صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل

بازار پلاستیک‌ بازیافتی، سکه شد/ جهش سه‌رقمی قیمت‌ها اروپایی‌ها را غافلگیر کرد

در سناریوی مبتنی بر تداوم نااطمینانی‌های ژئوپلیتیکی در تنگه هرمز، قیمت جهانی پلاستیک‌های بازیافتی در سطوح بالا باقی خواهد ماند و حتی می‌تواند به تثبیت یک «کف قیمتی جدید» در بازار منجر شود.
کد خبر: ۱۳۷۱۴۵۱
| |
12293 بازدید
|
بازار پلاستیک‌ بازیافتی، سکه شد/ جهش سه‌رقمی قیمت‌ها اروپایی‌ها را غافلگیر کرد

افزایش قیمت جهانی پلاستیک‌های بازیافتی در هفته‌های اخیر را نمی‌توان صرفاً یک نوسان مقطعی دانست، بلکه این روند بازتابی از تغییرات عمیق‌تر در ساختار بازار جهانی پتروشیمی است؛ تغییراتی که تحت تأثیر هم‌زمان تحولات ژئوپلیتیکی، اختلال در زنجیره تأمین خوراک‌های فسیلی و بازتعریف اولویت‌های تولیدکنندگان پلیمری شکل گرفته‌اند.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، وقوع جنگ و بسته شدن تنگه هرمز، به‌عنوان یکی از حیاتی‌ترین شریان‌های انتقال انرژی جهان، شوک شدیدی به بازار نفتا وارد کرده و پیامدهای آن به‌سرعت در قیمت محصولات پلیمری نمایان شده است.

بررسی ها نشان می دهد اختلال در عرضه نفتا از خاورمیانه موجب افزایش شدید هزینه تولید پلاستیک‌های نو شده، به‌گونه‌ای که قیمت برخی گریدهای پلیمری در بازارهای جهانی تقریباً دو برابر شده است. در چنین شرایطی، تولیدکنندگان پایین‌دستی که با فشار حاشیه سود مواجه‌اند، به‌طور فزاینده‌ای به سمت مواد بازیافتی به‌عنوان جایگزینی عملی و در کوتاه‌مدت در دسترس حرکت کرده‌اند. این تغییر ناگهانی در الگوی تقاضا، صنعت بازیافت جهانی را با شوکی کم‌سابقه مواجه کرده و توازن سنتی میان عرضه و تقاضا را بر هم زده است.

افزایش چشم گیر قیمت محصولات پليمری در دنیا

افزایش تقاضا برای پلی‌پروپیلن، پلی‌اتیلن سنگین و سبک بازیافتی باعث شده قیمت‌ها به سطوحی برسند که پیش‌تر تنها در بازار پلیمرهای نو مشاهده می‌شد. نکته کلیدی آن است که رشد قیمت‌ها صرفاً ناشی از هیجانات بازار نیست، بلکه ریشه در محدودیت‌های واقعی عرضه دارد. ظرفیت بازیافت در بسیاری از کشورها متناسب با جهش تقاضا توسعه نیافته و همین مسئله باعث شده خریداران برای تضمین تأمین مواد اولیه، حاضر به پرداخت قیمت‌های بالاتر شوند. در صورت تداوم این شرایط، انتظار کاهش قیمت‌ها در کوتاه‌مدت چندان محتمل نیست.

جهش سه رقمی قیمت PET به اروپا رسید

به گونه ای که بررسی ها بیان گر این است که در بازار اروپا، افزایش سه‌رقمی قیمت پلی‌اتیلن ترفتالات (PET) بازیافتی نشان‌دهنده شدت عدم تعادل میان عرضه و تقاضاست. تقاضای قوی، به‌ویژه از سوی کشورهای اروپای شرقی که وابستگی بالاتری به واردات مواد اولیه دارند، موجب شده موجودی بازار با سرعت جذب شود. از نگاه تحلیلگران، مسئله اصلی در مقطع کنونی نه قیمت، بلکه «دسترس‌پذیری» است؛ عاملی که می‌تواند در صورت تداوم اختلالات ژئوپلیتیکی، به یک ریسک ساختاری برای صنایع بسته‌بندی، خودروسازی و کالاهای مصرفی تبدیل شود.

در سطح کلان‌تر، افزایش قیمت نفت خام و محدودیت در دسترسی به خوراک‌های پتروشیمی، جایگاه مواد بازیافتی را در زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی ارتقا داده است. پلاستیک‌های بازیافتی دیگر صرفاً یک گزینه زیست‌محیطی یا مکمل تولید محسوب نمی‌شوند، بلکه به‌عنوان یک نهاده راهبردی برای مدیریت ریسک تأمین در حال مطرح شدن هستند. این تحول می‌تواند در میان‌مدت جریان سرمایه‌گذاری به سمت توسعه ظرفیت‌های بازیافت و فناوری‌های پیشرفته‌تر را تقویت کند.

در آسیا نیز پیامدهای جنگ و نااطمینانی‌های ژئوپلیتیکی، چشم‌انداز بازار پلاستیک‌های بازیافتی را پیچیده‌تر کرده است. اگرچه تقاضا در این منطقه رو به افزایش است، اما رشد هزینه‌های انرژی و کرایه حمل‌ونقل دریایی بخشی از مزیت قیمتی مواد بازیافتی را خنثی کرده است. فعالان بازار بر این باورند که اثرات اصلی این تحولات از سه کانال بروز می‌کند: افزایش بهای سوخت، تشدید بی‌ثباتی در لجستیک دریایی و احتیاط بیشتر خریداران در قراردادهای بلندمدت.

سمت و سوی بازار جهانی پلاستیک

در خصوص چشم‌انداز آتی، بازار با دو سناریوی اصلی مواجه است. در سناریوی نخست، با کاهش تنش‌ها و بهبود نسبی مسیرهای تأمین انرژی، قیمت‌ها ممکن است در ماه‌های آینده تا حدودی تعدیل شود. اما در سناریوی دوم که مبتنی بر تداوم نااطمینانی‌های ژئوپلیتیکی است، قیمت پلاستیک‌های بازیافتی احتمالاً در سطوح بالا باقی خواهد ماند و حتی می‌تواند به تثبیت یک «کف قیمتی جدید» در بازار منجر شود؛ تحولی که پیامدهای بلندمدتی برای استراتژی تولید و سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی به همراه خواهد داشت.

مفید صفحه خبر نسخه موبایل
اشتراک گذاری
برچسب ها
سفرمارکت
گزارش خطا
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۲۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۲۳ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
اروپا رو ولش ایرانو دریاب
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۷ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
ایران هم یک کشوری روی زمین است و جدای از کشورهای جهان نیست
حمید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۴۴ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
متاسفانه قیمت کیسه پلاستیک در ایران هم تقریبا سه برابر شد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۸ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
اگه راستشو بگی کم میاد؟!
تقریبا دو برابرشده
ناشناس
|
Canada
|
۰۴:۲۴ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
شاید این باعث بشه طبیعت از پلاستیک‌ها پاکسازی بشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۰۷ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
جالبه تو ایران دوره گردها پلاستیک بازیافتی را ارزان تر از قبل از جنگ می‌خرند
دنا اورمزد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۵۲ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
شوک وحشتناک در قبض های جدید شرکت گاز...!!!!

آقایان مسئول:
به داد ملت ایران برسید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۰ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
از کی کمک میخواهی؟؟ مسئولین خودشون عامل این گرانی های وحشتناک هستند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۵ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
خدا شاهده کارمند خود اداره گاز گفت ۵ برابر شده قبض گاز ها ، خوب یعنی چی !؟! بدبخت شدن مردم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۱۱ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
اینترنت وصل کن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۲۵ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
تحم مرغ دانه ای چند میخرن؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۵ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
خوشبختانه در ایران همه چیز آرومه
نه جهشی،در قیمت هاست ، نه تورم ،،نه گرامی ، نه کمبود
خوش یه حال ما
بدبخت و بیچاره همه دنیا به جز ما
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۸ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
کاملا درست میفرمایید. همه جای دنیا تورم چند درصدی میشه و قیمت ها سه چهار درصدی بالا میره فریاد میزنند که نابود شدییم. خوش به حال ما که اصلا توررررم نداریم و سالهاست قیمتها ثابتههههههههههههههههه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۹ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
حقوق بالا را اشاره نکردید
مخصوصاً اگر بازنشسته باشی
تلویزیون را نگاه کن یکسره تبلیغ می‌کنه مگر بازنشسته نیستی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۹ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
اوه چه غافلگیری بزرگی
سهند
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۰۹ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
بسم اله الرحمان رحیم
جناب تابناک شما که مهمه چیز دارین . لطفا به گرانی محصولات خوراکی که تولید داخل هستن که نه به تحریم و نه به جنگ دارن رسیدگی کنن . دست و دل ادم میلرزه هر وقت میره سوپر مارکت برای خرید حداقل ها 3-4 میلیون تومان میشه . در حالی هست که شغل و درامد ثابت مثل شماها نداریم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۶ - ۱۴۰۵/۰۲/۱۹
خدا شاهده دیروز یک پفک بزرگ و یک کوچیک، با یک کم تخمه شد پانصد هزار تومان !!!!
برچسب منتخب
# آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
پیش بینی شما از نتیجه مذاکرات و توافق چیست؟