انقلاب پسران ایران علیه دانشگاه

سئوال مهمی که این روزها پیش می آید این است که آیا اساسا حواس مسئولین به انقلاب پسران کشور علیه دانشگاه و دانشجو شدن است؟
کد خبر: ۱۳۱۷۹۷۳
|
۲۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۸ 19 July 2025
|
4390 بازدید
|

انقلاب پسران ایران علیه دانشگاه

آمارهای رسمی کنکور سراسری در سال‌های اخیر حکایت از تحولی نگران‌کننده دارد: پسران ایرانی به طور فزاینده‌ای از تحصیلات دانشگاهی رویگردان شده‌اند.
 
به گزارش سرویس اجتماعی تابناک، روند کاهشی علاقه پسران برای ورود به دانشگاه، که همزمان با گسترش تبلیغات علیه ارزش مدرک دانشگاهی و تشویق به ورود زودهنگام به بازار کار شکل گرفته، از نظر برخی از کارشناسان، تصویری هشداردهنده از آینده نیروی کار متخصص کشور ترسیم می‌کند.
 
بررسی دقیق آمار دهه گذشته نشان می‌دهد که حضور پسران در کنکور نه تنها سهم کمتری نسبت به دختران داشته، بلکه با شیبی نزولی در حال کاهش است. در سال ۱۳۹۳ از مجموع ۱,۰۳۱,۳۲۲ داوطلب کنکور، تعداد ۴۲۲,۴۷۰ نفر (۴۱ درصد) را پسران تشکیل می‌دادند. این در حالی است که در سال ۱۴۰۱، با وجود افزایش کلی داوطلبان به ۱,۴۴۸,۹۵۹ نفر، سهم پسران به ۵۷۴,۰۰۵ نفر (۳۹.۷ درصد) کاهش یافت. اما نگران‌کننده‌تر آنکه در سال ۱۴۰۳، از ۹۸۴,۲۱۴ داوطلب تنها ۳۶۳,۶۵۷ نفر (۳۷ درصد) پسر بودند.
انقلاب پسران ایران علیه دانشگاه
 
این ارقام به وضوح نشان می‌دهد که در طول یک دهه گذشته، علیرغم رشد جمعیت، شاهد کاهش ۵۸,۸۱۳ نفری تعداد پسران در کنکور و افت ۴ درصدی سهم آنان از کل داوطلبان بوده‌ایم. این روند نزولی دلایل متعددی دارد که نیازمند بررسی دقیق است.
 

از سرگردانی سیستم آموزشی تا تبلیغات علیه تحصیل!

در فضای مجازی و رسانه‌های جمعی، تبلیغات گسترده‌ای با شعارهایی مانند "مدرک بی‌کاربرد است" و "زودتر پول دربیاور" در جریان است که به ویژه بر پسران تأثیرگذار بوده است. در این مووع سرگردانی سیستم اموزشی نیز نقش اساسی دارد. از سوی دیگر، فشارهای اقتصادی بسیاری از خانواده‌ها را واداشته تا پسران خود را زودتر به بازار کار بفرستند تا به عنوان کمک‌خرج خانواده عمل کنند.
 
علاوه بر سرگردانی سیستم آموزشی از ابتدایی تا عالی، جذابیت مشاغل فنی و مهارتی نیز در این میان نقش مهمی ایفا می‌کند. رشد چشمگیر مشاغلی مانند تعمیرات موبایل، برنامه‌نویسی و فعالیت‌های فریلنسری که نیاز چندانی به مدرک دانشگاهی ندارند، بسیاری از جوانان را به سمت خود جذب کرده است. این در حالی است که بی‌اعتمادی به آینده تحصیلی و بیکاری گسترده فارغ‌التحصیلان دانشگاهی نیز انگیزه پسران برای ادامه تحصیل را کاهش داده است.
انقلاب پسران ایران علیه دانشگاه

پیامدهای یک اتفاق مهم

پیامدهای این روند برای کشور می‌تواند بسیار جدی باشد. کاهش نیروی متخصص مرد در رشته‌های حیاتی مانند مهندسی و پزشکی، ایجاد شکاف جنسیتی آموزشی که ممکن است به شکاف مهارتی در بازار کار بینجامد، و تشدید نابرابری‌های اجتماعی از جمله این تبعات است. در این شرایط، دختران با وجود تحصیلات عالی بیشتر، با معضل بیکاری مواجه خواهند شد.
 
به نظر می‌رسد سیستم آموزشی ایران در حال از دست دادن یک نسل کامل از پسران جوان است. اگر این روند ادامه یابد، در آینده‌ای نه چندان دور با کمبود شدید نیروی کار متخصص مرد در بخش‌های حیاتی کشور مواجه خواهیم شد. حتی ممکن است در بحث ازدواج این پسران با دختران تحصیلکرده نیز، اتفاقات عجیب و غریبی رخ دهد.
 
این پرسش مطرح است که آیا وقت آن نرسیده که سیاستگذاران و برنامه‌ریزان آموزشی به فکر چاره‌اندیشی اساسی برای این معضل باشند؟ آینده نیروی انسانی کشور در گرو تصمیم‌گیری‌های امروز ماست.
اشتراک گذاری
برچسب ها
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۸
انتشار یافته: ۲۰
کوروش فرهودیان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۷ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۸
تین مسئولین که کل مملکت را مصرف کرده اند یک بار نشسته اند فکر‌کنند چرا باید یک دختر ده بار کنکور شرکت کند اون‌هم فقط برای شوهر کردن ولی یک پسر که نان آور خانواده هم هست یک بار کنکور بدهد بعد هم سربازی تازه اون دختره بعد از گرفتن‌مدرک و این همه‌هزینه اموزش میره بچه داری مرده هم بی کار تو اسنپ‌میچرخه تهش میشیم افغانستان نیروی کار اجرایی بدرد نخور
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۸
پزشکی توازن رشته ها را از بین برده است. در یک کشور بدون مافیا وقتی متقاضیان یک رشته زیاد شود از آنجایی که شاغلین آن رشته هم زیاد می شود بعد از چند سال دوباره توازن برقرار میشود.
متاسفانه در ایران مافیای پزشکی با کم نگه داشتن ظرفیت بخصوص تخصص به بهانه های مختلف اجازه برقرار شدن توازن را نمی دهند.
باقی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۸
قتی داشتین پایه حقوق تامین اجتماعی تعین میکردین، بایستی بهش فکر میکردین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۸
کلا چه نیازی هست که همه بروند دانشگاه. چرا فوق لیسانس و دکترا شده معادل دیپلم. همه دارن دکترا میگیرن مگه میشه آخه؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۸
صاحبان مدارک دانشگاهی که خودشان می فهمند هیچ کاری را عملا یاد نگرفته اند
مگر اینکه از اسم مدرک فوق لیسانس و دکترا استفاده کنند
به دیگران سفارش می کنند الکی وقت خود را تلف نکنند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۱ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۸
چه بهتر اون موقع قدر نیروی کار متخصص دستتون میاد و شاید شاید شاید یه کم بهش احترام بگذارین و حقوقش رو طبق قاعده رعایت کنید نه اینکه نگاه از بالا به پایین بهش داشته باشید
شایسته سالاری آرزوی به گور رفته ما دهه 50 و 60 هست
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۸
به نظر بنده اتفاق مبارکی است. اینکه نیروی متخصص کم می شود که همین الان هم کمتر از ده درصد خروجی دانشگاه ها به کار درست گرفته می شوند و نیروی با کیفیت از دانشگاه های با کیفیت همچنان تربیت می شود. و اینکه پسرها خودشان را معطل دانشگاه های بدرد نخور نمی کنند. نشان دهنده گذر از مدرک گرایی و روی آوردن به واقعیت کف جامعه است. خبر امیدوار کننده ای است. انشالاه ادامه دار باشد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۸
مسئولین فکر کنند؟ چاره اندیشی کنند؟ اب هم سر بالا میره حتماً
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۸
متاسفانه این دیدگاه تا حد زیادی درست. بیشتر فارغ تحصیلان دانشگاه بیکار هستند و یا در شغل غیرمرتبط با رشته تحصیلی شان مشغول به کار هستند، فقط رشته های معدودی دارای بازار کار مناسب هستند و برای این رشته ها رقابت زیادی وجود دارد. این موارد باعث میشود که پسران قصد آموزش عالی که چهار تا ده سال زمان می‌برد را بزنند و مستقیم وارد بازار کار شوند و بعضاً در مشاغلی مشغول میشوند که درآمدی مطابق و یا حتی بیشتر از یک فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی ارشد که عمر خود را صرف درس خواندن کرده است دارند. بروید حال و احوال فارغ‌التحصیلان شیمی، زیست شناسی، تاریخ و صدها رشته از این دست را بپرسید، بسیار پشیمان هستند که چندین سال از بهترین سال های عمر خود را صرف کردند و حالا باید سراغ شغلی بروند که هیچ ارتباطی به مدرک تحصیلی شان ندارد. به همه این موارد این را هم اضافه کنید که در دانشگاه ها به هیچ وجه به صورتی کاربردی آموزش داده نمیشود و از آموزش عملی و آمادگی برای ورود به بازار کار هیچ خبری نیست، در دانشگاه به دانشجویان صرفاً آموزش نظری داده میشود. کاش ما هم مثل آلمان، بریم سراغ دانشگاه های کاربردی، چیزی شبیه به فنی حرفه ای در قالب آموزش عالی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۸
جوان ایرانی زیر آسیاب تورم خرد شد،پودر شد، بر باد رفت.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۳ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۸
من کارشناس ارشد هماتولوژی هستم با سالها تلاش و بی خوابی و از این دانشگاه به اون دانشگاه رفتن . الان به عنوان کرشناس آزمایشگاه توی بیمارستان مشغول بکار هستم با حقوق ماهی 27 تومن . دوستان دبیرستان من اونایی که دنبال درس نرفتند الان همگی یا چند دهنه مغازه دارند و یا بنگاه املاک و یا طلا فروشی . ما چند نفری که رفتیم دنبال درس حتی درسخوان ترینمان یعنی صابر که متخصص شده هیچ وقت درآمدش به پای حسین که دانشگاه نرفت و الان بنگاه ماشین داره نمیرسه. حیف از عمری که پای کتاب و میکروسکوپ به هدر دادم . درس خواندن توی کشورهای پیشرفته یا کشورهای عربی که حقوق بسیار بالا میدهند معنی داره نه اینجا ...
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# عملیات وعده صادق 3 # جنگ ایران و اسرائیل # مذاکره ایران و آمریکا # آژانس بین المللی انرژی اتمی # حمله آمریکا به ایران
نظرسنجی
با اخراج بازرسان آژانس انرژی اتمی موافق هستید؟
الی گشت