حمله خرچنگ به چشم
بيتوجهي به تومورهاي بدخيم چشمي ، بويژه در اطفال ممكن است به از دست دادن كامل بينايي آنها بينجامد. اين هشداري است كه چشم پزشكان به والدين ميدهند.
دكتر مسعود ناصريپور ، فلوشيپ جراحي شبكيه و آنكولوژي چشم با ذكر اين نكته كه تومورهاي چشمي مانند ساير تومورها به 2 نوع خوشخيم و بدخيم تقسيم ميشوند، ميگويد: اين تومورها داخل و حدقه چشم را درگير ميكنند؛ اگر تومور در داخل چشم تشكيل شود، معمولا به صورت خالها يا خارهاي چشمي بروز ميكند و تا زماني كه علائم خاصي از خود بروز ندهند، چشم پزشك طي دورههاي مشخص معاينه، تنها به مراقبت از آنها ميپردازد.
وي ميافزايد: اما نكته مهمي كه مردم بايد درباره تومورهاي بدخيم چشم بدانند اين است كه در مراحل اوليه و كوچك بودن تومور، بيمار متوجه علامتي نشود.
دكتر ناصريپور اين تومورها را به 2 گروه تومورهاي بزرگسالان و اطفال تقسيم ميكند و ميگويد: در بزرگسالان بسته به محل گرفتاري، بتدريج علائم مختلفي بروز ميكند؛ ازجمله اين كه در جلوي چشم خالهاي برجستهاي پيدا ميشود كه بيمار در آينه آن را مشاهده ميكند يا نزديكان او ميتوانند آنها را ببينند.
به گفته وي اگر بخشهاي عميقتري از سطح چشم درگير شده باشد، ايجاد رگهاي برجسته روي سفيدي چشم جلب توجه ميكند و در صورتي كه عمق محل تومور بيشتر باشد، حالاتي چون مگسپران، احساس ديدن جرقههاي نوراني، تاري ديد و كج و معوج ديدن اشياء از علائم شايع است.
دكتر ناصريپور تاكيد ميكند: با مشاهده هر كدام از اين عوارض، بدون از دست دادن زمان بايد به چشمپزشك مراجعه كرد.
وي ميافزايد: تمام درمانهاي استاندارد جهاني براي تومورهاي چشمي در كشور ما انجام ميگيرد. ازجمله استفاده از ليزر يا پلاكهاي راديواكتيو.
ناصري پور با اشاره به نوع دوم و بسيار مهم اين تومورها به نام رتينو پلاسما كه در بچهها بروز ميكند، ميگويد: متوسط سن تشخيص در اطفال حدود 18 ماهگي است و شايعترين علامتي كه والدين بايد به آن توجه كنند، ايجاد سفيدي در مردمك است. برخي از والدين بروز چنين حالتي را با اين عبارت كه چشم بچه در شب مانند چشم گربه برق ميزند، بيان ميكنند.
وي ميافزايد: عدم توجه به اين حالت، سبب انحراف چشم و در مراحل بعد ايجاد قرمزي همراه با درد شديد در چشم است.
به گفته اين متخصص چشم پزشكي، در مورد اطفال، والدين بايد هر علامت و نشانه در چشم را جدي تلقي كرده و فوري به پزشك مراجعه كنند؛ چرا كه عدم توجه به اين موضوع نهتنها باعث از بين رفتن ديد كه ممكن است به از دست دادن چشم و حتي جان طفل بينجامد؛ چون تومورهاي چشمي بدخيم هم مانند ساير تومورها در صورت عدم توجه، ممكن است منجر به مرگ شوند.
دكتر ناصريپور راههاي درمان تومورهاي بدخيم اطفال را شامل شيمي درماني، ليزر، يخ زدن تودههاي بدخيم و همچنين استفاده از پلاكهاي راديواكتيو ميخواند و تاكيد ميكند: با مراجعه بموقع به چشم پزشك، ميتوان از اين سير جلوگيري كرد.


