بازدید 22136
بر پایه تحلیل رسانه آلمانی؛

ایران خشمگین از روسیه تبانی‌گر، نگران از ترکیه عضو ناتو

فعالیت، تحرک و اعتبار بیشتر ترکیه در مسائل خاورمیانه در عین داشتن رابطه با اسرائیل نیز، از دیگر امتیازهای این کشور نسبت به ایران به شمار می‌آید. این نیز هست که عضویت ترکیه در ناتو پیوسته با سوءظن شماری از مقام‌های جمهوری اسلامی همراه بوده است،...این امر نشان می‌دهد که فاصله ‌گرفتن از روسیه، لزوماَ با گزینه‌ مطمئن‌تری برای جمهوری اسلامی همراه نشده و نگرانی‌های جمهوری اسلامی کماکان به میزان معینی باقی است.
کد خبر: ۱۰۳۰۱۶
تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۰:۰۱ 08 June 2010

سرویس بین‌الملل ـ با همسویی بیشتر مواضع روسیه با غرب در قبال پرونده هسته‌ای ایران، انتقاد مقام‌های جمهوری اسلامی به همسایه شمالی شدت یافته است. در این میان ایفای نقش ترکیه در مناقشه هسته‌ای نیز با ابهام‌ و بدبینی‌ همراه شده است.

به گزارش «تابناک»، پایگاه خبری «رادیو آلمان» با طرح موضوع بالا نوشت: پس از سخنرانی دو هفته پیش محمود احمدی‌نژاد در کرمان که آشکارا مقام‌های کرملین را به باد انتقاد گرفت، حملات نهادها و شخصیت‌های دیگر جمهوری اسلامی به روسیه نیز شدت یافته است.

در همین حال، روسیه نیز در هماهنگی با سیاست‌های آمریکا و کشورهای غرب نسبت به ایران هر روز گام‌های تازه‌تری برمی‌دارد.

دو روز پیش دیمیتری مدودیف، رئیس جمهور روسیه ضمن دیدار با صدراعظم آلمان از قطعی‌ بودن تصویب تحریم‌ها علیه ایران سخن گفت.

محمدرضا میرتاج‌الدینی، معاون پارلمانی احمدی‌نژاد، روز دوشنبه در مصاحبه با یک خبرگزاری داخلی این اظهارات مدودیف را «باور نکردنی» خواند. او  با طرح این ادعا که پس از سخنان احمدی‌نژاد در کرمان، مقام‌های روس با مقام‌های ایران تماس گرفته‌اند و تغییر موضع (به سود ایران) در سخنانشان مشهود بوده است، سخنان جدید مدودیف در مخالفت با رویکرد هسته‌ای ایران را «پرسش‌‌برانگیز» خواند.

«دویچه وله» در ادامه می‌نویسد: میرتاج‌الدینی با طرح این پیش‌بینی که «موضع‌گیری‌های سران روسیه به ضرر خودشان تمام خواهد شد»، از این که این کشور به بیانیه سه جانبه تهران بی‌اعتنا مانده و «تغییری در رفتارش نداده» لب به گلایه گشود. این در حالی است که ناظران سیاسی در کنار امتیازهایی که دولت اوباما در مسائل سیاسی و امنیتی و اقتصادی به مسکو داده، تعلل ایران در پذیرفتن توافق وین و دور زدن روسیه به سود کشورهایی همچون ترکیه و برزیل را از دلایل عمده‌ دوری کرملین از تهران و هماهنگی‌ بیشتر آن با سیاست‌ کشورهای غربی می‌دانند.

بر پایه توافق وین، باید اورانیوم ۵ / ۳ درصد غنی‌شده ایران برای فرآوری تا غنای ۲۰ درصد به روسیه تحویل داده می‌شد، سپس فرانسه آن را به میله‌های سوخت مورد نیاز رآکتور پژوهشی تهران تبدیل کند و آنگاه به ایران تحویل داده شود؛ روندی که یک سال برای آن زمان در نظر گرفته شده است. در بیانیه تهران، نه روسیه، بلکه ترکیه به عنوان محل نگهداری اورانیوم ایران در نظر گرفته شده است. درباره‌ دیگر مسائل اجرایی توافق وین هم ایران نامه‌ای به گروه وین، متشکل از روسیه و فرانسه و آمریکا داده که هنوز واکنشی از سوی این کشورها در پی نداشته است.

این پایگاه خبری می‌افزاید، حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در یک سخنرانی، روسیه را به افتادن در مسیر خشن مورد نظر غرب و آمریکا متهم کرده است. او تغییر مواضع روسیه را سبب دشوار شدن موقعیت ایران می‌داند: «در رابطه میان قدرت‌های بزرگ و کوچک هر گاه در عرصه‌بین‌المللی و جهانی قدرت‌ها با هم به توافق نزدیک شوند و مسائل و اختلافاتشان را به حداقل برسانند، امکان بازی برای بازیگر کوچک و متوسط دشوارتر است».

فلاحت‌پیشه افزوده است: «اوباما به سمت چند جانبه گرایی و تعدیل اختلافات و تعلیق مسائل میان آمریکا و برخی کشورها مانند روسیه پیش رفت. زمانی که اختلافات جنگ سرد میان دو قدرت کنار گذاشته شد و به تعلیق درآمد نخستین کاری که روس‌ها ـ مطابق رفتار همیشگی‌شان که تبانی با کشورهای دیگر است ـ انجام دادند، این بود که بر سر ایران هم تبانی کردند.»

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس سپس پیشنهاد کرده است که «در بلند مدت باید به سمتی پیش رویم که بیش از این به روس‌ها تکیه نکنیم و به فکر همراهی متقابل با دیگر کشورهای دنیا باشیم که از لحاظ تاریخی سابقه ‌بهتری نسبت به روسیه داشته باشند.» ‌ترکیه یار ایران یا یار ناتو؟

اما از پیش هم جایگزین کردن ترکیه به جای روسیه در نظر شماری از محافل سیاسی حاکم در ایران به عنوان یک گزینه‌ مطلوب تلقی نمی‌شده است. ایران معمولاَ ترکیه را به عنوان رقیب منطقه‌ای خود می‌شناخته و باز کردن پای این کشور به ایفای نقش میانجیگرانه در مناقشه هسته‌ای عملاَ اعتبار بخشیدن به این رقیب ارزیابی می‌شود.

 فعالیت، تحرک و اعتبار بیشتر ترکیه در مسائل خاورمیانه در عین داشتن رابطه با اسرائیل نیز، از دیگر امتیازهای این کشور نسبت به ایران به شمار می‌آید. این نیز هست که عضویت ترکیه در ناتو نیز پیوسته با سوءظن شماری از مقام‌های جمهوری اسلامی همراه بوده است، به گونه‌ای که برخی انتقادهای داخلی به بیانیه تهران عمدتاَ بر این مبنا بوده که همین عضویت و نیز نقش ارتش ترکیه در مسائل امنیتی، این کشور را به لحاظ پایبندی به تعهدات در وضعیت بهتری نسبت به روسیه قرار نمی‌دهند.

«رادیو آلمان» می‌افزاید، اینک که محمود احمدی‌نژاد برای شرکت در کنفرانس تعامل و اعتمادسازی در آسیا (سیکا) به ترکیه رفته است، همچنان بحث خوب و بد مناسبات تنگاتنگ با این کشور در معادلات منطقه‌ای و مناقشه هسته‌ای موضوع بحث محافل سیاسی تهران است.

محمود محمدی، سخنگوی سابق وزارت خارجه ایران در یادداشتی نوشته است: «ابتکار صلح استانبول» توسط ترکیه به جهت ایجاد صلح در مجموعه کشورهای خلیج فارس، آسیا، قفقاز مأموریت این کشور از سوی ناتوست... رویکرد ایران به ترکیه برای ایجاد شرایط مناسب جهت خروج از بن‌بست مذاکرات هسته‌ای مثبت ارزیابی می‌شود، ولی ایران باید بر رفتار و عملکرد ترکیه کنترل و نظارت دقیق داشته باشد»

این پایگاه خبری در پایان می‌نویسد: با نگاهی به مواضع و گزارش‌های بازتاب یافته در رسانه‌های ایران در هفته‌های اخیر، به نظر می‌رسد، نگرانی بازتاب‌یافته در سخنان فوق در میان طیف‌های متفاوتی از محافل حاکم در ایران عمومیت داشته باشد.

این امر نشان می‌دهد که فاصله ‌گرفتن از روسیه، لزوماَ با گزینه‌ مطمئن‌تری برای جمهوری اسلامی همراه نشده و نگرانی‌های جمهوری اسلامی همچنان به میزان معینی باقی است. از نظر شماری از ناظران مادام که مناسبات ایران با آمریکا و جهان غرب و شماری از کشورهای منطقه دستخوش تلاطم باشد پایانی برای این نگرانی‌ها در جمهوری اسلامی متصور نیست.

سلام پرواز
خیرات نان
بلیط اتوبوس
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۰
این کلمه « باز . تاب » خیلی در این متن تکرار شده!!!! فکر کنم رسانه های غربی درست میگن.
باید خودمان قوی باشیم و دنباله رو دیگران بودن روزی شانه خالی می کند و به مغز به زمین می خوریم. با قدمت چندین هزارساله تمدن ایران بعید است که دنبال ترکیه و روسیه و.. بیفتیم.
از ماست که بر ماست....وقتی ایران اینچنین بیش از حد اعتماد سازی میکنه خب معلومه از اون طرف کشور های غربی پر رو تر می شوند و ایران رو بیشتر تحت فشار میذارن
تازه متوجه علت شعار مرگ بر روسیه چند ماه پیش اراذل و اوباش تهران را فهمیدم.
اين حداقل مطالبي بود که مي توانستيد بنويسيد ولي اين را ننوشتيد که خيلي از دلسوزان کشور خيلي پيشتر از اين هشدار داده بودندکه زياد خود را در اغوش روسيه نياندازيد ولي شما به انها گفتيد اينها از استکبار خط مي گيرند و ضد انقلاب هستند
و البته پایانی هم برای نگرانی غربیها در موضوع جمهوری اسلامی متصور نیست!
دوستی روسیه با ایران که هیچ وقت دوستی حقیقی و پایدار نبوده است. جنگهای گذشته روسیه علیه ایران وتجزیه بخشهایی از خاک کشور ما و همینطور قضیه احزاب به اصطلاح دموکرات آذربایجان و کردستان و نقش روسیه در حمایت از تجزیه طلبان آن مناطق و همچنین حمایتش از صدام در جنگ علیه ایران دیگر بر کسی پوشیده نیست. امروز هم رابطه دوستانه آنها با ایران فقط تا زمانی است که از این رابطه سود میبرند و همیشه باید منتظر خنجر از پشت زدن آنها بود. ترکیه هم تا زمانی که عضو ناتو است نمیتوان دوستی آن را با ایران واقعا جدی گرفت چون طبق تعهدش به ناتو باید همیشه مدافع منافع غربی ها باشد و در صورتی که مجبور به انتخاب بین ایران و ناتو بشود انتخابش از پیش معلوم است. فقط زمانی که ترکها از ناتو خارج بشوند می شود گفت که واقعا به دنبال تغییر هستند و تنها آن زمان شاید بشود روی رابطه با آنها حساب کرد.
من چندین روز است که خبرها و گزارشهای مربوط به ترکیه و غزه را در خبرگزاریهای مختلف فارسی ترکی و انگلیسی پیگیری می کنم به شکل عجیبی تعدادی از خبرگزاریها با زدن برچسب و ترساندن طرفهای ترک، ایران و اعراب می خواهند از همکاری های بیشتر بین این سه گروه ممانعت بعمل آورند انتشار این مقاله در این سایت نشان می دهد که اینها دارند موفق می شوند.
ترکیه هیچ وقت در 400 سال اخیر علیه ایران اقدامی انجام نداده ولی روسیه را همه می شناسند و می دونند که چی بر سر این ملت آورده و چی می آورد.
خواهشن یکبار هم که شده نظر من رو انعکاس دهید.
وظیفه ترکیه تنها خارج کردن اورانیم است قبل از اعمال تحریم ها و یا حمله نظامی احتمالی. ترک ها رقیب ما هستند نه دوست ما. تمام ژست های ضد اسرائیلی ترکیه هم بخاطر جلب اعتماد ایران است.
دنيا همينه ديگه ،هر كشوري بفكر منافع خودشه!!!!
چرا عاقل کند کاری که بازاورد پشیمانی
چرا عاقلانه فکرمنافع ملی خود را نمیکنیم که پس ازسی سال حمایت از فلسطین ترکیه یک شبه معبود فلسطینیهاشده و ایران هیج
مردم و حکومت ترکیه اگر منافع نزدیکی به ایران را بطور ملموس ببینند و رواب دو کشور ریشه دار شود ، تهدیدهای احتمالی از بین می رود و عضویت ترکیه در ناتو نه تنها به ضرر ایران نخواهد بود ، بلکه به نفع ایران هم میتواند باشد.
بنام خدا
شما مطمئن باشید که دور شدن از روسیه به مراتب بهتر از نزدیک شدن یا در کنارش ماندن است . بهتر است با توکل به خدا به نزدیک شدن به او عادت کنیم
همه دنیا هم با هم بر علیه ایران متحد بشن شکست خواهند خورد روسیه و امریکا که رقمی نیستند.حق امده و باطل در حال رفتن است
اردوغان یک "نوستالژیک تاریخ" است! او در حال احیای نقش رهبری و محوریت امپراتوری عثمانی درست در همان مرزهای سابق امپراتوری عثمانی فروپاشیده است، که از فلسطین تا به عربستان و از مصر تا به سوریه و عراق روزگاری پهناور بود. او به زبانی کوتاه یک "آنتی-لورنس" است. او هم بی شک اما به دنبال "ترکیه بزرگ" است اما با "ابزارهایــــی دیگــــر"
انگار مردم عوام خیلی بهتر روسیه را میشناسند تا دولتمردان ایران.....
na sharghi na gharbi,jomhory islami.
قانون جذب میگه ما به هرچه که بیاندیشیم آنرا جذب میکنیم.آنقدر به دشمن فکر کردیم که همه عالم با ما دشمن شدند.
چرا نگرانی !؟تا احمدی نژاد هست نگرانی معنی نداره اینهمه موفقیت در سیاست داخلی وخارجی بس نیست!!؟؟نمکش چشمتان را بگیره.
یادش به خیر یه نفر میگفت همه زنبیل گذاشتن با ما دوست بشن
چرا باید رفتاری پیشه کنید که حالا هر پاره تخته ای را چون پناهگاه بچسبید ؟
بس نیست؟
و این هم ثمره ی تمام باج هایی که بعضی ها به روس ها دادن!!!
نتیجه ی دیپلماسی فعال اقایون!
با سلام : نمي توان اول با كشوري وارد مذاكره شد وبا بيانيه مشترك داد وسپس اظهار نگراني كرد.قبل از اينكه با كشور تركيه وارد مذاكره وصدور بيانيه شويد بايد مي دانستيد كه تركيه عضو ناتو است وامنيت او با امنيت اروپا وامريكا گره خورده است. ولي جاي شكر داردئ كه مسئولين كشور ما به خود امدند وغير قابل اطمينان بودن روسيه را در طول تاريخ ديدند.تاريخ معلم انسانهاست.الان هم بدانيد كه كشور هاي عربي هم دوست ما نيستند.بشنويد يك سخن از صدام : هر چه كينه اعراب هست در دل ايرانيهاست.)خو به اين جمله دقت كنيد.عمق كينه اعراب را نسبت به ايرانيها نشان ميدهد.تاريخ بايد كه معلم ما باشد.
به این میگن دیپلماسی. از چاله در بیایم بیافتیم تو چاه. از همون اول هرکی یه ذره دید سیاسی داشت می فهمید که روسیه هم پیمان مطمئنی نیست. فقط تا جایی که تونست از ایران باج گرفت بعدش زد زیر همه چی.
روسيه بعدازشركت در صدور قطنامه عليه ايران در شوراي امنيت صد در صدنيروگاه بوشهر را راه اندازي خواهد كرد اين از ترفندهاي روس ها مي باشد
باسلام تاوقتی که ما به توانایی ها و مردم خودمون تکیه نکنیم و بخواهیم برای حل مسائل خودمون متکی به کشور های دیگه باشیم هیچ وقت به حق و حقوق خودمون نمی رسیم
پهلوانان نميميرند چون ابالفضل پهلوان است. تا آخر ايستاديم از كسي باكي نيست
روسها بدترين دشمن ايران در كل تاريخ بشريت هستند ولي به خاطر مساله آبهاي ازاد هيچ وقت ايران را ول نكرده اند
باسمه تعالي
سلام عليكم....اميدوارم دولتمردان متوجهخطر روسيه و تركيه شده باشند تحولات اخير تركيه اصلا قابل تجزيه و تحليل نيست.بايد بيشتر مواظب باشيم
مرگ بر روسيه شعار هميشگي ايرانيان
روسیه هرگز دوست ایران نبوده و هرگز هم نخواهد بود
مردم عادی وحتی بی سواد در کوچه وبازار میگفتن به روسیه نمیشه اعتماد کرد ولی خواص ونخبگانمان به روسیه اعتماد کردند وحالا هم نتیجه اش . تاریخ تکرار میشود
برچسب منتخب
# ماه رمضان # عید نوروز # جهش تولید با مشارکت مردم # دعای روز هجدهم رمضان # شب قدر