مشکل تنها انتصابات فامیلی نیست!

خبر انتصاب همسر یک مسئول به پستی در سازمان تحت امر آقای شوهر، به خبری معمول در کشور ما تبدیل شده است؛‌ البته خبرهایی از این دست، هر چند ماه یک بار منتشر می‌شوند، کمی جنجال درست می‌کنند و بعد فراموش می‌شوند.
کد خبر: ۲۸۷۶۷۱
|
۰۸ آذر ۱۳۹۱ - ۰۷:۴۹ 28 November 2012
|
27683 بازدید
|

در اواخر آبان ماه، سعید مرتضوی دادستان سابق تهران که انتصاب خود وی به ریاست بر تأمین اجتماعی با حواشی فراوانی همراه بود، در حکمی «نظر به مراتب تعهد، تخصص، تجارب» همسرش، وی را به مدیرکلی در سازمان تحت امر خود منصوب کرد و چند روزی حاشیه‌های جدید را به جان خرید و سرانجام هم با یک پاسخ سازمان تأمین اجتماعی دال بر این که خانم آقای رئیس، سوابقی طولانی در کار خود دارد، موضوع کم کم به فراموشی سپرده شد.

در این باره باید گفت، چنین انتصاباتی در نظام اداری ایران بی‌سابقه نیست؛ از وزیر و شهردار گرفته تا رؤسای قوا. آقایان رئیس با دلایلی که به جای خود می‌تواند محترم باشد، تصمیم می‌گیرند، یکی از خویشاوندان خود را به سمتی اداری بگمارند.

البته تأثیر فردی مقامات در تصمیمات سازمان تحت امر آنها، به انتصاباتی از این دست خلاصه نمی‌شود، بلکه بسیارند مواردی که تصمیم مدیران دولتی و حکومتی با منافع شخصی و یا گروهی آنها در ارتباط است.

فرض کنید، یک نهاد اجرایی قصد خرید کلان، یا واگذاری یک پروژه به پیمانکاران را دارد و یا این که می‌خواهد، یک کار پژوهشی را به پژوهشگران یا مؤسسات پژوهشی واگذار کند. اگر کسی با خودش صادق باشد، حتما خواهد پذیرفت که در چنین مواردی، تمایل به سمت دوست و آشنایان حتی اگر غیرآگاهانه و خیرخواهانه هم باشد، اجتناب‌ناپذیر است.

البته چنین مشکلی به نظام اداری ایران محدود نمی‌شود. به همین دلیل، شاید اشاره به روشی که در جاهای دیگر برای رفع این مشکل مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌تواند آموزنده باشد. در سیستم اداری برخی کشورها و سازمان‌ها و شرکت‌های بزرگ، مفهوم تداخل منافع به زبان انگیسی conflict of interests مطرح شده است و پیروی از مقررات مشخصی را درباره مواردی که منافع فردی یک مقام مسئول با منافع سیستمی که در آن مشغول کار است در تداخل هستند، الزامی می‌نماید.

برای نمونه، مقررات دولتی آمریکا در اشاره به مفهوم تداخل منافع می‌گوید: ممکن است، کار یک کارمند بخش اجرایی، به سود شخص وی یا خانواده‌اش باشد و یا شاید فرد یا سازمانی که کارمند در گذشته، حال و یا آینده با آن ارتباطی داشته و یا خواهد داشت، در آن کار سود اقتصادی داشته باشد. جدای از این، شاید فرد، پیش از ورود به کار دولتی از جایی پولی دریافت کرده باشد؛ بنابراین، اگر عموم مردم گمان کنند که کار دولتی تحت تأثیر منافع شخصی و یا دریافت پول در جایی دیگر است، شاید اعتماد خود را به دولت از دست بدهند.

به همین دلیل،‌ امکان دارد فرد از اشتغال به کارهایی خاص، منع و از داشتن مالکیت مواردی خاص بازداشته و یا آن که محدودیت‌هایی در دریافت پول برای وی وضع شود؛ برای نمونه، در مواردی که احتمال داده شود، تصمیم‌گیری یک مقام دولتی به نفع شرکتی خاص است و آن مقام در آن شرکت، سهم یا سود شخصی یا خانوادگی دارد، این مسئولیت از وی گرفته و یا آن که وادار می‌شود، در آغاز کار سهام خود در آن شرکت را بفروشد.

رانت اطلاعاتی تنها یکی از نمونه‌هایی از این دست است که بارها، خبر آن در رسانه‌های ایرانی منتشر شده است. تفاوت نگاه بخش‌های گوناگون اقتصادی کشور، مثلا تفاوت نظر تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان در اخبار ارزی اخیر، نشان می‌دهد، هر تصمیمی که در سیستم اداره کشور گرفته می‌شود، سودی از جیب یکی برداشته و در جیب دیگری گذاشته است.

جالب این است، در شرایطی که حتی شرکت‌های خارجی درباره تداخل منافع فرد و آن شرکت مقررات مشخصی دارند، مسائلی از این دست در سیستم اداری کشور ما، هیچ جایی ندارد. به بیان دیگر، اگر دولت بخواهد در نزد مردم معتبرتر باشد، باید به فکر راهی باشد که هر چه بیشتر به مردم تضمین دهد و هر تصمیم در اجرای آن، بیشتر به سود مردم باشد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲۳۴
انتشار یافته: ۳۲
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
ما تا confilict of interests فاصله ی زیادی داریم. در این مملکت اسلامی مدیر مسلمان حق خود می داند که اقوام و فامیل و آشنایان را به سر کار بیاورد ، دلیل هم می آورد ؛ که من به این افراد اطمینان دارم. این قسمت از روابط اداری که معمول و بسیار در ایران رواج دارد ، به این زود یها از این کشور اسلامی رخت نخواهد بست.
سعید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
متاسفانه وقتی با چنین رفتارهایی از سوی مراجع قانونی بالاتر برخورد نمیشود باعث گسترش این نوع رفتارها و گستاخ تر شدن چنین مسوولینی میشود- یکی دیگه از این انتصابات شایسته سالارانه!! که چندی پیش انجام شد و برخی دوستان مطلع هستند- انتصاب دختر یک معاون وزیر به عنوان هیات علمی در یکی از دانشگاه های معتبر ان هم یک شبه و با با مدارکی نه چندان معتبر بود. این در حالی است که متاسفانه بهترین دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای چنین کاری باید چندسال پیگیری داشته باشند- آخر هم معلوم نیست چه بی عدالتی هایی که در حقشون انجام نشه و به نتیجه برسند یا نه
سرو
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
اين نظر به مراتب تخصصش منو ديوونه كرده والا
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
اگرمنطقي بنگريم درانتصابات بايدتمامي شرايط يك فرداعم ازسوابق مديريتي تحصيل والي آخر مدنظرباشددراينجانبايدروي فاميل وآشنا حساسيت داشت بلكه ميبايست حساسيتها روي شرايط احرازشدت داشته باشدولي مثل اينكه بعضي ازمسئولين محترم امورات دولتي واجرايي را ازپدرويامادر خود به ارث برده اندوبه غير از منتسبين كسي ديگرلياقت پستهاي كليدي وپايين رانداردكه اين طرح اتوبوسي اگر ازميهن اسلامي ماكه مدعي ام القرايي جهان اسلام راداريم وهميشه خودرامدافع عدالت ميدانيم رخت برنبنددنظام درمخاطره خواهد بود چون خيل عظيم مردم كه نگهدارندگان اصلي نظام هستندديگرخود راتاثيرپذيرنديده وخودرازصحنه هاي مختلف كناركشيده ونااميدانه به امورنظاره گرخواهندبودكه اين اصلابنفع نظام مقدس جمهوري اسلامي كه باخون هزاران شهيد بزرگواربدست آمده نبوده ونيست وازسويي مردم به فردي كه پرونده قضايي داردوهنوزوضعش مشخص نيست بديده شك وترديدمينگرندوايشان باقدرت تمام همسرخودرابه اين سازمان بزرگ واردميكندبزرگان خودقضاوت كنند
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
مشکل اصلی بخش اعظم مشکلات کشور در عدم پاسخ گو بودن مسئولان است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
آقای متکی نیز همسرش را به یک پست مدیر کلی در وزارت خارجه گمارده بود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
«نظر به مراتب تعهد، تخصص، تجارب»!!!
در نهایت هم با یک پاسخ سازمان تامین اجتماعی دال بر این که خانم آقای رئیس سوابقی طولانی در کار خود دارد .
اگه سابقه طولانی دارند دیگر نیازی به انتصاب مجدد نبود . خوب بروند همونجا حقوق بگیرند.
البته از این قسم انتصابات تا دلت بخواهد در مناطق آزاد به وفور دیده میشود و مدیران این سازمان در اجرای امور ، علاوه بر دستور مدیر عامل باید خرده فرمایشات منصوبین رؤسا را هم اجرا کنند و حق هیچ اعتراضی ندارند .
متأسفانه قبح قضیه کاملا از بین رفته .
صادق
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
بنده در زمینه ای که نام نمی ببرم! متخصص هستم 4 سال پیش، خدا لطف کرد و یک پیشنهاد طراحی و اجرای مناسب از طرف یکی از نهادها به بنده ارائه شد. ( شرح خرابکاری های قبلی را نمی دهم که حوصله درازی می طلبد!) خلاصه ما قرارداد را گرفتیم و برای اجرای بهتر پروژه کارگاه بزرگتری تجهیز کرده و 15 نفر را نیز به همکاری گرفتیم. فاز طراحی را بسیار خوب اجرا کرده و البته هر از چند گاهی توسط ناظر پروژه که از معاونین بلند مرتبه! همان ارگان کارفرما نیز بود، چالش داشتیم. در حالی که ایشان هیچ تخصصی در زمینه مذکور نداشت ( کارشناس ادبیات بود و الحق در زمینه خودش قوی بود) ولی بعد ها که تمام طرح های ما را فهمید و نقشه های اجرائی را به بهانه ارزیابی از ما گرفت، چنان بلائی سر ما اورد که با بیش از 180 ملیون تومان ضرر، ورشکست شدیم. یادم نمی رود روزی که همسر یکی از کارگران خیلی خوب ما، به در کارگاه امده بود و به خیال اینکه همسرش کار خلافی کرده و من وی را اخراج کرده ام، ناله و زاری می کرد و با بچه ای در بغل، زیر بارش شدید بارانی که آن روز می بارید، دنیا در نظرم تیره و تار شد و هنوز هم نمی توانم آن صحنه وحشتناک را فراموش کنم. هر چه قسم می خوردم که همسر شما یکی از بهترین کارگران ما بوده قبول نمی کرد و دائم با گریه می گفت که به تمام مقدسات قسم می خورم هر تنبیهی که می دانی برای وی قائل شو فقط اخراجش نکن؟!. بالاخره من نتوانستم طاقت بیاورم و به گریه افتادم .زیرا خودم نیز از لحاظ مالی در بحران بودم. تمام سرمایه ام را در تجهیز کارگاه خرج کرده بودم وبا نامردی این مرد مسلمان نما! اینچنین به دریوزگی افتادیم. وقتی برای شکایت به ساختار مربوطه رفتم دیدم که ایشان به حدی قدرت دارد که کسی جرات نمی کند با ما احوال پرسی کند. خلاصه الان 3 سال است که من دنبال شکایتی هستم که از ایشان کرده ام!....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
من برای اطلاع شما بگم خانمش کارمند رسمی سازمان تامین اجتماعی است. دارای مدرک دکترا پزشکی است بیش از 10سال است که در سمت های اجرایی ریس درمانگاه.ریس اداره کلینیک درمان استان تهران. ریس بیمارستان را بطور موفق در کارنامه خود دارد
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۰۸
متاسفانه رابطه بازی و استخدام پسر و دختر مسئولین و فامیل های آنها، یکی از آفت های اداری کشور ما است که تنها محدود به مدیران نیست بلکه افراد ذی نفوذ در ادارات و ارگان ها که آنها را دست راست رئیس می نامند، تمام و کمال در جهت منافع شخصی و گروهی خود حرکت می کنند.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت