به گزارش تابناک به نقل از گروه اقتصادی خبرگزاری فارس؛ در میان تحولات پیچیده اقتصادی و فشارهای ساختاری که نظام بانکی ایران با آن دست و پنجه نرم میکند، عملکرد مثبت برخی بانکها میتواند نشانهای از ظرفیتهای بهرهبردارینشده نظام بانکی باشد. بر اساس صورتهای مالی حسابرسی نشده بانک شهر منتشر شده در سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران (کدال) برای سال مالی منتهی به 30 اسفند ۱۴۰۳، نهتنها حاکی از عبور این بانک از بحرانهاست، بلکه نشاندهنده شکلگیری یک مدل درآمدی پایدار و چندبعدی برای سودآوری در نظام بانکی کشور است.
جهش چشمگیر سود عملیاتی و خالص
طبق صورت سود و زیان تلفیقی، سود خالص بانک شهر در سال ۱۴۰۳ به بیش از ۴۱۴ هزار میلیارد ریال رسید، در حالی که این رقم در سال گذشته تنها حدود ۳۵.۶ هزار میلیارد ریال بوده است. این رشد بیش از ۱۰ برابری، با سود هر سهم ۲۷٫۳۴۷ ریال در مقایسه با تنها ۲٫۲۲۹ ریال در سال قبل، نقطه عطفی در عملکرد بانکی بانک شهر به شمار میآید. سود عملیاتی بانک نیز از ۲۳.۳ هزار میلیارد به ۱۷۰ هزار میلیارد ریال جهش یافته است. این افزایش خیرهکننده، بازتاب سیاستهای موثر مدیریت درآمد، کنترل هزینهها و بهینهسازی پرتفوی تسهیلات و سرمایهگذاریهاست.
تنوع منابع درآمدی و مدل پایدار درآمدزایی
درآمدهای بانک شهر تنها به تسهیلات محدود نبوده است. ترکیب متنوع منابع درآمدی نشاندهنده یک تحول ساختاری است: درآمد از تسهیلات اعطایی: با جهش به۳۶۱ هزار میلیارد ریال، نقش سنتی بانک در تأمین مالی را حفظ کرده، اما بهینهتر از گذشته عمل کرده است. درآمد از سپردهگذاری در بانکها و موسسات اعتباری غیر بانکی: بیش از ۱۹ هزار میلیارد ریال. درآمد سرمایهگذاری در اوراق بدهی: حدود ۱۰ هزار میلیارد ریال. درآمد حاصل از سرمایهگذاری در سهام و سایر اوراق بهادار: رشد به ۱۳ هزار میلیارد ریال.این تنوع درآمد، به معنای مقاومت بیشتر بانک در برابر نوسانات اقتصادی و وابستگی کمتر به نرخ سود تسهیلات یا تغییرات بازار ارز است.
کنترل هزینهها و ارتقای راندمان عملیاتی
یکی از نکات مهم در این گزارش، کاهش محسوس هزینههای اداری و عمومی نسبت به درآمدهاست. بهرغم افزایش قابل توجه حجم عملیات، هزینههای اداری و پرسنلی تنها به ۱۳۵ هزار میلیارد ریال محدود شده، در حالی که درآمد عملیاتی بیش از ۴۱۶ هزار میلیارد ریال بوده است. همچنین نسبت هزینه مطالبات مشکوکالوصول نسبت به کل درآمدها در محدوده قابل قبولی قرار دارد و مدیریت ریسک اعتباری بانک در مسیر بهینه قرار گرفته است.
رشد سرمایه و تقویت ساختار ترازنامه
افزایش سرمایه بانک به میزان ۱۰۰ هزار میلیارد ریال از محل آورده نقدی و ۲۷۵ هزار میلیارد ریال از محل تجدیدارزیابی سرمایه گذاری های بلند مدت با هدف بهبود نسبت کفایت سرمایه و توسعه عملیاتی طبق مجوزهای بانک مرکزی ج.ا.ا و سازمان بورس و اوراق بهادار در مجمع عمومی فوق العاده سال ۱۴۰۳ تصویب و بخش عمده آورده نقدی سهامداران تا پایان سال ۱۴۰۳ مطابق صورتهای مالی واریز و تا خرداد ماه سال ۱۴۰۴ (منتشر شده در سامانه کدال) بصورت کامل افزایش سرمایه از هر دو محل نزد مرجع ثبت شرکت ها ثبت گردیده است. بدین ترتیب سرمایه کنونی بانک به میزان بیش از ۳۹۰ هزار میلیارد می باشد که نسبت به سرمایه ثبت شده در پایان سال ۱۴۰۲ رشد ۲۴۰۸ هزار درصدی داشته است. در سال ۱۴۰۳، این اقدام نهتنها قدرت اعتباری بانک را تقویت کرده، بلکه انعکاسی از اعتماد بازار به استراتژیهای مدیریتی جدید بانک است. مازاد تجدید ارزیابی داراییها نیز که به ۲۹۴ هزار میلیارد ریال رسیده و در سال ۱۴۰۴ بخش عمده آن به حساب سرمایه منتقل شده، بیانگر بازنگری مثبت در ارزش داراییهای بانک و شفافسازی در ترازنامه است.
جریان نقدی قوی، شفاف و مولد
نقد حاصل از عملیات بانک شهر در سال ۱۴۰۳ به بیش از ۳۵ هزار میلیارد ریال ریال رسیده که بیانگر جریان ورودی نقدینگی به بانک می باشد.این نقدینگی بالا، بانک را قادر ساخته علاوه بر پرداخت تعهدات، در سرمایهگذاریهای استراتژیک نیز مشارکت فعالتری داشته باشد. عملکرد بانک شهر در سال مالی ۱۴۰۳، مصداقی روشن از یک مدل بانکی موفق و انطباقیافته با شرایط اقتصادی کشور است. افزایش سود، بهینهسازی پرتفوی، کنترل هزینهها و تقویت سرمایه، همگی در کنار هم حاکی از یک روند صعودی پایدار هستند. در شرایطی که بخش مهمی از نظام بانکی ایران با چالشهای ترازنامهای و سودآوری مواجه است، بانک شهر الگویی قابل اقتباس از بانکداری درآمدمحور و منعطف در اختیار سایر بانکها و نهادهای مالی کشور قرار داده است.با دنبالکردن صفحه اقتصادی خبرگزاری فارس در جریان آخرین تحولات اقتصادی ایران و جهان قرار بگیرید.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.