نگاهی کلان به پرونده‌ای که زیر ذره‌بین است؛

از رشوه ایرانی تا رعیت سلطان پرور!

تخلف به اندازه‌ای بزرگ بود که برای نشان دادن مقدار پول جابجا شده، هزار و یک مثال ساخته شد؛ اسکناس‌هایی که به ماه می‌رسند و... اما حالا که نخستین جلسه دادگاه بررسی انجام شده است، تازه دریافته‌ایم که ریشه این فساد، بسیار قدیمی است و چه بسا بد نباشد که عده دیگری را هم محاکمه کنیم.
کد خبر: ۲۲۸۷۹۹
|
۰۴ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۲:۵۰ 23 February 2012
|
73612 بازدید
|
رشوه گرفتن و دادن اینقدر در میان ما شایع شده که بسیاری از ما تجربه‌اش کرده‌ایم (البته به جز شما که استثنا‌ها هستید) تا جایی که گویا این ننگ برایمان عادی شده و اصلا اگر این گونه نبود، هرگز به دنبال تبرئه خودمان نبودیم و این همه نام برایش نمی‌ساختیم؛ رشوه، پول چای، حق‌الزحمه، زیرمیزی، حق و حساب، پورسانت، هزینه‌های بالاسری، هدیه، یادگاری (!) و... .

نخست:

وقتی از یک معضل اجتماعی سخن می‌گوییم، بیشتر با زنجیره‌ای از مشکلات روبه‌رو خواهیم بود که درهم تنیده شده‌اند؛ به عبارت بهتر، ‌ با معلولی روبه‌رو هستیم که بیش از یک علت دارد و برآیند همه آنهاست.

بدین ترتیب،‌ گاه ریشه‌یابی مشکلات با پیچیدگی روبه‌رو می‌شود و جدا کردن نقش عوامل گوناگون به راحتی ممکن نخواهد بود؛ جایی که دو دو تا به پاسخ نمی‌رسد و ناچاریم برای کشف راز چهار درشتی که در جلوی ما قرار گرفته، به «مهندسی معکوس» روی بیاوریم. مثل این داستان محاکمه متهمان فساد بزرگ مالی که متهم ردیف اول پس از گذشت نیم سال از ماجرا، تازه توفیق «سلطان» بودن را به دست آورد!

ادامه:

در فصل دوم آیین‌نامه پیشگیری و مبارزه با رشوه در دستگاه‌های اجرایی (مصوب ۲۲ اسفند ۱۳۸۳) تکالیف و وظایف دستگاه‌های اجرایی به این شرح است: الف) شفاف سازی مراحل انجام خدمات اطلاع‌رسانی مناسب به مردم ـ توسعه فناوری اداری ـ انجام نظرسنجی از مردم (طرح تکریم مردم و جلب رضایت ارباب رجوع)
ب) آموزش کارکنان
پ) انتخاب بازرس یا بازرسان
ما که آیین‌نامه مبارزه با رشوه را هم تدارک دیده‌ایم، به نظر شما، نقص در کجاست؟!
نخستین جلسه محاکمه متهمان پرونده فساد سه هزار میلیاردی، چند روز پیش برگزار شد و به اتهامات متهم ردیف اول پرداخت؛ متهمی که نماینده دادستان وی را سلطان رشوه خواند و افزود: «خیلی‌ها حرص و طمع داشتند که با او ارتباط برقرار کنند تا مبلغی بگیرند، زیرا مشهور شده بود، هر کس با او دست بدهد، پولی دریافت می‌کند».

البته بد نیست که توجه داشته باشیم در بیشتر موارد کشف شده از این معضل، دولتی‌ها رشوه می‌گیرند تا قانونی را به سود بخش خصوصی زیر پای بگذارند و یا چرخشی در آن، به سمت یک فرد خاص ـ و معمولا ثروتمند ـ درست کنند.

حالا این را بگذارید کنار جمله نماینده دادستان که از حرص و طمع برخی برای دست دادن با متهم به میان آورده تا به این نتیجه برسید که چه بسا نقش رعیت‌های رشوه دوست در پدیدار شدن سلطان کم نباشد؛ البته فارغ از اینکه در پرونده سلطان رشوه، رعیت‌های این متهم، مدیرانی هستند که هم سمت بالایی دارند و هم جزو کسانی هستند که بیشترین حقوق و مزایای دریافتی را دارند!

سپس:

وقتی تابلوی عبور ممنوع را ندید می‌گیریم و از افسر می‌خواهیم که ورودمان را ندید بگیرد و مبلغی...، زمانی که افسر قانون هستیم و یک هدیه را به اعمال قانون ترجیح...، وقتی یک مزایده، مناقصه و یا هر قرارداد دیگری را با ترک شرایط به یک شرکت خاص می‌دهیم و احتمالا به ازایش...، وقتی مدیر هستیم و به این بهانه که کسی نتواند سنگ‌اندازی کند و یا پرداخت‌ها بهنگام انجام شود، پیمانکار را مجبور به پذیرش اقواممان...، زمانی که پزشک هستیم و نام یک داروخانه خاص را برای خرید دارو معرفی...، وقتی استاد دانشگاه هستیم و...، دفترخانه داریم، معلم، خبرنگار، کارمند و یا هر چیز دیگر هستیم و کم و زیاد به گرفتن عادت می‌کنیم، معلوم است که هر چه دانه درشت‌تر شویم، خطایمان درشت‌تر می‌شود.

بماند که یکی از وظایف نهادهای اجتماعی، همین است که مثلا با این پدیده مبارزه کنند و راهکار بیاورند و هزار و یک تدبیر بیندیشند، ولی  فساد به این سطح رسیده و خبری از ایشان نشده است؛ اما نقش ما هم کم نیست. باور کنید که اگر بپذیریم که به این عارضه مبتلا هستیم، گام نخست درمان را برداشته‌ایم.

سرانجام:

متهم ردیف اول پرونده، سخنان جالبی در دفاع از خود مطرح کرد که بی‌شباهت به روحیه بسیاری از ما پس از تخلف نیست؛ وقتی که در مخمصه می‌افتیم و می‌خواهیم همه چیز را رفع و رجوع کنیم. شاید مرور دوباره سخنان م.الف (!) خالی از لطف نیست؛
عذر می‌خواهم ... قصد سوءاستفاده نداشتم، وگرنه ... نمی‌دانستم کارم پولشویی است... برخی از کارمندان و زیر دستانم در حبس هستند که گناهی ندارند؛ من مقصرم!
از زمان‌های دور تا کنون، همواره در ادبیات شفاهیمان، تعدادی سلطان وجود داشته‌اند که بیشتر به اندازه‌‌ای از ثروت و قدرت رسیده‌اند که به گونه‌ای خاص، انحصار محصولی را در دست دارند؛ از سلطان پسته، زیره، شکر و ... گرفته تا این اواخر که سلطان مارلبرو هم به جمع آنها پیوست. این در حالی است که نمونه اخیر، با اینکه سلطان لقب گرفته، محصولی به وی سنجاق شده که بسیاری به آن مبتلا هستند و چه بسا من و شما هم به سهم خودمان در آن سهیم باشیم.

این متهم قطع به یقین تخلفات بسیاری داشته و مستحق مجازاتی درخور توجه است؛ اما اگر با نام سلطان رشوه محاکمه شود، کمکی به مبارزه با بزرگترین دشمن عدالت اجتماعی نخواهد کرد. شاید بد نباشد، در کنار پرونده، کارگروهی از متخصصان و دلسوزان تشکیل دهیم تا بررسی کنند که؛

ـ چرا متهم رشوه می‌داد؛ برای اینکه کارش زودتر انجام شود یا به این دلیل که اصولا انجام شود و احتمالا اسیر بوروکراسی اداری نشود؟

ـ چرا رشوه‌هایش را می‌گرفتند؛ نیازمند بودند یا خودشان را فرا‌تر از قانون می‌دانند؟

ـ چرا این همه قوانین، مصوبه و... در مبارزه با این معضل بی‌اثر مانده‌اند و رشوه حتی در سطوح بالای مدیریتی هم جولان می‌دهد؟

و هر چرای دیگری که با پذیرش بیماری، خود به خود مطرح خواهد شد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۴۰
انتشار یافته: ۸۴
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
یاد دادگاه کرباسچی افتادم و یه سوال برام پیش آمد:

گفتن درسته که کرباسچی خیلی خدمات به شهر تهران کرده، اما نباید به واسطه اینکه کسی خدمتی کرده جرمش رو ندید گرفت (صرفنظر از اینکه کرباسچی جرم داشته یا نداشته)

حالا یکی میاد پول مترو رو نمیده، هوا مثلا 30 درصد آلوده تر میشه و به همان نسبت 30 درصد مرگ و میر بیماران تنفسی زیاد میشه، ولی این آدم کلی هم خدمت به مملکت می کنه. الان جرم این فرد باید پیگیری بشه یا چون به مملکت خدمت کرده نباید به جرمش رسیدگی کرد؟
پاسخ ها
امیر
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۰۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
آفرین
یک نفر پیدا شد حرف حساب بزنه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
خدمت کردن وظیفه است و به خاطر آن مسئولیت گرفته. کوتاهی در خدمت یا آسیب رساندن جرم است و باید جوابگو باشد.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۴۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
چرا زمانی که فساد مالی و اختلاس و رشوه و ارتشا داشت ریشه دار میشد اقایان مسئول دست روی دست گذاشته بودند و سخت انکار میکردند این مباحث مطرح نمیشد الان که همه جا الوده شده همه فریاد و اسلاما بلند کرده اند
ناشناس
| China |
۰۳:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۵
درود بر شما.
قالی پور
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۳۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۵
برادر عزیز وضعیت مترو سیاسی شده مشکل پول نیست وگرنه با فروش اوراق مشارکت مشکل حل می شد
ناشناس
|
United States
|
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
اگر منتشر کنی ممنون خواهم شد. دلیل اصلی قانون گریزی ساختاری است ولی حتی اگر راس قوه مجریه به همان قوانین ناقص هم احترام نذاره و مجلس نیز خودخواسته یا بهر دلیل دیگری از نظارت به حاشیه بره این تبدیل به یک رویه و عادت میشه و به سایر زیر مجموعه ها سرایت میکنه، دیگر قبحی برای قانون شکن باقی نمیمونه، عنایت بفرمایید اگر یک شهروند سرقت کنه نهایتا چند خانواده را دچار مشکل کرده ولی زمینه سرقت توسط مسئولی که بودجه و مال میلیونها نفر مستقیم و غیر مستقیم تحت سیطره ایشان است تبعات هولناکی داره که وضع امروز اقتصاد ایران شاهدی بر این ادعاست.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۳۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۵
بااين نظر كاملن موافقم همون موقع كه دولت قوانين را زيرپا ميگذاشت ولي علارغم تلاش مجلس حمايت هاي بعضي باعث مي شد كه مجلس كوتاه بياد و مصوبه خود را پس بگيرد بايد فكر اين را هم ميكرديم كه قانون گريزي به پايين هم سرايت مي كند
حسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۳۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
بسمه تعالی . به نطر حقیر تمام این آفت ها از آنجائی منشاء میشودکه معنویات در جامعه کم رنگ میشود. و چیزی بنام خدا و قیامت و معاد به شوخی گرفته میشود . و مردم سرسری از کنار آن عبور میکنند. و این میشود که فرصت خدمت به فرصت بار خودت را ببند تبدیل میشود . وقتی قران فقط در قبرستان خوانده میشود یه وفت عده ای فکر میکنندکه قرآن برای از قبر به آنطرف است . نخیر فرآن برای این ور تا قبر است و در قبر تمام میشود چون مخاطب مرده است . ما باید قران را طوری در جامعه جا بیاندازیم که مردم خدا را در کنار خود حس کنند . جه اشکالی دارد در عروسی ها هم قرآن خوانده شود . جه اشکالی دارد که نمره قرآنی در وضعیت دانش آموز تاثیر مهمی در قبولی یا عدم قبولی او داشته باشد . الان شیر گاو را با طعم سازگار میفروشند تا بجه ها بخرند و بخورند و رشد کنند . بیایید ما هم قرآن را به روش های مقبول در جان و دل افراد نمائیم تا در آینده محصولاتی داشته باشیم که نه کسی جرات کند به پیشنهاد رشوه دهد و نه اینکه خود به کسی پیشنهاد رشوه دهد . تربیت نیروی انسانی اینگونه است وگرنه کتک مال خر است . بجه آدمیزاد فقط و فقط باید صحیح تربیت شود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
و مطابق همان قرآن : خدا سرنوشت قومی را تغییر نمی دهد مگر اینکه خود را تغییر دهند .
یعنی نه دولت که ما باید از خودمان شروع کنیم.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۳۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
معنویات در خیلی از جوامع کم رنگ یا حتی بی رنگ است ولی هیچکدام از این کارها را انجام نمیدهند. کشور سوئد یکی از کشورهائی است که معنویات در آنجا جایگاهی ندارد ولی رشوه و پارتی بازی هم در آن جایگاهی ندارد.شما رتبه سلامت اداری سوئد را میدانید؟ در راس است
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۷:۳۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۵
یعنی شما فکر می کنید این کارا رو ادمایی انجام می دن که نماز نمی خونن؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۵
نکته ی جالب اینجاست که بسیاری از همین مسئولین رشوه بگیر کم ادعای اهل قرآن بودن ندارند!!! مسئله دقلقا در همین نگاه بسیار سطحی به مفاهیم بلند قرآنی است ، مثلا در تاثیر نمره ی قران در وضعیت دانش آموز...!!! که شما فرمودید. یاد خاطره آن روحانی کع سفری به اروپا برای درمان داشت افتادم که فرموده بود: آنجا اسلام دبدم و مسلمان ندیدم و اینجا مسلمان می بینم و اسلام نمی بینم!!! و چه اشارهی زیبایی بود به کسانی که ادعای مسلمانب دارند و از اسلام بویی نبرده اند.
ناشناس
| Germany |
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۵
وجدان وقانون مداری شایدواژه های بهتری باشند.درآلمان خیلی مردم نه تنها مذهبی نیستند بلکه لامذهب هم هستند.اما...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۳۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
گفت دیناری بده پنهان و خود را وا رهان/ گفت کار شرع کار درهم و دینار نیست
با این سیستمهای نظارتی عهد ناصری بهتر از این هم نباید باشد . تا زمانی که کنترل به سیتمهای کامپیوتری هوشمند سپرده نشود آش همین آش و کاسه همین کاسه است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
شاید قطع دست چهار تا دانه درشت هم برای شروع بد نباشد .
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۰۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۵
دلت خوشه ها سيستمهاي كامپيوتري هوشمند هم دست آدماست ديگه خارج از سيستم هماهنگ مي شن اين كه كاري نداره
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۴۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
کاش بیاد بیاوریم که انسانیت چقدر ارزشمنده و خرد چه جایگاه والایی داره. من که بشخصه خیلی خجالت می کشم وقتی متوجه دزدی خودم از کار، ریاکاریم در دوستی، قضاوتهای نابجام در مورد آدم ها و ... می شم ولی کار بزرگی است انسان بودن و صاف زندگی کردن اونم تو فضایی که غیر ازین فضیلته. تا وقتی دست از بهونه گیری برنداریم که جامعه بده و .... آب از آب تکون نمی خوره. به قول پیمان معادی در جدایی وقتی که سیمین بهش گفت اون حتی نمی فهمه تو پسرشی : اون نمیدونه بابامه ولی من که می دونم. ممنون از متن زیبات
محمّدرضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۵۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
آقای تابناک،پورسانت با رشوه فرق داره.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۱۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
این همه منفی برای چیه؟! بابا پورسانت مبلغیه که طرف بابت فروش کالا یا بازار یابی میگیره! رشوه پولیه که برای نادیده گرفتن تخلف یا حتی برای انجام کاری که وظیفه هست گرفته میشه.
ناصر
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۲۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
ممکنه این دوستمون بگن فرقش چیه؟
تغییر نام باعث عوض شدن موضوع میشه؟
سها
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۳۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
لابد رشوه درصدی میشه پورسانت!؟!؟ آنکس که برای دولت واردات میکند یا پروژه ای را به کارفرمایی میسپارد، چه حقی دارد پورسانت بگیرد!؟!؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۴۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
به قول رفقای برادران اختلاس گشا:
فرق است میان قر و عشوه او هدیه گرفته نه رشوه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۴۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
منظور پورسانتیه که کارمندان بخش دولتی از ارباب رجو می گیرند نه اون پورسانتی که تو بازار برای واسطه یا بازاریاب داده میشه
عرفان
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۵
مجید دلبندم اون پورسانته نه پورسانت!
این پورسانتی که اینجا منظوره اون پور سانتی نیس که تو فک می کنی.
فهمیدی دلبندم؟ محمد رضا جان؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۱۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۵
معلومه كه اينكاره هستي داد، من اين فرقو نميدونستم
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
راست میگی . حرف حقه .
مجتبی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
احتمالا بعضی ها!!! فکر میکنند که اون مدیرایی که رشوه می گیرند از طرف اجانب بودند و وقتی خودشون مدیر میشن تازه میفهمن که چه حالی میده.
یاد اون شعر قدیمی افتادم که میگه:
از ماست که بر ماست!
سید عادل
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
قال المعصوم (ع) الراشی و المرتشی کلاهما هی النار
پاسخ ها
رضايا
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۲۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۵
في النار
ناشناس
|
Germany
|
۱۶:۳۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۴
عالی بود
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت