قطعیهای برق پراکنده و بی نظم این روزها تبدیل به سوهان اعصاب مردم و البته بخش صنعت شده است. بی نظمیهای مکرر در قطع برق و ناهماهنگی برنامه قطعی اعلام شده و آنچه مردم تجربه میکنند، نه تنها آسیبهای اقتصادی و تجهیزی به مردم وارد میکند بلکه نارضایتیهای اجتماعی را نیز در پی دارد.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، متأسفانه، باوجود وعدههای مکرر مسئولان مبنی بر مدیریت مصرف برق و عدم تکرار خاموشیها، هنوز برنامهریزی منسجم و پاسخگویی شفافی از سوی شرکت توزیع برق تهران مشاهده نمیشود. به گفته مخاطبان تابناک پس از ورود به سامانه اعلام خاموشیهای برق و وارد کردن شناسه قبض، ساعت و تاریخی برای خاموشیها اعلام میشود ولی در آن زمان و تاریخ اعلامی خاموشی رقم نمیخورد!
از سویی دیگر بعضا یک بازه زمانی در روز برای قطع برق اعلام میشود، اما دو یا سه مرتبه قطعی برق در ساعات غیراعلامی انجام می شود. این بی نظمیها موجب میشود مردم نتوانند برنامه ریزی لازم برای انجام امور خود داشته باشند یا بسیاری از خانوادهها با مشکلاتی نظیر خراب شدن لوازم برقی، اختلال در استفاده از وسایل سرمایشی، یا حتی ناتوانی در مراقبت از بیماران بستری در منزل مواجه شوند. از سویی دیگر تغییرات ولتاژی نیز آسیب دیگری است که متوجه مردم میشود.
خاموشی ها چهار فصل شد!
این در حالی است که پس از پاندومی کرونا، آموزش آنلاین و دورکاری به یک ضرورت تبدیل شده و نبود برق مساوی با توقف کامل فعالیتهای آموزشی و شغلی برای بسیاری از شهروندان است.
نکته نگرانکننده دیگر، نبود شفافیت درباره دلایل اصلی این خاموشیهاست. برخی مسئولان کمبود تولید برق را مطرح میکنند، در حالی که عدهای دیگر افزایش مصرف را دلیل اصلی میدانند. اما آنچه مسلم است، نبود زیرساختهای کافی و فقدان برنامهریزی بلندمدت برای مدیریت مصرف و تولید برق، ریشه اصلی بحران کنونی است.
البته عباس علی آبادی، وزیر نیرو نیز به شیوه خود بجای برنامه ریزی و تلاش برای جذب سرمایه گذاری برای حل چالش ناترازی، طی اقدامی بی سابقه از زمان سکانداری وی در وزار نیرو، دامنه خاموشیها به طور چهارفصل شد! به نحوی که در زمستان گذشته و در حالی که مصرف برق به حداقل کاهش مییابد، وزارت نیرو اقدام به خاموشیها پراکنده بدون اطلاع در کشور میکرد. زمانی هم که علت را از وزیر جویا میشدند، وزارت نیرو را مقصر اعلام میکرد و نبود سوخت را بهانه قرار میداد که البته وزارت نفت قویا این موضوع را رد کرد و خبر از سوخت رسانی مایع و گازی به طور سبدی متناسب به نیروگاههای کشور داد.
گویا وزیر نیرو بی اطلاع است!
اساسا یک نیروگاه به اگر با سوخت مایع یا گاز یا ترکیبی به تولید برق بپردازد، برای تامین سوخت خود در تمام ایام سال برنامه و البته ذخیره استراتژیکی را در اختیار دارد که بر اساس آن، برای مصرف خود برنامه ریزی میکند. به نظر میرسد وزیر نیرو از این روال قدیمی و جهانی در صنعت نیروگاهی بی اطلاع است که شرکت توانیر در خاموشی گسترده پایتخت در روزهای پایانی سال گذشته نبود سوخت را دستاویز قرار داد! موضوعی که به سرعت از سوی وزارت نفت تکذیب شد.
مردم و صنعت پاسوز بی تدبیری/یکه تازی وزیر نیرو به جای همه!
از طرفی در سالهای گذشته که برای مدیریت بار شبکه برق اقدام به خاموشیهایی میشد، به طور متناسبی این خاموشیها با بخش صنعت و تجاری تقسیم میشد که با تشدید ناترازی، اولویت تامین برق بخش خانگی قرار گرفت و شاهد خاموشیهای بیشتری در بخش صنعت بودیم. با ورود علی آبادی به ساختمان شیشهای وزارت نیرو، هم بخش خانگی و هم بخش صنعتی و تجاری با خاموشیهای گسترده و بی نظم رو به رو شدند. تا جایی که به تازگی اعلام شد که برق صنایع برای ۱۵ روز قطع میشود. اتابک، وزیر صمت طی واکنشی تند خطاب به وزیر نیرو مطرح کرد که این تصمیم بدون هماهنگی و اطلاع وی بوده است!
فالش نوازی کابینه دولت
به نظر میرسد وزیر نیرو در زمستانها توپ را در زمین وزارت نفت و در تابستان قصورات این وزارتخانه را به گردن وزارت صمت میاندازد، آن هم بدون هماهنگی! بد نیست برای جلوگیری از کشدار شدن این بازی کودکانه که دود آن در چشم مردم میرود، یک وزارت انرژی واحد تشکیل شود که یک نهاد واحد برای بخش انرژی کشور تصمیم بگیرد و شاهد این پاسکاریها و شانه خالی کردن از بار مسئولیت وزیر نیرو نباشیم!
هنوز هم مشخص نیست چطور تصمیم گیریهایی به این مهمی که مستقیما درآمدهای کشور، امنیت و رضایت اجتماعی، سیستمهای مختلف اجتماعی و اقتصادی را متاثر میکند، ملعبه دست یک وزیر مدعی دانایی شده است و بدون هماهنگی اعضای یک کابینه رقم میخورد!
از سویی دیگر در ایامی از سال خاموشیهایی را تجربه کردیم که هنوز در نیمه شمالی کشور دمای هوا افزایش چندانی نداشته است. و مشخص نیست این فشار بر مصرف از کجاست که به پای مردم فاکتور می شود. چطور می توان بدون زیر ساخت برق رونق در تولید، توسعه در اقتصاد، بهبود آموزش و شرایط بهداشتی و بهبود وضعیت معیشت و جمعیتی را برای ایران برنامه ریزی کرد!
تعمیرات نیروگاهی در تابستان؟!
در پی خاموشیهای روزهای پایانی فروردین امسال (۱۷ فروردین)، مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق علت را اورهال برخی نیروگاهها و خشکسالی (ناتوانی در آزاد سازی آب سدها و استفاده از ظرفیت نیروگاههای برقآبی) عنوان کرد. بد نیست به وزیر نیرو یادآوری شود که فصل اورهال نیروگاهها در زمستان است نه نیمه نخست سال و این انتظار وجود دارد که وزارت نیرو انجام منظم این روال را مدیریت کند.
انتظار میرود مسئولان مربوطه، علاوه بر ارائه برنامه خاموشی منظم و اطلاعرسانی دقیق، با اقداماتی، چون افزایش ظرفیت تولید، بهروزرسانی شبکه توزیع و فرهنگسازی صحیح برای مدیریت مصرف، از تکرار چنین شرایطی جلوگیری کنند. همچنین پاسخگویی شفاف و پذیرش مسئولیت از سوی مدیران مرتبط، نخستین گام در راستای بازسازی اعتماد عمومی است.
آقای وزیر بپذیرید!
برآیند رفتار و اظهارات وزیر نیرو نشان می دهد، علیآبادی در مواجهه با انتقادات، به جای پذیرش مسئولیت، با ارائه دلایل غیرقابل قبول و عوامفریبانه، سعی در توجیه ضعفهای مدیریتی خود داشته است. این رویکرد باعث افزایش نارضایتی عمومی و کاهش اعتماد به وزارت نیرو شده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.