بین الملل تابناک: واکنش پنتاگون به حمله علیه کنسولگری ایران در سوریه توسط اسرائیل، وقوع اعتراضات انتخاباتی شدید در شهر وان ترکیه، رونمایی کرهشمالی از یک موشک مافوق صوت جدید، گفتوگوی امیرعبداللهیان و گوترش درباره حمله اسرائیل به کنسولگری ایران و حمله پهپادی به پایگاه «التنف» آمریکا در سوریه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
واکنش پنتاگون به حمله علیه کنسولگری ایران در سوریه توسط اسرائیل
معاون سخنگوی پنتاگون از حمله رژیم صهیونیستی، متحد اصلی خود در منطقه به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق اظهار بیاطلاعی کرد.
"سابرینا سینگ" معاون سخنگوی پنتاگون شامگاه سهشنبه(دیروز) در توضیح حمله هوایی رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق گفت که "اسرائیل از حمله به دمشق به ایالات متحده اطلاع نداده بود."
کاخ سفید پیشتر، مدعی شده بود که آمریکا به هیچ وجه در حمله به کنسولگری ایران دست نداشته است.
روز دوشنبه رژیم صهیونیستی ساختمان کنسولی سفارت ایران در جنوب غربی دمشق را مورد حمله هوایی قرار داد که در نتیجه این حمله، بخشی از ساختمان کنسولی سفارت ایران و اقامتگاه سفیر هدف قرار گرفت.
افزون بر این، سیزده تن از جمله سردار سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی و سردار سرتیپ پاسدار محمدهادی حاجی رحیمی به شهادت رسیدند.
بسیاری از کشورهای خارجی، این حمله را که نقض قوانین بینالمللی به شمار میآید، محکوم کردهاند.
خبرگزاری اسپوتنیک گزارش داد، سینگ همچنین گفت که نمیتواند مشخص کند، کدام ساختمان مورد حمله قرار گرفته است؛ اما با وجود این، اطمینان داد که آمریکا از حمله به مراکز دیپلماتیک حمایت نمیکند.
سینگ بیان کرد: نمیدانم چه نوع ساختمانی بود. من اطلاعات دقیقی درباره نوع ساختمان آن ندارم، اما ما از حمله به مراکز دیپلماتیک حمایت نمیکنیم.
وقوع اعتراضات انتخاباتی شدید در شهر وان ترکیه
پس از آنکه مقامهای ترکیه پیروزی «عبداللە زیدان» سیاستمدار و نامزد حزب کُرد را در انتخابات شهرداری این کشور «بیاعتبار» خواندند و او را رد صلاحیت کردند، چندین شهر ترکیه شاهد اعتراضات و تنشهایی در اعتراض به این اقدام بوده است.
روز یکشنبه، عبداللە زیدان به عنوان شهردار شهر وان ترکیه انتخاب شد. دو روز بعد، هیات انتخاباتی محلی او را به دلیل اتهاماتی در گذشته و حمایت از حزب کارگران کردستان موسوم به پ.ک.ک رد صلاحیت کرد. لازم به ذکر است که ترکیه این حزب را یک «گروه تروریستی» تلقی میکند.
طبق گزارش راشا تودی، زیدان در سال ۲۰۱۶ یک سال پس از اتهام «همدستی و تبلیغ» برای پ.ک.ک به زندان رفت و در سال ۲۰۲۲ آزاد شد. دادستانها میگویند که محرومیت سه ساله او از نامزدی هنوز به پایان نرسیده و همین امر باعث شده تا او برای انتخابات شهرداری واجد شرایط نباشد.
عبداللە زیدان پیشتر از سوی حزب «برابری و دموکراسی خلقها» نامزد پست شهرداری وان شد و صلاحیتش نیز توسط دادگاه عالی ترکیه مورد تایید قرار گرفته بود. او همچنین توانست با کسب بیش از ۵۵ درصد آرا پیروز این انتخابات شود.
حزب «برابری و دموکراسی خلقها» نه تنها رد صلاحیت زیدان را به عنوان «کودتای سیاسی» محکوم کرد، بلکه حامیان این سیاستمدار با پرتاب آتش، سنگ و کوکتل مولوتف به سمت افسران پلیس به خیابانها ریختند و این افسران هم برای پاسخ به اعتراضات به گاز اشکآور و ماشینهای آبپاش متوسل شدند.
طبق تصاویر و ویدئوهای منتشره، برخی از معترضان سنگرهایی را ایجاد کردند و سپس آنها را به آتش کشیدند.
این ناآرامیها و اعتراضات در وان و سایر شهرهای شرقی و همچنین در آدانا در جنوب و ازمیر در سواحل دریای اژه گزارش شده است.
«علی یرلیکایا» وزیر کشور در شبکه اجتماعی ایکس نوشت، در مجموع ۸۹ تن در شهرهای وان، حکاری، بتمن، سیرت، سیرناک و ازمیر بازداشت شدهاند.
رونمایی کرهشمالی از یک موشک مافوق صوت جدید
کرهشمالی امروز (چهارشنبه) اعلام نمود، یک موشک میانبرد مافوق صوت جدید با پیشران سوخت جامد آزمایش کرده است.
به گزارش ایسنا، با موفقیت فرضی این شلیک آزمایشی که سهشنبه انجام شد، «کیم جونگ اون» رهبر کرهشمالی اعلام کرد، کشورش توانایی ساخت سیستمهای سوخت جامد با قابلیت حمل اتمی برای موشکهایی با انواع برد را به دست آورده است. او به دنبال ساخت زرادخانهای است که بتواند رقبایش در آسیا و ایالات متحده را تحت تاثیر قرار دهد.
گزارش رسانه دولتی کرهشمالی «کیسیانای»، یک روز پس از آن منتشر شد که ارتش کرهجنوبی و ژاپن اعلام کردند، کرهشمالی موشکی را از نزدیک پایتختش به سمت دریای شرقی پرتاب کرد.
رسانه دولتی کرهشمالی امروز اعلام نمود، این آزمایش موشکی با نظارت کیم جونگ اون انجام شد. کیسیانای، موشک «هوآسونگ-۱۶بی» (Hwasong-۱۶B) را یک قطعه کلیدی از بازدارندگی جنگ هستهای کیم توصیف کرد که قول داده بود برای مقابله با «دشمنان» خود که اشارهای به ایالات متحده و کرهجنوبی و ژاپن است، بسازد.
خبرگزاری مرکزی کره اعلام کرد کرهشمالی اکنون سیستمهای سوخت جامد با قابلیت حمل هستهای را برای «همه موشکهای تاکتیکی، عملیاتی و استراتژیک با بردهای مختلف» توسعه داده است.
در سالهای اخیر، کرهشمالی بر توسعه سلاحهای بیشتر با پیشران سوخت جامد تمرکز کرده است. این سلاحها راحتتر جابهجا و پنهان میشوند و میتوان آنها را سریعتر از موشکهای پیشران مایع پرتاب کرد. موشکهای پیشران مایع قبل از پرتاب نیاز به سوخت دارند و نمیتوانند برای مدت طولانی سوخت را نگه دارند.
طبق گزارش کیسیانای، در طول شلیک آزمایشی روز سهشنبه، کلاهک مافوق صوت موشک پس از جدا شدن از موشک پرتابه، به ارتفاع ۱۰۱ کیلومتری رسید و در حین انجام مانورهای پروازی مختلف قبل از سقوط در آبهای بین شبه جزیره کره و ژاپن حدود ۱۰۰۰ کیلومتر پرواز کرد.
ارتش کرهجنوبی و ژاپن ارزیابی کرده بودند که موشک حدود ۶۰۰ کیلومتر پرواز کرده است، هرچند وزارت دفاع ژاپن، اوج مشابهی را با گزارش کرهشمالی اعلام کرد. کرهشمالی همچنین در ماه ژانویه یک موشک بالستیک مافوق صوت برد متوسط آزمایش کرد و این سالها بعد از آن بود که یک موشک بالستیک برد متوسط با سوخت جامد آزمایش کرد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کرهشمالی در آزمایشهای قبلی از دو نوع مختلف موشک مافوق صوت - مخروطی و گوهای شکل - رونمایی کرده است. تصاویر رسانه دولتی پیونگیانگ نشان میدهد که پرتاب ژانویه شامل یک کلاهک مخروطی شکل بود، در حالی که از طرح گوهای شکل برای پرتاب روز سهشنبه استفاده شد.
کیم جونگ اون در حین نظارت بر پرتاب آزمایشی روز سهشنبه، از کشورش خواست تا برنامه هستهای و موشکی خود را برای به دست آوردن «قدرت عظیمی که قادر به مهار و کنترل» دشمنانش باشد ـ که «اخیرا در تقویت اتحاد نظامی خود تب و تاب بیشتری داشتهاند و انواع مانورهای جنگی را به راه انداختهاند» ـ گسترش دهد.
گفتوگوی امیرعبداللهیان و گوترش درباره حمله اسرائیل به کنسولگری ایران
سخنگوی سازمان ملل اعلام کرد که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، صبح امروز سه شنبه درباره حمله اسرائیل به کنسولگری این کشور در دمشق سوریه گفتوگو کرده است.
استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل ظهر سه شنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره اقدامات دبیرکل سازمان ملل و تماس او با رهبران جهان برای جلوگیری از تبدیل شدن حمله اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در سوریه به جنگی منطقه ای، گفت: بله، دبیرکل سازمان ملل، امروز یک تماس از سوی وزیرخارجه ایران دریافت کرد.
دوجاریک تصریح کرد: ما از طریق کانال های مختلف با طرف ها در ارتباط بوده و نگران تشدید احتمالی تنش ها فراتر از تنش هایی هستیم که تاکنون شاهد آن بوده ایم.
تماس تلفنی وزیر خارجه ایران با دبیرکل سازمان ملل، ساعاتی پیش از برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت درباره حمله رژیم اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق سوریه صورت می گیرد.
«استفان دوجاریک» سخنگوی سازمان ملل، صبح سه شنبه به وقت محلی نیز گفت: آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل حمله به اماکن دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق در روز اول آوریل و همچنین تلفات گزارش شده را محکوم می کند.
او تصریح کرد: دبیرکل سازمان ملل متحد دوباره تاکید می کند که اصل مصونیت اماکن و پرسنل دیپلماتیک و کنسولی باید در همه موارد مطابق با قوانین بین المللی رعایت شود. دبیرکل همچنین به همه طرفها یادآوری میکند که به تمام تعهدات خود تحت قوانین بینالمللی، از جمله حقوق بشردوستانه بینالمللی احترام بگذارند. او همچنین از همه افراد مرتبط درخواست می کند تا از حملاتی که می تواند به غیرنظامیان و زیرساخت های غیرنظامی آسیب برساند، خودداری کنند.
سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد: «دبیرکل همچنین از همه طرفها مربوطه میخواهد حداکثر خویشتنداری را از خود نشان دهند و از تشدید بیشتر تنش اجتناب کنند. دبیرکل سازمان ملل هشدار میدهد که هرگونه محاسبه اشتباه میتواند منجر به درگیری گستردهتر در منطقهای بیثبات، با عواقب ویرانگر برای غیرنظامیانی شود که در حال حاضر شاهد رنج بیسابقهای در سوریه، لبنان، سرزمینهای فلسطینی اشغالی و خاورمیانه هستند.»
حمله پهپادی به پایگاه «التنف» آمریکا در سوریه
منابع محلی سوری اعلام کردند که پایگاه آمریکاییها در منطقه التنف در شرق سوریه، روز سهشنبه، مورد حمله یک پهپاد انتحاری قرار گرفت.
منابع محلی تاکید کردند که پهپاد انتحاری شبانه پایگاه آمریکاییها در مرز اردن را هدف قرار داد، بدون اینکه جزئیاتی درباره مسئولیت این حمله منتشر شود.
به ادعای همین منابع، نیروهای آمریکایی این پهپاد را در منطقه بیابانی اطراف پایگاه پیش از رسیدن به هدف سرنگون کردند.
این در حالی است که سوریه هر از گاهی شاهد حملات به پایگاههایی است که ارتش آمریکا در آن مستقر است، از جمله این پایگاهها که هدف حملات پهپادهای ناشناس و موشکهای زمین به زمین قرار گرفتهاند، میتوان به پایگاه التنف و پایگاه منطقه المالکیه (شرق) در مرز با عراق و نیز پایگاهی در استان الحسکه و منطقه الشدادی (شمال شرقی) اشاره کرد.