شیر گران شد؛ ماست و پنیر و ... در راه است!

مصرف نکنیم یا گلایه نداشته باشیم؟

هنگامی که گران شدن شیر را در کنار کاهش 20 درصدی تولید این محصول بگذاریم و به یاد بیاوریم که آغاز هدفمندسازی نرخ آن با کاهش مصرفش روبه‌رو شد، تنها نتیجه‌ای که به دست می‌آید، این است که هم‌اکنون درصد بسیاری از مردم، مصرف شیر را از دستور زندگی‌شان خارج کرده‌اند؛ بنابراین، اکنون کافی است تا میزان مصرف سرانه بسیار کم شیر در کشورمان را به این ترکیب بیفزاییم تا از اینکه صدای متولیان سلامت درنمی‌آید، به شدت شگفت‌زده شویم!
کد خبر: ۲۳۹۱۳۹
|
۳۰ فروردين ۱۳۹۱ - ۲۲:۱۰ 18 April 2012
|
16241 بازدید
|
می‌گوید «شیر نزدیک۲۰ درصد گران شده است» و می‌افزاید که فلان محصول لبنی تا دیروز اینقدر قیمت داشت و امروز اینقدر افزایش قیمت داشته است؛ این موضوع به اندازه‌ای برایمان عادی شده که گویا، دیگر مجالی برای اعتراض نمی‌یابیم و اینجاست که همه ارزش غذایی لبنیات برایمان گران می‌شود و ممکن است یادمان برود که «مصرف شیر یکی از معیارهای توسعه فرهنگی جامعه است» و لابد نباید آن را مصرف نکرد!

به گزارش «تابناک»، در حالی به پایان نخستین ماه سال نزدیک می‌شویم که موج گرانی‌ها که از سال پیش آغاز شده، همچنان ادامه دارد و این موضوع، نگرانی‌های بسیاری در جامعه پدید آورده است؛ گرانی‌هایی که‌ گاه منجر به رکود بازار استفاده از یک محصول می‌شوند و اگر بحث پیشگیری در میان باشد، آغازی برای لطمات جبران‌ناپذیر در آینده به شمار می‌روند.

بر پایه آمار، تولید شیر کشور در سال ۱۳۸۱ نزدیک هشت و نیم میلیون تن گزارش شده است؛ بنابراین، آمار تولید سرانه شیر به ازای هر ایرانی با احتساب جمعیت، ۹۰ کیلوگرم می‌شود که با توجه به ضایعات شیر هنگام تولید، فرآوری، توزیع و یا موارد دیگر، مصرف سرانه شیر و فرآورده‌های آن بر پایه شیر حدود ۷۵ کیلوگرم است. البته مصرف شیر در برخی از استان‌ها به ویژه چهارمحال و بختیاری، آذربایجان غربی و شرقی از متوسط کشور بیشتر است، حال آن که میزان مصرف هر فرد بالغ از سوی سازمان‌های ملی و بین‌المللی، روزانه نیم لیتر شیر مایع، ۲۵ تا ۳۵ گرم پنیر و ۲۰۰ گرم ماست توصیه شده است و مصرف سرانه شیر و فرآورده‌های آن در کشورهای اروپای غربی ۳۵۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم در سال در نوسان است. بد نیست که بدانید: کمترین نیاز هر فرد به شیر و فرآورده‌های آن در سال ۱۵۶ کیلوگرم، حد مطلوب ۳۰۰ کیلو و میزان ایده‌آل ۴۵۰ کیلوگرم است و از سوی متخصصان تغذیه مصرف شیر و فرآورده‌های آن در سنین متعدد به شرح زیر توصیه می‌شود: کودکان: روزانه ۲ فنجان شیر+ 2 فنجان ماست+ ۱۵ گرم پنیر * نوجوانان: روزانه ۲ لیوان شیر + ۱ لیوان ماست+ ۲۵ گرم پنیر * زنان آبستن و شیرده و افراد سالمند: روزانه ۳ لیوان شیر+ ۱ لیوان ماست+ ۳۵ گرم پنیر
بر اساس این گزارش، افزایش شدید نرخ شیر در چند روز گذشته موجی از اعتراض هموطنانمان در پی داشته است. گرانی سیزده تا بیست و چند درصدی در شیر خام که جدای اینکه چرایی‌اش جای سوال دارد، احتمالا بزودی تاثیرش در نرخ سایر فرآورده‌های لبنی هویدا خواهد شد.

مرد میانسالی که از این افزایش‌ها نگران است به خبرنگار ما می‌گوید: قیمت یک پاکت شیر در عرض دو روز از ۷۵۰ به ۸۵۰ تومان رسیده است و بطری شیر با ۲۵۰ تومان افزایش به ۱۴۰۰ تومان رسیده است. مسئولان همه که اصلا به روی خودشان نمی‌آورند؛ انگار نه انگار که گرانی شیر یعنی گرانی همه لبنیات و لبنیات را نمی‌شود از مصرف خانواده حذف کرد!

این در حالی است که به گفته معاون سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، کارگروه کنترل بازار تا این لحظه هیچ گونه مصوبه‌ای برای افزایش قیمت شیرخام نداشته و حتی وزارت جهادکشاورزی به عنوان متولی این امر، افزایشی را مصوب نکرده است و این افزایش‌های اخیر غیر قانونی است اما چون ممکن است که فرآیند رسیدگی به طول انجامد،‌گاه این گرانی‌ها تثبیت و قانونی می‌شود!


این تصویر آرشیوی است و نرخ‌های روی بطری شیر دیگر اعتبار ندارند!

چرا شیر گران شد؟

تیر ماه سال گذشته در راستای اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، قیمت شیر هم با نیت حمایت از دامداران هدفمند شد و یارانه آن مستقیم در اختیار خانوار‌ها قرار گرفت؛ بنابراین، در عمل قیمت شیر یارانه‌ای آزاد شد و افزایش یافت.

بدین ترتیب با تغییر سیاست پرداخت یارانه، سیاست خرید شیر خام نیز تغییر یافت؛ آن هم با یادآوری این که همه ساله دولت قیمت تضمینی شیر خام را تعیین می‌کرد و هر سال دو میلیون تن شیر خام به صورت تضمینی از سمت دولت خریداری می‌شد.

این در حالی است که این موضوع همچون جرقه‌ای بود که بعد‌ها و با تغییرات بهای علوفه ـ که آن هم هدفمند شد، شیب فشار بر لبنیات را دو برابر کرد ـ باز هم منجر به گرانی چندباره نرخ شیر و فرآورده‌های لبنی در سال گذشته شد و کار به جایی رسید که نرخ توافقی ۵۳۰ تومان برای خرید شیر خام در تیر ماه ـ که خود برگرفته از آغاز هدفمندی و افزایش نسبت به پیش از آن بود ـ به ۶۳۰ تومان دی ماه و نهایتا به ۷۴۰ تومان اسفند ماه برسد و ۸۰۰ تا ۸۷۰ تومان برای حال مطرح شود تا فارغ از شیب وحشتناک رشد نرخ تورم این محصول، سهم شیر خام در قیمت تمام شده ماست، پنیر، شیر کیسه‌ای، پاکتی و انواع دوغ را هم با بالا رفتن قیمت روبه‌رو کند؛ افزایشی که تاکنون به ظاهر طبیعی تلقی شده که واکنشی نداشته است!

شیر نه؛ شیر خشک!

ماجرا هنگامی جالب‌تر می‌شود که به روند تهیه شیر خشک و بهای دو برابری آن در کشورمان در قیاس با قیمت جهانی کمی دقیق‌تر بنگریم تا با مصوبات و ممنوعیت‌های‌ گاه و بی‌گاه این محصول برسیم. باید گفت تا گرانی شیر مطرح می‌شود، کارگروه تنظیم بازار، راهکار آزادسازی واردات این فرآورده را در دستور کار قرار می‌دهد، ولی گاه این مصوبه با مخالفت وزارت کشاورزی به اجرا نمی‌رسد (مثل رخدادی که بهمن ماه پارسال روی داد)؛ به عبارت بهتر، هنوز نمی‌دانیم باید از شیر تولیدی برای تولید شیر خشک بهره بجوییم و با واردات مخالفت کنیم یا مثل مصوبه اخیر ستاد تنظیم بازار، واردات شیر خشک را آزاد کنیم.

اواسط تابستان گذشته بود که دبیر انجمن صنایع لبنی کشور با اشاره به کشتار دام‌های شیرده توسط دامداران، کاهش ۳۰ درصدی تولید شیر را پیش‌بینی کرد و گفت: «پس از حذف یارانه پرداختی به صنایع لبنی، بسیاری از صنایع لبنی کشور با مشکل مواجه و بسیاری از صنایع مجبور به کاهش تولید شده‌اند، ولی پیامدهای این مشکل برای دامداران کشور به مراتب سنگین‌تر بوده است و بسیاری از آنان به دلیل کمبود نقدینگی و مشکلات ناشی از افزایش قیمت نهاده‌های دامی، مجبور به کشتار دام‌های شیرده خود شده‌اند. برآورد‌ها نشان می‌دهد میزان تولید شیر کشور با وضعیت کنونی تولید سالیانه ۹ میلیون لیتری شیر امسال به حدود شش میلیون لیتر کاهش پیدا خواهد کرد». اینجاست که با اعلام کاهش تولید ۱۵ تا ۲۰ درصدی شیر توسط مشاور ارشد صنایع شیر ایران در مهر ماه ۹۰، روند تحقق پیش‌بینی کاهش 30 درصدی تولید به درستی پیش رفته، ولی هنوز تدبیری برای توقف این روند اندیشیده نشده است و حتی گرانی‌های اخیر قادر به افزایش این آمار ناامیدکننده نیز هست؛ البته باید ببینیم که هشدار‌ها در سالی که قرار است از تولید حمایت بیشتری شود، کارساز خواهد شد یا متأسفانه...!
این در حالی است که در این کش‌و‌قوس‌های پیاپی، متأسفانه نه به تولید داخلی بها می‌دهیم و نه رضایت مردم را فراهم می‌آوریم که اگر این گونه بود، از سال گذشته تاکنون، نه از ۸۵۰ کارخانه صنایع لبنی کشور، سیصد کارخانه (البته با ظرفیت کم) تعطیل و نه بهای شیر خام با افزایش نزدیک ۹۰ درصدی روبه‌رو می‌شد!

به عبارت بهتر، در جنجال بر سر واردات یا عدم واردات شیر خشک، تولید شیر را به فراموشی می‌سپاریم و به ورطه‌ای می‌افتیم که تولید لبنیاتمان هم وابسته به شیر خشک وارداتی و احتمالا بی‌کیفیت خارجی خواهد شد، چرا که با این روند حمایتی از تولید داخلی، به راحتی می‌توان حدس زد که وضعیت نظارت بر محصولی وارداتی مثل شیر خشک به چه اندازه‌ای دقت دارد!

اینجاست که در کنار گرانی‌هایی که بازدارنده مصرف شیر هستند، عضو هیأت مدیره انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی، از کاهش یک چهارمی محصولات لبنی خبر داده و احتمال کاهش چندباره تولید این محصول را بیان می‌کند تا افزایش افراد مبتلا به بیماری‌های اسکلتی و حرکتی مثل پوکی استخوان در کشورمان، ذهنمان را به چالش بکشاند که چرا صدای متولیان سلامت در برابر گرانی‌های شیر درنمی‌آید؟!

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۱۰۲
انتشار یافته: ۶۴
احمدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
شیر که جای خود دارد .همه نوع مواد خوراکی بین 50تا100 درصد گران شده. تابناک محترم وساطت کن تا این یارانه هاپس بگیرند وقیمتها را به حالت اول بر گردونند.
پاسخ ها
ناشناس
| Sri Lanka |
۲۲:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
آخه این تابناک چه کاره است؟ تابناک خیلی زورش برسه خودش رو فیلتر نکنند!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۱
منتطر تصمیم تابناک هستند؟!!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۱
این نتیجه شعار خودکفائی بدون تدبیره اخه وسط شهر دامداری که خوراک اماده میده به دام میخواهین شیر کیلویی چند تولید کنه چرا نباید وقتی مزیت نداریم تولید کنیم؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۱
شماها رو نميدونم ولي من كه همه يارانه رو ميدم پاي پول آب و برق و گاز و بنزين و.......ديگه چيزي براي خريد شير ولبنيات و گوشت و غيره نميمونه تازه كرايه خونه هم نميدم البته وام هاشو حساب نكردم
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۱
شیر یک لیتری پاژن (945 میل) 1500 تومان
شیر 1645 میل 2550 تومان

تو را به خدا یارانه ها را پس بگیرید حتی اینهایی که تا حالا هم دادید را پس بگیرید ولی قیمتها دیگر بیشتر از این نشود.
مرتضی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۱
با سلام،کاش مساله فقط قیمت بود،فاجعه تولید شیر،ماست،دوغ وشیر خشک از مواد وارداتی که معلوم نیست چه پایه ای دارند رو دریابید!
آقا مصرف شیر اونقدرها هم که فکر میکنید کاهش پیدا نکرده! با اعمال نظارت مناسب! وزارت بهداشت وسازمان استاندارد بر پروسه تولید شیر،ماست،دوغ و...! اعتماد مردم به شیر های(مواد!) بسته بندی کاهش پیدا کرده و کسانی که دسترسی به روستا یا گاوداری های شیری دارن،ترجیح میدن مستقیما خودشون تهیه کنن.
فارسانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
الان متوجه میشیم که رییس جمهور محترم زمانی گفتند هر تصمیمی که میگیره سودش یکراست میره تو جیب مردم چقدر پر معنا بوده/. اینم از محاسن هدفمندیه ..؟؟
amin
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
من بیشتر برای مسئولین صدا وسیما متاسفم که هیچ خبری در مورد تورم وبیکاری پخش نمیکنند انگار مسئولین صدا وسیما در این مملکت نیستند
پاسخ ها
ناشناس
| Sri Lanka |
۲۲:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
اتفاقا امشب درباره بیکاری برنامه داشت، بیکاری در اسپانیا و اروپا
محسن
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
ای بابا صدا سیما فعلا گیر داده به فرانسه انگلیس یونان المان و..... به صورت روزانه خبر سقوط سهام افزایش قیمت بنزین و نرخ تورم و..... این کشورهارو میده ام 1بار نگفتش بستنی x سال پیش 250تومان بود حالا چیجوری شده 1200 تومان یا شیر پاکتی سال پیش(قبل از هدفمندی) 550تومان بود حالا شده 1600تومان و.....
؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
عوضش از بیکاری و گرانی در انگلیس و امریکا و.... همش خبر هست.اونجا 5% بره بالا صدا و سیما نشون می ده اینجا 30% هم چیزی نیست
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
فعلا مشغول پوشش خبر بیکاری و تورم در انگلستان و اروپا و آمریکا هستن! تو ایران هم همه چیز آرومه و ...
جنوبی
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۱
برعکس صداوسیما امروز خبر داد که بحران اقتصادی و اجتماعی در غرب به شانزدهمین ماه خودش رسیده و مردم ناراضی اند!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۲:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۱
من نمی فهمم که چرا آلمانیها، ایتالیائیها، آمریکائیها و علی الخصوص یونانیها که عنقریب اقتصاد شان در حال فروپاشی است و بیکار ی از سر و کله شان مثل شپش بالا میره، پا نمی ش بیان ایران و ببینند که ما داریم چه حالی می کنیم ؟ بابا ول کنیدجهنم را و به بهشت رو آورید.....
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۱
آره دیگه تو بلاد کفر همه دارن از گشنگی میمیرن... فقط مائیم که داریم کیف میکنیم
ناصحی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
کمرمون دیگه زیر بار گرونی شکست. به دادمون برسید. مثل اینکه هرچی ما نجابت به خرج میدیم و صدامون درنمیاد، گرونی بیشتر و بیشتر میشه.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۱
شرمنده ولي به اين نجابت نمي گن ..
بی طرف
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
از ماست که بر ماست
پاسخ ها
با طرف
| Iran, Islamic Republic of |
۰۷:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۱
واقعا که از ماست که برماست
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
سلام
اونایی که دم از موفقیت هدفمندی میزنند و هرکسی رو که از این طرح انتفاد میکنه را متهم میکنند کجا هستند.
خانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
دیروز شیر پاکبان رو 1200 تومان خریدیم و امروز 1500 تومان چه کسی مسول این گرانیها است؟
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
بابا همه چی هدفمند شده خدا رو شکر هیچمشکلی هم که نداریم فقیر هم که به حمدالله نداریم فقط مونده یه کنتور رو دهنمون بزنن واسه مصرف اکسیژن که باید هدفمند شه عجب حکایتی مثه ...
هادی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
توی همین هفته هر روزی که برای خرید دوغ و ماست و شیر مراجعه میکردم هر ذفعه 200 روش گذاشته بود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
یک بسته کاغذ A4 که قبل از عید 4500 تومن بود شده 12200 !!! یعنی تقریبا 3 برابر !!
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت