صفحه خبر لوگوبالا تابناک
مفید صفحه خبر نسخه موبایل
در بازخوانی یک نامه؛

دغدغه‌هایی که ضمن یادآوری قبلی، درست درک نشد

امروز شاهد آن هستيم که بخش چشمگيري از نخبگان و بدنه کارشناسي کشور، احساس پيوستگي و مشارکت‌خواهي کمتري در برابر دولت داشته و حس مي‌کنند با سازوکار موجود، کارايي کمتري دارند؛ البته در اينجا نيز بنا بر اصالت عرصه ملي در مقابل عرصه جناحي، مي‌توانيم اين رويداد را تحليل کنيم، زيرا دولت بر اين باور است که اين حق را دارد تا کارگزارانش را بر پايه روش خويش برگزيند؛ تا اينجاي موضوع بر پايه تحليل جناحي، حق با دولتمردان است، اما...
کد خبر: ۵۴۰۷۱
| |
40424 بازدید

آذر ماه گذشته، محسن رضایی، دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام، در نامه‌اي خطاب به حبیب الله عسکر اولادي ـ كه رونوشت آن براي رؤساي سه قوه، سران نظام و احزاب سياسي كشور نيز فرستاده شد ـ از طرحی سخن گفت که امروز با پایان یافتن انتخابات دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، اهمیت و ضرورت آن بیش از پیش احساس می‌شود.

به گزارش «تابناک»، نامه یاد شده به بهانه و هدف تبیین ایده «دولت ائتلافی و کارآمد و متعهد» فرستاده شده بود که مهمترین فرازهای آن، این‌گونه بود: «تفاوت عرصه ملي با عرصه جناحي، اين است كه اولي، فراجناحي است و با منافع ملي مرتبط است، ولي دومي، جناحي است و به سليقه‌هاي متفاوت در اداره كشور بازمي‌گردد؛ اولي بر پايه همكاري و برادري استوار است، ولي دومي بر پايه رقابت.

اگر اولي در يك كشور نباشد، اولاً: چون رقابت‌ها در آن صورت، مرز ندارند، به منازعه و درگيري كشيده مي شود. ثانياً: از مرزهاي ملي و اعتقادي در رابطه با مخالفاين و دشمنان، مراقبت نمي‌شود. ثالثاً: از فرصت‌هاي ملي استفاده مناسب نمی‌شود و در مقابل تهديدات با همه توانايي‌ها نمي‌توانيم ايستادگي كنيم.»

اشاره دقیق دکتر رضایی به موضوع عرصه ملی و توجه به موضوعاتی که فراتر از دیدگاه‌های شخصی و جناحی است، باید مطرح و مد نظر گرفته شود. به همراه وقوع نزاع در صورت برخورد جناحی با پدیده‌هایی که باید در عرصه ملی دیده شوند، از جمله این اشاراتی است که نشان می‌دهد حدود شش ماه پیش از برگزاری انتخابات به عنوان دغدغه جدی از سوی وی مطرح شده است.

در فراز دیگری از این نامه می‌خوانیم: «اگر نامزدهاي انتخاباتي و حاميان آنها، فكر كنند كه يك فرد به تنهايي و با يك تيم صرفاً هماهنگ با او مي‌تواند قوه مجريه را اداره كند، از چند حال خارج نيست؛ يا این كه درك درستي از اداره كشور و مشكلات و فرصت‌هاي داخلي و بين‌المللي ندارد و يا ممكن است خداي ناكرده، انگيزه ديگري غير از خدمت داشته باشد و يا آنكه برداشت غلطي از توكل دارد.

مهمترين وظيفه رئيس‌جمهور، تشكيل دولت كارآمد و ارایه برنامه‌ای سازنده با كمك آن دولت در چهارچوب سياست‌هاي كلان است. در غير اين صورت، دولت در حد يك بنگاه و آن هم از نوع سهامي خاص، تنزل يافته است كه هم سهامداران و هم هيأت مديره آن يك نفره است.

مجلس شوراي اسلامي و هيأت دولت، كم اثر مي‌شود و رئيس‌جمهور بايد به تنهايي، نقش و وظايف مجلس و هيأت دولت را بر عهده بگيرد.»

این موضوع اکنون به عنوان دغدغه‌ای جدی در جامعه به شمار می‌رود و امروز شاهد آن هستیم که بخش چشمگیری از نخبگان و بدنه کارشناسی کشور، احساس پیوستگی و مشارکت خواهی کمتری در قبال دولت داشته و احساس می‌کنند با سازوکار موجود، کارایی کمتری دارند.

البته در اینجا نیز بنا بر اصالت عرصه ملی در مقابل عرصه جناحی، می‌توانیم این رویداد را تحلیل کنیم، زیرا دولت بر این باور است که این اختیار و حق را دارد تا کارگزاران و مدیران دولت را بر پایه روش و نظر خویش برگزیند؛ تا اینجای موضوع بر پایه تحلیل جناحی، حق با دولتمردان است، اما بنا بر سطح تحلیل مبتنی بر عرصه ملی، این رویکرد باعث حذف بخش چشمگیری از نخبگان و کارشناسان حوزه‌های گوناگون از مشارکت در تلاش‌ها و برنامه‌های دولت آینده خواهد شد.

در بخش دیگری از این نامه می‌خوانیم: «آيا مردمسالاري ديني فقط همين است كه افراد از تأييد شوراي نگهبان بگذرند؟ آيا مدل‌هاي انتخاباتي نبايد با اصول اسلامي و اخلاقي سازگار باشند؟ آيا در انتخابات نبايد وحدت حفظ شود؟ آيا رقابت نبايد تنها براي افزايش كارآمدي باشد و نه تفرقه و نزاع و بداخلاقي؟ آيا پيروز انتخابات، نبايد دست كمك به سوي همه دراز كند و از همه ظرفيت‌ها و نخبگان بهره ‌گيرد؟ و يا آنكه از آن طرف بيفتد و مرزهاي ملي با مخالفان و دشمنان يكسان شود؟»

نکته جالب توجه این که هر یک از پرسش‌های مطرح در این بخش، امروز با گذشت شش ماه از انشای این نامه و پشت سرگذاردن رویداد انتخابات با همه فراز و نشیب‌هایش، در خود معانی متعددی را پنهان کرده است. تاکید بر نیاز اساسی به تعریف سازوکارهای جدید برای انتخابات با تأکید بر اصول اسلامی و اخلاقی، برحذر داشتن از حرکت‌هایی که ما را به سوی تفرقه و نزاع می‌کشاند و تأکید بر همدلی‌های پس از انتخابات با اولویت رعایت اخلاق اسلامی در این باره از سوی نامزد پیروز، اینها محورهای اساسی پرسش‌هایی است که امروز به خوبی نیاز اساسی و حیاتی آن را برای کشورمان احساس می‌کنیم.


متن كامل را در ستون سمت راست بخوانيد.

مفید صفحه خبر نسخه موبایل
اشتراک گذاری
سفرمارکت
گزارش خطا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۶:۳۵ - ۱۳۸۸/۰۴/۱۳
همه مشکل ما ایرانیها این است که بعضی از ما درکی از منافع ملی ندارند یا اصولا معتقد به آن نیستند و منافع خودشون رو بیشتر در اتحاد و همراهی با بیگانگان میبینند تا استقلال ملی و اتکا به خود، وگرنه اگر همه به مقوله منافع ملی و ضرورت حفاظت و پاسداری از آن بطور یکسان آگاهی، اعتقاد و پایبندی داشتند این مشکلات عملی در به کارگیری افراد به دلیل اختلاف نظر جناحی بوجود نمیامد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۴۵ - ۱۳۸۸/۰۴/۱۳
اگر امام اجازه يك شعار داشت مطمئنا" آن شعار وحدت بود . و آنان كه دغدغه اصلي خود را ارمانهاي امام مي دانند هنوز هم ترديد دارند كه رهرو واقعي امام كيست؟ به قول رجايي كه گفت آيا به امام وفادار خواهيم ماند؟
آقا محسن ما شمارا دوست داريم و اميد وار تحقق آرمان وحدت و توسعه اين مملكت هستيم
ناشناس
|
-
|
۱۷:۰۰ - ۱۳۸۸/۰۴/۱۳
خيلي از نخبگان در دوران نخبگان مورد نظر شما بدام افتاده اند كه 40 تا عاقل نيز نمي توانند آنها را در آورند و توسط افراد فرصت طلب در همين دوره نيز در دام هستند كه رئيس جمهور هم تاكنون نتوانسته مشكلي را در اينخصوص حل نمايد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۲۹ - ۱۳۸۸/۰۴/۱۳
با سلام
آینده نگری و بینش درست دکتر رضایی در هنگام نوشتن این نامه بسیار جالب توجه بود. بار دیگر از اینکه به ایشان رای دادم احساس افتخار کردم و از این که ایشان هم اکنون رییس جمهور نیستند ابراز تاسف .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۴۸ - ۱۳۸۸/۰۴/۱۳
تو را به خدا از این همه تعریف و تمجید در مورد آقای رضایی پرهیز کنید. میدانید که در فرهنگ ما اینگونه تعاریف به تملق تلقی میشود و نتیجه معکوس دارد. لطفا از حیثیت به ناحق خدشه دار شده یاران امام در سایت خودتان دفاع کنید. متاسفانه عده کثیری فکر میکنند به چه انسانهای وطن فروشی رای داده بودند و خوب شد که آنها پیروز میدان نیستند. لطفا جلوی این القای غلط را بگیرید. حداق شما رسانه ملی باشید. واقعا ملی.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۵۴ - ۱۳۸۸/۰۴/۱۳
آخر رییس جمهور و اطرافیانشان خودشان نخبه اند. این را بارها گفته اند. کلا می دانید که نخبه ها باید رییس شوند، کارشناس معنی ندارد!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۰۴ - ۱۳۸۸/۰۴/۱۳
ای کاش که آقایان بر این سوالات سردار کمی تأمل می کردند. ولی اکنون دیگر اعتماد مردم از بین رفته است و انتخابات آینده شاهد حضور هرچه کمرنگتر مردم بر سر صندوقهای رأی خواهیم بود که سبب میشود افرادی که در میان مردم و نخبگان جایگاهی ندارند بر سرکار بیایند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۰۷ - ۱۳۸۸/۰۴/۱۳
آقای رئیس جمهور در اولین نطق پس از ریاست جمهوری در میدان ولیعصر راه استفاده از منابع انسانی و نخبگان را به صورت غیر جناحی صد در صد و آنها که آمده بودند جشن بگیرند برایش هورا کشیدند قافل از اینکه به قول دکتر رضایی چه زیانی پشت این هوراها نهفته است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۲۴ - ۱۳۸۸/۰۴/۱۳
بابا دكترجان الانه كه روزنامه كيهان بهت گير بده كه تو هم تو كودتاي مخملي دست داشتي ! پيش بيني ديگه چيه؟!!
ناشناس
|
United States
|
۱۸:۲۶ - ۱۳۸۸/۰۴/۱۳
آقای دکتر عزیز سلام.....
در یکی از سخنرانی هایتان حرف بسیار خوبی زدید که تاریخی شد.
فرمودید: اگر مسیر آقای احمدی نژاد ادامه پیدا کند ما به سمت پرتگاه می رویم!
آیا به نظر شما الان پرت شدیم یا هنوز به پرتگاه نرسیدیم؟
شما که برای این انقلاب هزینه کردی به خون همرزمانت باکری, کاوه, همت, باقری و صیاد قسمت می دم یک کاری بکن........
برچسب منتخب
# آیت الله سید مجتبی خامنه ای # عملیات وعده صادق 4 # جنگ منطقه ای # جنگ ایران و اسرائیل # جنگ ایران و آمریکا # شهادت رهبر انقلاب # مذاکرات ایران و آمریکا
نظرسنجی
پیش بینی شما از نتیجه مذاکرات و توافق چیست؟