استاد دانشگاه آلاباما آمریکا میگوید فرانسه نگران است در صورت موفقیت ایران و آمریکا در امضای توافق جدید، پاریس نتواند از این توافق سودی عمده ببرد و شرکتهای فرانسوی، مانند دوران پس از برجام، آزادانه وارد عمل نشوند.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، تروئیکای اروپایی، بهویژه فرانسه، با طرح فعال کردن مکانیسم ماشه در میانه مذاکرات ایران و آمریکا نقش مخربی را ایفا میکنند.
ژان-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، در یک نشست خبری مشترک با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اعلام کرد: اگر مذاکرات درباره برنامه هستهای ایران به توافق نرسد و منافع امنیتی کشورهای اروپایی تأمین نشود، فرانسه این اختیار را دارد که مکانیسم ماشه را در شورای امنیت فعال کند؛ مکانیسمی که در اکتبر منقضی میشود و بدون هیچ تردیدی تحریمها علیه ایران را بازمیگرداند.
درباره این موضوع خبرنگار تابناک گفتوگویی با پروفسور نادر انتصار، رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا انجام داده که در ادامه میآید.
کتاب «ماراتن مذاکرات هستهای، از سعدآباد تا کوبروگ» به قلم نادر انتصار رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه بوستون و کاوه افراسیابی، استاد دانشگاه بوستون آمریکا از جمله آثار انتصار به شمار میرود. همچنین کتاب «سیاست کردها در خاورمیانه» از جمله آثار شناخته شده انتصار است که ابعاد سیاسی و اجتماعی ادغام کردها در جریان اصلی زندگی سیاسی-اجتماعی در ایران، عراق و ترکیه را تحلیل میکند.
*نقش مخرب فرانسه را در مذاکرات ایران و آمریکا با طرح ادعاهای نادرست چگونه ارزیابی میکنید؟
ممکن است دلایل مختلفی برای رفتار سمی فرانسه وجود داشته باشد، اما دلیل اصلی این است که فرانسه نگران است در صورت موفقیت ایران و آمریکا در امضای توافق جدید، پاریس نتواند از این توافق سودی عمده ببرد و شرکتهای فرانسوی، مانند دوران پس از برجام، آزادانه وارد عمل نشوند.
*تروئیکای اروپایی ادعا میکند پس از خروج آمریکا از برجام به تعهداتش پایبند بوده، در حالیکه در عمل هیچ اقدام مثبتی انجام نداد. اکنون که مذاکرات رو به جلو میرود، تهدید به فعالسازی مکانیسم ماشه میکند. چرا؟
ادعاهای تروئیکای اروپایی نه تنها کاملاً نادرست بلکه مایه شرمساری است. تیم مذاکرهکننده ایران در برجام اشتباه بزرگی مرتکب شد که با گنجاندن مکانیسم ماشه موافقت کرد. اما آن گذشته است و دیگر نمیتوان آن را جبران کرد. متأسفانه، این مکانیسم به تروئیکای اروپا نقشی غیرمستحق بهعنوان اخلالگر داده است، حداقل تا زمانی که برجام روی کاغذ وجود دارد.
*با توجه به جایگاه ضعیف اروپا در جهان امروز و نقش منفی آن در گذشته، آیا بهنظر شما آنها باید نقشی در این مذاکرات داشته باشند؟
اگر قرار است نقشی برای آنها در مذاکرات ایران و آمریکا در نظر گرفته شود، این نقش باید صرفاً فرعی یا درجه سوم باشد. تروئیکای اروپایی یک موجودیت شکستخورده است و باید همینگونه با آن برخورد شود.
*فرانسه و برخی دیگر از قدرتهای استعماری سابق اروپایی همواره نقش مخربی در نقاط مختلف جهان، از جمله خاورمیانه داشتهاند و از عناصر تجزیهطلب حمایت کردهاند. آینده نفوذ آنها را در منطقه چگونه میبینید؟
اگرچه دوران استعمار اروپا مدتهاست به سر آمده، اما کشورهایی مانند فرانسه همچنان دچار توهم عظمت هستند. بنابراین، آنها تلاش خواهند کرد تا باقیمانده نفوذ خود را با هر وسیلهای حفظ کنند.
*اختلافات داخلی در کاخ سفید در تعویق مذاکرات با ایران چه نقشی داشته است؟
اگر دونالد ترامپ تصمیم بگیرد توافق جدیدی با ایران امضا کند، میتواند بر اختلافات داخلی در تیم سیاست خارجیاش غلبه کند. شیوه عمل و شخصیت ترامپ با رؤسای جمهور اخیر آمریکا متفاوت است. تا کنون، او تصمیم قطعی در مورد آنچه میخواهد نگرفته است. به همین دلیل، یک روز سخنان تندروهای ضدایرانی دولتش را تکرار میکند و روز دیگر لحن آشتیجویانهای دارد. پیشبینیناپذیری ترامپ همچنان مانع اصلی در این روند است و در نهایت سرنوشت مذاکرات تهران-واشنگتن را تعیین خواهد کرد.
*با وجود تمام مشکلات، آینده مذاکرات ایران و آمریکا را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا اقدامات مخرب احتمالی اروپا میتواند مانع توافق شود؟
پیشبینی نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا بسیار دشوار است. طرف ایرانی جزئیات معناداری از مذاکرات یا اهداف بلندمدت خود ارائه نداده و طرف آمریکایی نیز سیگنالهای متناقضی میفرستد، ترکیبی از تهدید و اظهارات مثبت. با این حال، اگر توافقی اجرایی میان ایران و آمریکا حاصل شود، نقش مخرب احتمالی اروپا به حداقل خواهد رسید.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.