قیمت‌گذاری دستوری، قاتل کیفیت نان!

بررسی‌ها و گواهی فعالان صنف نانوایی نشان می‌دهد «قیمت‌گذاری دستوری» نان، به عاملی کلیدی برای «کاهش کیفیت» و «افزایش هدررفت» این کالای اساسی تبدیل شده است.
کد خبر: ۱۳۳۷۹۳۶
| |
850 بازدید
|
قیمت‌گذاری دستوری، قاتل کیفیت نان!

به باور کارشناسان، این چرخه معیوب تنها با واقعی‌سازی قیمت‌ها و ایجاد فضای رقابتی سالم قابل شکستن است؛ تصمیمی که هم انگیزه نانواها برای ارتقای کیفیت را افزایش می‌دهد و هم مصرف‌کنندگان را به صرفه‌جویی ترغیب می‌کند.

افزایش کیفیت در گرو واقعی شدن قیمت

به گزارش تابناک به نقل از روزنامه ایران؛ معضل هدررفت روزانه هزاران تن نان در کشور، ریشه در یک سیاست نادرست دارد؛ قیمت‌گذاری دستوری. این سیاست نه‌تنها انگیزه نانوایان برای استفاده از مواد اولیه مرغوب را از بین برده، بلکه با تبدیل نان به کالایی بی‌ارزش در چشم مصرف‌کننده، به اسراف گسترده دامن زده است. تجربه موفق گذشته و نظر کارشناسان نشان می‌دهد «واقعی‌سازی قیمت‌ها» می‌تواند این چالش دیرینه را یک‌بار برای همیشه حل کند.


یکی از نانوایان که نان دولتی پخت می‌کند، عنوان کرد:«آرد دولتی که در اختیار ما قرار می‌گیرد از نظر کیفی درجه یک نیست و به همین دلیل نان به عنوان محصول نهایی نیز کیفیت لازم را ندارد. از سوی دیگر با توجه به قیمتی که برای نانوایی‌ها تعیین شده، برای ما مقرون به صرفه نیست که آرد آزاد خریداری کنیم. بنابراین از همین آردهایی که دولت در اختیارمان قرار می‌دهد برای تولید نان استفاده می‌کنیم.»

وی با اشاره به تبعات قیمت‌گذاری دستوری افزود:«اگر قیمت نان واقعی شود، ما برای جذب مشتری، خودبه‌خود به سمت خرید آرد مرغوب می‌رویم و کیفیت نان افزایش می‌یابد. همچنین هزینه‌های واقعی تولید در قیمت‌گذاری دستوری نادیده گرفته می‌شود که همین امر بسیاری از همکارانم را از ادامه کار منصرف کرده است.»

وی گفت:«در چنین شرایطی خود نانوا آرد را تهیه می‌کند، بنابراین برای افزایش فروش خود اقدام به خرید آرد مرغوب کرده که همین امر منجر به تولید نان باکیفیت می‌شود. از سوی دیگر در حال حاضر هزینه‌های موجود در نانوایی‌ها در قیمت‌گذاری دستوری اعمال نمی‌شود به همین دلیل کار در این حرفه مقرون به صرفه نبوده و به همین دلیل برخی از فعالان این صنف از شغل خود خارج شده و مشغول به کارهای دیگری شده‌اند.»

این نانوا «جوش ‌شیرین» را یکی دیگر از عوامل افت کیفیت نان دانست و توضیح داد:«ما به اجبار از جوش ‌شیرین به جای خمیرمایه استفاده می‌کنیم؛ زیرا قیمت خمیرمایه بسیار بالاست و با قیمت فعلی نان، استفاده از آن به صرفه نیست.»

نقش قیمت‌گذاری در ارتقای کیفیت نان

رئیس کارگروه تخصصی آرد و نان اتاق اصناف ایران در خصوص چالش‌های کیفیت نان در کشور عنوان کرد:«سه عنصر کلیدی در تولید نان باکیفیت نقش دارند؛ اول، استفاده از مواد اولیه درجه ‌یک؛ دوم، بهره‌گیری از نیروی انسانی ماهر و آموزش‌دیده و سوم، تجهیز نانوایی‌ها به ماشین‌آلات مدرن و ابزارهای به ‌روز.»

محمدجواد کرمی با اشاره به نقش قیمت‌گذاری در ارتقای کیفیت نان افزود:«تا زمانی که قیمت نان واقعی نشود، نمی‌توان انتظار بهبود کیفیت داشت؛ زیرا رقابت، موتور محرک کیفیت است. در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته، دولت‌ها بازار نان را آزاد گذاشته‌اند و صرفاً نظارت می‌کنند. اما در ایران قیمت‌گذاری دستوری باعث شده نانوایان و همچنین تولیدکنندگان آرد انگیزه‌ای برای ارتقای کیفیت نداشته باشند.» وی در ادامه به تجربه موفق یک دهه پیش اشاره کرد و گفت:«در آن زمان یارانه نان مستقیماً به مردم پرداخت می‌شد و همین سیاست باعث شد نانوایان بتوانند آزادانه از هر کارخانه‌ای که دوست دارند آرد تهیه کنند و تولیدکنندگان آرد نیز برای جذب مشتری، کیفیت را بالا بردند؛ در نتیجه‌ نانی که هم از نظر طعم و هم از نظر کیفیت رضایت‌بخش‌ بود، در اختیار مردم قرار گرفت.» وی تأکید کرد:«اگر می‌خواهیم نان ایرانی به جایگاه واقعی‌ خود برسد، باید فضای رقابتی سالمی برای نانوایان فراهم کنیم تا کیفیت، نه با اجبار بلکه با انگیزه و خلاقیت رشد کند.»
 
آیا قیمت نان در میزان هدررفت مؤثر است؟

آمارها حکایت از هدررفت سالانه حدود ۲ میلیون تن نان در کشور دارد؛ رقمی که معادل ۳۰ درصد از کل تولید ملی است. دو عامل اصلی این فاجعه ملی، به طور مستقیم به سیاست قیمت‌گذاری دستوری گره خورده است.عامل اول، استفاده از آرد نامرغوب و جایگزینی مواد مضر مانند جوش‌ شیرین است که باعث می‌شود نان تولیدی به سرعت بیات و غیرقابل مصرف شود. 

عامل دوم نیز تزریق یارانه پنهان به نان است که آن را به کالایی بسیار ارزان تبدیل کرده است. این ارزانی، ارزش ذاتی نان را در نگاه مصرف‌کننده پایین آورده و منجر به خرید بیش از نیاز و در نهایت دورریز بالای آن شده است.


راه برون‌رفت از این بحران، اگرچه دشوار اما کاملاً روشن است: عبور از قیمت‌گذاری دستوری و سپردن تعیین قیمت به مکانیسم رقابت. این تغییر، چرخه‌ای متفاوت را ایجاد خواهد کرد: نانوا برای جذب مشتری به کیفیت روی می‌آورد، نان باکیفیت‌تر دیرتر بیات می‌شود، مصرف‌کننده برای خرید نان با ارزش، پول بیشتری پرداخت می‌کند و در نتیجه در مصرف آن نیز دقت بیشتری به خرج می‌دهد.

اشتراک گذاری
برچسب ها
سلام پرواز
سفرمارکت
گزارش خطا
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۸/۱۲
نونو کنید 1000000 شاید خیالتون راحت شد هر دفعه که میخوای گرون کنید پای کیفیتو وسط میکشید گرون میکنید ولی کیفیتو وزنش هم کم میشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۶ - ۱۴۰۴/۰۸/۱۲
الان که قیمتی وجود نداره و هر نانوایی نرخ خودش رو داره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۸/۱۲
قیمت نان رو هم دستوری نکنید بذارید در اختیار دلال ها تا مثل حبوبات و سیب زمینی بشه!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۸/۱۲
در ایران هیج وقت رقابت و کیفیت وجود نداره اگر قیمت گذاری دستوری که البته رعایت هم نمیشه کنار بره همین نون هم سر سفره مردم پیدا نمیشه
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۰۸:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۸/۱۲
دولت پزشکیان ناکارآمد هست نان دوبرابر شد کیفیت کم و اندازه کوچکتر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۸/۱۲
وقتی نانوایی آرد دولتی میگیره بایدنان راهم به قیمت دولتی ارائه کنه
منکرمشکلات نیستیم ولی متاسفانه بعضی نانواها سودجویی میکنند
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۲ - ۱۴۰۴/۰۸/۱۲
این هم حربه جدید برای افزایش مجدد قیمت نان!...
چه وقت با افزایش قیمت نان، کیفیتش را نانوا افزایش داده؟ من هیچ تفاوتی حس نکردم! همیشه همان آش بوده و هست چه روز قبل از افزایش قیمت چه روز بعد از افزایش قیمت.
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۰۹:۲۵ - ۱۴۰۴/۰۸/۱۲
حذف قیمت گذاری دستوری بدون جرم انگاری کارتل ها، چیزی که در ایران با نام بی ربط اتحادیه فروشندگان مشهور شده است، یعنی فاجعه.
لازم نیست کارشناس اقتصاد باشی تا بفهمی.
حبیب
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۶ - ۱۴۰۴/۰۸/۱۲
شما به نانواهای تهران مراجعه کنید می بینید که اصلا نظارت وجود ندارد مثلا سنگک باید 7600 تومان باشد نانوا از شما دو برابر یعنی 15200 تومان می گیرد و در کارت خوان دو برابر ثبت می کند یعنی شما اگر 2 عدد نان بخواهید نانوا 4 عدد نان ثبت می کند بنابراین از دو طریق فساد و راه دزدی بدلیل نبود ناظر بازشده است
1. اصلا به قانون توجه نشده و از مشتری دو برابر قیمت گرفته می شود.
2. تعداد نان در کارت خوان دو برابر زده می شود یعنی مصرف سهمیه آرد هم دوبرابر و غیر قانونی گرفته می شود که آن قسمت اضافی را می تواند آزاد بفروشد.
اصلا ناظر برای نان وجود ندارد.قیمت نان و مصرف آرد کاملا رها شده است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۷ - ۱۴۰۴/۰۸/۱۲
تادزدی هست وبرخوردی صورت نمیگردهمین آش وکاسه
برچسب منتخب
# آتش بس غزه # خروج از ان پی تی # جنگ ایران و اسرائیل # عملیات وعده صادق 3 # مذاکره ایران و آمریکا # آژانس بین المللی انرژی اتمی # حمله آمریکا به ایران # حمله اسرائیل به ایران # مکانیسم ماشه # اسنپ بک
نظرسنجی
از میان 5 بانک و موسسه مالی ناتراز کدامیک عملکرد بدتری دارند؟
مرجع جواهرات
الی گشت
آخرین اخبار