در آستانه مذاکرات نمايندگان «1+5» با جليلي، رسانههاي غربي در اقدامي که به نظر با هدف تحت تأثير قرار دادن اين مذاکرات انجام شده، جزئياتي از پاسخ ايران به بسته را منتشر کردند.
همزمان اعلام شد: «ويليام برنز»، معاون وزير امور خارجه آمريکا و مسئول پرونده ايران در اين وزارتخانه، روز شنبه ۲۹ تير ماه، در مذاکرات نمايندگان گروه «1+۵» با سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران در سوئيس به عنوان ناظر شرکت ميکند.
در نشست روز شنبه، نمايندگان کشورهاي گروه «۵+۱»، يعني آمريکا، روسيه، بريتانيا، فرانسه، چين و آلمان و همچنين خاوير سولانا، مسئول روابط خارجي اتحاديه اروپا حضور دارند.
يک مقام رسمي دولت آمريکا که نامي از او برده نشده است، با اعلام خبر حضور ويليام برنز در اين نشست به خبرگزاري «آسوشيتدپرس» گفت که او تنها براي «شنيدن مذاکرات» در اين جلسه حضور خواهد داشت و قرار نيست مذاکره جداگانهاي با دبير شوراي امنيت ملي ايران داشته باشد؛ اين نخستين بار است که يک مقام بلندپايه دولت آمريکا در جلسه مذاکره با نماينده ايران حضور مييابد.
علي انصاري، استاد دانشگاه «سنت اندروز» بريتانيا و متخصص مسايل ايران، در اين باره به راديو فردا ميگويد: «گمان کنم نشانه خوبي است که جورج بوش، اجازه داده است تا يکي از ديپلماتهاي ارشد آمريکايي در اين مذاکرات حضور داشته باشد. اين اقدام جالبي است، ولي بايد صبر کنيم ببينيم در اين ديدار چه اتفاقي ميافتد.»
در همين حال، روز سه شنبه، ۲۵ تير ماه، سايت فرانسوي «نوول آبزرواتور»، متن نامهاي را منتشر کرد که ظاهرا پاسخ ايران به بسته پيشنهادي غرب است كه به دنبال آن، خبرگزاري «رويترز»، اعلام کرد که برخي مقامات ديپلماتيک اروپا، نامه منتشر شده را تأييد کرده و گفتهاند اين نامه، همان پاسخ منوچهر متکي، وزير امور خارجه ايران است که نيمه تير ماه به خاوير سولانا داده شده بود.
در سالهاي اخير، تنها مذاکره رسمي ميان مقامهاي ايراني و آمريکايي، سه دوره مذاکرات سال گذشته دو کشور، بر سر مسائل امنيتي عراق بوده است. روابط سياسي ايران و آمريکا از حدود سي سال پيش و در پي تسخير سفارت آمريکا در ايران، قطع شد.
«ويليام برنز» به عنوان سومين مقام عاليرتبه وزارت امور خارجه، در حالي در جلسه مذاکره با ايران حضور مييابد که در هفتههاي اخير، تنش در روابط آمريکا و ايران افزايش يافته است.
ايران در پاسخ يازده روز پيش خود به بسته پيشنهادي قدرتها گفته است که براي کنار گذاشتن برنامه اتمياش، ديگر وارد مذاکراتي نخواهد شد که در آن از بالا به ايران نگاه ميشود، بلکه خواهان مذاکره براي يک معامله جامعتر صلح و امنيت است.
ماه گذشته، خاوير سولانا، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در تهران، بسته مشوقهاي پنج عضو دايم شوراي امنيت و آلمان را تحويل مقامهاي جمهوري اسلامي داد که هدف آن، قانع کردن ايران به تعليق بخشهاي حساس برنامه اتمياش در ازاي دريافت امتيازات تجاري و غيرتجاري از جمله گسترش راکتورهاي اتمي براي مقاصد صلح آميز است، اما ايران در پاسخ خود سخني درباره درخواست اين کشورها براي تعليق غنيسازي اورانيوم نگفته است.
در نامه سه صفحهاي متکي که به زبان انگليسي نگاشته شده، آمده است: ما هيچ قصدي براي تغيير اين مسير نداريم.
متکي نوشت: زمان مذاکره از موضع نابرابر و نگاه از بالا به پايان رسيده است و اشاره کرد که فقدان اعتماد ما نسبت به رفتار فريبنده برخي قدرتهاي بزرگ در ذهنيت استعماري پس از جنگ جهاني دوم ريشه دارد.
وي نوشت: جهان تغيير کرده است... مردم ايران بدون درخواست کمک از ديگران، طرحهايي را براي پيشرفت کشورشان تدارک ديدهاند.
تابناک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.