فاجعه زيستمحيطي در درياچه نئور اردبيل
به دنبال رهاسازي ماهيان كپور در درياچه نئور، اين درياچه منحصر به فرد كشورمان در آستانه يك فاجعه زيست محيطي قرار دارد.
به گزارش فارس، به گفته بسياري از متقاضيان صيد تكقلاب درياچه نئور كه سالهاست در اين منطقه اقدام به صيد ماهي منحصر به فرد قزلآلا ميكنند، امسال در قلابهاي خود به جاي صيد ماهي قزلآلا، كپور پيدا كرده يا اگر قزلآلايي هم صيد شد، كمتر از 300 گرم وزن داشت كه اين حركت به دنبال رهاسازي ماهيان كپوري بوده است كه اقدام به تغذيه گاماروس موجود در درياچه كرده و سبب انهدام هميشگي آبزيان اين درياچه طبيعي شدند.
اين گلهمنديها و شكايتها حكايت از يك خودكشي حقيقي و بيتوجهي آشكار به مسائل زيست محيطي است؛ آن هم از سوي مدعياني كه خود ادعاي رعايت اصول زيست محيطي ميكنند.يكي از كارشناسان محيط زيست كه نخواست نامش فاش شود مدعي شده است مسوولان محيط زيست به دليل اينكه قيمت بچهماهيهاي قزلآلاي رنگينكمان افزايش يافته بود، عمدا اقدام به خريد و رهاسازي بچهماهي كپور كردند، غافل از اينكه اين خود بزرگترين فاجعه براي مجموعهاي است كه ادعاي حفاظت از منابع طبيعي را دارد.
به گفته اين كارشناس ، ظرفيت رهاسازي در اين درياچه حداكثر 15 هزار قطعه است، در حالي كه در يك حركت غيركارشناسي در سالهاي گذشته حتي تا سقف 50 هزار قطعه بچهماهي در اين درياچه رهاسازي شده است.
ابراهيم تتايي، عضو هيات علمي دانشگاه نيز گفته: ما نيز در جشنواره صيد ماهي اين منطقه شاهد از بين رفتن ماهيان قزلآلا و به جاي آن رشد ماهيان كپور بوديم كه در بيان علت اين مساله بايد برخي حقايق را روشن كرد. نظارت نداشتن در رهاسازي بچهماهيها علت اصلي اين فاجعه ميتواند باشد كه به جاي رهاسازي بچهماهيهاي قزلآلا، كپور رهاسازي شده است كه اين اتفاق شايد سهوي يا ناخواسته رخ داده است.
علت دوم اين امر را ميتوان رهاسازي ماهيان شب عيد دانست. ميزان تكثير ماهيان شب عيد كه عمدتا از نوع كپور است، بسيار بالاست و نسبت به شرايط دما و جغرافيايي نيز مقاوم به نظر ميرسد كه ممكن است با ورود به اين درياچه طبيعي، زمينه اين فاجعه زيست محيطي را فراهم كند.
بيشك فرهنگسازي در اين امر و تلاش مسوولان براي جمعآوري ماهيان قرمز شب عيد ضروري به نظر ميرسد. با توجه به اين كه نئور منطقه گردشگري است و امسال نيز در فصل نوروز گردشگران بسياري در اين منطقه حاضر شدهاند، امكان كنترل اين رهاسازيها نبوده و شايد اين رهاسازيها منجر به اين رخداد شده است. اين پاسخگوييها كه پر از ابهامات است در حالي از سوي رئيس سازمان حفاظت محيط زيست مطرح ميشود كه تا بهار امسال هيچ مشكلي در اين درياچه و پرورش آبزي منحصر به فرد قزلآلا وجود نداشت و به نظر ميرسد اين غفلت 5 ساله كه از آن ياد شد در سال جاري اتفاق افتاده و سبب از بين ر فتن نسل ماهيان قزلآلاي رنگينكمان شده است.



