صدرالحسینی در گفت‌و‌گو با تابناک:

اجرای کامل توافق امنیتی ایران و عراق، ضامن ثبات مرز‌ها و کاهش نفوذ بیگانگان است

سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل منطقه معتقد است تأمین امنیت مرز‌های مشترک، نه‌تنها برای ایران، بلکه برای عراق نیز اهمیت بالایی دارد. 
کد خبر: ۱۳۰۵۲۵۱
|
۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۹ 13 May 2025
|
1074 بازدید

کارشناس مسائل منطقه معتقد است تروریسم هنوز در منطقه فعال است و عراق به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی‌اش، می‌تواند مجدداً هدف حملات تروریستی قرار گیرد.

سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل منطقه، در گفت‌و‌گو با خبرنگار تابناک با اشاره به اهمیت اجرای توافق امنیتی میان ایران و عراق به بهانه ممنوع شدن فعالیت گروه‌های مسلح ضدایرانی مستقر در اقلیم کردستان عراق؛ اظهار داشت: از زمان دولت الکاظمی، توافقی امنیتی میان ایران و عراق برقرار شده بود، اما این توافق در آن زمان به‌صورت کامل اجرایی نشد. با روی کار آمدن دولت محمد شیاع السودانی، این توافق‌نامه مجدداً مورد توجه قرار گرفت و روند اجرای آن آغاز شد.

وی افزود: طی دو سال گذشته شاهد فراز و فرود‌هایی در مسیر اجرای این توافق بودیم که نهایتاً این نوسانات، به نفع امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تمام شد.

این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: این فراز و فرود‌ها عمدتاً در داخل عراق، به‌ویژه در مناطق کردنشین دیده شد. برخی جریان‌ها با اجرای توافق مخالفت‌هایی داشتند، اما دولت مرکزی عراق با قاطعیت بر اجرای آن پافشاری کرد و همچنان نیز در پی تقویت امنیت در مرز‌های مشترک با ایران است.

تأمین امنیت مرز‌های مشترک، نه‌تنها برای ایران، بلکه برای عراق نیز اهمیت بالایی دارد. چراکه تروریسم هنوز در منطقه فعال است و عراق به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی‌اش، می‌تواند مجدداً هدف حملات تروریستی قرار گیرد

صدرالحسینی تصریح کرد: بدون تردید، تأمین امنیت مرز‌های مشترک، نه‌تنها برای ایران، بلکه برای عراق نیز اهمیت بالایی دارد. چراکه تروریسم هنوز در منطقه فعال است و عراق به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی‌اش، می‌تواند مجدداً هدف حملات تروریستی قرار گیرد.

وی تأکید کرد: یکی از مهم‌ترین بند‌های این توافق، منع فعالیت گروه‌های مسلح ضدایرانی در خاک عراق است. در متن توافق‌نامه هم فاصله‌گذاری جغرافیایی میان این گروه‌ها و مرز ایران مورد توجه قرار گرفته و هم ممنوعیت حمل سلاح توسط آنها قید شده است. این بند‌ها در چارچوب همکاری‌های امنیتی و اشراف اطلاعاتی بین دو کشور معنا پیدا می‌کند.

این تحلیلگر مسائل منطقه خاطرنشان کرد: دولت مرکزی عراق همکاری‌های خوبی با ایران در این زمینه داشته و این روند می‌تواند به توسعه دو کشور نیز منجر شود. زیرا امنیت، بستر توسعه اقتصادی است. اگر تجارت مرزی تقویت شود و امنیت پایدار باشد، عملاً زمینه‌های نفوذ بیگانگان محدودتر خواهد شد.

وی در ادامه اظهار داشت: باید به این نکته توجه کرد که در عراق، مسائل ریشه‌داری، چون خودمختاری اقلیم کردستان و نگاه‌های بعضاً تجزیه‌طلبانه وجود دارد که در توافق امنیتی به آنها نیز پرداخته شده است. طرف عراقی نیز نسبت به این حساسیت‌ها آگاه است.

صدرالحسینی بیان کرد: عراقی‌ها دریافته‌اند که مقابله با این گروه‌ها و برقراری نظم، صرفاً به نفع ایران نیست، بلکه مستقیماً با امنیت و منافع ملی خود آنها گره خورده است. توافق امنیتی موجود، در حقیقت یک توافق برد-برد برای هر دو کشور محسوب می‌شود.

وی همچنین به سفر اخیر رئیس قوه قضاییه ایران به عراق اشاره کرد و گفت: در جریان این سفر، توافقات مهمی در حوزه مسائل قضایی از جمله تبادل زندانیان میان دو کشور به‌دست آمد. بسیاری از زندانیان ایرانی در عراق و بالعکس، در چارچوب این توافق مورد رسیدگی قرار خواهند گرفت.

این کارشناس مسائل منطقه اضافه کرد:، اما شاید مهم‌تر از موضوع تبادل زندانیان، بحث رسیدگی قضایی به سران گروه‌های تروریستی و تجزیه‌طلب باشد. این افراد یا باید در دادگاه‌های ایران محاکمه شوند یا در عراق؛ در هر صورت، پیگرد قضایی آنها بسیار اهمیت دارد.

وی با اشاره به نقش مخرب گروه‌های تجزیه‌طلب در منطقه گفت: این گروه‌ها، که با حمایت بیگانگان در خاک عراق فعالیت می‌کردند، نه‌تنها امنیت ایران بلکه امنیت عراق را نیز خدشه‌دار کرده‌اند. آنها در قاچاق انسان، مواد مخدر، سلاح و کالا نقش دارند و باعث اخلال در تجارت مرزی شده‌اند.

اقدامات انجام شده در حوزه توافق امنیتی تاکنون قابل قبول بوده، اما برای تداوم و تضمین آن، همکاری‌های قضایی امری حیاتی است

صدرالحسینی ادامه داد: اقدامات انجام شده در حوزه توافق امنیتی تاکنون قابل قبول بوده، اما برای تداوم و تضمین آن، همکاری‌های قضایی امری حیاتی است. این همکاری‌ها با جدیت پس از سفر اخیر پیگیری شده و در حال حاضر برخی عناصر تروریست یا دستگیر شده‌اند یا ناچار به ترک عراق شده و خود را به ایران معرفی کرده‌اند.

وی تصریح کرد: امنیت پایدار در مرز‌ها می‌تواند زمینه‌ساز تعاملات گسترده‌تر فرهنگی، اقتصادی، علمی و رسانه‌ای میان ایران و عراق شود. شکل‌گیری بازارچه‌های مرزی، مراکز فناوری، دانشگاه‌ها و رسانه‌های مشترک همه در گرو همین امنیت است.

این کارشناس مسائل منطقه هشدار داد: هرچند شاهد پیشرفت‌هایی هستیم، اما باید مراقب بود و مقامات میانی دو کشور باید با دقت و آگاهی اظهار نظر کنند تا بهانه‌ای به دست بیگانگان داده نشود. منطقه تجربه تلخ دخالت‌های فرامنطقه‌ای را دارد و هرگونه غفلت، هزینه‌های زیادی به دنبال خواهد داشت.

صدرالحسینی در پایان خاطرنشان کرد: آینده روشن همکاری‌های ایران و عراق، نیازمند تداوم هوشیاری، تقویت پیوند‌های اقتصادی و فرهنگی و مقابله جدی با تهدیدات مشترک است. اگر امنیت تثبیت شود، فرصت‌های بی‌شماری پیش‌روی هر دو کشور خواهد بود.

تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت