ایران در آستانه تغییر بزرگ مهاجرتی

میلیون‌ها مهاجر رسمی و غیررسمی، اکنون بخشی از بافت اجتماعی ایران را شکل داده‌اند اما دولت با سخت‌گیری‌های جدید در پی مهار این موج مهاجرتی است. گزارش حاضر، به بررسی دقیق حضور، اقامت، بازگشت اجباری و سیاست‌های تازه ایران درباره اتباع افغان می‌پردازد.
کد خبر: ۱۳۰۷۴۳۳
|
۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۱ 24 May 2025
|
23849 بازدید
|

ایران در آستانه تغییر بزرگ مهاجرتی

به گزارش تابناک به نقل از فارس؛ پس از سقوط دولت پیشین افغانستان در سال ۲۰۲۱ و بازگشت طالبان به قدرت، موج گسترده‌ای از مهاجرت شهروندان افغانستانی به کشورهای همسایه، به‌ویژه ایران، آغاز شد. ایران که دهه‌ها میزبان مهاجران افغان بوده، بار دیگر در برابر بحران انسانی تازه‌ای قرار گرفت. از دهه ۱۳۶۰ تاکنون، ایران میزبان میلیون‌ها پناهنده و مهاجر افغان بوده است. با این‌حال، حجم روزافزون ورود مهاجران جدید، حضور غیرقانونی بخش قابل‌توجهی از آنان و فشارهای اجتماعی-اقتصادی ناشی از آن، موجب تغییر در سیاست‌های مهاجرتی ایران شده است.با افزایش بی‌سابقه مهاجرت افغانستانی‌ها به ایران در پی تحولات سیاسی و اقتصادی افغانستان، دولت با چالشی چندبُعدی روبه‌روست؛ از فشار بر خدمات عمومی تا کنترل مرزها و سیاست‌گذاری درباره مهاجران غیرمجاز. در این گزارش، نگاهی جامع به ابعاد مختلف حضور اتباع افغانستانی در ایران، آمارها، وضعیت آموزشی، روند اخراج و خط‌مشی‌های جدید دولت می‌اندازیم.
۶ میلیون تبعه افغانستانی در ایران زندگی می‌کنند

در دهه‌های اخیر، ایران یکی از اصلی‌ترین مقاصد مهاجرتی برای اتباع افغانستانی بوده است. جنگ‌های داخلی، ناامنی و بحران اقتصادی در افغانستان، میلیون‌ها نفر را وادار به ترک کشورشان کرده و بخش قابل‌توجهی از آنان به ایران پناه آورده‌اند. طبق برآوردهای مختلف، بین ۳.۸ تا ۶ میلیون تبعه افغانستانی در ایران حضور دارند. این اختلاف در آمار، ناشی از تفاوت در ثبت قانونی مهاجران و حضور بخش بزرگی از آنان به‌صورت غیرمجاز است.بر اساس اطلاعات منتشرشده، بیش از ۶ میلیون تبعه افغانستانی در ایران زندگی می‌کنند، اما تنها حدود نیمی از آنان دارای مدارک اقامت رسمی هستند. این اقامت‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند: دارندگان کارت آمایش، دارندگان گذرنامه با ویزا و اقامت، دارندگان دفترچه حمایت تحصیلی، بیماران خاص تحت حمایت، و کسانی که در برنامه بازگشت داوطلبانه ثبت‌نام کرده‌اند.باتوجه‌به تصمیم جدید دولت، تنها شش گروه از اتباع افغانستانی اجازه اقامت در کشور را خواهند داشت.سیاست‌های مهاجرتی ایران در سال‌های اخیر به‌شدت سخت‌گیرانه‌تر شده است. طبق گزارش سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM)، تنها در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱.۲ میلیون افغان از ایران اخراج شده‌اند که بیش از نیمی از آنان به‌صورت اجباری بازگردانده شده‌اند. این در حالی است که موج بازگشت مهاجران افغان از ایران و پاکستان به افغانستان، در سال ۲۰۲۳ نیز شدت گرفت و به گفته مقام‌های بین‌المللی، در برخی موارد بازگشت‌ها بدون هماهنگی با نهادهای بین‌المللی صورت‌گرفته است.

تحصیل ۷۰۰ هزار دانش‌آموز افغانستانی در ایران

 با وجود محدودیت‌ها، ایران تاکنون برنامه‌هایی برای آموزش کودکان افغانستانی اجرا کرده است. در حال حاضر، حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار دانش‌آموز افغانستانی در مدارس دولتی ایران تحصیل می‌کنند که این خود چالشی برای نظام آموزشی ایران محسوب می‌شود. افزون بر آن، حدود ۶۰ هزار دانشجوی افغان در دانشگاه‌های ایران حضور دارند. بااین‌حال، از سال ۱۴۰۴، ادامه تحصیل برای دانش‌آموزان فاقد مدرک قانونی مجاز نخواهد بود، مگر آنکه مدارک اقامتی معتبر ارائه دهند.

ایران در آستانه تغییر بزرگ مهاجرتی
سیاست‌های جدید دولت ایران

دولت جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر سیاست‌های خود در قبال مهاجران افغانستانی را تغییر داده است. از جمله این سیاست‌ها، می‌توان به توقف ارائه خدمات درمانی، آموزشی، و بانکی به اتباع غیرمجاز از ابتدای سال ۱۴۰۴ اشاره کرد. هدف این سیاست، تشویق مهاجران غیرقانونی به بازگشت داوطلبانه و نیز کنترل بحران مهاجرت در کشور است.

پیشروی پروژه دیوار مرزی

در پاسخ به افزایش مهاجرت غیرقانونی و تهدیدات مرزی، ایران ساخت دیواری در امتداد مرزهای شرقی خود با افغانستان را آغاز کرده است. این دیوار به طول بیش از ۹۰۰ کیلومتر در سه مرحله اجرا می‌شود ۷۵ کیلومتر آن تکمیل شده و ۳۰۰ کیلومتر دیگر در استان خراسان رضوی در حال ساخت است. این دیوار از پنل‌های بتنی ۴ متری با ضخامت ۱.۱ متر ساخته می‌شود و به دوربین‌ها و حسگرهای الکترونیکی پیشرفته مجهز است. هزینه اجرای این پروژه حدود ۳.۴ میلیارد دلار برآورد شده است.

ایران در آستانه تغییر بزرگ مهاجرتی

نیاز به مدیریت هوشمند مهاجرت

کارشناسان معتقدند که بازگشت گسترده مهاجران و فشار ناشی از آن بر زیرساخت‌ها، آموزش و خدمات عمومی، نیازمند سیاست‌گذاری دقیق، هماهنگی‌های منطقه‌ای و مدیریت کارآمد مرزها است. پیشنهادهایی چون تسهیل بازگشت داوطلبانه، تقویت حمایت از مهاجران بازگشتی و تکمیل زیرساخت‌های مرزی برای مقابله با قاچاق و مهاجرت غیرقانونی در این راستا مطرح شده‌اند.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۷
در انتظار بررسی: ۴۸
انتشار یافته: ۲۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
بیست میلیون جمعیت یک کشور خاص در ایران یعنی خطر وتهدید امنیتی
میلاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
در سالروز سوم خرداد ، روز اخراج مهاجمین و متجاوزین
با صدای بلند، اخراج افغانی مطالبه ملی هر ایرانی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
دولت عملا کاری نمی کنه فقط کار تبلیغاتی می کنه افغانی های رد مرز شده بعد چند روز بر می گردن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
به اندازه پاکستانی ها غیرت لازم است!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
هی نگویید 6 میلیون که بیش از 10 میلیون نفرند متاسفانه .....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
دیوار مرزی را در مرز میسازن ولی اینها جایی ساختن که با مرز فاصله داره و شبهه پیش میاد که به اراضی ایران چشم طمع داشته باشند هر چند کل افغانستان و پاکستان از دیدگاه تاریخی متعلق به ایران هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
دست دولت درد نکنه ،مگه خودشون کشور ندارن ،باید برگردن کشورشون را آباد کنن
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
قرار مسموع الان صاحبخانه ها در قزوین پول رهن خانه های افغانی ها. ا جواب کرده دولت هم پاسخگو نیست
وطن دوست
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
یه کار مثبت برای ملت کنید افغانها رو اخراج کنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۰۳
اخراج اخراج اخراج اخراج کامل ایران را آزاد کنید از دست اینا ب والله ب والله داره ایران وناموس و منابعش داره غارت میشه
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت