عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس میگوید روسیه و چین نیز احتمالاً از برجام خارج خواهند شد.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، «ابراهیم رضایی» سخنگوی امنیت ملی مجلس شورای اسلامی عنوان کرده که در صورت فعال شدن «مکانیسم ماشه» توسط کشورهای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان)، ایران گزینههای متعددی برای پاسخ به آن دارد که اولین و محتملترین گزینه، خروج از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) است.
«ابوالفضل ظهره وند» عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در خصوص گامهای ایران در واکنش به فعال شدن احتمالی «مکانیسم ماشه» به خبرنگار تابناک گفت: اروپاییها میدانند که دستشان خالی است؛ چرا که اساساً آمریکا از برجام خارج شده و طرف اصلی برجام دیگر حضور ندارد. روسیه و چین نیز احتمالاً از برجام خارج خواهند شد؛ بنابراین اگر ایران از برجام خارج شود، دیگر این کشورها (اروپاییها) چه اقدامی میخواهند انجام دهند؟ حال خروج از NPT هم گام بعدی است. به نظر من، اگر اینها بخواهند مکانیسم ماشه را فعال کنند، خروج از NPT نیز اهرم خوبی است.
وی افزود: علاوه بر اینکه ایران میتواند از برجام خارج شود، در کنار روسیه و چین میتواند خروج از NPT را نیز اعلام کند؛ بنابراین دیگر آنها نمیتوانند در استخری که در آن ماهی نیست، ماهی بگیرند.
وی در خصوص گزینهی دیگر ایران در واکنش به فعال شدن مکانیسم ماشه هم گفت: با فعال شدن مکانیسم ماشه اهمیتی ندارد، چون آنچه که بهعنوان تحریم علیه ایران اعمال کردهاند، سنگینترین تحریمهای اولیه و ثانویه آمریکا بوده است. نباید فراموش کرد که شرایط بینالمللی تغییر کرده است.
وی افزود: زمانی که ما برجام سال ۲۰۱۵ را امضا کردیم، روسیه و چین در کنار آمریکا و سه کشور اروپایی بودند. اما اکنون، روسیه و چین در مقابل آمریکا و اروپا قرار دارند. این موضوع را باید درک کرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: از طرفی، ایران نیز باید این واقعیتها را ببیند که محیط بینالملل اساساً دستخوش تغییر شده است؛ بنابراین مکانیسم ماشه دیگر معنایی ندارد. ایران عضو سازمان همکاری شانگهای است، عضو بریکس است و آنها نیز ارتباط فعال با ایران، روسیه و چین دارند. بنابراین، همین کشورهایی که عضو شانگهای و بریکس هستند و همچنین روسیه و چین برای ایران کفایت میکنند.
وی با طرح این پرسش که «ما در حال حاضر سطح روابط اقتصادیمان با اروپا چقدر است؟» گفت: زمانی میلیاردها دلار مبادله داشتیم؛ اما اکنون فکر نمیکنم با کل اروپا مبادلاتمان به ۲۰۰ یا ۳۰۰ میلیون دلار برسد.
«ظهره وند» افزود: آن کشورهایی هم که میخواهند ما را تحریم کنند، خودشان نیز متأثر از سیاستهای غلط غرب هستند. کشورهایی مانند اندونزی، کشورهای عضو آ. سه. آن، که همه تحت تأثیر سیاستهای چین قرار دارند و روابط بسیار نزدیکی با چین دارند.
وی یادآور شد: بنابراین، آن چیزهایی که تصور میکنند، فقط بلوف است. بلوفهایی که ترامپ و سه کشور اروپایی میزنند. طرف ایرانی باید هوشیار باشد و بیجهت این مسئله را بزرگ نکند.
وی در خصوص این پرسش که «گزینههای دیگر ایران در واکنش به فعال شدن مکانیسم ماشه ممکن است چه حوزههایی باشد؟» گفت: ببینید، اصلاً دیگر نیازی نیست. هر کس اهرمی دارد. اهرم ازکارافتاده و زنگزدهای مثل مکانیسم ماشه، وقتی روسیه و چین از آن خارج شوند و ایران هم خارج شود و بعد ایران از NPT هم خارج شود، دیگر چه چیزی باقی میماند که بخواهند انجام دهند؟
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: دیگر نیازی نیست که بخواهیم سراغ اقدامات دیگری برویم. ضمن اینکه ایران نشان داده است هر جا که کشوری مانند آمریکا خواسته با موقعیت ایران بازی کند، ایران نیز متناسب با آن واکنش نشان داده است. کشتی ما را در آبهای ساحلی خودشان توقیف کردند، ما کشتی آنها را در اینجا توقیف کردیم و آنها مجبور شدند سیاست خود را تغییر دهند.
وی تصریح کرد: میخواهم بگویم که ایران دستبسته نیست. در مهمترین آبراهه قرار دارد. هر کجا که قرار باشد علیه ایران اقدامی صورت بگیرد، از طرف هر کشوری، ایران واکنش متقابل و متناسب نشان خواهد داد. این نیز یکی دیگر از اهرمهاست.
«ظهره وند» در پایان تأکید کرد: بدانیم که ایران دیگر آن کشور سابق نیست. دوره بازیهایی که با آن برجام را به ایران تحمیل کردند، به پایان رسیده است. ایران امروز از موضع قدرت و اقتدار برخوردار است.
گفتوگو: مهتاب بهرامی آسترکی
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.