۶ برنامه محبوب که در سال‌های اخیر تعطیل شدند/ چه بر سر تلویزیون آوردند؛ «سیمای» بی صدا!

صحبت‌های عادل فردوسی‌پور، رامبد جوان و سروش صحت درباره برنامه سابقشان در تلویزیون، عناوین پربیننده‌ای را به یاد می‌آورد که طی سال‌های اخیر تعطیل شدند و جایگزین درخوری نیافتند.
کد خبر: ۱۲۴۷۹۵۹
|
۲۴ تير ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۴ 14 July 2024
|
26127 بازدید
|

به گزارش گروه فرهنگی تابناک؛ بعد از حضور سروش صحت در ویژه‌برنامه جمعه‌شب «فوتبال ۳۶۰» بریده‌ای از حرف‌های او درباره ساخت برنامه‌ای جدید شبیه به «کتاب‌باز» در نمایش خانگی وایرال شده؛ برنامه‌ای که به گفته صحت، نامی جدید خواهد داشت و اگرچه ساختاری مشابه «کتاب‌باز» دارد، ولی در جزییات متفاوت خواهد بود.

«فوتبال ۳۶۰» که این روز‌ها مهمانانی از جنس سلبریتی‌های سینما و موسیقی دارد، در شب‌های گذشته هم میزبان رامبد جوان طراح و مجری «خندوانه» بود که همراه با عادل فردوسی‌پور مجری سابق «۹۰»، درباره برنامه‌های تعطیل‌شده‌شان صحبت کردند. در آن گفتگو، اگرچه رامبد قاطعانه ابراز امیدواری کرد که با رفتن مدیران فعلی رسانه ملی، به تلویزیون بازخواهد گشت و تلویحا از ادامه «خندوانه» در آن زمان گفت، ولی فردوسی‌پور همه‌چیز را به رفتن مدیران مخالف «۹۰» موکول کرد و گفت الان نمی‌تواند درباره آینده وعده دهد.

در این گزارش ۶ برنامه بسیار محبوب تلویزیون مرور شده که طی سال‌های اخیر تعطیل شدند.

جانشینی «خندوانه» با کپی‌های بی‌کیفیت
«خندوانه» که یک دهه پیش برای نخستین بار به آنتن شبکه نسیم رسید، از جمله مهمترین برند‌های تلویزیون طی سال‌های پس از انقلاب به شمار می‌رود که طی کمی بیش از ۸ سال، در ۸ فصل و بیش از ۹۰۰ قسمت پخش شد و در نقاط اوج خود گاه بیش از ۶۰ درصد مخاطب داشت که برای برنامه‌های غیرنمایشی، رقمی دست‌نیافتنی به نظر می‌رسید.

«خندوانه» به اندازه‌ای محبوبیت داشت که مدیران جدید رسانه ملی، تصمیم گرفتند کپی‌هایی از آن مثل «سیدخندان» و «هموطنز» را بسازند، هرچند این عناوین هیچ‌گاه جای خالی آن را پر نکردند و بیشتر برای تلویزیون حاشیه ساختند.

حسرت فوتبال‌دوستان برای «۹۰»
برای حدود ۲۰ سال، «۹۰» یکی از مهمترین برنامه‌های سازمان صداوسیما بود؛ محصولی که شاید بیش از هر برنامه رسانه ملی، محبوبیت عام داشت و جایگاهی به عادل فردوسی‌پور بخشید که احتمالا هیچکدام از مجریان تاریخ تلویزیون در ایران نداشته باشند. ژورنالیسم مطالبه‌گر، شجاعانه و پر از خلاقیت گروه برنامه‌ساز «۹۰»، زمانی این آرزو را به وجود آورده بود که «۹۰ سیاسی»، «۹۰ اقتصادی» و «۹۰ سینمایی» ساخته شود.

با بروز اختلاف میان علی فروغی مدیر جوان شبکه ۳ و عادل فردوسی‌پور در همان ماه‌های نخست مدیریت فروغی، به تدریج جای این برنامه تنگ شد و در آخرین روز‌های سال ۹۷، «۹۰» برای همیشه پایان یافت.

«فوتبال برتر» با اجرای محمدحسین میثاقی که به نوعی شاگرد عادل فردوسی‌پور محسوب می‌شد، جانشین این برنامه شد، ولی هیچ‌گاه نتوانست اعتبار آن را به دست بیاورد. پیمان جبلی نیز که از مهرماه ۱۴۰۰ به ریاست سازمان صداوسیما منصوب شد، همواره با مطالبه عمومی پخش دوباره این برنامه مواجه بود، ولی با وجود چند وعده در ابتدای کار، هیچ‌گاه «۹۰» را به آنتن برنگرداند.

تعطیلی مبهم «کتاب‌باز» نسیم
«کتاب‌باز» عجیب‌ترین عنوانی بود که در دوره جدید مدیریت سازمان صداوسیما تعطیل شد؛ چون هیچ اصطکاکی با خط قرمز‌های سیاسی یا عقیدتی رسمی نداشت و سروش صحت مجری آن نیز شبیه به سلبریتی‌های منتقد نبود و در این برنامه، از چهره‌های فرهنگی طیف اصولگرا مثل وحید یامین‌پور، محمدحسن روزی‌طلب و شهاب مرادی نیز دعوت می‌کرد.

با این حال بعد از ۵ فصل موفق که فصل اول آن با اجرای امیرحسین صدیق پخش شد و ۴ فصل بعد سروش صحت را در مقام مجری می‌دید، «کتاب‌باز» هم به پایان راه رسید و هیچ‌گاه دلیلش به روشنی عنوان نشد.

هرچند مانند اغلب برنامه‌های تعطیل‌شده، مدیران شبکه نسیم از پخش مجدد این برنامه با تحولاتی نسبت به گذشته خبر دادند، ولی این وعده‌ها به سرانجام نرسید و با گذشت حدود ۳ سال و نیم از آخرین قسمت‌های «کتاب‌باز»، صحت رسما از ساخت برنامه‌ای شبیه به آن در نمایش خانگی خبر داد.

پایان استعدادیابی به سبک علیخانی
احتمالا «عصر جدید» آخرین برند موفقی است که در رسانه ملی خلق شده؛ برنامه‌ای که برای اولین بار در زمستان ۹۷ به آنتن شبکه ۳ رسید و بخشی از زهر تعطیلی «۹۰» را گرفت. این برنامه یکی از آخرین عناوین تلویزیون به شمار می‌رود که توانسته مخاطب نزدیک به ۶۰ درصدی را تجربه کند.

احسان علیخانی بعد از ساخت ۳ فصل از «عصر جدید»، طی سال‌های اخیر به ساخت برنامه‌هایی، چون «جوکر» و «مهلا» در نمایش خانگی پرداخته و از فصل چهارم مسابقه استعدادیابی محبوبش در تلویزیون خبری نیست. هرچند میان ۶ برنامه این گزارش، «عصر جدید» را می‌توان نزدیک‌ترین عنوان به بازگشت احتمالی دانست، ولی بعد از پخش آخرین فصل این برنامه، وعده‌هایی از سوی مدیران سیما درباره فصل جدید آن داده شد که هنوز به نتیجه نرسیده است.

جایگزین عجیب مهران مدیری
آخرین برنامه مهران مدیری در تلویزیون که هنوز ۴۵ قسمت از آن باقی مانده و امکان پخش نیافته، «دورهمی» است که بعد از پخش ۵ فصل به شکل برنامه ترکیبی و گفت‌وگومحور، به مسابقه تبدیل شد و در میانه فصل اول تعطیل شد.

مدیران صداوسیما با وجودی که از مدیری برای ساخت سریال دعوت کرده‌اند، ولی حاضر به پخش باقی‌مانده مسابقه او نیستند تا مدیری طی یکی دو سال اخیر بیشتر به تولید رئالیتی‌شو برای نمایش خانگی بپردازد.

«دورهمی» در ایام پخش همواره یکی از ۳ برنامه پربیننده و گاه پربیننده‌ترین برنامه تلویزیون بود و طی ۲ سال اخیر جای آن با هیچ‌کدام از مسابقات شبکه‌های مختلف سیما پر نشد. حتی «خودمونی» مهران رجبی هم که به عنوان جانشین «دورهمی» مهران مدیری مطرح شد، جز سوژه شدن دستاوردی نداشت؛ تا جایی که عوامل آن مجبور شدند توضیح بدهند به جای «دورهمی» نیامده است.

«حالا خورشید» سه برابر پربیننده‌تر از جانشینان!
آخرین برنامه بسیار محبوب یک دهه اخیر که تعطیل شد و به خاطره‌ها پیوست، برنامه صبحگاهی اجتماعی و پرسروصدای «حالا خورشید» است که طی سال‌های ۹۵، ۹۶ و ۹۷ از شبکه ۳ سیما روی آنتن می‌رفت، ولی در نهایت بدون توضیح مشخص از آنتن کنار رفت و رضا رشیدپور مجری آن به برنامه‌های سرگرمی‌محور فرستاده شد.

«حالا خورشید» از نظر میزان بیننده، در سطحی بسیار فراتر از برنامه‌های صبحگاهی معمولا تلویزیون قرار داشت و گاه بیش از ۴۰ درصد مخاطب جذب می‌کرد؛ در حالی که عناوین صبحگاهی سیما از جمله جانشینان این برنامه، به طول معمول کمتر از یک سوم آن بیننده داشتند و دارند!

از حذف سرگرمی تا حذف تأثیرگذاری
روند حذف برنامه‌های برند و پرمخاطب، در حالی طی سال‌های اخیر در رسانه ملی اتفاق افتاده که شبکه‌های تلویزیونی در سراسر جهان دقیقا معکوس این روند را اجرا می‌کنند؛ یعنی با فراهم کردن امکانات بیشتر، دست بازتر، دستمزد بالاتر و زمان پخش بهتر، این گونه برنامه‌ها را تقویت می‌کنند.

سیاست‌های سال‌های اخیر سازمان صداوسیما که از جمله آن می‌توان به حذف برنامه‌های پرمخاطب اشاره کرد، در نهایت به فرار بخشی از مخاطبان منجر شده و تلویزیون را به وضوح کم‌بیننده‌تر از سال‌های گذشته کرده؛ سیاست‌هایی که گویی قرار نیست اصلاح شوند.

از دست رفتن مخاطب که سرمایه اصلی هر رسانه به شمار می‌رود، مرجعیت سازمان صداوسیما را تا حد زیادی دچار خدشه کرده. حالا این روند به جایی رسیده که حالا حتی بینندگان مناظره‌های انتخاباتی تلویزیون هم از حدود ۳۰ درصد تجاوز نمی‌کند. به نظر می‌رسد بخش بزرگی از مخاطبان که از مدتی پیش برای پیگیری برنامه‌های سرگرمی‌محور به صداوسیما مراجعه نمی‌کردند، برای بقیه محتوای این سازمان نیز جایگزین دیگری یافته‌اند و رسانه تلویزیون هم‌اکنون در کم‌تأثیرترین حالت خود در یکی دو دهه اخیر قرار گرفته که اثر مستقیم سیاست‌های اعمالی در این سازمان است.

نویسنده: مصطفی قاسمیان

تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
اشتراک گذاری
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۸
در انتظار بررسی: ۱۳
انتشار یافته: ۶۵
حمید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
واقعاکه حیف من دلم برای همشون تنگ شده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
بنده از ندیدن چهره های رامبد جوان، سروش صحت ، مهران مدیری بسیار خوشحال هستم. شحصیت اینها طوری است که چون به خلوت می روند آن کار دیگر می کنند.
در مورد عادل فردوسی پور هم باید گفت که برنامه 90 به مدت 21 سال اجرا شد. در هیچ تلویزیونی در دنیا یک برنامه با یک سبک و سیاق برای این همه سال اجرا نمی شود. این برنامه هم در زمان خودش، هدفی جز سرگرم کردن مردم با فوتبال دنبال نمی کرد.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
رامبد جوان واقعاً لوس و ننر است.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
تحصیلات سروش صحت چیست که در مورد کتاب و کتابخوانی برنامه اجرا می کرد؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
برنامه زمانی کنار گذاشته شد که هم از دیدگاه کارشناسان وهم از دیدگاه مردم جایزه بهترین برنامه رو گرفتش یعنی نه مردم مهم هستن نه کارشناسان
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
هیچ اشکالی نداره بجای یه مجری جدید مو زرد اوردن همه را تنهایی پوشش میده.آخه مملکت مال حزب الهی هاست فقط
امین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
ایناکه گذاشتن کنارتلوزیون هم دیگه تعطیل شد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
یه پیشنهاد. بودجه صدا و سیما رو در قالب یارانه فرهنگی بدید خود مردم به جاش صدا و سیما رو پولی کنید. حالا هرکی خواست یارانه اش رو میده شبکه های تلویزیون رو باز میکنه اگرم نخواست خرج شبکه های خانگی، تئاتر، سینما و کتاب میکنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
بدون شک بزگرتین خیانت به صدا و سیما را علی فروغی با تعطیلی 90 انجام داد
فروغی به همه اثبات کرد رانت و پارتی و ارتباط فامیلی ارجح به استعداد و تخصص و کیفیت هست
اریایی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
مشکل اینجاست که اون بیست درصدهمه چی فقط برای خودشون میخان
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
من از یک بابت تعطیلی برنامه 90 رو مثبت میدونم. باعث شد خود من و خیلی های دیگه برای همیشه با صدا و سیمای غیرملی خدافظی کنیم
من تقریبا بعد از 90 دیگه اصلا تلویزیون ندیدم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
عادل فردوسی پور و مهران مدیری دوتا از باهوش ترین هنرمندان کشور .
والی
|
Japan
|
۱۰:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
کلا این جماعت ضد حال و ضد شادی اند و قدرت را در سیما بدست گرفته اند!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
از روزی که احمدی نژاد به تخت نشست با صدا و سیما قطع رابطه کردم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
وقتی کار در دست افراد کار نابلد بیوفته این میشه که نخبه ها فراری میشن و درامد زایی کاهش پیدا میکنه
و جنگ سر منابع کوچک باقی مانده شکل میگیره
رسانه ها خط مقدم آگاه کردن افراد جوامع هستن که متاسفانه به دلیل وابسته بودن به خوبی عمل نمی کنند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
آقا منو به خنده ننداز . رامبد جوان و مدیری باهوش بودن ولی نخبه این جمله واقعا مضحکه و توهین به نخبه ها .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
صدا و سیما را از دست وحید جلیلی نجات دهید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
همه ارگان ها باید مستقل بشوند
تا برای خود درامدزایی ایجاد کنند
اگر ارگانی بگوید ما بودجه داریم چه کار بکنبم و چه کار نکنیم هیچ وقت پیشرفت حاصل نمی گردد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
بابا دلبندم شما هنوز اسم رییس سازمان صدا وسیما رو بلد نیستی اومدی داری نظر میدی اسمش جبلی ااست نه جلیلی .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
عزیزم معاون جبلی برادر جلیلی هست که فامیلش هم جلیلی میشه!!! خودت اول برو مطالعه کن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
مگه مهمه؟ اصلا مگه کسی واسه شادی مردم کاری می کنه؟ اصلا رعیتو چه به این حرفا
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
تا زمانیکه مطالبه گری را به فرزندان خود نیاموزیم جامعه تو سری خور خواهیم داشت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
سعید جلیلی در دولت سایه ، برادرش وحید جلیلی در سایه صدا و سیما !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۴/۲۴
با حضور یکی از نزدیکان آقای جلیلی در معاونت سیاسی صداوسیما، تغييرات جدی رخ داد؛ از حذف بخش‌های خبری مختلف تا تغییر در پوشش برخی محتواهای خبری در پخش اخبار و حتی ظاهر مجری‌های خانم در ماه‌های بعد؛ به خصوص دستور غيررسمی و پرحاشيه منع گريم مجريان خانم از این تصمیمات بود.
برچسب منتخب
# دولت چهاردهم # اسماعیل هنیه # مسعود پزشکیان
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با انتقال پایتخت ایران از تهران ...