افقي تازه در ترميم سوختگيها در كشور
رييس مركز تحقيقات سوختگي بيمارستان شهيد مطهري از امكان ترميم سوختگيهاي عميق درجه سه با استفاده از سلولهاي بنيادي در صورت به نتيجه رسيدن تحقيقات تا دو سال آينده در كشور خبر داد.
به گزارش ايسنا، دكتر محمدجواد فاطمي كه در نشست خبري نخستين سمينار نقش سلولهاي بنيادي در سوختگي سخن ميگفت با اشاره به نقش سلولهاي بنيادي در درمان سوختگي به عنوان افق جديدي در اين زمينه اظهار كرد: همانگونه كه سلولهاي بنيادي در رشتههاي مختلف پزشكي و درماني تحول و اميد تازهاي ايجاد كردهاند اميدواريم نتايج مطالعات و تحقيقات آينده در كشور بتواند در درمان سوختگيها راهگشا باشد.
وي در خصوص چگونگي درمان سوختگيها از طريق سلولهاي بنيادي و تحقيقات انجام شده در اين زمينه خاطرنشان كرد: مهمترين مساله در اين زمينه جدا كردن سلولهاي بنيادي از خون، چربي يا مغز استخوان است و همچنين داربست و زمينهاي در سوختگي كه سلول بنيادي جدا شده روي آن منتقل شود.
رييس مركز تحقيقات سوختگي بيمارستان شهيد مطهري اضافه كرد: تحقيقات مناسبي در اين زمينه مانند انتقال سلولهاي بنيادي در روي پردههاي جفت و يا داربستهايي از جنس مواد سنتتيك صورت گرفته كه اين تحقيقات در سطح حيوانات آزمايشگاهي انجام شده و نتيجه ترميم آن با پيوند پوست مقايسه شده است و اكنون به داوطلباني نياز دارد تا بتوانيم نتايج حاصل از تحقيقات را بر روي بيماران داوطلب آزمايش كنيم.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران با بيان اين كه هدف از انجام اين تحقيقات بررسي تغييرات مطلوب و نامطلوب سلولهاي بنيادي در درمان سوختگيها است، تصريح كرد: به همين دليل بايد در انجام و بررسي اين روشها در درمان سوختگيها دقت و توجه بيشتري انجام شود و هم اكنون سوختگيهاي زير 10 درصد را براي مراحل ابتدايي كانديداي درمان از طريق ترميم با سلولهاي بنيادي قرار دادهايم.
فاطمي با بيان اين كه به نتيجه رساندن تحقيقات افراد ترميم سوختگيها از طريق سلولهاي بنيادي با توجه به نوپا بودن اين روش نياز به دو سال زمان دارد گفت: اميدواريم با به نتيجه رسيدن اين تحقيقات در كشور بتوانيم زخم سوختگيهاي درجه سه را كه به صورت طبيعي نياز به پيوند پوست دارد از طريق سلولهاي بنيادي و ترميم درمان كنيم.
به گزارش ايسنا، وي در ادامه تصريح كرد: متاسفانه اطلاعات جامعي از بيماران سوختگي، تعداد آنها، علل شيوع، عوارض پس از سوختگي و ميزان مرگ و مير ناشي از آن در كشور وجود ندارد با اين وجود ميزان عوارض و مرگ ومير ناشي از سوختگي در كشور بيش از استانداردهاي جهاني است و هم اكنون در زمينههاي پيشگيري، درمان، پيگيري، بازتواني و بازگشت به اجتماع بيماران سوختگي دچار مشكل هستيم.
رييس مركز تحقيقات سوختگي بيمارستان شهيد مطهري در خصوص ديگر تحقيقات انجام شده در اين زمينه اظهار كرد: مطالعه ديگري در زمينه تزريق سلولهاي بنيادي جدا شده از چربي به گوشت اضافه ناشي از زخم سوختگي انجام شده كه نتيجه آن كاهش، بهبود و از بين بردن تدريجي گوشت اضافه بوده است. همچنين در مطالعهاي ديگر استفاده از سلولهاي فيبروبلاست منتقل شده روي پرده جفت براي درمان بيماري پوستي EB انجام شده است كه نتايج كوتاه مدت آن موفقيت آميز بوده و منتظر نتايج بلند مدت اين تحقيقات هستيم. اغلب مبتلايان به اين بيماري به دهه دوم و سوم زندگي خود نميرسند.
فاطمي در پايان با اشاره به نبود زيرساختهاي مناسب در كشور در زمينه پيشگيري از سوختگي گفت: نبود استانداردهاي لازم در ساختمان سازي مانند تجهيزات اطفاء حريق، سنسورهاي دود، پلههاي فرار و غيره، وجود سيستم برق فرسوده در بسياري از مناطق، عدم دسترسي آتش نشانان به بسياري از مناطق سخت در صورت آتشسوزي، به روز نبودن سيستمهاي درماني در بيماريهاي سوختگي، عدم وجود استانداردهاي لازم در بيمارستانهاي كشور براي درمان سوختگي، عدم پوشش كامل هزينههاي درماني مبتلايان به سوختگي توسط مراكز بيمه در كشور كه با توجه به عدم توانايي بيماران در پرداخت هزينههاي آن منجر به درمان ناقص بيماران در كشور مي شود، نبود حمايتهاي لازم پس از سوختگي از بيماران (روان درماني، انجام جراحي پلاستيك و ....)، نبود دورههاي آموزشي از طريق سازمانهاي مربوطه (آموزش و پرورش، شهرداري و ... ) و نبود كلنيكهاي تخصصي سوختگي در كشور از مشكلاتي است كه همگي بروز سوختگي و ايجاد موانعي در درمان بيماران سوختگي كه غالبا از قشر فقير جامعه هستند، ميشود.


