای مردم خرج بر‌می‌دارد؟

در بودجه سال جدید ۱۱۸۰۰ میلیون تومان یا به عبارت دیگر، یازده میلیارد و هشتصد میلیون تومان برای فرهنگستان بودجه در نظر گرفته شده و این بودجه نیز با ردیف‌هایی همراه است که در نوع خود جالب توجه به نظر می‌رسد.
کد خبر: ۴۶۰۴۱۳
تاریخ انتشار: ۰۲ دی ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۴ 23 December 2014
لایحه بودجه سال آینده در شرایطی در مجلس بررسی می‌شود که مرور این بودجه شفاف در حوزه‌هایی از جمله حوزه فرهنگ، با نکات جالب توجهی همراه است و در این میان، یکی از جالب‌ترین تخصیص اعتبارات به فرهنگستان زبان و ادبیان فارسی مرتبط می‌شود که ظاهراً صورت حساب قابل توجهی برای خدمات نه چندان تاثیرگذارشان در ادبیات فارسی ارائه می‌نمایند.

به گزارش «تابناک»، اعتبارات فرهنگی در شرایطی در بودجه ۱۳۹۳ لحاظ شده که با دو واکنش جالب همراه شده است؛ برخی نمایندگان از کاهش بودجه فرهنگی ‌و برخی مدیران فرهنگی دولت از افزایش بودجه فرهنگی سخن به میان آورده‌اند، ولی هر اتفاقی که افتاده باشد، برخی ردیف‌های بودجه همچنان برقرار است و عملکرد برخی مجموعه‌ها، تأثیری در کاهش یا افزایش اعتباراتشان نداشته است.

فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در کشورمان همچون بسیاری از کشورهای دیگر کارکردهای مشخصی دارد؛ اما این کارکرد‌ها در سال‌های اخیر فاقد اثرگذاری مورد انتظار بوده و حتی در واژه‌گزینی نیز نتوانسته نقش مؤثری داشته باشد، ولی همین مجموعه فاقد اثرگذاری با جمعیتی عظیم همراه است که طبیعتاً این اشخاص باید حق الجلسه، حق الزحمه و... دریافت کنند.

واژه گزینی چقدر برای مردم خرج بر می‌دارد؟

کارکرد اصلی این نهاد در سال‌های اخیر، افزون بر تعریف‌های تازه در رسم‌الخط فارسی برای بهبود خوانش این زبان، واژه‌سازی و معادل‌سازی متناسب با واژگان غیرفارسی بوده اما در هر دو هدف، شاهد شکست فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی بوده‌ایم؛ شکستی که ظاهراً تا به کمدی متداول ستون‌های طنز نشریات مبدل نشود، پذیرفته نمی‌شود و این اتفاق نیز ظاهراً ثمره کارشناسی‌های وسیعی است که نشان می‌دهد لزوماً کارگروه و لشکر و گروهان ادیب برای فرهنگ و ادبیات ایران کارآرایی ندارد، بلکه چهره‌های خلاقی نیاز دارد که سوای لغت‌شناسی، حرکتی بیش از ترکیب لغات و حروف اضافه را برای ساخت لغت تازه به کار گیرند.

در گروه واژه‌گزینی فرهنگستان، نزدیک ‌۷۰ کارگروه تخصصی واژه‌گزینی با همکاری بیش از ۳۵۰ استاد و کار‌شناس و متخصص در حوزه‌های گوناگون علوم و فنون فعالیت دارند. هر کارگروه پس از گردآوری پیکره واژگانی خود، برای هر واژه، پرونده‌ای به نام کاربرگه تشکیل می‌دهد که در آن اطلاعاتی از قبیل واژه بیگانه به زبان انگلیسی و زبان‌های دیگر، تعریف واژه، منشأ زبانی و ریشه‌شناختی واژه، ترکیبات و مشتقات و واژه‌های مرتبط با آن، معادل‌های به‌کاررفته در برابر این واژه در زبان فارسی، مقوله دستوری و جز آن درج شده؛ اما به ‌رغم این پروسه‌ اعلام شده، نوع تغییرات مصوب بعضاً عجیب است!

در بودجه سال جدید ۱۱۸۰۰ میلیون تومان معادل یازده میلیارد و هشتصد میلیون تومان برای فرهنگستان بودجه در نظر گرفته شده و این بودجه نیز با ردیف‌هایی همراه است که در نوع خود جالب توجه به نظر می‌رسد. مطابق با این ردیف بودجه‌ها، ۴ میلیارد تومان برای «برنامه مدیریت و راهبری علم و فناوری» در قالب ۲ میلیارد برای «اصلاح و نگارش دستور زبان فارسی» و ۲ میلیارد برای «تدوین و راهبری فرهنگ نویسی» در نظر گرفته شده است.

واژه گزینی چقدر برای مردم خرج بر می‌دارد؟

همچنین در قالب «برنامه گردآوری و تدوین موجودی دانش»، هفت میلیارد و دویست میلیون تومان در نظر گرفته شده که چهار میلیارد و دویست میلیون تومان برای «تدوین ادبیات تطبیقی» و ۳ میلیارد تومان برای «واژه گزینی کلمات در زبان فارسی» است؛ هرچند تعداد دقیق واژگانی که در هر سال معادل‌یابی می‌شود، رسماً اعلام نشده، بعید است، بیش از ۳ هزار واژه در هر سال معادل‌یابی شود، کما اینکه در سال ۹۲ اعلام شد، بیش از ۳۸ هزار واژه طی یک دهه معادل‌یابی شده است.

با این حساب می‌توان دریافت واژگان جالبی که اکثراً در زبان فارسی جا نمی‌افتند و کارکردی ندارند، برای مردم ایران با چه قیمت تمام شده‌ای همراه است و البته دیگر خدمات فرهنگستان که از واژه‌گزینی نیز آثار کمرنگ‌تری در اصلاح ادبیات فارسی داشته، چه صورت حساب‌هایی را در هر سال به بودجه عمومی کشور می‌افزاید.

هرچند هیچ‌ شخص منصفی مخالف تخصیص بودجه به نهادهای مؤثر در حوزه فرهنگ نیست اما ‌در درجه اول این نقد مطرح است که فرهنگستان از هر نظری اثرگذاری جدی ندارد و در واقع چنین تزریق بودجه‌هایی باید منوط ‌به بازدهی مثبت باشد و چنین ساختارهایی پویایی‌شان به نفع شکل‌گیری یک سیستم کارمندی دارای کمترین بازدهی تحلیل نرود؛ اتفاقی که امیدوارم در فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی رخ نداده باشد.
سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۳
در انتظار بررسی: ۳۳۴
انتشار یافته: ۵۹
به قول یک نفر سفره ای پهن است و هر کسی از آن بهره ای می برد . یحتمل اعضای فرهنگستان یارانه هم دریافت می کنند .
پاسخ ها
مهدی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۴۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
در این سفره بساط هم است
هزینه این بساط زیاده
واژژژه گزینی به تنهایی نمیچسبه
باید چند نفری باشه
وقت میبره ......
ملول
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
یادش بخیردر ساعت خوش می گفت: زین پس بجای واژه بیگانه سشوار بگید: دمش گرم!
از خلیج
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
والله که ما راضی نیستیم کاش میشد در جاهای بهتر و مناسبتر صرف بشه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
فرهنگستان زبان و ادب فارسی یکی از چهار فرهنگستان ایران است که حوزه‌های گوناگون علمی، ادبی، و هنری را در ایران و قلمرو زبان فارسی از جنبه‌های مختلفِ موضوعی تحت پوشش قرار می‌دهند. این فرهنگستان به حوزۀ زبان و ادبیات فارسی می‌پردازد. اکنون، ریاست فرهنگستان را غ ح ع بر عهده دارد.
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
آقای ناشناس
چرا یجوری میفرمایید انگار همش خرج شخصی میشه
بالاخره تعیین واژه خرج داره لوازم مصرفی میخواد
شما از هزینه چسب (برای چسبوندن واژه جدید) تا ماله و ... حساب کن تازه بیشتر هم میشه
مثلا یه واژه "سلفی" که میشه "خودنگاره" و همه جوونها هم دارن از استفاده میکنن دور و بر 4 میلیون تومان آب خورده
محسن
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
اون برنامه (ببخشید شما ) بود نه ساعت خوش.
معادل یارانه سیصد هزار نفر
در اختیار ده دوازه نفر
خدایا فریاد ما که به جایی نمیرسد تو حق ما بستان والله من به عنوان یک ایرانی از این هزینه کرد بیهوده راضی نیستم و قیام قیامت جلو این مسوولین را خواهم گرفت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
از تو حرکت از خدا برکت... اگه قرار بود با فریاد کار به جایی برسه که همه میشستن تو خونه هاشون و با فریاد از خدا برکت هم میخواستند.
یازده میــــــلیارد و هشتصــــــــــــــــــــد میلیـــــون تومن برای یک عده که جلسه میگذارند و لغت سازی میکنند؟!!!...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
آنهم چه لغتهایی: کش لقمه!!!
وقتی شش میلیارد نفر بهش میگن پیتزا ما هم بگیم آسمان به زمین نمیاد
قاسم
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
کاش لغت سازی می کردند، غلط سازیه!!!!!!......
هزینه هایی که باید صرف آموزش و پرورش شود اینجور جاها حیف و میــــــــــــــــــــــــل می شود آقایون خیلی از خودشون انرژی در می کنند!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
با این پول می تونستند کل بخاریهای غیر استاندارد مدارس را عوض کنند
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
بچه ها در مناطق محروم در سوز سرما با بخاری های فکسنی درس می خونن هزار جور اتفاق و حادثه غم انگیز... معلم ها در سیلابها غرق میشن میمیرن به علت نبود امکانات اونوقت ببین پول کجاها حروم میشه...
همه چیزمان مثل همه چیزمان
عزیزم یک سفره ای پهن شده دور هم استفاده می کنند دوستان، ما که بخیل نیستیم.
پولش رو بدین به مردم . مردم خودشون واژگزینی می کنن! مگه تو این 1400 سال کیا واژه گزینی کردن؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۵۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
مگه تاریخ بشر فقط 1400 ساله فکر کنم یه چهار پنچ هزار سالی باشه که داریم این کار رو میکنیم
خسته نباشند مسئولین
از اون سه میلیارد واژه گزینی یک میلیارد به ما بدید کنتوراتی براتون شاهنامه می نویسیم!
این همه پول خرج ایجاد شغل مثبت شود
فرهنگ درست تر میشود
نه اینکه .....
لطفا محاسبه کنبد هر هر گل داخلی وخازجی چقدر هزینه دارد..
تابی جون تو دیگه چرا ؟
چه دست و دلباز !!!
برادر من! این بودجه برای واژه گزینی نیست. برای واژه گزینان ست.
خوب لطف کنند کم کم واژگان عربی را هم از واژگان فارسی جدا کنند کم کم چون این عربها با اینهمه حمایتی که از جانب ایران می شوند باز هم با ما سر نا سازگاری دارند.
... مثلا واژه چی گزیده اند آقایون ؟ ، اینا همیشه خواب تشریف دارند ... الآن معادل عکس selfi چیه؟!!! لابد ده سال دیگه میان یه معادل براش پیدا میکنند اونم یه اسم ...
زین پس به جای عبارت "فرهنگستان ادبیات فارسی" بگوئید " فرهنگستان بودجه خورنده"
برای موسسه ما که یکی از زیر مجموعه های سازمان تحقیقات کشاورزی است و حیطه کاری ما در کل کشور بصورت کار در مزرعه و آزمایشگاه است و وظیفه مهمی در تولید محصول سالم و غذای سالم مردم داریم کلا 14.6میلیارد تومان اختصاص دادند که بیشترش هم صرف حقوق می شه.
برش هر کی بیشتره بودجه را بیشتر می بره.
در این عصر ارتباطات کافیه یه وبسایت قوی ایجاد بشه 1000 تا کلمه بزارند بگند جایزه داره همه از دانشجویان تا اساتید میایند سراغش.
بعدش هم در این وضعیت مملکت چقدر به واژه های جدید نیاز داریم که گشنه نمانیم و جلوی سرطانها را بگیریم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
مگه نه این ویکیپدیا را خود مردم منیویسند بدون درخواست یک ریال
وطن
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
حالا شما هم همچين در توليد غذاي سالم اثر گذار نيستيد كه به ديگران ايراد ميگيريد
تابناک جان در مورد بودجه سایر جاها هم مطلب بنویس البته فکر کنم فیلترت کنن :)
بجای گیر دادن به واژهای انگلیسی اگه واقعا دلتون بحال زبان فارسی میسوزه اینهمه لغت عربی رو از زبان فارسی حذف کنید
جه اشکالی دارد،پول تو کشور ریخته بزارین عده ای نوش جان کنند،ما که احمدالله دیگه تو کشور مشکلی نداریم،تنها مشکل ما همین کلمات و واژهابودند که به لطف خداوند این هم حل شد.
واژه گزینی نه. خلق لغتهای ارزش آفرین. خلق کردن هزینه داره داداش! نون بازوشونو می خورند. ببخشید نون مغزشونو!!
کاش کارایی هم داشت
صبر می کنن یه واژه خارجی وقتی خوب بین مردم جا می افته دست بکار میشن تازه یه واژه جایگزین هم پیشنهاد میدن که بیشتر خنده داره...
تقریبا معادل 4 میلیون دلار( نرخ دولتی) و معادل 80 هزار بشکه نفت ....
با این بودجه می توان 1200 شغل بطور مستقیم در کشور ایجاد نمود و از هدر رفت سرمایه انسانی کشور و بسیاری از معضلات فرهنگی و اجتماعی جلوگیری نمود
گرسنمه! سرپناه ندارم لباس ندارم! واژه می خوام چه کار؟؟
به جای این که این پولها صرف چنین کارهایی شوداگردر اشتغال زایی سرمایه گذاری گرددبهتر نیست.
همه افراد شاغل در این فرهنگستان چند شغله هستند . در شرایط و وضعیت مالی فعلی دولت بهتر است این افراد به کار اصلی خودشان برسند . واژه های اختراعی فرهنگستان فقط کتاب می شود و در جامعه کاربرد ندارد
تغاری بشکسته و ماستی ریخته ...
مطلب جامع و منصفانه اي نيست. نويسنده كيست؟چقدر به موضوع اشراف دارد؟ اگر در پاسداري از فرهنگ كم كاري ميشه چاره اش حذف فعاليت و بودجه مربوطه نيست. چاره اش مطالبه و بازخواست است.
توی این همه موسسه بریز و بپاش کن زور تو فقط به فرهنگستان رسید.نه؟
خدا رحمت کند علی اکبر دهخدا را که بدون توقع چه خدمت بزرگی به زبان فارسی کرد.
اول ببین رئیسش کیه بعد حرف بزن . اونو معرفی کنید بقیه حله
زین پس به جای واژه "فرهنگستان زبان و ادب پارسی" بگویید "ردیف ستان بودجه از ما بهترون "

راستی ما نفهمیدیم پارسی درسته یا فارسی ،که اگه پارسی درست باشه ،اول باید سر درساختمانشون رو درست کنن .
دور هم هستند دیگه !!
از جناب حداد عادل بپرسید،

قطعا برای پاسداری از زبان اصیل مان پول هم باید خرج شود و
این پول فقط قرار نیست به جیب فوتبالیست هایی که توی زمین پیاده روی می کنند خرج شود.

اما من موافقم باید بروی ریال به ریالش نظارت باشه تا بیت المال با عدالت علی خرج شه...
كاش اين پول ومي داديد بخاري براي مدارس ميخريديد،،،،
بعد از سی سال درس خوندن به ما ماهی 2 میلیون میدن با کلی منت و بدبختی که ما داریم به شما لطف میکنیم اگر نه بیرون از گشنگی میمیرید حالا اینا دو تا واژه می گزینند و .....
واژه هاشون چه اثری داره الان چند سال است که بجای کامپیوتر لغت رایانه را انتخاب کرده اند خدا وکیلی شما یک دفعه در کوچه و بازار شنیده اید که یکی بگه رایانه
سی سال قبل یک همکلاسی داشتم از اونا که نمره بالای 10 براشون جزو آرزوهای بزرگ بود. یادمه میگفت چرا می نویسیم "نمره خوب" اما می خوانیم " نمره ی خوب"! من اگه یه روزی وزیر آموزش پرورش بشم اون "ی" را اضافه میکنم! و ما بهش می خندیدیم... الآن اون به ما میخنده...
جا افتادن واژگان زمانبر است و سالها طول می کشد. واژگانی چون دانشکده به جای فکولتی، دادگستری به جای عدلیه، شهرداری به جای بلدیه و چندین و چند واژه دیگر که هم اکنون همه به راحتی استفاده می کنند حاصل کار فرهنگستان ادب فارسی در سالهای دور است. بودجه 11 میلیارد تومان هم در مقابل بسیاری ریخت و پاش های دیگر رقم عجیبی نیست. به نظر من ارزیابی عملکرد مالی یک فرهنگستان تخصصی باید توسط متخصصین انجام شود. صرف ایجاد شبهه به صورت عامیانه پیش داوری است. کاش در ایران هم روال سفارش ارزیابی عملکرد یک نهاد توسط یک سازمان یا شخص مستقل و دانا به صورت دوره ای انجام می شد.
یک نکته کوچولو، رییس فرهنگستان، رییس بنیاد سعدی هم هست. ایشان قصد دارد بودجه ای در ابعاد یک سازمان، با پست هایی حدود ... راه اندازی کند. در حالیکه فعالیت بنیاد سعدی، که گفته شده در راستای گسترش زبان فارسیه، همپوشانی عجیبی با سازمان های متولی ای کار، در کشور داره. این پرتغال فروشو ندیدین؟
یاد نهضت سواد اموزی افتادم که به زور مجوز کسب پیرمردها را میبردند سر کلاس یادم هست دائی پدر بخاطر این که مجوز قهوه خانه اش باطل نشود به زور میرفت پیرمرد چیزی هم به دردش نمیخورد ان هزینه میشد بعد نتیجه........به جاش ما تو مدرسه کمترین امکانات ازمایشگاهی و .........را نداشتیم
این روزها با خودم فکر میکنم اگر اون همه هزینه که صرف نهضت سواد اموزش شده بود صرف ارتقاء آموزشی مدارس شده بود چقدر نتیجه بهتری داشت این روزها
عجب . باورم نمی شود چند تا لغت و نگارش فارسی که معمولا خیلی هم نامانوس هستند و با استفاده روزمره فاصله زیادی دارند این همه هزینه برای ما دارد. مثلا لغت تارنما . واقعا چگونه این اساتید این لغت را اختراع کرده اند و چه ربطی به ادرس وبسایت دارد.
نصف بودجه های فرهنگی و نهادهای غیر ضرور که به آب و نون مردم کاری ندارند میشه حذف کرد 80 میلیون ایرانی یکطرف این بودجه های غیر ضروری هم یکطرف والا منصفانه نیست شرعی نیست
مردم قطعاً راضی نیستند و اینب ودجه بیت الماله
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هفدهم رمضان