افشای محل دقیق اورانیوم ۶۰٪ ایران در برابر خواسته اروپا

رسانه فرانسوی نوشته تروئیکای اروپا اکنون و با توقف مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن، پیشگام گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران شده اما همراهی آن با درخواست «غنی‌سازی صفر» آمریکا، «اشتباه بزرگی» است.
کد خبر: ۱۳۱۹۶۰۵
|
۰۵ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۲ 27 July 2025
|
2172 بازدید

به گزارش تابناک به نقل از خبرفوری؛ رسانه فرانسوی لوموند نوشته دیپلمات‌های این کشور معتقدند در گفت‌و‌گو‌ها با ایران که یکی از جلسات آن نیز روز گذشته ۲۵ ژوئیه در استانبول میان هیات ایرانی و هیات‌های دیپلماتیک تروئیکای اروپا شامل آلمان، فرانسه و انگلیس برگزار شد، با وجود بی‌اعتنایی‌های ایران به تهدید این کشور‌ها مبنی بر فعال کردن «سازوکار ماشه»، آنها به همراه همتایان انگلیسی و آلمانی خود «برگ برنده» را در این گفت‌و‌گو‌ها در دست دارند؛ اهرم فشاری که به گمان آنها می‌تواند ایران را به کنترل برنامه هسته‌ای خود بازگرداند.

«ژان نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه، پیشتر گفته بود در صورتی که تا پایان ماه اوت توافقی با ایران در زمینه مسئله هسته‌ای آن حاصل نشود، تروئیکای اروپا اقدام به بازگردانی تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل خواهد کرد.

تهدید کشور‌های اروپایی به فعال‌سازی مکانیسم ماشه، یعنی بازگشت تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران. در حالی که بسیاری از تحلیل‌گران معتقدند مبنای حقوقی این اقدام نه‌تنها سست، بلکه فاقد مشروعیت است، برخی تحرکات فنی و دیپلماتیک نیز در جریان است که می‌تواند آینده مناسبات ایران و اروپا را دگرگون کند.

مکانیسم ماشه یا «Snapback Mechanism» سازوکاری مندرج در بند‌های ۳۶ و ۳۷ برجام و بند‌های ۱۱، ۱۲ و ۱۳ قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مصوب سال ۱۳۹۴ است که اجازه می‌دهد در صورت «نقض اساسی» تعهدات برجام از سوی ایران، یکی از اعضای گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه یا چین)، سازوکاری را فعال کند که بدون نیاز به رای‌گیری در شورای امنیت سازمان ملل متحد، تمام تحریم‌های پیش از برجام سازمان ملل علیه ایران به‌طور خودکار بازگردد.

گفت‌و‌گو‌های ایران و اروپا دراستانبول اولین رایزنی طرفین پس از آتش‌بس در جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران است که با حمله متجاوزانه آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران با بمب‌های سنگرشکن همراه شد.

پیشتر، دیپلمات‌های غربی گفته بودند که در این گفت‌و‌گو‌ها قرار است پیشنهاد تمدید مهلت فعالسازی «سازوکار ماشه» علیه ایران از سوی تروئیکای اروپا مطرح شود. اگرچه به گفته آنها، این اقدام مستلزم تصویب قطعنامه‌ای در شورای امنیت خواهد بود.

این کشور‌های اروپایی که پیشتر تهدید کرده بودند اگر تا پایان اوت، توافقی در زمینه حل‌وفصل مسئله هسته‌ای ایران حاصل نشود، سازوکار ماشه را فعال خواهند کرد، سپس شرط ازسرگیری همکاری به تعلیق درآمده ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و مذاکرات با دولت آمریکا را برای تمدید این مهلت مطرح کردند.

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که با میانجیگری عمان انجام می‌شد، پس از دو ماه با حملات متجاوزانه رژیم صهیونیستی به ایران و پیوستنن آمریکا به آن با بمباران تاسیسات اتمی ایران متوقف شد. ایران عزم خود را برای مذاکره درباره حل‌وفصل دیپلماتیک مسئله هسته‌ای اعلام کرده، اما همچنین گفته هرگونه مذاکره نیازمند تضمین تکرار نشدن حملات متجاوزانه علیه ایران است.

سوءاستفاده از مهلت مذاکراتی برای استفاده بیشتر از اهرم فشار «سازوکار ماشه»

نشریه فرانسوی لوموند با توجه به این که «کاظم غریب‌آبادی» معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران پس از گفت‌و‌گو‌های استانبول اعلام کرده بود طرف‌های ایرانی و اروپایی توافق کرده‌اند دوباره دیدار کنند، گزارش داد: اروپایی‌ها برای بازگردانی اقدامات ایران، از جمله تعلیق همکاری آن با آژانس و متوقف کردن مذاکرات با آمریکا، به دیپلماسی متکی هستند.

«جیمز آکتون» یک کارشناس سیاست هسته‌ای در بنیاد «کارنگی» در این باره می‌گوید، «در نهایت، توافق برای دیدار دوباره، گامی رو به جلو است.»

این روزنامه نوشت: این نشست برای اروپایی‌ها که از مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا کنار گذاشته شده بودند، یک مزیت محسوب می‌شود. آمریکا از آوریل تا مه با ایران به طور غیرمستقیم و با میانجیگری عمان مذاکره کرد. اما درخواست آمریکایی‌ها متوقف کردن غنی‌سازی در ایران، حتی برای اهداف صلح‌آمیز بود. این درخواست برای ایران غیرقابل قبول بوده است که انرژی هسته‌ای را نشانی از حاکمیت و استقلال ملی خود می‌داند. این بن‌بست بهانه‌ای برای حمله اسرائیل به ایران شد.

رژیم صهیونیستی در سحرگاه ۲۳ خرداد حملات متجاوزانه به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران را آغاز کرد. در این حملات، تاسیسات اتمی ایران، مراکز نظامی، اماکان غیرنظامی از جمله خانه‌های مسکونی، زندان اوین و مراکز درمانی هدف قرار گرفتند. تجاوزات رژیم صهیونیستی ۱۰۶۲ شهید بر جای گذاشت که ۱۰۲ شهید زن و ۳۸ کودک بودند. در این حملات، شماری از فرماندهان ارشد نظامی و دانشمندان هسته‌ای ترور شده و به شهادت رسیدند.

ایران طی عملیات «وعده صادق ۳» با حملات ترکیبی موشکی و پهپادی اهداف معین نظامی و راهبردی در اراضی اشغالی را هدف قرار داد.

رسانه فرانسوی نوشت: «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا با بمباران تاسیسات اتمی ایران در ۲۱ ژوئن (۲ تیر) در این حملات مشارکت کرد. این اقدام در بر دارنده خطر از بین رفتن کانال گفت‌و‌گو‌ها با تهران بود. طبق آنچه آکسیوس نوشته، غریب‌آبادی گفته ما به آمریکایی‌ها اعتماد نداریم. ایران مذاکرات با پاریس، لندن و برلین را در این برهه و حتی با وجود این که فرانسه همواره مواضع سختگیرانه‌ای درباره مسئله هسته‌ای ایران اتخاذ کرده، به مذاکره با آمریکا ترجیح می‌دهد که به نظر می‌رسد برعکس فواید تسلیحات، چندان به فواید و مزیت‌های دیپلماسی باور ندارد.

لوموند مدعی شد: بنابراین، اروپایی‌ها با برگ برنده «اسنپ بک» سازوکاری که امکان بازگردانی تحریم‌هایی را علیه ایران فراهم می‌کند که با توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۵ لغو شدند. ترامپ در سال ۲۰۱۸ با خروج از توافق هسته‌ای (برجام) تحریم‌های آمریکا علیه ایران را بازگرداند، اما تحریم‌های اروپایی همچنان در حالت تعلیق بودند. آلمان، فرانسه و انگلیس برای اجرایی‌کردن این تهدید که اقتصاد ایران را بیش از پیش تضعیف خواهد کرد، تنها باید اظهاریه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل بفرستند و در آن اعلام کنند که ایران نتوانسته به تعهداتش عمل کند.

 

اشتراک گذاری
برچسب ها
سلام پرواز
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# عملیات وعده صادق 3 # جنگ ایران و اسرائیل # مذاکره ایران و آمریکا # آژانس بین المللی انرژی اتمی # حمله آمریکا به ایران
نظرسنجی
آیا موافق ساخت بمب اتم هستید؟
الی گشت