احتمال توقف صادرات برق در تابستان
به نظر ميرسد در صورت تشريك مساعي بين صنايع
برق و نفت كشور به دليل برقراري تراز انرژي مورد نياز در تابستان 94 وزارت نيرو
اقدام به لغو صادرات برق كند. اين نظري است كه كارشناسان مركز پژوهشهاي مجلس بر
اساس توليد و مصرف برق كشور ارايه مي دهند.
به گزارش خبرنگار تابناک اقتصادی، بررسي صادرات و واردات برق در سال گذشته نشان مي
دهد ميزان صادارت برق در اين سال حدود 9.9 ميليون مگاوات ساعت بوده كه درصد رشد آن
نسبت به سال 1392 منفي 14.1 درصد بوده است. ميزان واردات برق در سال 1393 نيز به 3.7
ميليون مگاوات ساعت رسيد كه نسبت به سال 1392 رشد 1.7 درصدي داشته است.
همچنين كشورهاي ارمنستان، آذربايجان، تركيه، نخجوان، پاكستان، افغانستان، تركمنستان و عراق از مبادي دريافت برون مرزي برق بودهاند.
ديدگاههاي مخالف صادارت برق حاكي از آن است كه صادرات برق 2 ميليارد و 700 ميليون دلار درآمد كشور را هدر داده است و صدور گاز درآمد بيشتري نسبت به صادرات برق ايجاد ميكند اما موافقان صادرات برق معتقدند كه صادرات برق محدوديت صادرات گاز را ندارد و با افزايش صادرات برق، ايران قطب انرژي منطقه خواهد شد.
صادرات برق و خدمات فني و مهندسي ميتواند جايگزين خوبي براي صادرات نفت نيز باشد. با توجه به قابليتهاي موجود در آينده باارهاي صادراتي خدمات فني، مهندسي و صنعتي ايران، در بخش انرژي جهش مطلوبي پيش بيني ميشود.
سطح صنعت برق ايران در بالاترين
رتبه نسبت به ساير كشورهاي منطقه قرار دارد و در اين حوزه بخش خصوصي با حداكثر
توان علاوه بر مرتفع كردن نيازهاي داخلي كشور به تامين نيازهاي خارجي برخي كشورها
نظير عمان، عراق و اتيوپي پرداخته است.
در خصوص مهندسي، نصب و راهاندازي، بخش خصوصي توانسته علاوه بر بازار داخل در خارج از كشور نيز توانمند ظاهر شود. براي مثال طي سال گذشته كابل 230 كيلوولتي كه بسيار مورد نياز بخش برق تهران بود و سابقا كاملا از طريق واردات تامين ميشد با دانش فني ايراني در داخل كشور بومي سازي شد و هم اكنون از اين نوع در بخش برق استفاده ميشود.
در مورد احداث نيروگاه نيز شركت مپنا با انتقال فناوري زيمنس، ساخت نيروگاه ها را تا سطح 85 درصد بومي سازي كرده است به طوري كه در حال حاضر ايران جزو 6 كشور توليدكننده نيروگاه گاز يجهان است و با تغييرات پلتفورم نيروگاه با ظرفيت 159 مگاوات به ساخت اين نوع نيروگاه در كشورهاي جنوب شرقي آسيا ميپردازد.


