
سال 91 در حالی به پایان میرسد که هنوز ابهاماتی درباره برخی از برنامههای تئاتری وجود دارد و تئاتریها سال نو را با این ابهامات آغاز میکنند.
در کنار وضعیت مبهم بودجه که یکی از مشکلات هر ساله تئاتر و دیگر رشتههای هنری است، هنرمندان تئاتر درباره وضعیت ساخت و ساز اداره تئاتر، مدیریت تالار «مولوی»، تاسیس خانه عروسک، خانه نمایش شماره 2 و وضعیت درمانی هنرمندانی مانند سعدی افشار، محمود استادمحمد و ... پرسشهای بسیاری دارند.
اداره تئاتر همچنان سرگردان است
در حالی که اردیبهشت امسال وزیر ارشاد، قول ساخت و ساز ساختمان اداره تئاتر را در خیابان «پارس» داد و چند روز بعدترمعاون هنری هم اعلام کرد مشکلی برای ساخت و ساز این ساختمان وجود ندارد، تا پایان سال جاری ساختمان اداره تئاتر بلاتکلیف ماند تا مکانی که روزگاری محل تمرین و اجرای آثار هنرمندانی همچون عزتالله انتظامی، داود رشیدی، علی نصیریان، جمشید مشایخی، جمیله شیخی و ... بوده است، همچنان وضعیت بلاتکلیفی داشته باشد.
نکته قابل تاملتر این است که در گفتوگوهای شفاهی، همه مسوولان میگویند مشکلی برای ساخت و ساز اداره تئاتر وجود ندارد اما پای عمل که به میان میرسد، هیچ اتفاقی نمیافتد و این ساختمان میان دفتر طرحهای عمرانی وزارت ارشاد و شهرداری تهران سرگردان است. هرچند اوایل امسال بودجهای که اتفاقا مبلغ مناسبی به نظر میرسید، برای ساخت و ساز اداره تئاتر در نظر گرفته شده بود اما با در نظر گرفتن نرخ صعودی تورم و افزایش عجیب و غریب قیمتها خیلی بعید به نظر میرسد که آن بودجه پاسخگوی ساخت و ساز اداره تئاتر در شرایط فعلی باشد.
خانه به دوشی ادامهدار عروسکیها
بچههای عروسکی هم علاوه بر دغدغههای مشترکی که با دیگر همکارن تئاتریشان دارند، پرسش بیشتری درباره خانه عروسک دارند. موضوعی که از دیگر وعدههای عملی نشده سال 91 به شمار میآید. تابستان امسال بود که جشنواره تئاتر عروسکی با بودجه کمتری برگزار شد و مسئولان اعلام کردند بخشی از بودجه را برای خریداری خانه عروسک، صرفهجویی میکنند،آنها حتی از انتشار بولتن روزانه چشمپوشی کردند و وعده دادند که عروسکیها بعد از سالها بی خانمانی صاحب خانهای میشوند که نامش «خانه عروسک» خواهد بود.
چندین ماه از برگزاری جشنواره تئاتر عروسکی تهران مبارک میگذرد، سال 90 تا چند روز دیگر به پایان میرسد اما حکایت بی خانمانی عروسکیها همچنان ادامه دارد.
قادر آشنا مدیر اداره کل هنرهای نمایشی در گفتوگوی اخیر خود، اعلام کرد که خریداری خانه عروسک یکی از اولویتهای جدی معاونت هنری است اما خود آشنا ترجیح میدهد ابتدا مطالبات گروههای نمایشی را بپردازد و بعد برای خریداری «خانه عروسک» دست به کار شود.
خانه نمایش شماره دو و حیاتی یک ساله
خانه نمایش 2 که سال گذشته اجاره شده بود، با هزینهکردی برابر با 200 میلیون تومان به عنوان یک سالن جدید تئاتر بهرهبرداری شد. برای راهاندازی آن هنرمندان مطرحی دعوت شدند،عکسهای بسیاری گرفته شد و ساختمان جدید خانه نمایش شماره 2 با تمام ایرادات فنیاش به عنوان فرصتی تازه برای هنرمندان جوان و نوآموزان این رشته تعریف شد اما پس از گذشت یک سال عمر این ساختمان به سر رسید و این چنین بود که تئاتریها بار خود را بستند و از این ساختمان بیرون رفتند و در این میان 200 میلیون تومان هزینه شد!!
بیمارستان هنرمندان پیشنهادی که جدی گرفته نشد
راهاندازی موسسه هنرمندان «پیشکسوت» از دیگر رویدادهای هنری در سال جاری است. این موسسه که تاسیس آن چند سال پیش با تایید ریاست جمهوری تصویب شده بود، مدتها منتظر ماند و سرانجام سال 91 راهاندازی شد. هر چند برای راهاندازی آن از تجربههای شهره لرستانی که پیش از این موسسهای مشابه را توسط شهرداری تهران افتتاح کرده بود، استفاده نشد. قرار بود با راهاندازی این موسسه کمک کردن به هنرمندان بیمار سازماندهی شود و از حالت صدقهای و گلریزانی بیرون بیاید اما این موسسه برغم اعضای متفاوتی که در هیات امنایش دارد، اعتبارات مشخصی ندارد.
از سوی دیگر با وجود تلاشهای عزتالله انتظامی و پیگیریهای تشکلهای صنفی مانند خانه تئاتر برای اختصاص بیمارستانی ویژه هنرمندان، هنوز وضعیت درمانی هنرمندان رشتههای مختلف جزو معضلات اقشار هنری است.
در این میان هنوز بسیاری از کمکها به شکل خودجوش و انفرادی انجام میشود. در حالی که آقای بازیگر، پیشنهاد کرده بود یک بیمارستان ویژه هنرمندان تعریف شود.
سال به پایان رسید و بودجه خانه تئاتر نرسید
سال 91 در حالی به پایان میرسد که خانه تئاتر به عنوان تنها تشکل صنفی تئاتر ایران کمتر از نیمی از بودجه خود را دریافت کرده است، هر چند همین بودجه هم به گفتهی مسوولان از سر لطف بوده است! چون در شرح وظایف معاونت هنری کمک کردن به تشکیلات صنفی تعریف نشده است و آنها وظیفهای در این زمینه ندارند و اگر کمکی هم انجام میدهند از سر لطف است حالا بماند که کمک کردن به موسسات صنفی و غیرانتفاعی هنری جزو مصوبات مجلس شورای اسلامی است.
ایرج راد مدیر عامل خانه تئاتر پیشتر گفته بود که با این وضعیت نمیتوان برای برنامههای انجمنهای زیرمجموعه خانه تئاتر و بویژه برنامههای هفته اردیبهشت تئاتر ایران برنامهریزی کرد. از سوی دیگر کانون نمایشنامهنویسان بابت برگزاری جایزه ادبیات نمایشی به برگزیدگان و داوران خود بدهی دارد.
وضعیت تالار «مولوی» پرسش بزرگ دانشجویان
و سرانجام اینکه ابهامات تئاتریها فقط گریبان بزرگترها را نگرفته است بلکه قشر جوانتر هم در نخستین سالهای ورود خود به دنیای هنرهای نمایشی با وضعیتی ابهامآمیز روبرو میشود که شاهد آن، وضعیت نامشخص مدیریت تالار «مولوی» است.
چندی پیش سعید اسدی مدیر این تالار برای دومین بار استعفایش را اعلام کرد، مشکل سعید اسدی، پرداخت نشدن اعتبارات لازم برای اداره تالار مولوی بود. دانشگاه تهران پیش از این با استعفای سعید اسدی موافقت نکرده بود اما همچنان بودجهای را که مد نظر اوست در اختیارش قرار ندادهاند. در وضعیتی که تالار مولوی پس از سالها رکود، رونقی دوباره گرفته بود، کام شیرین بچههای جوان و دانشجویان تئاتر بار دیگر تلخ شد. چرا که این تالار همچنان بلاتکلیف است و معلوم نیست در سال آینده چه سرنوشتی خواهد داشت.
منبع: ایسنا
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.