نخستين نشست مشترك فدراسيون فوتبال با رؤساي هيأتهاي فوتبال با حضور رئيس سازمان تربيت بدني برگزار شد.
به گزارش ايسنا، در اين نشست كه از ساعت 9 و 45 دقيقه امروز صبح در آكادمي ملي المپيك برگزار شد، همه رؤساي هيأتها و همچنين اعضاي هيأت رئيسه فدراسيون و رؤساي كميتههاي گوناگون حضور داشتند و محمد عليآبادي، كيومرث هاشمي و عبدالرضا ساور به عنوان ميهمانان ويژه در اين نشست شركت كردند.
رئيس سازمان تربيت بدني گفت: متأسفانه ما در فوتبالمان از مديريت برداشت محصول به صورت ديمي برخورداريم و از مديريت آبياري صنعتي و برداشت چند برابري خبري نيست. گمان ميكنم بايد با فوتبال اين گونه برخورد كنيم كه فوتبال بزرگ است و لازم است به اين پديده بزرگ فرهنگي، اجتماعي و سياسي بزرگ و مدبرانه نگاه كرد و اگر كوچك به اين مسأله نگاه كنيم خيلي از چيزها را از دست دادهايم.
وي افزود: با كمال تأسف بايد بگويم ما در فوتبالمان از مديريت برداشت محصول به صورت ديمي برخورداريم و از مديريت آبياري صنعتي و برداشت چند برابري خبري نيست. سدهايي كه براي پرورش دادن استعدادهاي جوان بايد زده ميشد، احداث نشده است. با اين حال اگر در هيأتها خوب عمل كنيم، فدراسيون فوتبال كاري به جز استفاده از اين استعدادها نخواهد داشت.
وي افزود: ميخواهيم راه جديدي را آغاز كنيم و نگاهي به اندازه بزرگي فوتبال و بزرگي چهل ميليون جوان ايراني داشته باشيم. اگر بتوانيم نگاهمان را وسعت دهيم، جايگاهمان به غير از آن چيزي است كه اكنون وجود دارد.
عليآبادي با بيان اين كه چند محور اصلي در اين باره به ذهن من رسيده است، گفت: براي اين كه جوانان بتوانند در شهرستانهاي گوناگون فوتبال بازي كنند، نخستين نيازشان زمين فوتبال است. اگر اين را درست نكنيم و تنها بگوييم فوتبال، قطعا بازنده هستيم. بايد براي اين تعريفي داشته باشيم. بنا بر آمار و اطلاعاتي كه مديران كل تربيت بدني اعلام كردهاند، از سال 57 تا 84 و براي 27 سال تعداد هزار و چهارصد مكان ورزشي در كشور ساخته شده است و اين يعني احداث سالانه 53 يا 54 مجموعه ورزشي در كشور، اما، از نيمه دوم سال 84 تا امروز 2500 مجموعه ورزشي تكميل شده و اين يعني ميانگين هزار پروژه در سال. اين مجموعهها شامل ورزشگاههاي 25 تا 30 هزار نفري و سالنهاي باشكوه شش هزار نفري است كه در دنيا كم نظير هستند. همچنين ما 3500 پروژه ديگر در دست ساخت داريم. امسال پانصد مجموعه و سال آينده هم پانصد مجموعه ديگر احداث خواهيم كرد و اتفاقي كه قطعا شكل خواهد گرفت، تكميل و تحويل پنج هزار واحد ورزشي در سطح كشور توسط دولت نهم است.
وي افزود: از روزي كه ورزش در كشور سازمان پيدا كرده تا سال 84 مجموعا 4500 مجموعه در كشور به وجود آمده است. اما، از سال 84 تا سال 88 پنج هزار واحد ورزشي در كشور تكميل و تحويل داده ميشود. با اين حال اين تعداد هم براي هفتاد ميليون ايراني كم است. در آينده سازمان تربيت بدني خودش را كنار خواهد كشيد و بخش خصوصي وارد خواهد شد و كاري خواهيم كرد كه ورود بخش خصوصي به بحث ساخت و سازها منافعي براي آنها به همراه داشته باشد.
رئيس سازمان تربيت بدني، يكي ديگر از مهم را بحث اخلاق و فرهنگ در فوتبال عنوان كرد و گفت: بايد فرهنگي به وجود بيايد كه اگر دو بازيكن در بيرون از زمين با هم مشكل دارند، در زمين اين مشكلات تاثيرگذار نباشد. اين مسأله متأسفانه در تيم ملي هم سابقه داشته. بايد فرهنگي به وجود بيايد كه اگر بازيكني فرصتي 30 درصدي براي زدن گل داشت، توپ را به بازيكني بدهد كه شانسي هفتاد درصدي دارد.
عليآبادي يكي ديگر از مشكلات قديمي در تيمهاي ملي را حضور بعضي از بازيكنان در هنگام شب در خارج از هتل عنوان كرد و گفت: بارها ديدهايم كه شب قبل از بازي بازيكنان تيم ملي بيرون از خوابگاه بودهاند و يا اخلاق را رعايت نكردهاند و فردا تيم ملي شكست خورده است. نبايد فكر كنيم كه فرهنگ اين است كه بازيكنان بايد در دعاي كميل شركت كنند، اين مسأله هم مهم است، اما بايد طوري برخورد كنيم كه فرهنگسازي در تيمهاي ملي به وجود آيد.
وي به منابع انساني فراوان در فوتبال ايران اشاره كرد و گفت: احساس ميكنم برنامه عملياتي براي استفاده از اين نيروها را نداريم. بايد به صورت تشكيلاتي و با درگير كردن هيأتهاي فوتبال، شهرداريها و همچنين شركتهاي خصوصي همگاني كردن فوتبال را تشكيلاتي كنيم.
عليآبادي با بيان اينكه اعضاي هيأت رئيسه فدراسيون همدل هستند و اين نكته مثبتي است، گفت: اگر قرار باشد ده نفر دور يك ميز هر كدام ميز را به طرفي بكشند چيزي براي آن ميز باقي نميماند. همكاري بين اجزاي فدراسيون از ضروريات است و تكنوايي نميتواند تأثيرگذار باشد. اگر ميبينيم نتايجي حاصل شده است، به دليل هماهنگي هيأت رئيسه است. اگر به اين شيوه ادامه بدهيم، به موفقيتهاي بيشتري ميرسيم.
وي ورزش را به گلستاني تعبير كرد و گفت: اگر روزي به اين گلستان رسيدگي نكنيم، تمامي اين مجموعه پژمرده ميشود. فدراسيون و هيأتها حق ندارند كه نسبت به اين مسأله بيتوجه باشند. برنامههايي كه فدراسيون فوتبال تعيين كرده، صعود پنج تيم به جام جهاني است تا به حال در دو رده اين اتفاق افتاده است، اما، مهمترين بخش جايي است كه بايد به تيم ملي بزرگسالان توجه كنيم كه 85 درصد توجه بايد بر اين مسأله باشد. ضمن آن كه بايد شرايطي فراهم كنيم كه تيم اميد پس از غيبتهاي متوالي به المپيك لندن صعود كند.
وي با اشاره به حضور چهار تيم ايراني در رقابتهاي ليگ قهرمانان آسيا گفت: فكر ميكنم آخرين باري كه يك تيم ايراني موفق به كسب مقام قهرماني در رقابتهاي باشگاهي آسيا شد، به اوايل انقلاب برگردد يا نهايتا دو سال بعد از انقلاب اين قهرماني به دست آمده است. در اين لحظه او از حاضران پرسيد: آيا كسي حضور ذهن دارد كه چه زماني يك تيم ايراني موفق به قهرماني شد كه يكي از رؤساي هيأتهاي فوتبال گفت: پاس براي آخرين بار در سال 1370 به قهرماني رسيد.
عليآبادي در ادامه به لزوم ايجاد سبكي در فوتبال ايران اشاره كرد و گفت: ما در ورزش به سبك نياز داريم و بايد سبكمان را مشخص كنيم. نبايد هر روز يك تعداد مربي را از كرواسي، برزيل، آلمان و اسپانيا بياوريم و سرمربي تيم ملي مجبور باشد در زماني بسيار كم بازيكناني را كه با اهداف گوناگون تاكتيكي در تيمهاي باشگاهيشان تمرين كردهاند، هماهنگ كند. شما برويد بازي اسپانيا و پرتغال را نگاه كنيد كه چگونه بازيكن اسپانيايي كه يك متر و 60 سانتيمتر قد دارد موفق ميشود. ما با اسپانياييها و پرتغاليها چه تفاوتي داريم. بايد سبكي ايجاد كنيم كه تمام تيمهايمان از آن پيروي كنند. فدراسيون هم بايد به باشگاهها حكم كند كه حق نداريد از هر كجا مربي بياوريد. بايد مربي و بازيكن از كشوري آورده شوند كه مطابق با سبك فوتبال ماست.
عليآبادي افزود: هر هيأت فوتبال بايد شش تيم باشگاهي داشته باشد. ما هزار شهر داريم كه اگر از اين هزار شهر ششصد شهر شش تيم داشته باشند، در مجموع سه هزار و ششصد باشگاه حرفهاي تشكيل ميشود. بايد از دل اين تيمها بازيكناني خارج كنيم كه بتوانند براي تيم ملي موفق باشند و با مسائل ابتدايي فوتبال آشنايي داشته باشند. متأسفانه در تيم ملي ميبينيم بازيكني توپ را روي سينههايش استپ ميكند، اما توپ هفت متر جلوتر پرت ميشود. در بازي ايران و امارات چند بار ديدم كه يكي از بازيكنان توپ را در اختيار داشت، اما از پشت اسماعيل مطر توپ را از او ميگرفت. در تيم ملي ما مسائل ابتدايي رعايت نميشود. در تيمهاي مليمان كم داشتهايم كه بازيكناني مانند همايون بهزادي كه بتوانند با سر توپ را به هدف بزنند. اين نقاط ضعف ماست. سرعت تيمي ما هم پايين است. بايد اين مسائل كارشناسي شود. اين طرحها هيچ ربطي به باشگاهها ندارد، بلكه بايد هيأتهاي فوتبال آنها را برطرف كند. نگاه مديران ما نبايد به جام جهاني 2010 باشد بلكه بايد به بلنداي تاريخ ورزش كشور باشد. المپيك و جام جهاني هر چهار سال تكرار ميشوند. بنابراين نگاه ما بايد به تاريخ باشد و نه اينكه تنها به مسابقات پيش رو فكر كنيم. نگاه گذشته در ورزش اين گونه بوده كه ملي و به بلنداي تاريخ نگاه نكرده است. ما بايد به تاريخ ورزش نگاه كنيم.
وي در ادامه گفت: مردمي كه بازيهاي تيم ملي را ميبينند، برايشان مهم نيست كه با ديدن اين بازي لذت ببرند. آنها تنها براي پيروزي تيم مليشان دعا ميكنند. حتي شايد خيلي از آنها ندانند كه كدام تيم ايران است و كدام تيم عربستان.
پس از پايان صحبتهاي عليآبادي رئيس هيأت فوتبال زنجان، با اشاره به اين كه معيار موفقيت رؤساي هيأتهاي فوتبال قرار گرفتن تيم آن استان در رقابتهاي ليگ برتر است، نظر شفاف علي آبادي را در اين رابطه خواستار شد كه رئيس سازمان گفت: هفته گذشته، بيش از ده استاندار به من زنگ زدند و گفتند كه ما يك تيم ليگ برتري ميخواهيم، آنها بايد بدانند كه تيمها فروشي نيستند و فدراسيون و سازمان تربيت بدني هم مركز خريد و فروش تيم ليگ برتري نيستند. تنها كاري كه فدراسيون فوتبال ميتواند انجام دهد، اين است كه تعداد هفت تيم تهراني را به چهار تيم كاهش داده و به هر شهرستان اجازه دهد تنها دو تيم در ليگ برتر شركت كنند. استانها بايد بدانند كه ليگ برتر جاي تيمهايي است كه لياقت و توانمندي دارند. دسته نخست نيز چنين شرايطي دارد. سال گذشته رقابتهاي دسته اول در دو دسته و با دوازده تيم برگزار شد كه امسال هر گروه به چهارده تيم افزايش پيدا كرده است. براي انتقال امتياز تيمها به استانها، بايد بحث فني كنيم نه اينكه بگوييم ما ميخواهيم.
وي افزود: براي ما تفاوتي نميكند كه چه استاني صاحب تيم در ليگ برتر شود، مهم توانايي استان است. در قضيه انتقال صبا به قم پيگيريهاي لاريجاني و محتاج هم نقش داشت.
در آغاز اين نشست، مهدي محمدنبي دبيركل فدراسيون فوتبال با خير مقدم به حاضران گفت: سالي كه به آن وارد شدهايم، با پنج رويداد بينالمللي براي فدراسيون فوتبال همراه است. تلاش ما اين است كه بتوانيم در پنج رده تيمهايمان را به جام جهاني بفرستيم. عمدتا ساختار فدراسيون و تلاشهايي كه در كميتههاي گوناگونان جام ميگيرد، توسعه ورزش قهرماني و حرفهاي است و همچنين توجه به تيمهاي ملي است و تا اين لحظه خبرهاي خوب و مسرت بخشي به دست آمده است.
پس از سخنان نبي، رئيس فدراسيون فوتبال گفت: اين نخستين جلسهاي است كه با رؤساي هيأتها پس از تشكيل مجمع در سال گذشته انجام ميشود. همان گونه كه ميدانيد ما در مقطع حساسي به فدراسيون فوتبال آمديم و از زمان حضورمان در فدراسيون دو كار مهم داشتيم كه يكي پيش بردن كارها و انجام امور جاري فدراسيون و ديگري انطباق آييننامهها با اساسنامه جديد فدراسيون فوتبال است كه اين كار بسيار سنگين بود، اما خوشبختانه آغاز شد و در حال حاضر نيز ادامه دارد.
كفاشيان افزود: در بخش امور جاري مهمترين بخش تيمهاي ملي بودند و مأموريت ما هم صعود پنج تيم به جام جهاني است. صعود به بازيهاي آسيايي گوانگجو و همچنين موفقيت تيم فوتبال بانوان از ديگر برنامههاي ماست.
وي به هماهنگي موجود در هيأت رئيسه فدراسيون فوتبال اشاره كرد و گفت: خوشبختانه با هماهنگي كه وجود داشته برنامهها بسيار زود پيش رفته است. از سوي ديگر، حمايت سازمان تربيت بدني در رأس اين هماهنگيها قرار داشت و در جلساتي كه داشتهايم، از رهنمودها و حمايتها نتايج خوبي حاصل شده است.
كفاشيان با اشاره به اينكه نميخواهيم در فدراسيون كارهاي اجرايي انجام دهيم، گفت: به دنبال اين هستيم كه نسبت به فعاليت بازوهاي خود كه همان هيأتها و باشگاهها هستند، نظارت و ارزيابي انجام دهيم. يكي از سياستهاي اصلي ما، حضور در استانهاست و من در اين مدت به ده استان سفر كردهام. اولويت ما هم در اين سفر استانهايي هستند كه به صورت سرپرستي اداره ميشوند.
وي افزود: نظر رئيس سازمان تربيت بدني اين است كه تيمهاي استانها در فضاي ورزشي قرار گيرند و طرحي داديم كه استانهايي كه تيم ندارند، وارد رقابتهاي ليگ برتر، دسته يك يا دسته دو شوند، اين مسئوليتي است كه برعهده هيأتهاست و استانداريها هم براي تأمين منابع مالي اعلام آمادگي كردهاند. با اين حال مشكلاتي كه اعم از مالي و غيره در هيأتها وجود دارد در فدراسيون فوتبال هم است.
وي افزود: در آينده جلسهاي با باشگاهها خواهيم داشت وپس از آن كه آييننامههاي جديد، كميتهها را به هيأتها و باشگاهها عرضه كرديم، مجمع را تشكيل ميدهيم تا بتوانيم اصلاحات لازم را انجام دهيم.
پس از سخنان كفاشيان، مهدي تاج نايب رئيس اول فدراسيون فوتبال هم فعاليتهاي كميته تيمهاي ملي را تشريح كرد و گفت: در مجموع فدراسيون هجده تيم ملي دارد كه با اين شرايط فدراسيون خودش بزرگترين تيمدار كشور است. در مجموع ما برنامهريزيهاي خوبي براي اين تيمها در نظر گرفتهايم و از دي سال گذشته تاكنون، 21 جلسه برگزار كرديم. لزوم تدوين استراتژي مناسب براي جايگاه ايران يكي از برنامههاي كميته تيمهاي ملي بود. در حال حاضر در ردهبندي تيمهاي آسيايي در رده دوم هستيم، اما برنامهريزي كردهايم كه به مكان اول صعود كنيم. لزوم شناسايي عوامل خاص كه چالشهايي را براي تيم ملي ايجاد ميكند و اصلاح تصوير عمومي فوتبال در جامعه يكي ديگر از برنامههاي ماست. همچنين تصويب آيين دوستيابي در تيمهاي ملي، يكي از برنامههايي بود كه مدنظر ما قرار داشت و در پنج ماه گذشته ما در تيمهاي ملي هيچ مورد بيانضباطي را نديديم.
وي به فعاليتهاي فدراسيون براي منابع مالي اشاره كرد و گفت: همه راهكارهايي كه منتج به پيدا كردن منابع مالي بود، يكي از سياستهاي اصلي فدراسيون بود كه براي اين كار به دنبال گرفتن حق پخش تلويزيوني هستيم. همچنين براي تبليغات دور زمين كمپ تيمهاي ملي اقدامات بسيار خوبي انجام دادهايم. هتلي هم در كمپ تيمهاي ملي در حال احداث است كه عيد فطر افتتاح ميشود. همچنين با به وجود آوردن فضايي خوب و كاشتن هفت هزار اصله درخت كمپ زيبايي را براي تيم ملي در حال به وجود آوردن هستيم.
وي به تيم ملي بزرگسالان اشاره كرد و گفت: بنا بر نگرش سرمربي و مجموعه كميته تيمهاي ملي، جوانگرايي را به عنوان اصليترين محور قرار دادهايم. از جام جهاني 2006 تنها كعبي، تيموريان و نكونام در تيم ملي فعلي حضور دارند و تيم ملي كاملا جوان شده و پوست انداخته است. نتايج تيم ملي هم روز به روز بهتر ميشود و در آينده با انجام بازيهاي دوستانه هم مشكلات كنوني برطرف خواهد شد.
وي ديگر از اهداف فدراسيون فوتبال را به وجود آوردن رويهاي خاص در تمام تيمهاي ملي عنوان كرد و گفت: تغيير سيستم در تيم ملي و وارد كردن اين سيستم به تيمهاي ملي يكي ديگر از اهداف ماست.
وي درباره وضعيت تيمهاي نوجوانان و جوانان گفت: برنامههاي منظمي براي اين تيمها در نظر گرفتهايم و ما بسيار به صعود اين دو تيم به جام جهاني اميدوار هستيم. آنچه براي فدراسيون فوتبال مسلم شده، اين است كه سازمان تربيت بدني براي صعود پنج تيم ايراني به جام جهاني، از فدراسيون حمايت ميكند و اگر اين كار انجام شود، اين اتفاق در تاريخ شصت ساله فدراسيون فوتبال اقدامي نادر است.