بازدید 39282

کردوانی: آب دریا به درد کویر نمی‌خورد

پدر علم کویرشناسی ایران می گوید که همچنان معتقد است آب دریا به درد کویر نمی خورد اما در حال حاضر که قرار است خلیج فارس به 13 استان کشور آب رسانی کند، می توان با انتقال آب دریای خزر به سمنان، هزینه ها را کمتر کرد.
کد خبر: ۵۸۲۱۲۴
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۴ 19 April 2016
طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان که از سال ها پیش مطرح و تا به امروز پیگیری و در این سال ها با مخالفت برخی کارشناسان و سازمان حفاظت محیط زیست مواجه شده، به زودی اجرا خواهد شد.

به گزارش خبرآنلاین، پروفسور پرویز کردوانی، جغرافیدان و پدر کویرشناسی ایران که اوایل مطرح شدن این بحث از مخالفان انتقال آب به کویر بود در گفتگو با خبرآنلاین از دلایلش برای موافقت با طرح انتقال آب دریای مازندران به سمنان می گوید.
متن این گفتگو در ادامه آمده است:

آقای دکتر؛ چند سال پیش در گفتگو با خبرآنلاین معتقد بودید که آب دریای خزر به درد سمنان نمی خورد. اما در اظهارات جدیدتان این انتقال را معقول و به صرفه دانستید. دلیل این تغییر عقیده چیست؟ آیا بر پایه مطالعات جدیدی به این نتیجه رسیدید؟


هنوز هم معتقدم هیچ کجا آبش به درد کویر نمی خورد. همه در این مورد اشتباه می کنند. آقای احمدی نژاد هم در این مورد اشتباه کرد. وقتی مطرح شد که آب را می خواهند به کویر انتقال دهند، مردم فکر کردند قرار است آب را ببرند و کویر را آباد کنند! مسئله این نیست. اصولا من با انتقال آب مخالف بودم چرا که می گفتم هر کجا که آب کم دارد باید خود همان مکان های کم آب از منابعشان درست استفاده کنند، بعد آب قرض بگیرند. چون این مکان هایی که به این شکل آزاد بهشان آب می دهند،

هر منطقه ای را خواستید بیچاره کنید، به آن جا آب بدهید! مثل بچه ای که اگر به او پول بدهی خراب می شود! چرا که وقتی آب به مکان کم آب می رسد، فکر می کنند که دیگر می توانند شروع کنند به مصرف کردن. الان وزارت نیرو متوجه شده که دیگر رودی وجود ندارد که بتواند آب را بگیرد و بدهد به مکان های کم آب.

صنایع بزرگی در این مملکت درست شده است. ابتدا تاکید بر کشاورزی بود. کشور قرار بود روی کشاورزی سرمایه گذاری کند تا خودکفا شویم. اما بعدا با صنعتی شدن دنیا، در ایران هم اولویت با صنعت شد. صنایع پیشرفت کردند. شهرها هم توسعه پیدا کردند و نیاز به آب بیشتر شد. در این شرایط به فکر افتادند که چه کنند؟ قانون تصویب کردند که اولویت اول شهرها باشد و بعد صنعت و سپس کشاورزی. آب کشاورزان را هم گرفتند و دادند به شهر و صنعت.

در حال حاضر به کشاورزان هر سال مقدار کمی آب داده می شود تا سرشان گرم باشد و مشکلی ایجاد نشود. اما واقعیت این است که آب نیست و صنایع بزرگ هم ایجاد شده. مثلا در اصفهان حدود 50 کیلومتر صنعت درست شده. شمال شرق، یزد، تبریز و ... پس دیگر چاره ای جز انتقال آب نیست.

درباره لزوم انتقال آب شمال و جنوب به مرکز ایران بگویید. الان واقعا این نیاز وجود دارد و راه دیگر که کم هزینه و آسیب تر باشد نیست؟


ما با توجه به کارهایی که غرب کرده است، تصمیم گرفتیم که پتروشیمی و فولاد درست کنیم اما به این فکر نکردیم که آن ها این صنایع را کنار رودها و دریاچه های شیرین درست کرده اند. این صنایع می بایست کنار آب باشد. الان مثلا سمنان و کاشان که صدمیلی متر فقط بارندگی دارد و رود هم ندارد، کارخانه ماشین دارد! برای این صنایع بزرگ میلیاردها تومان خرج کردند و طرح های عظیم صنعتی درست کردند و هر چه آب بود به آن ها دادند و دیگر آبی باقی نمانده. این صنایع از وزارت نیرو درخواست کرده اند که به آن ها آب برساند.

شما فرض کنید یکی یک ماشین می خرد سه میلیارد تومان و بنزین هزار تومان باشد. اگر این بنزین صدهزارتومان هم باشد، باز او ناچار است بنزین را بخرد چرا که اگر نخرد، سرمایه سه میلیاردی اش بی کار می ماند. حکایت صنعت و آب هم همین است. چون آبی برای این صنایع وجود ندارد، وزارت نیرو ناچار شد از خلیج فارس کانالی بزند و آب را شیرین کند و آب را به سیرجان و سرچشمه و چادرملو برساند که بیش از 700 کیلومتر است. چرا که اگر این کار را نکند، میلیاردها تومان پولی که برای ایجاد صنایع هزینه شده از بین می رود. توافق ها انجام شده و پول هایش داده شده تا خلیج فارس 13 استان را آب بدهد.

در مورد انتقال آب دریای خزر چطور؟


در زمان آقای احمدی نژاد این طرح مطرح شد که محیط زیست با آن مخالفت کرد. الان هم با من تماس گرفته می شود که مخالف باشید با انتقال آب. من قبلا با این انتقال مخالف بودم. با انتقال آب داخلی هم مخالف بودم. اما وقتی تصمیم گرفته شده که از خلیج فارس به 13 استان آب داده شود، می شود این آب را از دریای خزر تامین کرد. محیط زیست با انتقال آب دریای خزر مخالفت کرده و کارشناسان استان تهران وارد نبودند که پاسخ بدهند.

ایراداتی که کارشناسان به این طرح می گیرند را وارد نمی دانید؟


گفته اند اگر آب را شیرین کنید و نمک آب را بریزید در دریا، شوری آن بیشتر می شود. نه. این درست نیست. محیط زیست اشتباه می کند که دریا شور می شود. 250 میلیون متر مکعب آب است که مقدار نمک آن چنانی ایجاد نمی کند. حتی اگر نمک زیادی هم تولید شود، دریای مازندران یک کلیه دارد که آب را شیرین می کند. خلیج قره بغاز در شرق است و به ترکمنستان می ریزد. در شهر بکداش کارخانه ای وجود دارد که نمک آب را می گیرد. رود ولگا هم که شیرین است. پس آب شور دارد کم می شود. اگر آب ولگا بیشتر به دریای مازندران بریزد هم آب شیرین تر می شود. کارشناسان سمنان تعهد کرده که ما این نمک را در دریا نمی ریزیم. نمک را جمع و خشک می کنیم و تخته های نمک درست می کنیم و دفن می کنیم. که من برای استاندار اعلام کردم که این اشتباه است. چرا که بهترین نمک، نمک دریاست. این چیزی که ما به عنوان نمک می خوریم، در آن ارسنیک و جیوه وجود دارد اما نمک دریا، ید دارد. ید آن هم طبیعی است و نمی میرد. این یدی که الان به نمک ها اضافه می شود، دو ماه بعد اثرش از بین می رود.

می توانیم آن نمک را بگیریم و استفاده کنیم. حتی خیلی از کشورهای خارجی در مناطقی که آب شور وجود دارد، نمک را می گیرند و آجر نمک از آن درست می کنند. محکم ترین نوع آجر، آجر نمک است و فشار زیادی را تحمل می کند. اگر اینطور باشد که با 250 میلیون متر مکعب، آب شور شود، پس خلیج فارس چه اتفاقی برایش می افتد؟ خلیج فارس که به مراتب شورتر است. از مرز دریایی دبی که به سمت مرکز شهر بروید می بینید که پر است از دستگاه های آب شیرین کن اتمی. اگر شیرین کردن آب موجب شور شدن دریا می شد که الان می بایست خلیج فارس به نمکزار تبدیل شده بود. چرا پس در خلیج فارس کسی صدایش در نیامد؟ اگر اتفاقی نیفتاد پس در دریای مازندران هم اتفاقی نمی افتد.

یعنی شما اعتقاد دارید آب دریای مازندران نسبت به خلیج فارس برای سمنان بهتر است؟


بله. مزیت آب دریای مازندران نسبت به خلیج فارس این است که شوری آن یک سوم خلیج فارس است. پس هزینه شیرین کردن آن کمتر است. خلیج فارس نسبت به اقیانوس هم شورتر است. پس هزینه اش هم زیاد است و تنها سیستم های پیچیده می توانند آب آن را شیرین کنند. چرا که نزدیک به چهاردرصد شوری دارد. نکته بعدی این که وقتی خلیج فارس بخواهد 13 استان را تامین آب کند، باید 720 کیلومتر راه طی کند. اما مازندران با سمنان هم مرز است. راهی نیست و نزدیک است. شوری آن هم که کمتر و آلودگی آن هم کمتر است. حتی ممکن است این جریان باعث بشود که دوباره پدیده کشند قرمز اتفاق می افتد و این آفت تشدید شود. پس اگر قرار باشد آبی شیرین شود و انتقال داده شود، آب دریای مازندران بهتر است. بالاخره کارشناسان محیط زیست یک بررسی هایی کرده اند که مخالفت نشان داده اند. نمی شود دلایل آن ها را هم نادیده و ناشنیده گرفت. من اعتقاد دارم این ها بازی است. یک اتفاق بد دیگر هم که افتاده این است که با این که هنوز اتفاقی نیفتاده، مسئولان استان در حال تصمیم گیری برای خرج آبی هستند که از دریای خزر می آید! این که چند هکتار زمین را با این آب آبیاری کنند.

من معتقدم اگر آب به این ها می دهند باید آب شرب و کشاورزی و صنعت باشد. چرا که در قدیم که اب کشاورزی قطع شد، روستاها تخلیه شدند و به شهر آمدند. الان هم اشتباه بزرگی که دارد انجام می شود این است که آب را می خواهند فقط به شهر بدهند. محیط زیست این اشتباه را انجام داده و گفته که من با این انتقال مخالفم مگر آن که فقط به شهر آب برسانید. روستایی وقتی ببیند آب به او نمی رسد مهاجرت می کند. شرط دومی که گذاشته این است که 750 میلیون متر مکعب هم آب بدهید بریزیم در باتلاق گاوخونی. کسانی که این تصمیم را می گیرند نمی دانند چه می کنند و کارناشناسان هستند.

یکی از بدترین کارهایی که در مورد آب انجام شد، سدسازی بود. این سد ها در آینده ها بسیار خطرناک هستند. وقتی سدها پر می شوند، تبدیل به وسیله ای کشنده می شوند. آب کشاورزان را نصف کردند و چاه هایشان را بستند و آن ها را فقیر کردند و متوجه نبودند که این ها کار دیگری بلد نیستند و آواره می شوند.

آب دریای خزر به درد کشاورزی می خورد؟ معتقدید که باید این اب به کشاورزی هم اختصاص پیدا کند؟


آب دریا شور است و به درد کشاورزی نمی خورد. اگر شیرین بکنند با خورشید، برای کشاورزی در گلخانه ها مناسب می شود.

من همیشه گفته ام اگر می خواهید انتقال آب اقتصادی باشد، جنوب که آفتاب داریم از آفتاب آن جا استفاده کنیم و تاسیسات مورد نیاز را درست کنیم. به جای این که با گازوییل و مازوت این کار را انجام دهیم، با آفتاب انجام دهیم. در غیر اینصورت بیست سال دیگر گازوییل و مازوت تمام می شود و تمام لوله کشی ها و هزینه ها از بین می رود. آفتاب و تاسیسات خشک آلودگی های گازوییل هم ندارد. اگر شیرین کردن آب ارزان نباشد، استفاده آن در کشاورزی اقتصادی نیست. عربستان این کار را می کرد اما بعدا پشیمان شد چون ضرر کرد. الان که می خواهند آب را به شهر بیاورند، من معتقدم این آب را نباید در لوله به شهر بدهند چون اگر این اتفاق بیفتد، باز مردم آن را هدر می دهند. یک مخزن درست شود که شیر و کنتور داشته باشد و بفروشند.

ما برنامه ریزی برای توسعه پایدار احتیاج داریم که این اتفاق در کشور نیفتاده است. اگر در قدیم کشاورزی را عامل کم شدن آب و هدررفت آب می دانستند، الان در شهرها این اتفاق می افتد. شهرداری ها و وزارت نیرو عامل کمبود آب هستند. شهرداری مرتبا تراکم می فروشد و می گوید من هزینه هایم زیاد است. وزارت نیرو هم برای هر واحد دو انشعاب می گیرد. پس الان عامل کمبود آب شهرها هستند نه کشاورزی.

برای پاسخ به کسانی که با انتقال آب دریای خزر به سمنان مخالفت می کنند چه دلایلی دارید؟


این دلایلی که برای مخالفت می گویند بی خود است. می گویند نمک در دریا اضافه می شود؛ می گویند در این مسیر درخت باید قطع شود؛ که این ها فقط حرف است. محیط زیست زمانی که حیات وحشش نابود شد و هوای شهرها آلوده شد کجا بود؟ وقتی 720 کیلومتر آب از خلیج فارس قرار است به 13 شهر برسد، از دریای مازندران با 150 کیلومتر فاصله این آب انتقال پیدا نکند به این خاطر که درخت ها قطع می شوند؟ چطور با انتقال آب از جنوب مخالفتی ندارند؟ معلوم می شود که تمام این دلایل سیاسی است. من اصولا با انتقال آب مخالف بودم ولی وقتی طرح انجام شد، می گویم چرا به یک جا بدهیم به یک جا ندهیم؟ وقتی شورترین آب که آب خلیج فارس باشد را داریم شیرین می کنیم و 720 کیلومتر انتقال می دهیم، چرا از آب دریای مازندران که کمتر شور است و فاصله اش کمتر است استفاده نکنیم؟ اعتقاد قلبی من این است که مبنا باید صرفه جویی باشد نه این که خرج کنیم و مجبور شویم قرض بگیریم. باید توسعه پایدار داشته باشیم به جای این که بی محابا آب استفاده کنیم و بعد به فکر چاره بیفتیم. با این وضع موجود، این که چه کار باید کرد یک مبحث بزرگ دیگر است که باید روی آن ساعت ها صحبت شود.
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۳۶
انتشار یافته: ۶۷
جناب آقای پروفسور، عزیز دل برادر اگر آب خلیج فارس شور نمی شود به این علت است که به اقیانوس و آبهای آزاد، راه دارد و تبادل نمک انجام می گیرد و شوری خلیج فارس در همان حدی که همیشه بود، می ماند.
پاسخ ها
رضا ت
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۲
ما ایرانیا خیلی باحالیم
به پروفسور مملکت در زمینه تخصص خودش چیز یاد می دیم !!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۰
درسته خلیج فارس به اقیانوس راه داره ولی شور می شود استاد درست می گوید اگه دانش یه چیز را نمی دانی حرف نزن
استاد محترم اینجا ایرانه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۲
اونجا هم دریاچه خزر هست نه مازندران
لطفاً کار محمودی نکنید!!! محیط زیست رو خراب نکنید و گرنه آینده فرزندانمان را نابود می کنیم با این کار شمال ایران رو تبدیل به کویر سوم نکنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
کویر نمیشه بلکه تو مسیر اباد تر هم میشه
جالب هست . اینجا همه کارشناسان نظر دادند . کارشناسان استان سمنان . استان تهران و محیط زست کل کشور ... ولی گویا همه صاحب نظر هستند و حق گفتگو دارند ولی مردم و کارشناسان و نمایندگان استان مازندران که قرار هست استان شان متحمل هزینه های گزافی چون نابودی هکتار ها جنگل و زمین های حاصلخیز کشاورزی و ساحل و کوه ها و تپه ها و نفوذ نمک دریا به اکو سیستم اش بشود ، هیچ حقی برای اظهار نظر ندارند !!!
یعنی باید سرزمین بهشت مانند مازندران نابود شود به بهای رساندن آب شور دریا به کویر سمنان ؟!
آنهم سمنان با 600 هزار نفر جمعیت ؟!!!
کجای این طرح توجیه اقتصادی دارد ؟
هزینه های سرسام آور اجرای آن و اجرایی نبودن از لحاظ فنی و پستی و بلندی مسیر و عبور آب از جلگه پست مازندران و کوه های البرز به سمنان مرتفع تر و هزینه همیشگی تصفیه آب شور به آب شیرین را چه باید کرد ؟
پاسخ ها
ایرانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۳
برادر گلم ایران یعنی سه شهر تهران اصفهان و شیراز و بیابانهای اطراف. اینها چه کاری به شمال و جنوب دارند!؟
خود آقاي دكتر كردواني يك بار بخوانند ببينند معلوم شده چه ميگويند؟!!
خب گوش کنید به حرف ایشان. بنده خدا متخصص کویر شناسی ست. فقط مونده کویرهایمان را نابود کنید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
این طرح اشتغال زایی فراوانی بوجود میاره امیدواریم اگرم طرحی اجرا میشه تمام جوانب اون در نظر گرفته بشه
غزل دریای خزر را هم بخوانیم؟
به نظر من کشورها باید با این کار مخالفت کنند این دریا که فقط برای ایران نیست که چنین تصمیمی بگیرد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۲
کاسپین فقط مال ایرانه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
الان اون چهار کشورم دارن از این اب استفاده میکنند پس میبینی فقط ایرانه داره ضرر پس میده اب خزر با رودخانه ولگا به دریای سیاه وصل هسته کاری که روسیه کرده
ايشان فرموده اند من با انتقال آب مخالفم ولي حالا كه قرار است آب از خليج فارس به 13 استان بدهند پس با انتقال آب از درياي خزر به استان سمنان هم موافقم
این کار ( انتقال آب از دریاهای عمان ، خلیج فارس و دریای مازندران) به داخل ایران نه تنها اشتباه نیست بلکه بسیار واجب و هر روز تاخیر نیز غیر قابل جبران.
این اقا هیچ تخصصی در زمینه شیرین سازی آب دریا ندارد!
یه نگاه به آمریکا بکنید ببیندی توی دریا قله نمک تشکیل شده اونوقت انتظار دارن آب دریاچه شور نشه!
بزنین این طبیعت رو هم با افکار پوچتون نابود کنین ببینیم دیگه چیزی برای از دست دادن می مونه؟
مشخصا یک کویر شناس برای جنگل ارزشی قائل نیست، اون هم جنگلی که به نوعی فسیل زنده محسوب میشه، انتقال آب از خلیج فارس هزینه بیشتری داره اما حداقل ضرر رو برای جنگل هایی داره که رسما دارن نفس آخر رو میکشن!
دریای مازندران متعلق به ایران نیست. دریای مازندران دریای بسته و متعلق به 5 کشور است و 95 در صد آب آن از ولگا در روسیه تامین میشود.
برادر عزیز...دریای مازندران دریا نیست...دریاچه است....یعنی محدوده....مثل دریاچه ارومیه...اما خلیج فارس به دریاهای آزاد راه داره و عمرش وابسته به فلان رود و رودخانه نیست...
الان استان از آبی برای شرب استفاده میکنه که در صورت مصرف تو بخش کشاورزی باعث توسعه استان میشه ولی آب شیرین شده خزر برای مصرف تو بخش کشاورزی مناسب نیست اما همین آب برای مصرف انسانی و بهداشت فردی و پارک آب مناسب یه پس این آب خوبه برای مصرف انسانی از نگاه یه غیر کارشناس
الان استان از آبی برای شرب استفاده میکنه که در صورت مصرف تو بخش کشاورزی باعث توسعه استان میشه ولی آب شیرین شده خزر برای مصرف تو بخش کشاورزی مناسب نیست اما همین آب برای مصرف انسانی و بهداشت فردی و پارک آب مناسب یه پس این آب خوبه برای مصرف انسانی از نگاه یه غیر کارشناس
اینهمه تغییر موضع جناب استاد کردوانی نسبت به این موضوع شگفت انگیز هست
اقای پروفسور هم که فقط بلده سازه مخلف بزنه
خوب.. اطلاع داشتید جناب دکتر زمینهای زیادی در سمنان دارند که با آوردن آب همه به زیر کشت می روند؟
پروفسور دوران احمدی نژاد
بهترین راه اتصال خزر به خلیج فارس از طریق حفر کانال هست، که هم مزایای اقتصادی و ژئوپلتیکی برای ایران داره و هم باعث آبادانی مناطق خشک ایران میشه.
جالب اینجاست که آمریکا این طرح ایران رود رو از حدود 20 سال پیش که مطرح بوده تحریم کرده!
ایشان اهل گرمسار هستند.
متاسفانه توی ایران قبل از کارشناسی و تعهد تعصبات و اهل کجا بودن مهم است.
اگر اشتباهی در جنوب در حال رخ دادن است که نباید عین انرا در شمال هم انجام داد؟
چرا سمنان؟ چرا رفسنجان؟ چرا یزد؟
....
همه این شهرها نوعی وابستگی سیاسی با خود دارند!!!!
ببینیم این دولت هم عینه دولت قبل که بلا به سر دریاچه ارومیه اورد ویران کنه یا نه؟
حرف های آقای کردوانی بیشتر عوامانه است تاعلمی. خلیج فارس دریای بسته چون دریای مازتدران نیست. اگرچه سرعت پالایش اش بالا نیست ولی بهرحال به دریای عمان و اقیانوس هند متصل است. اصلا می شود آب دریای عمان یا حتی دریای عرب در مجاورت مکران را که طرحهای عظیم پتروشیمی دز دست اجرا است را پس از نمک زدایی به داخل فلات ایران انتقال داد. نمک استحصالی هم در صنایع پتروشمیایی مورد مصرف دارد.
حتی هر بچه ای هم میدونه که دریای خزر درواقع یه دریاچه است و در آینده بعید نیست بلایی که سر دریاچه ی ارومیه آمد سر آن هم بیاید. اگر قرار باشد آبی شیرین شود دریای عمان به خاطر اتصال به اقیانوس کمترین مخاطره ی زیست محیطی را دارد. ضمن اینکه راه های هوشمندانه تری مثل مدیریت جامع منابع آبی باید در اولویت باشد
حرفهای ایشون به نظرم پر از تناقضه....
این استاد عزیز خیلی وقتها جوگیر میشن و حرفهای غیر مستند و نظریات سطحی ارائه می فرمایند(نطیر آسفالت کردن دریاچه ارومیه!!!)، اینجا که موضوع آبرسانی به استان خودش شده کلا زده به کوچه علی چپ...
نمی فهمم این حرف یعنی چی؟!؟! "می گویند در این مسیر درخت باید قطع شود؛ که این ها فقط حرف است. محیط زیست زمانی که حیات وحشش نابود شد و هوای شهرها آلوده شد کجا بود؟"

واقعا یعنی چی این حرف؟؟ چون میط زیست یه جاهایی کم کاری کرده پس دیگه نباید هیچ جا جلوی طرحهایی که به جنکل و محیط زیست آسیب میزنه رو بگیره؟؟؟ یا باید قبلش یا استاد هماهنگ کنن واسه اظهارنظر؟!؟!
این استاد عزیز، گرمساری هستند و کاملا واضحه که منافع رسیدن آب به شهر و استان خودش، چشم مبارک ایشون رو به روی مضرات و عواقب این طرح غیر علمی پوشانده!!
جناب پرفسور کردوانی بهترین تحلیل ها و ایده ها رو برای مناطق کویری دارن کاش دولت و کارشناسان ار تجربیات ایشون برای انجام طرح های کم هزینه و پر بازده استفاده میکردن و اینقدر هزینه به دوش کشور نمی انداختن . براستی ما کی قدر این فرهیختگان کشورمون رو خواهیم دونست ؟
دریایی دبی که به سمت مرکز شهر بروید می بینید که پر است از دستگاه های آب شیرین کن اتمی!!!!!!معني دانشمند هم معلوم شد.
جناب آقاي دكتر كردواني.
كمترين فاصله درياي خزر تا فلات مركزي ايران شهر دامغان است. يعني به فاصله مستقيم حداكثر 40 كيلومتر و مسير جنگلي باريكتر ،رشته كوههاي كمتر و كم ارتفاع تر ..اگر انتقال آب از خزر به دامغان انجام شود و يا حتي جايي به فاصله كمتر تا دريا يعني منطقه ديباج در شمال دامغان كه اولا فاصله مستقيم آن تا دريا حودو بيست كيلومتر است و ثانيا از لحاظ ارتفاعي سوار بر دامغان و سد شهيد شاهچراغي است-بدون شيرين سازي در كنار دريا و صرفا با پمپاژ- كه مشكلات كمتري داشته و به مراتب كمتر از انتقال آب به سمنان هزينه دارد و شيرين شود - يعني در دامغان شيرين شود-حاصل آن دوسوم آب شيرين و يك سوم آب با شوري درياي آزاد است كه از اولي براي شرب و صنعت و .. استفاده شود و از دومي براي براي پرورش ماهي . در صورتي شيرين سازي آب درياي آزاد همانطور كه فرموده ايد سه برابر شور تر از خزر مي باشد هم هزينه و انرژي بيشتري مي برد و هم يك ميزان قابل توجه باقيمانده بسيار شور دارد كه بايد دوباره به دريا باز گردد ... از دامغان آبرا هم ميتوان به سمنان در غرب و هم در خراسان مانند سبزوار در شرق و ساير دشتهاي وسيع كم آب مانند جوين منتقل كرد....موانع و مشكلات زيست محيطي كمتري دارد و ... فقط كافي است در گوگل ارث نگاهي به منطقه مورد نظر انداخت و مقايسه اي با مسير در نظر گرفته شده براي انتقال آب به سمنان كرد....نظر جنابعالي به شيرين سازي آب در كنار دريا و انتقال آن به دامغان هم درست است..
مضافا عنايت داريد كه اخيرا طرحي ملي به نام عمران مكران تعريف شده است كه از بسياري جهات بسيار هم درست بوده و در همه سطوح از آن حمايت و اجراي آن پيگيري مي شود.با همان منطق ضرورت دارد كه مناطق بدون آب و كم جمعيت نوار حاشيه جنوبي البرز شرقي از تهران تا مرز افغانستان آباد و پرجمعيت شود در اين نوار بعضي جاها كويري ولي بسياري دشتهاي حاصلخيز و كم آب مانند گرمسار .ميامي .جوين سبزوار و غيره نيز موجود است.. آب آباداني است و نه دعوا و مناقشه....
یک سیب زمینی به اسم داچ پوتیتو (سیب زمینی هلندی) تولید شده که با آب شور آب یاری می شود . الان در بنگلادش پایلوتش در حالت اجرا است. چرا نمی شود با آب شور کشت کرد . اگر علم و خواستن باشد می شود. کسی که این سیب زمینی را تولید کرده 14 سال وقت گذاشته و نژاد مناسب را پرورش داده .
ایشون همونی بود که میگفت کل دریاچه ارومیه رو بخشکانید و شن بریزید و حالشو ببرید. خودشم نمیدونه چی میگه. کی به این میگه پروفسور؟
دکتر نکنه خودت سمنانی ، بخاطر همشهریهات موافق شدی؟
اگه ایشون سمنانی نبود و گیلانی بود بازم موافق انتقال آب بود؟یا چون آب میخواد به سمنان بره موافق شده
عنوان مقاله با متن آن همخوانی ندارد. قطعا" آب چشمه ساران و رود خانه ها بیشتر به درد کویر می خورد ولی کو چشمه ساری و رودخانه ایی؟ به نظر می رسد انتقال آب دریای خزر و خلیج فارس به کویر ایران نه تنها ضروری و حیاتی بوده بلکه از نظر زیست محیطی نیز مفید خواهد بود.
این دریای مازندران که ایشون می گن کجاست؟ همونیه که بالای خلیج عربی هستش؟
کو گوش شنوا
طرح به شدت نفرت انگیز ... مازندران همین الانش با تنش شدید آبی مواجه شده ... فیروزکوه و خطیر کوه و شهمیرزاد رو جدا کردن فقط بخاطر اینکه راحت تر آبش رو ببرن ... الان سمنان کجا و مازندران کجا ... سرمایه گذار رو نمیزارن بیاد سرمایه گذاری کنن بخاطر مشکلات زیست محیطی بعد میان یه همچین پروژه ای رو تو سمنان اجرا میکنن .. حرف از سد سازی میزنن .. امروز با یه حالت منت گذاشتن حرف از دادن حق آبه به مازندران میزد آقای روحانی ... امسال کشاورزهای جویبار نتونستن برنج کاشت کنن ... مازندران رو دارن تبدیل به کویر میکنن درخت های شهمیرزاد داره خشک میشه .. آخه چقد دیگه ... یعنی یه کویر رو دارن آباد میکنن ... از مازندران دارن همینجور آدم میرن سمنان واسه کار ... خوب نامردا همینجوری دارین بزرگش میکنین نمیگین آب خزر تموم شد چه میکنین ... شما رو بخدا انقد منفعت طلبانه نداشته باشین نسبت به شهر و استانتون ... از اون سمت خوزستان هم به همین شکل ... بسه بسه بسه ......
جناب دکتر باسلام در مطلب فوق دو نکته مورد غفلت قرار گرفته نکته اول آنکه آب قرار است از دریای عمان به مرکز کشور انتقال یابد نه از خلیج فارس.نکته دوم اینکه بنظر میرسد آقای دکتر در ارزیابی دو پروژه مجزا یعنی انتقال آب بحرعمان به مناطق مرکزی ایران وانتقال آب از بحر مازندران به استان سمنان دچار خلط مبحث شده اند
طرح کاملا درست است و هیچ چاره دیگری وجود ندارد قبلا تمدن های بزرگ کنار منابع آبی بزرگ تشکیل می شد حالا ما شهر های بزرگ را دور از منابع آبی احداث کرده ایم و چاره ای جز حل موضوع به کمک تکنولوژی نداریم ذهنیت اینکه بعد از شیرین کردن نمک را به دریا برگردانند اشتباه است نمک های تغلیظ شده قابل استحصال در لاگون های تبخیری است چرا یک عده تو این مملکت متخصص همه چیزند از آب گرفته تا نفت و سیاست و اقتصاد و ...
دمت گرم دکتر
دلیل نمیشود پیشوند پروفسور به هر کسی بدهیم حرفش درست باشد.
انتقال آب چه از دریای خزر و چه از خلیج فارس غلط است و اینکه با اشتباه کاری ها صنایعی ایجاد کرده ایم که برای حفظ آنها ملزم به انجام آن شویم حرف سخیفی است که از یک دانشمند بعید است،خاصه آنکه صنایع نامبرده عمر میفشان هم سر آمده نیازمند نوسازی هستند که این امر بهتر است در جای مناسب و نزدیک آب های خلیج فارس صورت گیرد.امید است بکمک دانشمندان جوانتری که تجربه لازم را داشته باشند تصمیمات عاقلانه و مطابق علم روز گرفته شود.
این آقای کردوانی مثل کارتون گالیور میگه من میدونم این کار جواب نمیدهد . تابه حال من ندیدم این آقا راهکار عملیاتی بده و فقط میگه مخالفمو مخالفم .
این اب باید فقط از خلیج فارس بیاید و نه از دریای خزر.
مساحت درياي خزر حداقل 370000 كيلومتر مربع است اگر فرضا سالي يك ميليارد متر مكعب از آب آن پمپاژ شود و پسماندي برنگردد چيزي كمتر از سه ميليمتر از سطح آن كم خواهد شد يعني اگر همه شرايط ثابت بماند سيصد و پنجاه سال طول مي كشد كه سطح
آن يك متر پايين رود.
این طرح هم مثل اکثر طرح های خیالاتی یک عده بی سواد پرمدعا هنوز روی کاغذ کلی از بیت المال را هر می دهد و "می لمباند".
دریای مازندران یک پهنه شخصی نیست که ما بتوانیم از آن آب به این حجم برداریم بیاوریم در بیابان خالی کنیم!
معتقدم هیچ کای نکنیم بهترین کار را انجام داده ایم خودمان را که میشناسیم تا حالا ولا
همه ما میدانیم اب دریا شور است و به درد کشاورزی نمیخورد
یک چیز این وسط درنظر گرفته نمیشه و اون اینه که:
در کنار دریا آّب را نمی شه به روش تبخیری یا گلخانه ای شیرین کرد چون رطوبت هوا بسیار بالاست.
چرا این همه سرمایه گزاری فقط برای یزد و سمنان کویری با کمترین جمعیته در حالی که جوانان ترک و کرد و لر و بلوچ تو استانهاشون نه کارخونه ای دارند ونه کشاورزی با و جود داشتن آب و سایر منابع.
چراکاری که امریکادرکالیفرنیاانجام دادصورت نمیگیرد
سلام
بنده کارشناسی ارشد مهندسی آب هستم. اقای پرفسور کردوانی همانطور که در صحبتهاشون فرمودند ابتدا راضی به انتقال آب از دریاچه خزر نبودند اما وقتی تصمیم بر انتقال آب از دریای خلیج فارس است حتی برای شهرهای دیگر ، بنابراین انتقال آب از خزر به صرفه تر است البته باید توجه داشت که این کار با برنامه ریزی و مدیریت درست صورت بگیرد مثلا خزر از طریق رودها تغذیه اب شیرین داشته باشد. در کل بنده با صحبتهای پرفسور موافق هستم و از ایشان متشکرم
واقعا تاسف داره
انتقال اب اگه قراره انجام بشه باید از دریای عمان انجام بشه و نه از خزر و خلیج و حتما باید اب شیرین شود یعنی تصفیه شود بعد انتقال داده شود
حرفهای ایشون به نظرم اصلا منطقی نیست
دریای خزر دریاچه است از طرفی انتقال آب در آن منطقه محیط زیست و حیات وحش رو نابود می‌کنه از طرفی در جنوب ایران آفتاب به قدر کافی هست و می توان پلتفرم رو با گازوییل پیاده کردولی بعدا به انرژی خورشیدی تغییر داد بودن دستکاری های اضافی
کی گفته این اقا پدر جغرافیایی ایرانه،اون کسی پدر جغرافیایی ایرانه که یه زمانی کشاورزی میکرد بعده به دلیل کم ابی دیگه کشاورزی نکرد ،این مرتیکه یه مفت خوره و فقط حرف میزنه دل خوشه تو خونش ابه ، اگه به من باشه یه لحظه هم درنگ نمیکنم
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # کنکور # حماس