شهروندان و حقوق کاربردی (۵):

جرایم ضد عفت و اخلاق عمومی در آیینه قانون حمایت از اطفال و نوجوانان

قانونگذار برای اولین بار در قلمروی حقوق کیفری، آزار‌ها و رفتار‌های جنسی را به تماسی (فیزیکی) و غیر تماسی تقسیم کرده است. این تفکیک در تمایز بین رابطه نامشروع مادون زنا رفتار‌های جنسی غیر تماسی و غیر ملامسه‌ای ناقص و غیرحدی زن و مرد که رفتاری غیر فیزیکی است و عمل منافی عفت مادون زنا رفتار‌های جنسی تماسی و فیزیکی ناقص اشاره شده و اهمیت آن را بار دیگر نشان می‌دهد.
کد خبر: ۱۲۰۷۶۸۸
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۰ 02 December 2023

جرایم ضد عفت و اخلاق عمومی در آیینه قانون حمایت از اطفال و نوجوانان

 

تابناک _ از لحاظ تاریخچه قانونی عفت و اخلاق عمومی از دیرباز در مقررات کیفری مورد حمایت قرار گرفته و در قانون مجازات عمومی (۱۳۰۴) و در فصل پنجم آن با عنوان هتک ناموس و منافیات عصمت و در قانون مجازات عمومی (۱۳۵۲) با عنوان در جنحه و جنایات ضد عفت و اخلاق عمومی پیش بینی گردید.

بعد از انقلاب اسلامی و با عنوان جرایم ضد عفت و اخلاق عمومی و البته دگرگونی هایی در فصل هجدهم .ق.م. کتاب پنجم تعزیرات (۱۳۷۵) آمده است. یکی از مهمترین و در عین حال دشوارترین مباحث در مورد جرایم منافی عفت تعریف این جرم و تبیین مفهوم صحیح آن است؛ چراکه تفاوت در تعریف آن به نوبه خود منجر به تفاوت در شناسایی مصادیق خواهد شد.

یکی از قوانین خاص که در تاریخ ۱۳۹۹/۲/۲۳ تصویب شده، قانون حمایت از اطفال و نوجوانان است. در این قانون قانونگذار در ماده یک کلیات، در اقدامی نیکو مفاهیم و اصطلاحات را تعریف کرده است.

مثلاً در بند چ فحشاء را تعریف کرده و بیان داشته است هرگونه به کارگیری و یا وادار کردن طفل و نوجوان در فعالیت‌های جنسی برای خود یا دیگری این تعریف از فحشاء در ماده ۶۳۹ ق. م. ا نیز می تواند کاربرد داشته باشد یا در بند "ح" و "خ" عبارت "مبتذل و مستهجن را تعریف کرده است یا در بند "د" هرزه نگاری چنین تعریف شده است، تهیه و تولید هر اثری که محتوای آن بیانگر جذابیت جنسی طفل یا نوجوان مانند برهنگی، آمیزش عمل جنسی یا اندام باشد.

قانونگذار در فصل سوم این قانون در بیان جرایم و مجازات‌ و در ماده ۱۰ به بیان جرایم جنسی علیه اطفال و نوجوانان پرداخته است. قانونگذار از عنوان آزار یا سوء استفاده جنسی استفاده کرده است و در صورتی که جرایم جنسی ارتکابی علیه طفل یا نوجوان مشمول عنوان حد، باشد مشمول همان حد و الا به ترتیب بند‌های مختلف ماده مذکور مجازات میشود.


در بند یک قانونگذار آزار جنسی تماسی ارتکابی از سوی محارم یا با عنف را مستوجب مجازات حبس تعزیری درجه پنج دانسته است.

در این بند چند نکته قابل توجه است؛

اولاً: قانونگذار برای اولین بار در قلمروی حقوق کیفری آزار‌ها و رفتار‌های جنسی را به تماسی (فیزیکی و غیر تماسی تقسیم کرده است این تفکیک در تمایز بین رابطه نامشروع مادون زنا رفتار‌های جنسی غیر تماسی و غیر ملامسه‌ای ناقص و غیرحدی زن و مرد که رفتاری غیر فیزیکی است و عمل منافی عفت مادون زنا رفتار‌های جنسی تماسی و فیزیکی ناقص اشاره شده و اهمیت آن را بار دیگر نشان می دهد.

ثانیاً همانطور که در زنای مستوجب حد اعدام و در بند الف ماده ۲۲۴ ق. م. ا زنای با محارم باعث تشدید مجازات است در اینجا نیز محارم بودن علت مشدده میباشد البته تفاوتی در این بین وجود دارد در بند الف ماده ۲۲۴ ق. م. ا زنای با محارم نسبی صرفاً موجب تشدید مجازات می‌گردید، ولی در بند ۱ ماده ۱۰ سببی و رضاعی هم میشود.

ثالثاً: همانطور که در زنای مستوجب حد اعدام و بند "ت ماده ۲۲۴ ق. م. ا" زنای به عنف یا اکراه یکی از موجبات تشدید مجازات، است در اینجا نیز قانونگذار چنین موجبی را از موجبات تشدید دانسته است البته نکته‌ای که مغفول مانده است، عدم اشاره به اکراه در این بند است قانونگذار در بند ت ماده ۲۲۴ ق. م. اعلاوه بـر عنف به اکراه نیز اشاره کرده است، ولی در این بند صرفاً به عنف اشاره کرده است. حال آنکه میدانیم عنف با اکراه متفاوت است عنف همان اجبار مادی بیرونی مانند زور فیزیکی، ولی، اکراه اجبار معنوی بیرونی مانند تهدید و ترساندن است.

رابعاً: قانونگذار در جرایم جنسی حدی و تعزیری همواره از مجازات شلاق بهره برده است، ولی برای اولین بار در این نوع جرایم از حبس استفاده کرده است.

در بند:۲ سایر آزار‌های جنسی تماسی به مجازات حبس تعزیری درجه شش.

اولاً: منظور قانونگذار از سایر سایر افراد افراد) (غیر محارم) و به غیر عنف یا همان با تراضی طرفین است، ولی با عبارتی نارسا و پیچیده بیان کرده است.

در بند:۳ قانونگذار آزار جنسی غیر تماسی ارتکابی از سوی محارم یا به عنف را مستوجب مجازات‌های تعزیری درجه هفت دانسته است.

در بند:۴ قانونگذار سایر آزار‌های جنسی غیر تماسی ارتکابی از سوی سایر افراد یا به غیر عنف را مستوجب مجازات‌های تعزیری درجه هشت دانسته است.

در بند ۶ در دسترس قرار دادن یا ارائه محتوا یا اثر مستهجن یا مبتذل به طفل یا نوجوان به یک یا چند مجازات درجه هشت دانسته است. 

بند ۷: استفاده از طفل و نوجوان برای تهیه، تولید، توزیع و تکثیر، نمایش، فروش و نگهداری آثار سمعی و بصری مستهجن یا مبتذل، حسب مورد به میانگین حداقل و حداکثر تا حداکثر مجازات مقرر در قانون مربوط هر چند در تبصره ۳ بند ب ماده ۳ ق. سب قانونگذار استفاده از صغار برای نگهداری، نمایش، عرضه فروش و تکثیر نوار‌ها و لوح‌های فشرده غیر مجاز موضوع آن قانون را موجب اعمال حداکثر مجازات‌های مقرر برای عامل دانسته بود، قانونگذار مجدداً بهره گیری یا سوء استفاده از اطفال و نوجوانان را عامل مشدده دانسته است هرچند این دو مقرره تفاوت‌های اندکی با یکدیگر دارند؛ مثلاً قانون سمعی و بصری از لفظ صغار که معادل اطفال افراد نابالغ است استفاده کرده بود، ولی قانونگذار علاوه بر طفل نوجوانان بالغ) تا ۱۸ سال شمسی تمام را نیز مشمول حمایت دانسته است یا اینکه قانون سمعی و بصری از الفاظ "عرضه"، ولی قانون جدید از عبارت توزیع استفاده کرده است یا قانون جدید از عبارات تهیه تولید" استفاده کرده است، ولی قانون سمعی و بصری در خلا قانون به این دو رفتار فیزیکی مجرمانه پرتکرار در وقوع این جرایم و مهم اشاره نکرده بود.

بند 8: واردات صادرات، تکثیر انتشار، عرضه معامله یا بارگذاری محتوا یا اثر مستهجن یا مبتذل که در آن‌ها از اطفال و نوجوانان بهره گیری شده و یا حمل و نگهداری آن‌ها به یکی از مجازات‌های درجه شش قانون مجازات اسلامی.

علی رغم اینکه قانونگذار در ماده ۷۴۲ تعزیرات یا همان ماده ۱۴ قانون جرایم رایانه‌ای چنین رفتار‌های مجرمانه‌ای را جرم انگاری کرده بود و در ماده ۱۲۸ قانون مجازات اسلامی مقرر داشته بود که استفاده از افراد نابالغ به عنوان وسیله ارتکاب جرم را موجب تشدید مجازات مجازات و تعیین حداکثر مجازات قانونی دانسته بود و نوآوری خاصی محسوب نمیشود، ولی مجدداً با تجمیع این دو مقرره قانونی در بندی واحد اقدام به تعیین مجازات خاصی برای مرتکبان چنین جرایمی کرده است.

بند 9: برقراری ارتباط با طفل یا نوجوان در فضای مجازی به منظور هرگونه آزار جنسی یا ارتباط جنسی نامشروع به یکی از مجازات‌های درجه شش قانون مجازات اسلامی.

قانونگذار در این بند به جای به وسیله" سامانه‌های رایانه یا مخابراتی که قانون جرایم رایانه‌ای از آن استفاده شده یا عبارت از طریق ارتباطات الکترونیکی و سایت‌های "کامپیوتری از عبارت در فضای مجازی استفاده کرده است که عبارتی جامع و رایج در علوم رایانه‌ای و جرایم مرتبط با آن و همچنین ادبیات. قانونگذار در این بند از دو عبارت آزار یا ارتباط جنسی استفاده کرده است آزار جنسی منصرف به جرایم جنسی به عنف و اکراه و ارتباط جنسی منصرف به ارتباط جنسی با تراضی طرفین یا همان رابطه نامشروع مصطلح در ماده ۶۳۷ تعزیرات است. نکته قابل توجه در این بند این است که قانونگذار ارتباط جنسی نامشروع از یا در فضای مجازی را به رسمیت شناخته است، و پذیرش این نظر از دیدگاه قانونی حسن ختامی بر رد نظرات افرادی است که امکان تحقق یا جرم بودن روابط نامشروع غیر فیزیکی مانند از طریق فضای مجازی را منتفی میدانستند امروزه با توجه به این بند میتوان به قرین‌های قانونی در جرم بودن روابط نامشروع غیرفیزیکی مقرر در ماده ۶۳۷ تعزیرات اشاره کرد.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۰
به قربانیان افراد سودجو آموزش داده شود که وقتی از سوی مجرمان تهدید به انتشار تصاویر خصوصی شان می شوند در اولین فرصت به پلیس مراجعه کنند و قانون نیز از آنها حمایت کند سواستفاده از قربانیان با تهدید به انتشار عکس خصوصی، تجاوز به عنف می باشد حتی اگر قربانی با پای خود بر سر قرار حاضر شده باشد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
معاون سیاسی امنیتی استاندار یزد:

یک جوان در میبدبه قتل رسید و جوان دیگر مصدوم شد، قاتل این جوان که از اتباع افغانستان است، در مخفیگاهش دستگیر و آلت قتاله نیز از وی کشف شد.
این ماجرا موجب درگیری در برخی خیابان های میبد و همچنین حمله به خانه های اتباع خارجی شده است.همچنین در حاشیه نماز جمعه امروز این شهر تنش و درگیری هایی رخ داده بود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
روزنامه اعتماد:

پدر یک دختر 14 ساله به جرم آزار و اذیت او به اعدام محکوم شد!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
حالا خوبه این قانل افغانی دستگیر شده چند روز پیش یک افغانی همسر ایرانی را کشته وفرار کرده رفته هیچ اثری ازش نیست
جامعه نیاز به یک قانون جدی و بازدارنده حمایت از حریم خانواده داره . رابطه با زن شوهر دار،رابطه با دختران مجرد زیر سن قانونی و فریب انان به بهانه ازدواج و .. داره تیشه به ریشه خانواده ها میزنه . جنایات روزانه از شوهر کشی تا فرزند کشی نتیجه نبود چنین قانونیه چه بسیار خانواده ها که بدون قتل یا جنایت متلاشی میشوند که تاوانش را جامعه باید بپردازد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
قبلا سنگسار میکردن و اعدام میکردن از یه جایی
انگار نه انگار همین شد فساد به سرعت نور افزایش پیدا کرد تو ایران
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
البته بگو همسر کشی چون هر دو رواج پیدا کرده واکثرا هم بخاطر وضعیت معیشتی وگرانیه که میخان برن سمت پول دارها
مردم از گرسنگی نون شب ندارند بخورند و اینها بدنبال این مسائل سطح پایین هستتد!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
عجب! نون نداری بخوری دنبال این چیزهایی اگه شیر موز میخوردید چیکار میکردید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
این حرف درسته که مردم گرسنه اند ولی این مسایل سطح پایین نیست موضوع مرگ وخیانت وغیره
باید فحش رکیک دادن با صدای بلند در فضای جامعه جرم انگاری شود
طرف بدون توجه به اطرافش به محض عصبانیت رکیک ترین فحش های جنسی را با صدای بلند به مادر و خواهر و نوامیس طرف مقابل نثار می کند !
به راحتی اندامهای خصوصی خود را به همه جا حواله می دهد
آیا این رفتار عفت عمومی را خدشه دار نمی کند ؟
ما مثلا مسلمان هستیم !
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۰:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
به همین دلیل در فرهنگ اصیل و دین ما از خانم ها خواسته شده که در خانه بمانند و کمتر در جامعه رفت و آمد کنند
دیدن و شنیدن این صحنه ها در شان زن ایرانی و مسلمان نیست
هژبر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
ناشناس 10:06 - خدا شفات بده، به قول فروغ به خورشید بگیم نتاب تا بستنی مون آب نشه. بخاطر چندتا آدم رذل نصف جمعیت مملکت بشینن توی خونه.آدمایی مثل تو نباید بچه دار بشن.اگر هم بچه دار شدند و بچه شون دختر بود اون رو زنده بگور کنند.چون در شان یک خانم نیست توی این مملکت درب و داغون دنیا بیاد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
شمایی که میگی زنها در خانه بمانند یعنی نمی فهمی که حقوق مردها کافی نیست کرایه خانه های بالا وهزینه زندگی حتی با کمترین خرید وصرفه جویی نمیشه زندگی کرد
رضامراد صحرایی، وزیر آموزش و پرورش در چهاردهمین گردهمایی شورای معاونان وزارت آموزش و پرورش در مشهد:

قرائت صلوات خاصه قبل از ورود به کلاس درس، بسیار ارزشمند است!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
به فرزندانمان احترام به هم نوع و احترام به محیط زیست و حیوانات بیاموزیم
فقط کافیه یه بار در اتوبوس بین یه تعداد بچه مدرسه ای گیر کنید که عمق فاجعه تربیتی در جامعه ایران را درک کنید
فحش رکیک و ناموسی بین پسران و بعضی دختران تبدیل شده با اوج صمیمیت و دوستی
به راحتی افراد مسن را مسخره می کنند
الفاظ رکیک و بی ادبانه شده جزو فرهنگ لغات بچه ها
مصرف سیگار و مشروب و دنبال جنس بودن رل زدن و ....
کجای کاری جناب وزیر
در ایران زندگی می کنی ؟
از برج عاج بیا بیرون
ناشناس
| France |
۱۰:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۱
به 10:14

⁣ویدئو مدیرکل میراث فرهنگی استان گلستان در فضای مجازی خبرساز شده است.

در این ویدئو محمدجواد ساروی مدیرکل میراث فرهنگی استان گلستان با پرخاش به محیط‌بانان می‌گوید «بروید گم شوید» و « توی گوشتان هم می‌زنم»!!!!⁣
جامعه ما همش شده پرخاش گری وفحش وافسردگی وغیره دیگه آن مردم شاد وسر حال ومهمانی ها و دور همی ها تمام شد دولت چرا کاری نمی کنه برای گرانی برای بیکاری برای خروج افغانی ها وعربهای بعثی .تا چند سال پیش چقدر عقد وعروسی
بود ولی الان با این بیکاری واجاره خانه وهزینه های بالا همان کسانی هم که ازدواج کردن در حال از هم پاشیدگی وطلاق هستن واین وظیفه آقایون مجلسه که به دادمردم برسن
سلام،آنچه که مهم است اقتصاد خانواده است.اگر جوان ها همه کار داشته باشند،چه دختر و چه پسر،کمتر این حوادث رخ می دهد.فردی که کار کند خسته می شود و نیاز به خواب و استراحت دارد.کمتر عصبی می شود و تلاش می کند برای خودش یک رفیق و یا همسر انتخاب کند،:بعبارتی با شخصیت می شود و سعی می کند کار اشتباه انجام ندهد..البته همزمان با کار و رشد اقتصادی،تبلیغ احترام به حقوق دیگران و رعایت قانون از طریق رادیو و تلویزیون بسیار موثر است.بامید روزی که هیچ گونه نا هنجاری در جامعه ایرانی نداشته باشیم.
جرایم ضد عفت واخلاق عمومی شامل حال مسئولین هم میشود؟
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست # روز معلم