با رسوم خوب مردم مخالفت نکن!
قدس ـ سيدجواد ميرخليلي: مولاي متقيان، امير مؤمنان، علي(ع) در ادامه نامه خود به مالک اشتر، و بعد از اينکه مالک را به خوشبيني و ايجاد روحيه خوشبيني در مردم توصيه کرد، آنگاه به بيان نکات ديگري در قالب توصيه به مالک براي زمامداري موفق اشاره کرد که در اين نوشتار به آنها مي پردازيم.
امام(ع)، خطاب به استاندار منصوب مصر به برخي از عادتها و سنن و رسومي که مردم آن ديار بدان عادت کرده اند اشاره کرده و از وي مي خواهد تا با کارهاي خوبي که مردم به آن عادت کرده و به آن انس گرفته اند و در مسير آسايش آنهاست، مخالفت نکند.
اين مسأله حائز نکته بسيار ظريفي است که توجه بدان از سوي واليان مي تواند باعث حفظ و دوام حکومت شود؛ چرا که وقتي امام علي(ع) از مالک مي خواهد که با عادات و رسومي که مردم آن ديار با آن انس گرفته اند و با آن در آسايش هستند، مخالفت نکند، گوياي اهميت موضوع است که در حقيقت، حاکي از اين موضوع است که اگر عادات و رسوم قوم يا ملتي، در تعارض با دين نيست، اشکالي نداشته و اقدام به از بين بردن آن مي تواند باعث بدبيني مردم به آن حاکم يا والي شده و باعث سقوط حکومت وي شود.
حضرت(ع) در ادامه نامه و متعاقب نکته فوق، به مالک مي فرمايد: کارهايي را که با آداب و رسوم شايسته آنان نمي سازد، محکوم نکن که پاداش بنيانگذار آن محفوظ است و گناه مخالفت تو با آن رسوم موجود.


