به گزارش تابناک به نقل از جماران، امروز بغداد پایتخت عراق، میزبان سی و چهارمین اجلاس سران اتحادیه عرب است که اوج تلاشهای مقدماتی انجام شده توسط دولت عراق به ریاست محمد شیاع السودانی، نخست وزیر این کشور، به شمار میرود. این اجلاس به عنوان یک فرصت استراتژیک برای عراق تلقی میشود تا پس از سالها ارزیابی منفی از سوی سازمانهای بینالمللی حقوق بشری و بسیاری از کشورهای منطقه و جهان، جایگاه منطقهای خود را در زمینههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی بازیابد.
همچنین، عراق پیامهای مثبتی در رابطه با همکاری مشترک عربی دارد. عراق تلاش خواهد کرد خود را به عنوان یک شریک اقتصادی مهم با جمهوری عربی مصر، پادشاهی اردن، کشورهای خلیج عربی، لبنان و همچنین با دولت سوریه و رئیس جمهور آن، احمد الشرع، معرفی کند.
عراق تلاش خواهد کرد با اتحادیه عرب همکاری کند تا سطح نمایندگی رسمی شرکت کنندگان را به بالاترین حد برساند تا نتایج اجلاس در بهترین حالت خود باشد، نه مانند اجلاسهای قبلی که عملاً راه حلهای موثری برای مسائل امت عرب، چه مثبت و چه منفی، ارائه نکردند. موضوعاتی مانند همگرایی اقتصادی و بازار مشترک عربی، فعالسازی توافقنامه دفاع مشترک عربی، و جلوگیری از تجاوز یا خطرات از کشورهای عربی متعددی که از فقر، مداخله در امور داخلی، جنگ داخلی، تجاوز خارجی و مشکلات دیگر رنج میبرند.
اجلاس سران عرب در بغداد پروندههای متعددی را مورد بررسی قرار میدهد که در راس آنها موضوع غزه قرار دارد که به سطوحی رسیده است که اکثر کشورهای عربی را به دلیل عبور اسرائیل از تمام خطوط قرمز شرمسار کرده است. اسرائیل تلاش کرده است به جنگ خود ادامه دهد، نه به منظور آزادی «گروگانها"، آنگونه که ادعا میکند، بلکه برای تداوم کشتار ساکنان غزه با تمام ابزارهای نظامی یا از طریق محرومیت عمدی از ابزارهای ادامه حیات با ممانعت از ورود مواد غذایی، دارویی و آب آشامیدنی.
موضوع امنیت ملی عربی نیز از غزه دور نیست، مسئلهای متزلزل و صرفاً عبارتی است که در واقعیت وجود ندارد. پس از جنگ علیه لبنان، و سلسله حملات اسرائیل به سوریه، و اشغال بخشهای جدیدی در این کشور عربی محوری، و همچنین سلسله حملات ویرانگر آمریکا، اسرائیل و بریتانیا به یمن و زیرساختهای آن، همه اینها منجر به از دست دادن امید مردم عرب به آینده یا به تواناییهای کشورهای خود شد.
موضوع سوریه با دولت جدید خود یکی از ارکان سی و چهارمین اجلاس سران است و یکی از مسائل مهم برای السودانی برای موفقیت اجلاس است؛ وی بیش از یک بار تاکید کرده است که حضور رئیس جمهور سوریه، احمد الشرع، در راس هیئت سوری بسیار مهم است و «امنیت سوریه را جزء لاینفک امنیت ملی عراق» میداند.
همچنین، به دلیل اهمیت آن در روشن کردن دیدگاه سوریه جدید که نیازمند حمایت عربی است تا ثبات، صلح امنیتی، سیاسی و اقتصادی را تحکیم بخشد و بازسازی در سوریه را به انجام رساند و آن را به حال خود رها نکند تا مداخلات بینالمللی و سازمانهای تروریستی امنیت ملی عربی را به طور کلی مختل کنند.
موضوع دیگری که انتظار میرود رهبران عرب درباره آن بحث کنند، رویدادهای جاری در جمهوری سودان است، این کشور عربی بزرگ با مواضع، سخاوت و تاریخ خود، که در آن وضعیت خطرناکی از ویرانی با ابزارهای داخلی تحت حمایت طرفهای متعدد منطقهای و بینالمللی را تجربه میکند.
به گفته گزارشهای سازمان ملل متحد، جنگ بین ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع منجر به «بدترین بحران انسانی در جهان» شده است، به طوری که بیش از ۱۲.۵ میلیون نفر از خانههای خود فرار کردهاند، در حالی که حدود نیمی از جمعیت سودان از کمبود مواد غذایی و دارویی رنج میبرند. آنچه خطرات وضعیت در سودان را افزایش میدهد، تلاش (نیروهای پشتیبانی سریع) برای تشکیل یک دولت مستقل به نام "صلح و وحدت" در سرزمینهای تحت کنترل خود است.
اجلاس بغداد با هدف بازنگری محاسبات اتحادیه عربی متناسب با حجم تغییرات در روابط بینالملل، تغییر توازن قدرت در جهان و پیامدهای آن بر جهان عرب با تمام قطبهایش است. جهان عرب (به ادعای نویسنده این گزارش) شاهد کاهش نقش ایران، توسعه نقش ترکیه و خطر اسرائیل بوده است. در نتیجه، اعراب نیازمند اتخاذ سیاستهای متوازن در قبال تمامی تحولات و عدم مشارکت در استراتژیهای فردی هستند که توانایی اعراب را در ایجاد تفاوت در این توازنها، با توجه به تواناییها، ثروتها، موقعیت استراتژیک و گذرگاههای دریایی حیاتی امت، تضعیف میکند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.