خط سازش عربي پشت معرکهگيري بحرين عليه ايران
سرويس بينالملل «تابناک» ـ چند روزي است که حاميان صدام در حمله به ايران و حاميان اسرائيل در حمله به غزه، به بهانه خبري که در اصل ناقص منتشر شده ـ نقل قول تاريخي يکي از شخصيتهاي سياسي کشورمان که برداشتي سطحي از آن دستاويزي براي جنجالآفريني شده ـ عليه ايران معرکه گرفته و براي بحرين اشک تمساح ميريزند.
بنا بر اين گزارش، ماجرا از آنجا آغاز شد که آقاي ناطق نوري در سخنان خود در جمع مردم مشهد، به مناسبت سيامين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي و در بيان دستاوردهاي انقلاب، به حفظ سرزمينهاي ايران در دوران دفاع مقدس اشاره کرده و به مقايسه با دوران قاجاريه و پهلوي پرداخته که در اين دوران با چند جنگ، بخشهايي از سرزمينمان و يا حتي بدون جنگ، استاني چون بحرين از ايران جدا شده است.
اما پس از آنکه روزنامه خراسان، اقدام به انتشار اين سخنان کرد، موج حملات ضد ايران از سوي رسانهها و شخصيتهاي عربي آغاز شد. مصر، عربستان، اردن و کويت مانند گذشته، پيشقراول اين حملات بودند و تلاش کردند به اين بهانه، بار ديگر به عقدهگشايي در برابر ايران بپردازند. صرفنظر از محتواي سخنان ناطق نوري، نکته مهم اين است که شخصيتهاي رسمي و غيررسمي در کشورهاي عربي، بارها عليه ايران موضعگيري کردهاند، اما تا کنون چنين واکنشي از سوي ايران نداشته است که اين موضوع، البته به سبب سياستهاي تعاملگرا و مبتني بر همکاري ايران با کشورهاي مسلمان همسايهاش بوده است.
به نظر نميرسد سخنان غيررسمي یکی از شخصیت های نظام، بهانه خوبي براي عقدهگشايي ، بدرفتاري با شهروندان ايراني، تعليق همکاري در پروژه مهم گازي ميان دو کشور و اظهارنظرهاي نسنجيده برخي مقامهاي رسمي بحريني عليه ايران باشد.
آنچه مسلم است اين که اظهارات آقاي ناطق نوري، کالبدشکافي تاريخي بوده و مثال زدن بحرين به عنوان استان چهاردهم ايران و سپس جدا شدن آن، تنها بازخواني يک فرآيند براي نشان دادن دستاوردهاي انقلاب ايران در برابر خيانتهاي رژيم سابق بوده است، اما آنچه ميتوان از ايجاد چنين جنجالي دريافت، تلاش خط سازش عربي براي سرپوش گذاردن بر آبروريزي ناشي از حمايت اين کشورها از اسرائيل در حمله به مردم غزه و آشکار شدن فريبي است که از اسرائيل خوردهاند.
آنها به ويژه پس از موضعگيري شجاعانه اردوغان، نخستوزير ترکيه در مسأله غزه، احساس شرمندگي بيشتري ميکنند؛ به همين دليل، از هر موضوعي براي فراموش شدن عملکرد غير قابل دفاعشان در افکار عمومي جهان اسلام بهره ميبرند.
بررسي تاريخ رفتار ايران با همسايگانش در يک قرن اخير، به خوبي نشان ميدهد که ايران هيچگاه در انديشه دستاندازي به همسايگان خود حتي کشورهاي عربي امروزي، که چند دهه پيش، شيخنشينهاي تحتالحمايه کشورهايي مانند انگلستان و آمريکا بودند، نبوده است. بنابراين، به نظر ميرسد، بحرين بايد درک دقيقتري از منافع ملي خود داشته و در واکنش به اظهارات غيررسمي از اين دست، چنين واکنشهاي تند رسمي نشان ندهد، زيرا اين موضوع در درازمدت ميتواند براي منافع بحرين زيانآور باشد.







