بازدید 25757

دستورالعمل سفیر اسبق انگلیس برای توافق هسته‌ای با ایران

در شرایطی که اعلام شده دور جدید مذاکرات هسته‌ای میان ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ در ماه جاری میلادی برگزار خواهد شد، گمانه‌زنی درباره نحوه حصول توافق میان طرفین و پیشنهاد‌های هر طرف، بار دیگر شدت یافته است. در این راستا، یکی از سفرای سابق انگلیس در ایران، از شروطی سخن گفته که می‌تواند به نتیجه بخش بودن مذاکرات کمک کند.
کد خبر: ۲۹۵۵۳۹
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۱ - ۱۱:۳۲ 05 January 2013
در شرایطی که اعلام شده دور جدید مذاکرات هسته‌ای میان ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ در ماه جاری میلادی برگزار خواهد شد، گمانه‌زنی درباره نحوه حصول توافق میان طرفین و پیشنهاد‌های هر طرف، بار دیگر شدت یافته است. در این راستا، یکی از سفرای سابق انگلیس در ایران، از شروطی سخن گفته که می‌تواند به نتیجه بخش بودن مذاکرات کمک کند.

به گزارش «تابناک»، هرچند هنوز زمان و مکان دقیق دور جدید مذاکرات میان ایران و ۱+۵ اعلام نشده، مشخص است که این مذاکرات در ماه جاری میلادی برگزار شد؛ بنابراین، «ریچارد دالتون»، سفیر اسبق انگلیس در ایران که از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ این سمت را بر عهده داشته، با انتشار مطلبی در روزنامه «گاردین»، به بررسی شرایطی پرداخته که با حصول آن، می‌توان به توافق میان ایران و غرب امیدوار بود.

بنا بر این گزارش، دالتون در مقدمه مطلب خود به تحولاتی اشاره می‌کند که در ماه‌های اخیر، درباره برنامه هسته‌ای ایران حاصل شده؛ به ویژه کاسته شدن از نگرانی‌ها به واسطه تبدیل بخش اعظمی از اورانیوم ایران به سوخت رآکتور و نیز ابراز تمایل مقامات آمریکایی به مذاکره مستقیم با ایران و حل و فصل مسائل موجود.

بنابراین، وی نتیجه می‌گیرد که چشم انداز حل و فصل مسأله هسته‌ای ایران از طریق سیاسی و دیپلماتیک، روشن‌تر از گذشته شده است. تهدیدهای رژیم اسرائیل مبنی بر احتمال انجام حمله‌ای پیشگیرانه علیه ایران، اذهان را متوجه هزینه‌های جنگ احتمالی کرده و همه طرف‌ها اکنون بر سر پیگیری یک روند دیپلماتیک مبتنی بر اقدام متقابل و گام و به گام، توافق دارند.

دالتون با این مقدمه به بیان ویژگی‌هایی می‌پردازد که برای رسیدن به چنین توافق متقابل و گام به گامی لازم است.

در چنین توافقی، آنچه ایران به دست می‌آورد، عبارت است از:

۱ ـ به رسمیت شناخته شدن حق غنی‌سازی اورانیوم.
۲ ـ همکاری هسته‌ای با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و کشورهای دیگر.
۳ ـ برداشته شدن تصاعدی تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای و دیگر تحریم‌های تجاری.
۴ ـ مصونیت در صورت تصدیق انجام تحقیقات نظامی هسته‌ای در گذشته.
۵ ـ ایجاد راهی برای کاستن از تنش‌های منطقه‌ای؛ از جمله پایان یافتن این نگرانی که آمریکا قصد تغییر نظام را در ایران دارد.

اما آنچه ایران باید در ازای این موارد انجام دهد، از این قرار است:

۱ ـ محدود کردن غنی سازی اورانیوم ـ از نظر درصد و حجم ـ و پذیرش بازرسی‌های سرزده آژانس از برنامه هسته ایش.
۲ ـ فراهم کردن زمینه‌ای برای اینکه آژانس اعلام کند اظهارات ایران درباره مواد هسته ایش صحیح است و اثبات اینکه ایران به مقررات عدم استفاده نظامی از انرژی هسته‌ای پایبند است.
۳ ـ شفافیت در قبال آژانس درباره تحقیقات نظامی انجام شده در گذشته.
۴ ـ موافقت با نشستن پای میز مذاکره با آمریکا و پذیرش گفت‌وگو، از جمله درباره درگیری‌های منطقه‌ای.

با این حال، این دیپلمات انگلیسی بر این باور است، برای حصول پیشرفت واقعی، عادات بدی که در هر دو طرف شکل گرفته، باید کنار گذاشته شود. نخستین عادت بد، «عدم اطمینان» است. این بی‌اطمینانی سبب ایجاد مواضع سفت و سخت در مذاکره کنندگان شده است. با رد هر پیشنهاد کوچک، این باور پدید می‌آید که طرف مقابل جدی نیست.

دومین مورد، «پیشنهادهای بیش از اندازه» است. این مورد عبارت است از پیشنهاد راه حل‌های ایده آل و غایی، در حالی که راهکارهای مورد پذیرش، به سبب عدم تلاش، از بین می‌رود. سیاست‌های مبهم غرب و اسرائیل، اعتبار آن‌ها را در چشم ایرانی‌ها خدشه دار کرده است؛ برای نمونه، غرب می‌گوید هیچ دشمنی با مردم ایران ندارد؛ اما سپس از طریق تحریم‌های نفتی و مالی، به اقتصاد ایران ضربه زده و آن را به رکود می‌کشاند و از سوی دیگر، اعلام می‌کند فعالیت‌هایش در زمینه جنگ سایبری، خرابکاری و آدمکشی موفقیت‌آمیز بوده است.

ناکامی کشورهای ۱+۵ در متحد شدن حول یک مجموعه از اهداف مذاکراتی دقیق نیز به نوبه خود مشکلاتی را ایجاد کرده است. در این راستا، چین و روسیه از یک توافق گام به گام حمایت می‌کنند که بر پایه آن، ایران بتواند یک برنامه هسته‌ای صلح آمیز عادی، اما به شدت تحت کنترل را داشته باشد. غرب موافقت خود را با این ایده اعلام کرده، ولی در عین حال در پی تعلیق غنی‌سازی است و اسرائیل هم که خواهان پایان دادن به غنی سازی ایران برای همیشه است.

در پایان، آخرین عادت بد این است که هیچ یک از دو طرف، اهمیت لازم را برای دغدغه‌های امنیتی طرف دیگر قایل نیست.

به این ترتیب، ریچارد دالتون نتیجه می‌گیرد که برای رسیدن به توافقی قابل اعتنا با ایران که بتواند خواسته‌ها و دغدغه‌های هر دو طرف را به نحو مقتضی تأمین کند، این عادات نادرست باید کنار گذاشته شوند و رویکرد هر دو طرف در راستای مثبت تغییر پیدا کند.
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
فریت بار
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۸۱
انتشار یافته: ۱۹
من یه طرح برای حل مساله هسته ای دارم. لطفا این طرح رو مطالعه کنید و نظرتون رو بگید.
غربیها به گفته خودشون نگران دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستن. ایران هم میگه که فعالیتهاش صلح آمیز هستن.
از اصول اولیه هر مذاکره ای داشتن نقاط مشترک اولیه هستش. ولی این دو تا هیچ نقطه مشترکی ندارن! پس چاره چیه؟: ایجاد نقاط مشترک و اعتماد سازی. همون چیزی که همه بهش اذعان دارن.
برای ایجاد اون نقطه مشترک، من یه پیشنهاد دارم: ما که فعلا از اورانیوم غنی شده مون استفاده نمیکنیم. چون که روسها تا چند سال سوخت نیروگاه بوشهر رو به ما دادن. اگه اشتباه نکنم حتی تکنولوژی تبدیل اورانیوم غنی شده به میله های سوختم رو هم نداریم. فقط یه مقدار شاید برای تحقیقات و مسائل پزشکی لازم داشته باشیم که مقدارش خیلی کمه و راحت میشه تولیدش کرد.
پس بیایم برای اعتماد سازی، حجم ذخایر اورانیوم غنی شدمون رو همواره کمتر از میزان لازم برای ساخت بمب اتم نگه داریم. چطوری؟ مثلا اورانیوم غنی شدمون رو بفروشیم. یا در یک کشور ثالث ذخیره کنیم. این کار چند تا پیامد خوب داره :
1. ما عملا داریم کارمون رو انجام میدیم. سانتریفیوژهای ما دارن می چرخن. دانشمندامون کار میکنن. حتی میتونیم سرعت گسترش تاسیساتمون را هم زیاد کنیم.
2. این بحث اعتماد سازی رو که غربیها هی میگن و گوش فلک رو کر کردن رو هم انجام میدیم. مگه اونا نگران تیدیل اورانیوم غنی شده به بمب اتم نیستن؟ خب این یه جواب قانع کننده براشون هست فک کنم.
3. با این کار در حقیقت ما اعتمادسازترین کار ممکن رو که هزینه خیلی کمی هم برامون داره انجام دادیم. دیگه نوبت غربیهاست که بیان جلو. مگه این که واقعا مشکل از جای دیگه ای باشه و اونا هدف دیگه ای داشته باشن .
البته ما قبلا هم اعتماد سازی کردیم و تاسیساتمون را برای یه مدت نسبتا طولانی تعطیل کردیم. ولی این طرح من اگه از لحاظ تکنیکی امکان پذیر باشه هیچ هزینه ای برای ما نداره.
نکته دیگه ای هم که هست اینه که توی دنیای امروز دیگه نمیتونیم جدای ازجامعه جهانی زندگی کنیم. یعنی باید و باید هرچه سریعتر برای این مساله یه راه حلی پیدا بشه تا کشور هزینه های بیشتری برای این مساله هسته ای نپردازه. این طرح خواسته های دو طرف رو توش دیده و می تونه نقطه شروع خوبی برای مذاکرات باشه .
مگه این که خودشون تمایل به حل موضوع نداشته باشن که در اون صورت هیشکی نمیتونه کسی که خودش رو به خواب زده رو بیدار کنه!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
دوست عزیز این پیشنهاد خوبی است ولی باید به این موضوع توجه داشته باشی که غربیها دنبال بهانه برای کشور ما هستند تا آنجاییکه بنده اطلاع دارم طرحی شبیه طرح شما قبلا مطرح بوده است ولی غربیها زیر همه چیز زدند. به نظر می رسد اگر موضوع هسته ای نیز حل شود نوبت به حقوق بشر و چیزهای دیگر خواهد بود. موضوع غرب با ما سر تفکرات ضد استکباری ماست نه چیز دیگر. امروز شما به سوریه نگاه کن برخی حرفهای مردم صحیح می باشد ولی آیا تنها در سوریه استبداد وجود دارد و در تمام کشورهای عربی آزادی های سیاسی وجود دارد. کمی باید هوشیار بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
یعنی اورانیوم غنی کنیم بدین خارج ! این دیگه بدترین راه حله تا ذخایر ما هم خالی بشه و اونها کاملا راحت بشن !

در اینصورت اگه غنی ساری نکنیم که بهتره حد اقل معادن دست نخورده میمونه.
در واقع اصل داستان همان چیزی است که تحت عنوان بند 4 از مواردی که ایرن باید بان تن در دهد بیان شده یعنی مسئله مذاکره مستقیم ایران امریکا بر سر مسائل دیگر!.
در عین حال مواظب حیله گری روباه پیر باشید که از حول حلیم توی دیگ نیفتید *عاقلانه و متفکرانه تصمیم بگیرید انها نفسهای اخرشان را میکشند اقتصادی در حال انفجار دارند لطفا از خواسته های مردم و سختیهای که پشت سر گذاشته ایم عدول نکنید چون وقت میوه دادن سختیهایمان رسیده لطفا به انها باج ندهید ای دولت مردان ایران زمین متشکریم
3- شفافیت در قبال آژانس درباره تحقیقات نظامی انجام شده ???????????
این همون دالتون لوک خوش شانس؟
اگروافعا قصدحل موضوع را دارند گروه 1+5بایداین راحل ایده آل را بپذیرند
به نظر من امریکا و اسرائیل غیر قابل اعتمادند تا اونا همه ی حرفهاشون عملی نشه فایده ای نداره.
خوبه.
همین که خواسته هاشون کمی تعدیل شده نشون میده که راهبرد ایران تا حدودی موفق بوده و ادامه اون میتونه ادبیات تحکم آمیز اونها رو بیشتر به کلاس دیپلماسی نزیک کنه ولی دشمنی اونا با ملت و حکومت ما رو هرگز تغییر نخواهد داد.
ايشون با اون برادران دالتون نسبتي دارن؟تحليلاش كه خيلي شبيه اوناس
خداییش بالاخره یک نفر غربی پیدا شد که بیشتر حرفها منطقی و به نفع دو طرف باشه،انشاء... در هر دو طرف گوش شنوایی وجود داشته باشه.
امیدوارم هر دو طرف مذاکره به این نتیجه رسیده باشند که بیش از این فرصت های توافق را از دست ندهند و به توافقی که منافع طرفین را تامین کند دست یابند
خواسته غربیها از ایران "فقط تعطیلی" است و به کمتر آن رضایت نمیدهند و نخواهند داد. والسلام.
بیشترین ظلم را انگلیس به ایران کرده است و حالا که امریکایی ها در مانده اند انگلیس را فرستاده اند تا با زیرکی روباه گونه خود علاوه از محروم کردن هسته ای مان ما را محکوم هم بکند.چندی است آژانس در پی ناکامی هایش برای محکوم کردن برنامه هسته ای سعی دارد ما را اغفال کند که خودمان به انجام آزمایشات هسته ای اعتراف کنیم و پس از آن دیگر هیچ چیزی قادر نخواهد بود ما را نجات دهد و حتی حمله هسته ای هم امکانپذیر است.نحوه برخورد با کره شمالی و عمل نکردن غرب به تعهداتش باید برای ما درس عبرت باشد.
البته باید دقت شود که در حقوق ما خسارت تحریمها و خسارت جنگ عراق و خسارت پولهای بلوکه شده در غرب هم لحاظ شود.
خوب این از اهداف شرق و غرب و ایران و اسرائیل.

حال بیایم بر سر اینکه اهداف بریتانیا در این میان چه هستند؟
پیشنهادها بسیار خوب هستند
ما هیچ کار غیر قانونی نکرده ایم پس اگر فقط طبق ان پی تی عمل کنند و بهانه های واهی نگسرند اصلا مسئله ای نداریم. با کنترل آنها هم که ما مشکلی نداریم.

آنها فقط میخواهند زور بگویند و همه تحریمها غیر قانونی است.
برچسب منتخب
# حادثه سقوط بالگرد رییس جمهور # سید ابراهیم رئیسی # حسین امیر عبداللهیان # سیدمحمدعلی آل هاشم # مالک رحمتی
وب گردی