صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل

لاريجاني: مسئله هسته‌اي را حيدري، نعمتي نكنيد

« يك خواهشي دارم؛ مسأله‌ هسته‌يي را تبديل به جنگ حيدري و نعمتي نكنيد. هركس تخلفي كرده رسيدگي مي‌شود. كشاندن اين مباحث به عرصه‌ي رسانه‌ها ممكن است تبعاتي داشته باشد كه برخي افراد بيايند و صحبت‌هايي بكنند.»
کد خبر: ۲۲۶۷
| |
6985 بازدید

دكتر علي لاريجاني در مورد ايده‌هايي كه قرار است كه سعيد جليلي در دور جديد مذاكرات خود با خاوير سولانا مطرح كند گفت:« هنوز اين ايده‌ها تكميل نشده و در حال بحث و بررسي بر روي آنها هستيم.»

به گزارش ايسنا، دكتر علي لاريجاني، نماينده مقام معظم رهبري در شوراي امنيت ملي، كه به دعوت بسيج دانشجويي دانشگاه صنعتي شريف به اين دانشگاه آمده بود، پس از سخنراني در جمع دانشجويان، درجمع برخي خبرنگاران و برخي ديگر از دانشجويان به سوالات آنها پاسخ ‌گفت.

وي در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا در مورد ايده‌هايي كه دبير شوراي عالي امنيت ملي از ارايه آنها در دور جديد مذاكرات خود با خاوير سولانا خبر داده بود گفت:« فعلا در حال بحث و بررسي در خصوص اين ايده‌ها هستيم. اجازه دهيد اين ايده‌ها تكميل شود تا بعدا جزييات آنها نيز ارايه گردد.»

دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي در بخش ديگري از اظهارات خود در پاسخ به پرسش يكي از حاضرين، با رد اينكه گزارش اخير البرادعي راه را براي اعمال فشار غرب عليه ايران بازگذاشته است تصريح كرد:« ثقل اين گزارش بسيار مثبت است و هيچ دليلي نمي‌بينيم كه ارزش آن را كاهش دهيم.»

وي افزود:« اگر قرار است غرب به ايران فشار وارد كند بايد از زاويه ديگري باشد.»

لاريجاني همچنين با اشاره به سفرها و مذاكرات خود در زمان تصدي پست دبيري شوراي عالي امنيت ملي گفت:« تمامي سفرها و مذاكراتي كه انجام شد براي اين بود كه فشارها بيش از اين افزايش نيابد.»

نماينده مقام رهبري در شوراي عالي امنيت ملي در ادامه با رد اظهار نظر يكي از دانشجويان كه مي‌گفت شما طرح تعليق در برابر تعليق را قبول داريد گفت:« به هيچ وجه مكانيزم تعليق را براي كشور به صلاح نمي‌بينم.»

لاريجاني در پاسخ به همين دانشجو كه مي‌پرسيد، نظرتان در مورد توقف ايران در 3000 سانتريفيوژ چيست؟ گفت:« يك چنين بحث‌هايي بايد دقيقا مورد بحث و بررسي قرار گيرد تا بتوان در مورد آن نظر داد.»

وي همچنين در خصوص سيستم نظارتي آژانس نيز گفت:« آژانس معتقد است كه ايران داراي ظرفيت هسته‌يي است و ممكن است منحرف شود اين به معناي عدم استفاده از اين انرژي نيست. ما مخالف سيستم نظارتي نيستيم. آژانس مي‌تواند سيستم نظارتي قانوني خود را اعمال كند.»

لاريجاني تصريح كرد:« بر اثر مقاومت ملي و توانمندي‌هاي داخلي ظرفيت هسته‌يي كشور پديد آمده و قائم به يك شخص نيست و براي كل مردم است.»


دكتر علي لاريجاني همچنين در سخنان خود در جمع دانشجويان دانشگاه صنعتي شريف تاكيد كرد:« طرح بحث نفت و گاز ايران كه غربي‌ها مطرح مي‌كنند براي سرپوش گذاشتن بر فشارهاي غيرمنطقي‌شان بود.»

دكتر علي لاريجاني، نماينده مقام معظم رهبري در شوراي عالي امنيت ملي، با تاكيد بر اينكه پيشرفت‌هاي هسته‌يي جمهوري اسلامي ايران در گرو پافشاري ملت ايران بوده است در مورد روند فعاليت‌هاي هسته‌يي كشورمان گفت:« فعاليت‌هاي هسته‌يي ايران شامل دو بخش عمده است كه يكي ساخت و توسعه نيروگاه‌ها و ديگري بخش توليد سوخت بود. اين دو بخش مكمل هم هستند و ما براي آينده ايران نيازمند آنها هستيم.»

وي با انتقاد از افراد و دولت هايي كه بحث نفت و گاز ايران را براي ممانعت از پيشرفت هاي هسته‌يي ايران مطرح مي‌كنند گفت:« كساني كه بحث نفت و گاز ايران را مطرح مي كنند ديد ضعيفي دارند. ما مي‌دانيم عمر نفت و گازمان چقدر است. عمر اصلي نفت ما سپري شده و در آينده دچار كمبود مي شويم.»

وي ادامه داد:«‌ براي رفع اين كمبود نياز به سرمايه گذاري داريم؛ هم چنان كه بسياري از كشورها به اين نتيجه رسيده‌اند و صنعت هسته‌يي خود را گسترش مي دهند.»

به گفته وي، كشوري همانند فرانسه به توليد فناوري هسته‌يي روي آورده است چرا كه اين مساله مساله‌اي استراتژيك براي سرنوشت ملت‌هاست.

لاريجاني با تاكيد مجدد بر اين بحث كه ايران به نيروگاه و سوخت هسته‌يي نيازمند است با اشاره به برخي همكاري‌هاي دول غربي با ايران در رژيم گذشته براي توسعه فعاليت هاي هسته‌يي اظهار داشت:« قبل از انقلاب قراردادهاي خوبي با ايران داشته‌اند كه نمونه آن در پروژه يوروديف كه 10 درصد سهام آن متعلق به ايران است قابل مشاهده است.»

وي افزود: « بعد از بيرون راندن يك ديكتاتور از كشور همه قراردادها را يك جانبه فسخ كردند. درحالي كه شاه در شرايط تحريم اسراييل توسط عراق به اين رژيم نفت مي‌داد و ژاندارم آمريكايي‌ها بود.»

وي افزود:« آمريكايي‌ها خود راكتور تهران را كه نيازمند غناي بالاي سوخت هسته‌يي است به ايران داده بودند. در حالي كه بعد از انقلاب هم سوخت ندادند و هم پول ما را خوردند.»

به گفته وي، هم اكنون 28 تن گاز يو.اف.6 و 1500 تن كيك زرد متعلق به ايران وجود دارد كه در اختيار اروپايي‌هاست و توسط آنها بلوكه شده است.

وي تاكيد كرد:« در اين وضع سولانا به ما مي‌گفت كه ما با شما مشكل اعتماد داريم، من درجواب به وي گفتم كه به شما با اين سابقه چه طور مي‌توان اعتماد كرد؟ اگر در مسير درستي در طول اين مدت گام بر مي‌داشتيد ما هم امروز مي‌توانستيم به شما اعتماد كنيم.»

دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در ادامه فعاليت‌هاي انجام گرفته از جانب كشورمان براي توسعه فناوري هسته‌يي را مورد بحث قرار داد و اظهار داشت: « از ابتداي پيروزي انقلاب اين سياست ما بود كه به سمتي برويم تا بتوانيم صاحب فناوري شويم؛ بايد به كساني كه در اين راه گام برداشتند آفرين گفت. اگر 20 سال پيش اين تصميم مهم را نگرفته بوديم امروز اين فناوري را نداشتيم.»

وي ادامه داد:« قصد غرب اين بوده كه جلوي پيشرفت ايران را بگيرد؛ چرا كه در منطقه‌اي واقع شده كه حساس است و كانون اصلي انرژي و شازده آمريكا يعني اسراييل در آن حضور دارد.»

لاريجاني با اشاره به نقش آمريكا در منطقه خاورميانه بعد از جنگ جهاني دوم گفت: « آمريكايي‌ها قصد داشتند پس از جنگ جهاني دوم نقش قوي‌تري در منطقه داشته باشند لذا بعد از پيروزي انقلاب مي‌خواستند ايران را نيز مهار كنند به گونه اي كه با حمايت از صدام جنگي هشت ساله عليه‌مان به راه انداختند.»


وي با ابراز تاسف از اقدامات آمريكا در مورد كمك به صدام براي حمله به ايران و نيز اجاره دادن هواپيماهاي سوپراستاندارد توسط فرانسه به رژيم بعثي عراق و نيز كمك كشورهاي عربي به صدام گفت:« اين كشورها ميلياردها دلار به صدام براي حمله به ايران كمك كردند ، اما امروز همگي از اين كار خود ابراز پشيماني مي كنند.»

نماينده مقام معظم رهبري در شوراي عالي امنيت ملي در ادامه با بيان اينكه در فضايي كه غرب يكسري از چيزها را با نام قابليت استفاده دوگانه عليه‌مان تحريم كرده بود تنها كشوري كه حاضر شد با مرارت‌هاي زياد براي تكميل نيروگاه بوشهر اقدام كند روسيه بود تصريح كرد:« مي‌بينيم كه اين همكاري روس‌ها و اقدامات آنها در بوشهر تاكنون ادامه دارد.»

وي تاكيد كرد:« تصميم اوايل انقلاب در مورد توسعه فناوري هسته‌يي داهيانه بود كه آرام آرام اين حركت شروع شد، اما اگر ما تمام انرژيمان را مي‌گذاشتيم زودتر به نتيجه مي‌رسيديم در حالي كه با مشكلاتي نظير جنگ مواجه بوديم.»

به گزارش ايسنا، لاريجاني با تاكيد بر اين كه غربي‌ها خود مطمئنند ايران به سمت توليد بمب اتم نمي‌رود در مورد ديدگاه غرب در خصوص تغيير تراز ايران در منطقه گفت:« غرب از اين نگران است كه تراز ايران در منطقه بالا رفته است. آمريكا معتقد است پس از فروپاشي شوروي يكه تاز دنيا شده است و بايد هژمون و سلطه خود را به تمام دنيا بگستراند كه نمونه آن مخالفت آنها با سازمان شانگهاي است.»

وي ادامه داد:« اگر واقعا آمريكا به اين مساله اعتقاد دارد چرا نگران توازن قوا در منطقه است. آنها فقط مي‌خواهند توازن قوا را در دست داشته باشند.»

لاريجاني در مورد اظهارات يكي از مقامات غربي كه گفته بود با سركوب شدن دو حكومت در افغانستان و عراق ظرف ايران بالا رفته است اظهار داشت: « مگر ما تابع قانون ظروف مرتبطه هستيم كه با پايين رفتن دو كشور ما بالا بياييم. اصلا افغانستان و عراق مگر در توازن منطقه‌يي نقشي داشته‌اند؟»

وي افزود:« مركز مطالعات استراتژيك اسراييل نيز در اين خصوص بحث هايي را مطرح كردند و در اينجا بايد بگوييم چنين بحث و مشكلي را اسراييل به آمريكا برده است.»

لاريجاني سپس بحث فعاليت‌هاي ايران در مورد توسعه چرخه سوخت هسته‌يي را مورد بحث قرار داد و گفت: « ما براي اينكه نيروگاه‌هايمان كار كنند به سوخت هسته‌يي نيازمنديم، اما از اين طرف مي‌بينيم كه بوش كه مثلا ديكتاتور خيرخواهي است! بحث‌هايي در مورد بانك جهاني سوخت مطرح مي‌كند؛ از آن طرف هم البرادعي و سعود الفيصل نطقشان باز مي شود كه بله بانك سوخت منطقه‌يي ايجاد كنيم.»

وي افزود:« به آنها مي‌گوييم خب شما ايجاد كنيد اما بانك سوختي كه كليد آن در دست آمريكايي‌ها باشد به درد ما نمي‌خورد.»

لاريجاني با يادآوري اين نكته كه مساله اساسي غرب با ايران دانش هسته‌يي نيست گفت:« آنها يك چيز بزرگتري را دنبال مي‌كنند كه موضوع هسته‌يي نيز جزيي از آن كل است.»

وي افزود:« وقتي كه يو.سي.اف اصفهان را راه اندازي كرديم در جريان مذاكرات و همچنين در داخل كشور گفتند كه اين كار بي‌خود و معيوبي است. ما هم چون به صورت تجربه‌ اين كار را پيش مي‌برديم نمي‌توانستيم قاطعانه بگوييم كه اين كار نتيجه مي‌دهد. اما بالاخره علي‌رغم اين همه فشار كار خودمان را انجام داديم و يو.اف.6 را توليد كرديم.»

لاريجاني ادامه داد:« در همين موقع روس‌ها بحث كنسرسيوم سوخت را مطرح كردند كه در واقع ما فقط پول مي‌داديم و كارخانه را نمي‌ديديم؛ اين تنها يك كنسرسيوم بازرگاني بود.»

وي در مورد مذاكراتي كه با اروپايي‌ها نيز انجام گرفته بود گفت:« وزير امور خارجه قبلي فرانسه آدم خاصي بود؛ در جريان مذاكرات به ما مي‌گفت كه شما فقط بايد به ما بله يا خير بگوييد. در حالي كه من به وي گفتم اين مساله سوال بيست جوابي نيست كه اين چنين جواب‌هايي از ما مي‌خواهيد. اگر نگران انحراف ما هستيد بياييد با همكاري يكديگر فكري براي نظارت شما بينديشيم.»

لاريجاني ادامه داد:« پس از اين بحث‌ها بود كه سال گذشته يك بسته پيشنهادي توسط سولانا در سفري كه در ماه ژوئن به تهران داشت به ما ارايه شد كه هم داراي ظرفيت ها و هم داراي اشكالاتي است، اما ما اين مساله را رد نكرديم ولي غربي‌ها بسته را كنار گذاشتند و گفتند كه فقط بايد تعليق كنيد.»

وي اضافه كرد:« قرار شد مذاكرات دوباره ادامه يابد اما اين مساله به جنگ 33 روزه برخورد كه تصور مي كردند حزب‌الله را شكست مي‌دهد، اما پيروزي حزب‌الله وضعيت را عوض كرد و از ما دوباره خواستند كه مذاكرات را از سر بگيريم.»

به گفته وي، در چهار دور مذاكرات به توافقات اوليه دست يافتيم اما خود غربي‌ها آنها را به هم زدند و به سمت قطعنامه پيش رفتند.

دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي در بخشي از سخنان خود در دانشگاه صنعتي شريف با اشاره به توافق ايران و غرب در برلين، اظهار داشت:« پس از آن‌كه طرف غربي توافقات برلين را برهم زد اين‌گونه نبود كه ما كارهاي خود را دنبال نكنيم. ما پيشرفت‌هايمان را گسترش داديم و به 3 هزار سانتريفيوژ رسيديم و حالا يك موجود بالفعل در تكنولوژي هسته‌يي هستيم.»

وي افزود:« پس از آن طرف غربي گفت كه به توافقات برلين بازگرديم و ما پرسيديم چرا؟ اصلا بهم زديد كه حالا بازگرديم؟ آن‌ها ابتدا پاسخ ندادند اما سپس گفتند كه برخي از ميان‌شان فكر مي‌كردند اگر كمي به ايران فشار بياورند ما قبول مي‌كنيم كه عقب‌نشيني كنيم و ما در پاسخ به آن‌ها گفتيم كه حالا فهمديد ايران در برابر زور كوتاه نمي‌آيد؟»

لاريجاني گفت:« ما بايد با مقاومت هوشمندانه و عاقلانه به كار خود ادامه دهيم. ما به دنبال جلو بردن كار با تفاهم هستيم و طبيعتا نمي‌خواهيم هزينه‌ي زيادي را بر دوش كشور بگذاريم.»

مسوول سابق پرونده‌ي هسته‌يي كشورمان سپس به مذاكراتش با سولانا در ليسبون اشاره كرد و افزود:« در آن مذاكرات توافق خوبي بر سر چگونگي حل مسائل باقي‌مانده با آژانس صورت گرفت به شرط آن‌كه آن‌ها هم از دردسرسازي دست بردارند. ما بر سر تدوين مداليته فورا توافق كرديم و تمام داستان‌سرايي‌هاي آن‌ها درباره‌ي ايران و چگونگي حل شدن آن‌ها بررسي و نقشه‌ي راه براي پاسخ به آن‌ها تهيه شد. قرار شد بر اساس توافق پس از حل هر موضوع، موضوع بعدي در دستور كار قرار بگيرد.»

لاريجاني با بيان اين‌كه پس از اين توافق آمريكايي‌ها و برخي كشورهاي ديگر موضع منفي گرفتند و گفتند كه ايران سرتان كلاه گذاشته است، افزود:« آن‌ها مي‌خواستند دروازه‌هاي بحث بر سر موضوع هسته‌يي باز بماند تا هرچقدر دل‌شان مي‌خواهد ناخونك بزنند.»

وي با اشاره به گزارش اخير البرادعي درباره‌ ايران، گفت:« ما به تعهداتمان بر اساس مداليته عمل كرده‌ايم و الان موقع عمل آنهاست؛ اما آن‌ها دارند به جاي اجراي تعهدات‌شان زياده‌خواهي مي‌كنند.»

وي تأكيد كرد:« بايد هوشمندي به خرج دهيم و به فضل خدا دانشي را كه به دست آورده‌ايم را با تدبير حفظ كنيم.»

سپس با تشويق حاضرين دكتر لاريجاني به سوالات دانشجويان پاسخ داد.

وي در پاسخ به سوالات متعدد دانشجويان درباره‌ي استعفايش از دبيري شوراي عالي امنيت ملي و درخواست دانشجويان براي توضيحات شفاف درباره‌ي استعفا با بيان اينكه دو سال در كار شفاف‌سازي بوده است، گفت:« بر اساس مصالح ملي گام برمي‌دارم. چيز پنهاني نيست اما لزومي هم ندارد همه چيز گفته شود. من در اصل اين‌كه بايد صاحب دانش هسته‌يي شويم شك ندارم و معتقدم مسيري را كه ايران در اين خصوص طي كرد ظرفيت بزرگي را براي كشور ايجاد كرده است.»

وي با بيان اين‌كه «از دولت حمايت مي‌كنم كه اين مسير را ادامه دهد»، خاطرنشان كرد:« مسأله‌ي دبيرخانه فقط بحث هسته‌يي نبود، ساير مسائل استراتژيك هم وجود داشت و تنها در حدود 15 الي 20 درصد از وظايف به مسأله‌ي هسته‌يي اختصاص مي‌يافت اما در مجموع برداشتم اين بود كه تغيير در اين شرايط مفيد است تا كار سرعت بگيرد و سلايق مديريتي هم‌صنف شوند، چراكه به نفع كشور است. البته خيلي تفسير كردند كه لاريجاني مي‌خواهد براي رياست مجلس شوراي اسلامي كانديد شود اما بنده عقلم مي‌رسد كه قانون را بخوانم. دبير شوراي عالي امنيت ملي منحصرترين سمت را دارد كه مي‌تواند هم رييس مجلس باشد و هم دبير شوراي عالي امنيت ملي؛ بنابراين من محدوديتي نداشتم. از سويي مطرح مي‌كردند كه به دلايل شخصي كنار رفته‌ام اما من سالمم و مشكلي ندارم. مسائل ديگري بود كه آن هم اهميتي ندارد.»

لاريجاني در پاسخ به سوال مكتوب دانشجويي ديگر كه از وي درباره‌ي جاسوس هسته‌يي كه اين روزها در رسانه‌ها و افكار عمومي مطرح است، پرسيد و اين‌كه وزير اطلاعات گفته است جاسوسي اين فرد براي‌شان محرز شده است اما برخي مي‌گويند به جز قاضي نمي‌تواند كسي اظهارنظر كند، و اينكه برخي هم معتقدند افراد صاحب نفوذ قصد دخالت در اين مسأله را دارند، گفت:« يك خواهشي دارم؛ مسأله‌ هسته‌يي را تبديل به جنگ حيدري و نعمتي نكنيد. هركس تخلفي كرده رسيدگي مي‌شود. كشاندن اين مباحث به عرصه‌ي رسانه‌ها ممكن است تبعاتي داشته باشد كه برخي افراد بيايند و صحبت‌هايي بكنند.»

وي تأكيد كرد:« حواشي چنين مسائلي روي اصل مسأله‌ي هسته‌يي سايه مي‌اندازد و اين به نفع امنيت ملي كشور نيست. همه بايد قبول كنند كه در چارچوبي نظام‌مند به اين مسائل توجه شود. ظرفيت ايران نبايد صرف اين امور شود. اين‌ها مسائلي كوچك و خرد و قابل حل هستند. پيشنهاد مي‌كنم ذهنمان را بر روي مسائل اساسي و حركت رو به جلو متمركز كنيم.»

دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در پاسخ به سوالات مكتوب دانشجويان درباره‌ي گزارش و سخنراني اخير مديركل آژانس درباره‌ي ايران و احتمال تصويب قطعنامه‌اي ديگر عليه ايران، اظهار داشت:« گزارش در مجموع خوب بوده است و نشان داد كه ايران تعهداتش به مداليته را انجام داده است و اين مسأله در گزارش آقاي البرادعي ذكر شد.»

وي با بيان اين‌كه سوالات آژانس درباره‌ موضوع پولوتونيوم و كانتينرهاي كرج، حل شده است، ادامه داد:« آن‌ها درخواست بازرسي از رآكتور آب سنگين اراك را داشتند كه اجازه‌ي اين كار را داديم. از سويي درباره‌ي نطنز، احتياج به يك دستورالعمل براي نظارت داشتند كه آن‌ها را هم توافق كرديم و البرادعي در گزارشش اعلام كرد كه اين سند با همكاري ايران به دست آمده است. خواستند بازرسي‌هاي سرزده داشته باشند كه آن را هم اجازه داديم.»

وي در خصوص موضوع سانتريفيوژهاي پي 1 و پي 2 اظهار داشت: « در اين باره سوالات بسياري را مطرح كردند كه ما به آن‌ها پاسخ مكتوب داديم اما مجددا اعلام كردند كه سوالاتي داريم و در رفت‌وآمدهايي به تهران و وين به اين سوالات نيز پاسخ داده شد. پس از آن درخواست مصاحبه كردند كه آن‌هم اجازه داديم. نهايتا اين‌كه موضوع سانتريفيوژها بسته شد و آژانس كتبا اين مسأله را اعلام كرد.»

وي ادامه داد:« گزارش البرادعي حكايت از اين دارد كه ما مخفي‌كاري نداريم و مطابق مقررات بين‌المللي رفتار كنيم به شرط آن‌كه كشورهاي دردسرساز بگذارند.»

لاريجاني با بيان اين‌كه در گزارش البرادعي نكاتي هم هست كه ربطي به مباحث فني ندارد از جمله اين‌كه گفته است ايران همكاري منفعلانه داشته است نه فعالانه، اظهار داشت:« ايشان مگر رجال‌الغيب هستند كه اين‌گونه مي‌گويند؟ ما براساس سند توافق‌شده عمل كرديم البته ما مي‌فهميم براي چه اين حرف را زدند اما اين خروج از يك حركت دقيق بود.»

وي در خصوص اين‌كه آژانس گفته است سوالات در مورد موضوعات بعدي ظرف چند هفته‌ي ديگر انجام مي‌شود اظهار داشت:« اين موضوع مطابق مداليته نيست و هركدام از مسائل بايد پس از حل و فصل در دستور كار قرار گيرد. از سويي آژانس مطرح كرده است كه دسترسي‌اش از فلان تاريخ كمتر شده است. كسي كه با كار آژانس آشنا نباشد اين مسأله برايش مهم است؛ اما همه مي‌دانيم كه اين درست نيست و ما توقع نداشتيم كه اين حرف‌ها گفته شود.»

لاريجاني تأكيد كرد:« به طور كلي گزارش نشان مي‌دهد كه ايران در عمل به تعهداتش موفق بوده است و اين مسأله را خيلي‌ها قبول دارند و بعضي از كساني كه زبان دراز داشتند الان لكنت زبان گرفته‌اند.»

نماينده‌ي مقام معظم رهبري در شوراي عالي امنيت ملي در خصوص احتمال صدور قطعنامه‌اي ديگر عليه ايران، گفت: « من رجال‌الغيب نيستم اما توجيهي هم ندارد كه به اين سمت بروند. 1+5 در نشستي كه داشتند از همكاري ايران و آژانس استقبال كردند. در عين‌حال خواهان اجراي قطعنامه‌هاي شوراي امنيت شدند و نيز بر ادامه‌ي مذاكرات با سولانا تأكيد كردند.»

وي تأكيد كرد: « گزارش البرادعي درباره‌ ايران مثبت بود و اگر توجه كافي شود گزارش سولانا هم مثبت خواهد بود مگر آن‌كه حوادثي صورت گيرد كه با توجه به مسائل بين‌المللي ظرفيت چنين حوادثي ضعيف است و مخصوصا اگر مذاكرات با سولانا درست جلو رود اين ظرفيت بسيار كم خواهد بود.»

وي ادامه داد:« ‌البرادعي و سولانا توجه كنند كه عده‌اي از اين‌كه كار به درستي پيش رود خرسند نيستند. ما از طرف خود حاضريم با آن‌ها تفاهم كنيم و ما نشان داده‌ايم كه تابع تفاهمات واقعي هستيم در عين‌حال كه مي‌دانيم آن‌ها تحت فشار هستند.»

وي تأكيد كرد:« مسوولان كشور نبايد در شطرنج آن‌ها (آمريكا و هم‌پيمانانش) بازي كنند.»

وي در خصوص سوالي ديگر مبني بر اين‌كه در اجلاس سران كشورهاي حاشيه‌ي درياي خزر چه گذشت؟ چراكه شما در خبرها گفتيد كه پوتين حامل پيامي هسته‌يي بوده است اما سپس آقاي احمدي‌نژاد گفتند كه پيام صلح و دوستي بوده است، با بيان اين‌كه اجلاس سران كشورهاي حاشيه‌ي درياي خزر كنفرانس مهمي بود و مسائل امنيتي، بهره‌برداري از منابع زير بستر و رو بستر در آن مطرح شد، افزود:« همه‌ي اين مسائل بايد در چارچوب نظام حقوقي تدوين شود و رهبران كشورهاي حاشيه‌ي درياي خزر بر روي اين مؤلفه‌ها صحبت كردند كه مي‌تواند به تدوين نهايي اين نظام كمك كند.»

وي ادامه داد:« پوتين مذاكرات مهمي را با مسوولان كشور داشت. آن‌چه در اخبار منتشر شد اين بود كه در ملاقات ايشان با مقام معظم رهبري مطالبي در مسائل مختلف از جمله مسأله‌ي هسته‌يي مطرح شد كه ايشان (مقام معظم رهبري) گفتند ما روي سخنان شما در اين مسأله تأمل مي‌كنيم و بنده سپس پرسيدم كه اين سخنان درباره‌ي چه بوده است و پاسخ دادند كه محتوايش فلان مسأله بوده است و مقام معظم رهبري اعلام كردند كه روي آن تأمل مي‌كنند و بنده هم در جلسه‌اي خبري كه چند روز پس از كنفرانس خزر بود همين توضيح را دادم، كل داستان همين بود و چيز پنهاني در كار نيست.»

لاريجاني در پاسخ به سوال شفاهي يكي از دانشجويان مبني بر اين‌كه شما دو، سه روز پيش بحث گفتمان آشتي ملي را مطرح كرديد آيا شما فكر مي‌كنيد بايد دولت اعتدال و اتحاد ملي شكل بگيرد همان‌گونه كه برخي مي‌خواهند شرايط كشور را ويژه نشان دهند؟، گفت:« شما موضوعات مختلفي را به هم مربوط كرديد و من از آن‌جايي كه رياضي خوانده‌ام نسبت به اين مسائل حساسم. مسأله‌ي هسته‌يي مثل خيلي از مسائل استراتژيك كشور است. چون مسأله‌ي هسته‌يي موضوعي ملي است بايد كوشش كنيم حواشي روي آن سايه نيندازد. من مي‌دانم موقع انتخابات احزاب و گروه‌هاي سياسي مختلف آراءشان را ارائه مي‌كنند اما در بحث هسته‌يي وحدتي بين رجال سياسي و احزاب نياز است تا اين فرزندي كه متولد شده، صيانت شود. بنده شرايط كشور را اين‌طور نمي‌بينيم كه احتياج به دولت نجات ملي باشد بلكه معتقدم به وحدت فكري بر روي برخي مسائل كه جنبه‌ي منافع ملي دارد نياز است.»

وي ادامه داد:«‌ در بين رجال سياسي در جريانات مختلف بر روي اين مسأله وحدت نظر وجود دارد و ديدگاه‌ها به يكديگر نزديك است چراكه اين موضوع در دولت‌هاي مختلف (ميرحسين موسوي، هاشمي رفسنجاني، خاتمي و احمدي‌نژاد) دنبال شده است.»

لاريجاني گفت:« گاهي مي‌بينم كه موضوعات حاشيه‌اي آن‌قدر عمده مي‌شود كه روي مسائل اصلي سايه مي‌افكند.»

وي با اشاره به گفتمان عدالت در دولت دكتر احمدي‌نژاد، افزود:« اين دولت گفتمان عدالت را دارد و بايد تئوريزه و سپس به آن عمل شود و مردم شهد عدالت را بچشند. دولت اگر تك‌ساحتي شود دچار مشكل مي‌شود همان‌گونه كه انقلاب اسلامي تك‌ساحتي نبود. همان‌قدر كه عدالت مهم است حفظ منزلت در منطقه و توسعه‌ي كشور و رسيدن به چشم‌انداز بيست ساله نيز مهم است.»

علي لاريجاني با نقل قولي از شهيد مطهري مبني بر اين‌كه خيلي از كشورها و يا دولت‌ها كه از بين مي‌روند اين‌گونه نيست كه فكرشان غلط باشد بلكه به اين دليل است كه خودشان را منحصر به يك حق مي‌كنند و نمي‌توانند خودشان را نجات دهند. معتقدم بايد همه‌جانبه‌نگر بود و دستاوردهاي ملي را دستاويز چيزهاي كوچك نكرد.

وي در پاسخ به اين سوال كه تعاملات با كشورهايي مثل ونزوئلا چه كمكي به بحث هسته‌يي ما مي‌كند، گفت:« در مراودات بين‌المللي برخي كشورها مواضعي را اتخاذ مي‌كنند كه در راستاي منافع مشترك‌شان است. درباره‌ تعاملات چين و روسيه منافع ملي ايران مطرح است و باج‌خواهي و چيز ديگري در كار نيست. چين نفت ايران را با قيمت خوب مي‌خرد و بر روي آن سرمايه‌گذاري مي‌كند و يا تعاملات ما با ايتاليا در حدود 5، 6 ميليارد دلار در سال است؛ آيا ما به ايتاليا باج مي‌دهيم؟ وقتي منفعت اقتضا كند از كشورها كالا مي‌خريم.»

وي ادامه داد: «‌البته بايد ظرفيت‌سازي‌هاي سياسي و اقتصادي در منطقه و بين‌الملل صورت گيرد و اگر چنين اتفاقي در كشور صورت گيرد بايد جشن بگيريم كه توانستيم از ظرفيت‌هاي مختلف درباره‌ي يك مسأله استفاده كنيم و اين نشانه‌ي عقلانيت ما براي عبور از يك موضوع است.»

نماينده‌ مقام رهبري در شوراي عالي امنيت ملي در پاسخ به سوال يكي از دانشجويان مبني بر اين‌كه بالاخره نيروگاه بوشهر راه‌اندازي خواهد شد يا نه؟ و آيا قرار است راه‌اندازي اين نيروگاه جزو چشم‌انداز بيست ساله باشد؟ گفت:« قرارداد روس‌ها با ما درحال تكميل شدن است و مراحل آخر را طي مي‌كند. يك بحث تكميلي داشت كه مذاكراتش براي زمان ارسال سوخت و مابقي مباحث انجام شد. ظرف يك سال آينده بايد نيروگاه آماده‌ كار شود. ما داريم فشار مي‌آوريم كه اين كار صورت گيرد و اصرار داريم كه روس‌ها در موعد مقرر آن را انجام دهند.»

لاريجاني خطاب به دانشجويان گفت:« از اين طرف به ما متلك نگوييد؛ آن‌ها هستند كه دارند از آن طرف اذيت مي‌كنند؟»

وي يك بار ديگر در خصوص ضريب احتمال حمله نظامي به ايران، اظهار داشت:« از من نخواهيد بدون مصلحت‌انديشي صحبت كنم. آن‌چه در صحنه‌ي بين‌المللي ديده مي‌شود فراز و فرودهايي دارد. آمريكا و متحدانش بر اين تصورند كه ايران موقعيت ژئوپولتيك دارد و داراي ذخاير نفت و گاز بسيار است و نيز نيروي متخصص آماده دارد. اين موقعيت به ايران قدرت پرش مي‌دهد، اما دشمن ممكن است چيزهاي مختلفي را روي ميز داشته باشد نمي‌گويم مسأله‌ي جنگ را در سطح كشور ناديده بگيريد. عقل و مصلحت حكم مي‌كند سناريوهاي مختلف را در نظر بگيريم. اين‌گونه نيست كه ما غفلت داشته باشيم اما معتقدم اين مسائل تا مقدار زيادي تبليغاتي است. با اين حال اگر احتمال حمله نظامي به ايران حداقل هم باشد بايد خود را آماده كنيم و تدابير ديپلماتيك نيز داشته باشيم. در عين‌حال كه موجه نمي‌دانم از ترس مرگ خودكشي كنيم.»

وي ادامه داد:« تبليغات آن‌ها بر روي جنگ اين روزها كم شده است و در گذشته بيشتر بود، چراكه با مشكلات عديده‌اي در پاكستان، فلسطين، لبنان و عراق مواجهند. اگر آن‌ها بخواهند جنگ كنند اين قدر در فضاي تبليغاتي حرف نمي‌زنند فكر مي‌كنم آن‌ها خواسته‌هاي ديگري دارند.»

دبير سابق شوراي عالي امنيت ملي در پاسخ به سوال يكي از دانشجويان كه مي‌پرسيد «شما قبل از دبيري شوراي عالي امنيت ملي انتقاداتي را به دكتر روحاني داشتيد، مگر شما در دوره‌ي مسووليت‌تان چه كار كرديد كه ايشان نكرد، شما معتقد بوديد كه آن‌ها در دادند و آب‌نبات گرفتند» گفت:« آن موقع كه چنين انتقادي را مطرح كردم دبير شوراي عالي امنيت ملي نبودم و آقاي روحاني دبير بودند؛ ما با هم رفيق هستيم و بنده به بخشي از بيانيه‌ پاريس انتقاد داشتم. ما هر دو نماينده‌ مقام معظم رهبري در شوراي عالي امنيت ملي هستيم. در آن مقطع ايشان در دبيرخانه مسووليت داشتند و بنده نداشتم. در جلسه‌اي مطرح كردند كه نظراتتان را بگوييد و بنده اين انتقادم را مطرح كردم كه بعد اوقات برخي‌ها تلخ شد. اگر كسي مرد كار باشد بايد به مسير جلو توجه كند، من ارزش كار ايشان را ناديده نمي‌گيرم. به هر حال در شرايط آن مقطع اين‌گونه تصميم‌گيري شده بود.»

لاريجاني گفت:« سلايق افراد مي‌تواند متفاوت باشد. در عين‌حال كه ديدگاهها در كل به هم نزديك بود. پيشنهاد مي‌كنم دنبال اين حواشي نرويد. بايد هر چه از دستمان برمي‌آيد انجام دهيم تا كشور صيانت شود. نبايد به همديگر بپريم.»

وي در خصوص اظهارات دانشجويي كه با لحني تند از مواضع رييس جمهور انتقاد مي‌كرد،اظهارداشت: « نبايد با اين لسان درباره‌ رييس جمهور صحبت كرد. به هر حال ايشان مردي زحمت‌كشند و دارند تلاش مي‌كنند. نبايد اين مسائل را بزرگ كرد. احترام افراد بايد حفظ شود. اگر انتقادي داريد بگوييد، چرا شخصيت افراد را زير سوال مي‌بريد؟»

لاريجاني ادامه داد:«‌ البته شما جوان هستيد كه اقتضاي سنتان است كه با ما اين‌گونه صحبت كنيد، اما تأكيد مي‌كنم كه ايران در شرايط مهمي قرار گرفته است؛ چراكه بنده در معرض اطلاعاتي هستم كه مي‌توانم با قطعيت به شما بگويم كه ما در شرايط مهمي هستيم. در اين شرايط هم فرصت وجود دارد و هم تهديد. بايد شاخك‌هاي ذهني‌مان را بر روي مسائل اصلي متمركز كنيم نه حواشي.»

وي در پاسخ به سوال ديگر مبني بر اين‌كه آمريكا مي‌خواهد از قدرت اقتصادي‌اش در منطقه و بين‌الملل استفاده كند، آيا فكر مي‌كنيد از حضور قوي‌تر آمريكا در منطقه با مذاكرات سياسي با سولانا و همكاري با آژانس چيزي كم مي‌شود، اظهار داشت:« مسأله حضور آمريكا در منطقه و تئوري هژمون‌گرايي‌اش به مسأله‌ي هسته‌يي‌مان ربطي ندارد. مسأله‌ي هسته‌يي يك موضوعي است كه بر روي آن حساسيت وجود دارد. آن‌ها به دنبال سيطره بر منطقه هستند. اگر منحني رفتار آمريكا در صحنه‌ي بين‌المللي را نگاه كنيد مي‌بينيد كه رو به افول است. آن‌ها بعد از 11 سپتامبر فكر كردند كه مي‌توانند دنيا را اداره كنند. آن‌ها در رفتارهاي‌شان با روسيه يا چين خطا كردند اما امروز روسيه نسبت به زمان يلتسين تفاوت كرده است. پوتين كارنامه‌ي خوبي را از خود ارائه كرده است. از سويي چين به لحاظ اقتصادي نمي‌تواند ناديده انگاشته شود. چين در 10 سال آينده يك ابرقدرت اقتصادي است. مسأله‌ي اصلي دموكرات‌ها امروز اين است كه بايد چين را كنترل كرد. از سويي وضعيت‌شان در عراق خوب نيست. شايد آن‌ها مطرح كنند كه در عراق پيروز شده‌اند اشكالي ندارد آمريكايي‌ها امروز احتياج به باشگاه شادماني دارند، اما صحنه‌ي عراق چيز ديگري را مي‌گويد.»

وي تأكيد كرد:« مهم اين است كه كسي ديگر هوس جنگيدن در منطقه را پس از تجربه‌ي آمريكا در عراق نمي‌كند. هم‌چنين در لبنان دست به ماجراجويي‌هايي مي‌زنند اما هرچه سعي كنند موضوع پيچيده كنند مجبورند تاوانش را بپردازند. ايران كشوري مستقل است و اين براي آن‌ها گران است. طبيعي است كه آن‌ها به دنبال ماجراجويي در ايران هم باشند. روند مسائل نشان مي‌دهد كه آن‌ها نمي‌توانند در منطقه دردسرسازي كنند.»

نماينده‌ رهبري در شوراي عالي امنيت ملي در پاسخ به سوال مكتوب دانشجويي مبني بر اين‌كه شما در 19 سالگي ازدواج كرده‌ايد، در مورد زمان ازدواج چه پيشنهادي داريد؟ در ميان خنده‌ دانشجويان گفت: « شما در 12 سالگي ازدواج كنيد، اما خب بله بنده در 19 سالگي ازدواج كردم و پيشنهاد مي‌كنم زودتر زن بگيريد.»

لاريجاني سپس در پاسخ به سوالي درباره سخنان دكتر احمدي‌نژاد كه در يكي از سفرهاي استاني‌اش گفته بود ايستادگي در مقابل زورگويان مهمتر از انرژي هسته‌يي است و يا دستيابي به انرژي هسته‌يي مهمتر از ملي شدن صنعت نفت است و اين‌كه افشاگري‌هاي هسته‌يي را خواهند داشت كه در تاريخ ثبت مي‌شود، گفت: « معلوم است شما خيلي بازيگوشيد!»

وي ادامه داد:« در صنعت نفت دست اجانب از كشور كوتاه شد، اما در بحث هسته‌يي ما توانستيم يك چيز را توليد كنيم كه با آن وزن كشور بالا رفت. در عين‌حال لزومي نمي‌بينم اين مسائل در كشور مطرح شود، اما حرف اشتباهي هم نيست.»

لاريجاني در خصوص ضرورت آشتي ملي و تأكيد اخير وي بر اين مسأله به ويژه در بحث شكاف قوميتي، اظهار داشت:« ما در كشور شكاف قوميتي نداريم و جناح‌هاي سياسي كشور در مسائل مربوط به منافع ملي اتفاق نظر دارند. من بنا بر مسووليتم با مسوولان ارشد جناح‌هاي مختلف ارتباط داشتم. ممكن است در تاكتيك‌ها اختلاف‌نظر باشد، اما در استراتژي همه هم‌نظرند. باز هم تأكيد مي‌كنم كشور شما در موقعيتي است كه فرصت‌هاي بسيار خوبي را در اختيار دارد. در عين‌حال كه تهديدهايي هم دارد. نمي‌گويم رقابت نباشد، رقابت كنيد اما در فضايي كه بر سر مسأله‌ي هسته‌يي سايه نيندازد. منظور من از مباحثي كه در خصوص آشتي ملي چند روز گذشته مطرح كردم، همين بود. نمي‌دانم كه چگونه شما برداشت‌هايي اين‌چنيني كرده‌ايد.»

وي در پاسخ به پرسشي ديگر مبني بر اين‌كه چرا دكتر احمدي‌نژاد اينقدر بر مسأله‌ي هسته‌يي اصرار مي‌ورزد، مگر كشور مشكلات ديگري ندارد؟ و اينكه چرا بايد كشور را درگير مسايل ديگر كشورها كنيم؟ پاسخ داد:« خوب است كه در اين محافل آزادانه همه‌ي حرف‌ها گفته مي‌شود. آمريكايي‌ها براي پيگيري اميال خود بايد انگي را به يكي بزنند تا بتوانند به آن كشور وارد شوند و براي ورود به لبنان، حزب‌الله را تروريست خواندند. آن وقت، وقتي عراق را چپاول مي‌كنند آن‌ها تروريست نيستند. سفير سابق آمريكا در عراق مسوول مبارزه با تروريست‌ها بود، اما در پشت صحنه با تروريست‌ها صحبت مي‌كرد و مي‌گفت سر تفنگ‌شان را به سمت شيعيان و ايران بگردانند. سوال من اين است چرا پنتاگون با عزت‌الدوري جلسه مي‌گذارد؟ مگر قرار نبود با رژيم صدام مقابله كنند، تروريست آن‌ها هستند. تاريخ اشغالگري اسرائيل نيز اين را نشان مي‌دهد. البته شما حق داريد كه اين‌گونه فكر كنيد چراكه آن‌ها از طريق رسانه‌هايشان چنين برداشتي را به دنيا القاء‌ مي‌كنند.»

لاريجاني در خصوص حمايت ايران از حزب‌الله، گفت:« ما حتما از جرياني كه مدافع خواسته‌هاي برحقشان باشند، دفاع مي‌كنيم. اين را من به شما بگويم اين حمايت‌ها ظرفيت امنيت ملي‌مان را بالا مي‌برد و پايين نمي‌آورد.»

وي در خصوص سياست‌هاي رييس جمهوري كشورمان در بحث هسته‌يي، خطاب به دانشجوي پرسش كننده گفت:« تصور شما در مورد سياست‌هاي ايشان درست نيست. يكي از مسائل مهم كشور مسأله‌ي هسته‌يي است. ايجاد عدالت و توسعه‌ي كشور از موضوعات مهمي است كه ايشان پيگيري مي‌كنند و ايشان زحمت زيادي در اين خصوص كشيدند و سفرهاي استاني ايشان براي رسيدگي به مشكلات مردم است. ممكن است گفتمان‌شان بر مسأله‌ي هسته‌يي غلبه داشته باشد. مسأله‌ي هسته‌يي در دبيرخانه‌ي شوراي عالي امنيت ملي و سازمان انرژي اتمي پيگيري مي‌شود و بقيه‌ي دولت كارشان را مي‌كنند. اين‌گونه نيست كه همه‌ دولت بر اين مسأله متمركز باشند.»

وي در پاسخ به سوال دانشجويي كه به طور مكتوب از وي پرسيده بود«راست و حسيني بگوييد كه مي‌خواهيد كانديداي رياست مجلس بشويد يا خير؟» پاسخ داد:« يك طوري مي‌گوييد كه بايد براي پاسخ به اين سوال شما، سينه هم بزنيم. درباره‌ي كانديداتوري بنده در رسانه‌ها مطالبي گفته شده است اما كانديد شدن «ذنب لايغفر» نيست. كسي كه بخواهد كانديد بشود، مي‌شود. در عين‌حال درباره‌ي اين مسأله اصلا فكر نكردم چون كارهاي مهمي داشتم و الان هم خيلي به اين مسائل فكر نمي‌كنم چراكه هم‌چنان درگيري‌هايي را در بحث هسته‌يي دارم و كمك‌هاي فكري مي‌كنم. لزومي هم نمي‌بينم، آن‌قدر آدم خبير هست در كشور كه نيازي به ما نيست.»

مفید صفحه خبر نسخه موبایل
اشتراک گذاری
سفرمارکت
گزارش خطا
برچسب منتخب
# آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
آیا جام جهانی می‌تواند مانع جنگ آمریکا با ایران شود؟