خیز آمار افت تحصیلی دانش آموزان

کد خبر: ۳۲۵۶۹۹
|
۲۳ خرداد ۱۳۹۲ - ۲۱:۰۴ 13 June 2013
|
19189 بازدید
|
مهمترین عوامل افت تحصیلی، نیروی انسانی و معلم است. یک معلم باید به مبانی تعلیم و تربیت، روانشناسی کودک و محتوای درسی که تدوین می‌کند، آشنا باشد. از سویی برخورداری از امکانات آموزشی مثل کارگاه و آزمایشگاه نیز بسیار مهم است.

به گزارش ایران به تازگی مرکز آمار و فناوری وزارت آموزش و پرورش میزان مردودی دانش‌آموزان را در مقاطع مختلف تحصیلی اعلام کرده است. بر این اساس در دوره ابتدایی 1/1 درصد، در دوره راهنمایی 6/4 درصد و در پایه اول متوسطه هم 8/0 درصد دانش‌آموزان در سال تحصیلی گذشته (90-91) مردود شده‌اند. همین آمار رسمی کافی است تا این سوال به ذهن بیاید که چرا این همه مردودی؟

 بازنگری عوامل دخیل در افت تحصیلی ضروری است

دکتر علیرضا شریفی، عضو پژوهشگاه مطالعات وزارت آموزش و پرورش، در این باره به می‌گوید: افت تحصیلی (تکرار پایه) در مقاطع ابتدایی و راهنمایی امری طبیعی است و در همه نظام‌های آموزشی دنیا دیده می‌شود اما در کشور ما، نرخ افت تحصیلی با توجه به استانداردهای جهانی بالاست که همین مسأله نگرانی‌هایی را به دنبال می‌آورد. وی با اشاره به تاثیر نظام جدید آموزشی در کاهش میزان افت تحصیلی خاطرنشان می‌کند: مهمترین عوامل افت تحصیلی، نیروی انسانی و معلم است. یک معلم باید به مبانی تعلیم و تربیت، روانشناسی کودک و محتوای درسی که تدوین می‌کند، آشنا باشد. از سویی برخورداری از امکانات آموزشی مثل کارگاه و آزمایشگاه نیز بسیار مهم است.

به گفته شریفی، کنکور، نماد بیرونی ارزیابی در نظام آموزشی است، چرا که در اصل کارنامه آموزشی مدرسه، معلم و بخشی از آموزش و پرورش را محک می‌زند؛ ارزیابی‌ای که در طول 4 ساعت آموزش 12 ساله را می‌سنجد. بنابراین تا زمانی که این عناصر دخیل در افت تحصیلی تغییر نکند، تغییر ساختاری که اکنون در نظام آموزشی رخ داده است نمی‌تواند تاثیر عمیقی روی محتوا بگذارد. به همین علت نیاز به بازنگری در همه عوامل محتوایی و ساختاری دخیل در افت تحصیلی داریم.

واقعیت این است که شرایط و عوامل مختلفی گرد هم می‌آیند تا دانش‌آموزانی را در قالب مردودی‌ها فهرست کنیم. شرایطی که برای همه یکسان نیست، اما همه بچه‌ها را با یک معیار مورد سنجش قرار می‌دهد.

 امکانات آموزشی متنوع

مدرسه خوب، معلم خوب، ‌کلاس و معلم خصوصی، کتاب‌های کمک آموزشی مناسب فقط بخشی از امکانات آموزشی تلقی می‌شود که همواره بخش اعظم آن نصیب تعدادی از دانش‌آموزانی می‌شود که در مناطق برخوردار زندگی کرده و از نظر اقتصادی در سطح قابل قبولی قرار دارند. البته در بسیاری مواقع سهم عده زیادی از دانش‌آموزان هم از این قبیل امکانات تقریباً صفر معنی می‌شود. حتی در همین مناطق برخوردار هم امکانات خوب، توزیع یکسانی ندارد.
معلمان با تجربه، کار بلد و صاحب ایده‌های خلاقانه هم بیشتر خواهان تدریس در مناطق و مدارسی هستند که از هر نظر قابل قبول است. بنابراین کمتر کسی را پیدا می‌کنید که حاضر باشد در محدوده‌ای جغرافیایی که نام «محروم» بر آن نقش بسته خدمت کند مگر به اجبار.

 مناطق دوزبانه

تصور کنید دانش‌آموزی همه سال‌های قبل از مدرسه رفتن را در منطقه‌ای زندگی کرده که زبان مادری‌ غیر از زبان فارسی بوده است و فقط به زبان مادری‌اش تکلم می‌کرده است و حالا که وارد کلاس اول شده، به ناچار باید فقط با زبان فارسی حرف بزند که تاکنون تقریباً با آن بیگانه بوده است. ناگفته پیداست بخش زیادی از آمار افت تحصیلی را این قبیل دانش‌آموزان در مناطق دو زبانه رقم می‌زنند که بیشتر نادیده گرفته می‌شود.

 استعداد

در مدارس به ویژه دولتی دانش‌آموزان با استعداد‌ها و هوش متفاوت در کنار هم قرار می‌گیرند که به همه آن‌ها یک درس با یک شیوه داده می‌شود. به این معنی که در عمل توانمندی ویژه هر کس نادیده گرفته می‌شود. در حالی که هنر معلمی در این است که این استعدادها را شناسایی کرده و از دانش‌آموزان به اندازه‌ای که باید انتظار داشته باشد.

 استرس امتحان

فشار‌های روانی و اضطراب سر امتحان از جمله عواملی است که موجب می‌شود بر نتیجه امتحان سایه بیفکند. همین مسأله موجب کاهش بازده شده و بر نمره تاثیر منفی می‌گذارد.
به هر حال نرخ افت تحصیلی در نظام آموزشی ما به زعم کارشناسان قابل تأمل است و به بیان دیگر به هیچ وجه قابل قبول نیست و متأسفانه با وجود این‌که شرایط و امکانات تحصیلی برای همگان یکسان نیست، اما با یک معیار یادگیری آن‌ها مورد سنجش قرار می‌گیرد.
اشتراک گذاری
سلام پرواز
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۶۱
انتشار یافته: ۲۳
علي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
تا زماني که معلم مسافر کشي مي کند، شيفت شب کار مي کند، در آژانس و تا نيمه شب مشغول است و خلاصه تا زماني که سفره معلم از مايحتاج زندگي خاليست بايد به وضع آموزش و پرورش و دانش آموزان آن گريست. وضعيت معلمان از آنچه که تصور مي کنيد بحراني تر است....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
یکی از مهمترین عوامل افت تحصیلی این است که جوان می بیند در کشورش یک تحصیلکرده هیچ جایگاهی ندارد و در اکثر مواقع هم به بیکاری و فقر آن فرد منتهی شده.
اسماعیل
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
من سر کلاس بی انگیزگی رو تو چهره دانش آموزام میبینم
دلیل اصلی افت تحصیلی هم غیر از این نیست
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
چرا باید از یک بعد مساله بررسی شود.
از ارکان آموزش فضا و آموزش دهنده بررسی شده ولی اصلا به فراگیر اشاره نشده. کسی که هیچ علاقه و انگیزه ای برای آموختن ندارد( که تعدادشان نیز کم نیست) اگر متخصص روانشناسی و یا ... درس دهد، چون مبنای وی نیاموختن است، هیچ توفیقی به دست نخواهد آورد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
پس دغدغه معلمان و مشکلات مالی اونا چی شد؟
آراز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
عزیزان شما اصل قضیه را فراموش کرده اید. وقتی بچه از زمانیکه پایش را میگذارد مدرسه و تا پایان تحصیل ، اصلا با چیزی بنام نمره که یکی از فاکتورهای مهم برای ایجاد انگیزه است ، بیگانه میشود این افت تحصیلی ها چیز دور از انتظاری نیست.
adel
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
مهمترین عوامل افت تحصیلی، نیروی انسانی و معلم است.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
وقتی دانش آموز می بینه کسی که درس نخونده زندگی مرفهی داره چرا باید درس بخونه
تازشم نگارنده انگار بی خبره!!!
ابتدایی که تکرار پایه نداره
راهنمایی هم برای دومین سال نداره
یعنی تو این دو مقطع میگن بده بره بالا میاد مقطعی که من تدریس میکنم میگه اگه شما نمره ندی به ما نمره میدن!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
افت تحصيلي در دوره اول دبيرستان مربوط به نظام آموزشي غلط ودادن نمرات غير منطقي در دوره ابتدائي وراهنمايي است در تمام دنيا در يك كلاس عادي هيچ وقت درصد قبولي 100 نيست كه در نظام آموزشي ما در دوره ابتدائي وراهنمايي چنين چيزي داريم .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
عامل اصلی این چیزا نیست داداش

1- بی میلی دانش اموز از درس خواندن به دلیل نبود کار در بیرون

2- رخت بستن اخلاق از قشر نوجوان

3- اهمیت ندادن جامعه به نقش معلمان

4- به دلیل نبود فضای کافی اکثر کلاس ها تعداد بیشتری از نرم دارند

5- دانش آموز دیگر معلم را الگو قرار نداده چون هم اجتماع به آن توجه ندارد و هم حقوقش پایین است

6- درگیری معلم با شغل دوم و نبود بیمه کا ر امد
شهاب
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
با سیستم جدید آموزشی که تو مدارس گذاشتن ابتدا اول باید معلمان یک دوره 12 ساله برند چیزی یاد بگیرن بعدبیان به دانش اموزان درس بدن بعدشم بانمره دادان a-b-c-d خانوادها دقیقا نمیدونند سطح تحصیلی بچه هاشون چه اندازه هست
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# عملیات وعده صادق 3 # جنگ ایران و اسرائیل # مذاکره ایران و آمریکا # آژانس بین المللی انرژی اتمی # حمله آمریکا به ایران
نظرسنجی
آیا موافق ساخت بمب اتم هستید؟
الی گشت