دو وزير نيرو و ده‌هزار مگاوات برق گم‌شده

در حالي كه بيطرف در آخرين مصاحبه خود در اواخر سال گذشته، از تحويل حدود چهل‌هزار مگاوات برق به دولت نهم در سه سال پيش خبر داده است، پرويز فتاح، اظهار مي‌كند به رغم بهره‌برداري از ده‌هزار مگاوات برق، ظرفيت توليد برق كشور، كمتر از چهل هزار مگاوات است و شايبه مفقود شدن حدود ده هزار مگاوات برق كشور را پديد آورده كه كمتر از نيمي از اين ميزان مي‌تواند مشكل قطع برق كنوني را به طور كامل رفع كند.
کد خبر: ۱۳۰۴۲
|
۰۹ تير ۱۳۸۷ - ۱۶:۴۹ 29 June 2008
|
20373 بازدید
در حالي كه بيطرف، وزير نيروي دولت خاتمي، در آخرين مصاحبه خود در اواخر سال گذشته، از تحويل حدود چهل‌هزار مگاوات برق به دولت نهم در سه سال پيش خبر داده است، پرويز فتاح، وزير نيرو كنوني، اظهار مي‌كند به رغم بهره‌برداري از ده‌هزار مگاوات برق در دولت نهم، ظرفيت توليد برق كشور، كمتر از چهل هزار مگاوات است و شايبه مفقود شدن حدود ده هزار مگاوات برق كشور را پديد آورده كه كمتر از نيمي از اين ميزان مي‌تواند مشكل قطع برق كنوني را به طور كامل رفع كند.

به گزارش خبرنگار «تابناك»، پرويز فتاح شنبه شب در برنامه «نگاه يك» كه به صورت زنده از شبكه اول سيما پخش مي‌شد، ظرفيت برق حرارتي كشور را حداكثر 33 هزار مگاوات عنوان كرده كه هم‌اكنون از حدود هفت هزار مگاوات برق آبي كشور، حدود 1500 مگاوات استفاده مي‌شود.

همچنين پرويز فتاح، تخليه سدها در زمستان گذشته را به دليل پيش‌بيني سازمان هواشناسي و براي جلوگيري از خاموشي زمستان عنوان كرده و افزود: وزارت نيرو در آغاز اسفند ماه متوجه كمبود بارش شد و خروجي سدها را كنترل كرد.
فتاح در عين حال اظهار كرد: خروجي برق آبي كشور در زمستان امسال، 250 مگاوات بود، در حالي كه در سال 86 اين ميزان، دو هزار مگاوات بوده است.

همچنين در حالي كه وزير نيرو اعلام كرده كشور نيازمند احداث سالانه بيش از هشت‌هزار مگاوات ظرفيت توليد برق است و مطالعات اين ميزان توليد برق كامل شده و منتظر سرمايه‌گذاري دولت است، وي در عين حال، سخنان دكتر احمدي‌نژاد مبني بر عدم محدوديت سرمايه‌گذاري در صنعت برق را هم تأييد كرد.

وي همچنين در بخش ديگري از سخنان خود درباره صادرات برق اظهار كرد: كشور در فصل تابستان، صادرات برق ندارد و در فصل زمستان برق صادر مي‌شود، اما در بخش ديگري از ترانزيت برق در اوضاع كنوني به تركيه و همچنين به صورت تلويحي به همسايگان غيرشمالي خبر داد.

با اين حال، آمار رسمي ظرفيت توليد برق كشور كه بالغ بر پنجاه هزار مگاوات است، شكاف عمده‌اي با مصرف حدود 35 هزار مگاواتي فصلي دارد و حتي اگر كل ظرفيت برق آبي كشور هم به دليل خشكسالي از مدار بيرون رود، بنا بر آمار رسمي وزارت نيرو، 43 هزار مگاوات ظرفيت توليد برق حرارتي در شبكه موجود است، در حالي كه بنا بر اظهار وزير نيرو، حداكثر توان برق حرارتي كشور، 33 هزار مگاوات است كه بين اين دو عدد، ده‌هزار مگاوات فاصله وجود دارد.

اين در حالي است كه نمي‌توان همه اين ده‌هزار مگاوات را ناشي از استهلاك در شبكه و يا افت توليد واقعي نيروگاه‌ها نسبت به ظرفيت اسمي به دليل گرما دانست، چراكه بنا بر تصريح وزير نيرو در همين برنامه، درجه حرارت تابستان امسال، كمتر از سال گذشته است؛ بنابراين، پرسش مهم اين است كه چرا با ظرفيت توليد 43 هزار مگاوات حرارتي، وزارت نيرو قادر به تأمين مصرف برق 35 هزار مگاواتي كشور نيست؟ در اين زمينه چند فرضيه مطرح است:

1. استهلاك و افت توليد در شبكه برق كشور، بسيار فراتر از استاندارد جهاني و در حد 25 درصد است كه نشانه مشکلات مديريتي در وزارت نيروست.
2. بخشي از ظرفيت توليد برق كشور به علت عدم انجام تعميرات اساسي و عدم تأمين ارزي از مدار خارج شده است.

3. بخشي از ظرفيت توليد كه به ظاهر افتتاح شده، عملا به بهره‌برداري نرسيده است.
4. وجود صادرات برق محرمانه به برخي از همسايگان، بخشي از ظرفيت توليد برق كشور را مي‌بلعد.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۰۸ - ۱۳۸۷/۰۴/۰۹
با سلام
خواهشمندم نسبت به اصلاح ارقام ذکر شده در مطلب اقدام بفرمایید.
بنده مهندس برق هستم و فکر می کنم شما در نتیجه گیری دچار اشتباه شده اید.
مقدار توان تولید برق نیروگاه ها با میزان برق قابل عرضه همواره تفاوت دارد. مثلا اگر به آمار داداه شده در سایت توانیر دقت کنید می بینید که برای میزان تولید در سال 85 مقدار 45 هزار و 111 مگاوات و برای حداکثر قدرت تولید شده ی همزمان نیروگاه ها 33 هزار و 350 مگاوات ذکر شده است. این مسئله هم با توجه به ذات الکتریسیته و شبکه ی انتقال کاملا واضح است.
برای مرور اختلاف این تعابیر به این آدرس مراجعه کنید:
http://www.tavanir.org.ir/farsi/projects/web-amar/taarif/tolid1.asp
برای آمار سال گذشته به آدرس
http://www.tavanir.org.ir/farsi/projects/web-amar/vaziat/kholase-86.asp
مراجعه کنید.
همچنین آمار نیروگاه های تازه تاسیس در بخش
http://www.tavanir.org.ir/farsi/projects/web-amar/Projects/Generation/Pishbini/86.asp
آمده است که می تواند از نظر نحوه فعالیت در این بخش قابل توجه باشد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۰ - ۱۳۸۷/۰۴/۰۹
درود بر دست اندرکاران سایت تابناک که واقعا با معضل برق بصورت اصولی و کارشناسی برخورد میکنند . به ان دسته از خوانندگان محترم که دنبال صحت و سقم گزارش فوق هستند توصیه میکنم در رابطه با اعداد و ارقام به سایت خود شرکت توانیر بنام "معاونت راهبری شبکه "مراجعه فرمایند.اینجانب بعنوان یک استاد دانشگاه و اگاه به مسایل برق ووزارت نیرو ضمن تایید گزارش سایت تابناک عمده مشکلات برق کشور را بصورت زیر دسته بندی کرده به استحضار خوانندگان محترم میرسانم.باشد که راه گشا باشد.
1-خشکسالی بدلیل(عدم بارندگی کافی در اواخر سال گذشته و اوایل امسال+رهاکردن اب پشت سدها در زمستان گذشته)
2-تلفات خطوط توزیع و پستها بدلیل عدم بازسازی و نیز عدم سرویس و نگهداری درست در سالهای اخیر (حدود 25 درصد)
3-عدم امدگی کامل نیروگاههاشامل
الف:عدم امکان تولید نیروگاههای جدید التاسیس با 100 در 100 ظرفیت نصب شده بدلیل ( انتخاب نامناسب محل نصب نیروگاهها ویا تحویل نیروگاهها همراه با نواقص عدیده و نیز ضعف خدمات پس از فروش و...)
ب-عدم تعمیرات اساسی نیروگاهها ی فرسوده و قدیمی بدلایل گوناکون منجمله تامین اعتبارات ارزی و ضعف مدیریت ها و ...
ج-عدم اتمام تعمیرات بعضی از نیروگاهها
د-محدودیت خطوط انتقال(مخصوصا در حوزه خراسان رضوی)
4-عدم نیروگاه سازی در سالهای اخیر متناسب با رشد مصرف 10 در صد(طبق برنامه چهارم توسعه)
5-به انحصار دراوردن نیروگاه سازی و در نتیجه عدم امکان به بخش خصوصی جهت وارد شدن در این حوزه ونیز عدم موفقیت در سیاستهای ساخت داخل برغم سرمایه گذاریهای هنگفت توسط وزارت نیرو وسوق دادن صنعت برق به مونتاژداخل بجای ساخت داخل (البته با شعار ساخت داخل)که در نهایت به موضوع بند4 کمک کرد. ومسایل فراوان دیگر که در حول و حوش ان شرکت وجود دارد ودر این مقال نمی گنجد
6- انشعابات غیر مجاز در بعضی نقاط کشور
7-چالشهای مالی صنعت در سالهای اخیر بدلایل
الف:تثبیت قیمتها ومحدویت منابع
ب-عدم جذب سرمایهای بخش خصوصی و خارجی بدلایل گوناگون
ج-عدم امکان وصول بهای برق از بسیاری از نهادهای پر قدرت و ....که در نهایت به معوق ماندن برنامه توسعه و بازسازی کمک شایان کرد
8-ضعف مدیریتها و دولتی ماندن بخش تصمیم سازی و لختی در تصمیم گیریها وتصمیم سازی ها در کنار منفعل و منزوی کردن پرسنل دلسوز و مدیران خاک خورده این صنعت در چند سال گذشته از دیگر عوارض مبتلابه صنعت برق بوده که در کنار مسایل گفته شده به بروز چالش در این صنعت کمک کرده است.
طبعا راه حل برون رفت از این مشکل در کوتاه مدت مقدور نیست بلکه با جدی گرفتن اجرای سیاستهای اصل 44 و وارد کردن سرمایه های بخش خصوصی میتوان این معضل را مدیریت نمود.که انهم متاسفانه فعلا بدست دولتی ترین مدیران این وزارتخانه و در بند انواع ایین نامه ها و بخشنامه ها گرفتار گشته وامیدی به فعلیت رسیدن ان با این سیاستها وجود ندارد.
مسایلی نظیر خشکسالی و امثالهم که هم در سالهای قبل وجود داشته و در حال حاضر در کشورهای همسایه بوقوع پیوسته توجیهی مناسب و علمی برای این معضل نیست.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۲ - ۱۳۸۷/۰۴/۰۹
یک سوال مطرح میشود:
آیا ما برای 87 تمام افزایش نیازمان را میخواستیم از برق آبی تامین کنیم که هیچ توسعه ای برای نیروگاههای گازی نکرده ایم؟؟ 50 درصد خاموشی از کاهش بارش قابل قبول است چون باید مابقی را از نیروگاههای گازی جدیدالورود( که متاسفانه نداریم) تامین میکردیم.
به نظر میرسد دوستان در وزارت نیرو فاقد نگرش و برنامه ریزی استراتژیک هستند.
با تشکر
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۸ - ۱۳۸۷/۰۴/۰۹
نیروگاههای قدیمی نیاز به تعمیر و نگهداری دارند و بطور معمول از بازدهی آنها هر سال کم و کمتر می شود. در دولت نهم فشار بودجه برای برنامه های زودبازده موجب شد تا بودجه توسعه نیروگاهی و شاید تا حدی هم بودجه تعمیر و نگهداری نیروگاهها بطور کامل پرداخت نشود و بازدهی نیروگاههای قدیمی افت پیدا کند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۰۲ - ۱۳۸۷/۰۴/۰۹
اولا :
بنظر من برق كم نيست.
دوما :
اگر براستي برق كم است دليل دارد: يكيش صادرات است.
دوميش عدم مديريت صحيح در توليد و توزع است
سوميش :
تحريم قطعات است.

سوما :
در هر صورت جبران كمبود برق راهكار دارد:
يكيش:
توليد انرژي خورشيدي.
دوميش:
كانال و لوله كشي آب درياي خزر و خليج فارس به پشت سدها
سوميش:
لوله كشي مجزا براي آب آشاميدني كه هم كاهش مصرف آب آشاميدني در مصارف غير آشاميدني را دارد و هم در مصرف آب صرفه جويي ميشود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۷:۵۰ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۰
ضمن تائید بخش اول فرضیه دوم ، توجه دولت را به این مطلب جلب میکنم که با تورم بوجود آمده در سال گذشته و ابتدای سال جاری و این افزایش حقوق ناچیز ، پرسنل وزارت نیرو به دو دلیل تن بکار نمی دهند : 1- انگیزه کاری خود را از دست داده اند 2- مجبورند بجای تلف کردن وقت در این وزارت یا کلا استعفا دهند و در بخش خصوصی مشغول شوند یا جهت امرار معاش ، بعد از ظهر ها بکار دوم مشغول باشند در نتیجه تعمیر و نگهداری نیروگاهها به فراموشی سپرده میشود . با تشکر یکی از پرسنل وزارت نیرو
ناشناس
|
-
|
۰۸:۰۸ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۰
خدا پدرتون رو بيامرزه که تمام احتمالات رو گفتين که هر کدوم هم درست باشه تقصير مردم نيست. ولي اين مردم هستند که هميشه به مصرف گرايي و اسراف متهم ميشن!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۶ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۰
با سلام.به عنوان يكي از افراد شاغل در صنعت برق بايد عرض كنم با توجه به اينكه توسعه كشور در شاخه هاي گوناگون صنعت با افزايش مصرف برق همراه است و از آنجا كه اين امر مي بايست در برنامه ريزي هاي كلان مسوولان دولت لحاظ شود جاي اين سووال باقيست كه چرا در سالهاي قبل با پيش بيني اصولي، سرمايه گذاريها در اين بخش به اندازه اي ناكافي بوده كه در حال حاضر به اين اندازه وابسته به نيروگاه هاي برق آبي هستيم.لْازم به ذكر است در كشوري كه اقليم آن گرم وخشك است اين ميزان وابستگي به منابع انرژي آبي چندان منطقي نيست،از طرف ديگر نبايد از مسووليت دولت در ارتباط با تغيير الگوي مصرف و آموزش مردم در استفاده درست از اين انرژي غافل بود.با تشكر
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۵۱ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۰
ظرفيت 43 هزار مگاوات در شرايط استاندارد (ISO)‌مي‌باشد (1 بار فشار ، 15 درجه و رطوبت 60%). در شرايط تابستان به دليل بالا رفتن دما خروجي برق نيز به شدت كاهش مي‌يابد كه به نظر من هم 33 هزار مگاوات عدد صحيحي در شرايط كاركرد واقعي مي‌باشد. البته يكي از ايرادات ديگر توليد برق در ايران انتخاب ساختگاهاي نيروگاههاي حرارتي بر اساس شرايط ديگر! و نه فني مي‌باشد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۵۳ - ۱۳۸۷/۰۴/۱۰
با سلام
اینجانب کارشناس ارشد صنعت برق می باشم لازم می دانم مختصر اطلاعاتی راجع به این خبر ذکر کنم.
1- تمام گفته های هردو وزیر صحیح است
2- دلیل صحیح بودن هم اینست که جناب اقای بیطرف حداکثر ظرفیت نامی نیروگاههای را فرموده اند که معمولاً آنچه که از نظر بهره برداری مهم است ظرفیت تولید عملی است نه نامی. که ظرفیت تولید عملی بطور متوسط 0.9 ظرفیت نامی است بنابراین حداکثر ظرفیت تولید عملی کشور در آن زمان 36هزارمگاوات بوده و اما این به آن معنا نیست که 36 هزار مگاوات می توان تولید داشت بلکه همواره تعدادی از واحدهای نیروگاهها با برنامه یا بدون برنامه بصورت اضطراری از مدار خارج هستند که در بهترین شرایط 86در صد از آن ظرفیت قابل بهره برداری است یعنی آنچه که می توان تولید کرد حدود 31هزار مگاوات است نه 40هزارمگاوات.
3- آنچه که جناب آقای فتاح فرموده نیز حداکثر توان قابل تولید است نه ظرفیت نامی نصب شده زیرا ظرفیت نامی نصب شده در کشور در حدود50هزارمگاوات است که بدلیل خشکسالی عملاً5500مگاوات از نیروگاههای آبی قابل بهره برداری نیست و از جهت دیگر تعدادی از تعدادی از نیروگاهها بدلیل مشکلات ایجاد شده در حین تولید از مدار خارج می شوند.
4- لازم به ذکر است همینک تمام صنعت برق با حداکثر توان در افزایش توان تولیدی می باشند که اگر این فعالیتها نبود خاموشیها به مراتب بیشتر از وضعیت موجود خواهد بود. با تشکر از مسئولان سایت تابناک
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟