بازدید 90764
۱

طاق كسری و مرگی تدریجی +عکس

گنجینه‌های ایران کهن
کد خبر: ۱۱۷۰۸۶
تاریخ انتشار: ۰۷ شهريور ۱۳۸۹ - ۱۱:۳۳ 29 August 2010
تاق خسروانی، یادگار شکوه ایران باستان، با بی توجهی عراق، روز به روز به پایان خود نزدیکتر می‌شود. پرسش اینجاست، کشورمان تا کنون برای حفظ این میراث ایرانی، چه کرده است؟



به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، روزانه ایرانیان بسیاری با هدف زیارت به کشور عراق سفر می‌کنند، با وجود این، درصد اندكی از آنان حتی می‌دانند یکی از با شکوه ترین آثار معماری ساخته دست پدرانشان، در این کشور واقع است.

طاق كسری یا تاق خسرو (ایوان مدائن)، در شهر مدائن و در 35 كیلومتری جنوب بغداد در استان دیاله قرار گرفته است و به نظر می‌رسد اتفاق بدی نمی‌افتد اگر تورهای زیارتی و سیاحتی که وظیفه گرداندن ایرانیان را بر عهده دارند، تدابیری بیندیشند که ایرانیان بتوانند از تاق خسروانی نیز دیدن کنند.

این کار دو مزیت دارد: نخست اینکه ایرانیان زائر، با تاریخ کشورشان نیز بیشتر آشنا می‌شوند و دوم اینکه عراق در صورت افزایش شمار بازدیدکنندگان از این اثر تاریخی مجبور می‌شود حفظ و مرمت و رسیدگی به زیرساخت‌های گردشگری این اثر تاریخی ایرانی را جدی تر بگیرد.

تا هنگامی که خودمان جهت حفظ و نگهداری از میراث فرهنگی سرزمینمان کوشا نباشیم، نه تنها دیگران برای حفظ و نگاهبانی از داشته‌های فرهنگیمان دل نمی‌سوزانند، چه بسا (با تجربه‌ای که در این زمینه وجود دارد)، در جهت نابودی هر آنچه در منطقه به نام آثار ایرانی وجود دارد، همه ابزارهای خود را به کار گیرند.

به جایی بر نمی‌خورد اگر از بودجه‌های هنگفتی که برای سازندگی عراق سرازیر می‌شود، مبلغ ناچیزی نیز به حفظ، نگهداری و مرمت طاق کسری و توسعه زیرساخت‌های گردشگری این بنای ایرانی اختصاص یابد.

 

نابودگران تاریخی طاق کسری

خوشبختانه توده مردم عراق با توجه به ریشه‌های مشترک تاریخی با ایران، هیچگاه درصدد نابودی آثار ایرانی کشور خود نبوده و نیستند. مشکل اصلی در این زمینه، حکومت‌های نژادپرست و خودکامه و افراد متعصبی هستند که با ایران و ایرانی دشمنی و کینه تاریخی دارند؛ دشمنی و کینه‌ای که باید از لحاظ جامعه شناسی، درباره آن کنکاش تاریخی صورت گیرد.

هارون الرشید، خلیفه عباسی کوشید طاق کسری را کاملا ویران کند، ولی در انجام هدف خود ناکام ماند.

• صدام و تلاش برای نابودی کاخ خسروانی

تاق خسرو تا اواخر حكومت رژیم بعث عراق، به عنوان یكی از مهمترین تفریح‌گاه‌‌های اعراب شناخته می‌شد، اما رژیم بعث كه تاب این استقبال را نداشت، اقدام به تخریب بیشتر این مكان كرد.

نخست به دستور صدام، موزه ‌ای از عكس ‌های وی به شیوه‌ ای مدرن نزدیك این مجموعه تاریخی ساخته شد كه هدف از آن، تغییر مكان تجمع مردم از ایوان مدائن به آن مكان بود. اما این موزه نتوانست جایگاه باارزش ایوان مدائن را نزد مردم تغییر دهد؛ از این رو صدام دستور تخریب برخی مكان‌ها و دیوارهای باستانی این مجموعه را صادر كرد.

 


این جنایتکار نژادپرست حتی در نوشته‌‌های سنگی قدیمی مجموعه نیز دست برد و به عمد، اسم خود را وارد آنها كرد تا با خدشه‌ دار كردن این مجموعه تاریخی، مردم را از تجمع در آن باز دارد. این عمل وی سبب شد تا یونسكو، با ارسال نامه‌ ای از این اقدام دولت عراق شكایت كرده و پس از آن، طاق كسری و ایوان مدائن را از فهرست آثار ثبت شده یونسكو حذف كند.

پس از مدتی، رژیم بعث، سفر به این مكان را ممنوع اعلام كرد و با گذشت یك سال از منع سفر به آن، صد و هفتاد نفر از متخلفان را به جرم رفتن به این مكان، اعدام كرد. پس از این واقعه، این مكان متروك باقی ماند و هیچ اعتنایی به آن نشد و روز به روز بر فرسودگی و خرابی‌‌های آن افزوده شد.

تاق خسرو و تروریست‌های فرهنگی

در پی تصرف عراق به دست نظامیان آمریكا و هم پیمانانش در سال 2003، آسیب‌های بسیاری به این مكان وارد شد؛ به گونه ‌ای كه در پی درگیری‌های پیاپی نظامیان خارجی با نظامیان بعثی، این مكان نیز هدف گلوله و بمب ‌های دو طرف قرار گرفت. این در حالی بود كه پس از آن، امكان سفر به این مكان برای مردم مهیا شده بود و رونق از دست رفته، به تدریج دوباره به آن باز می‌گشت.

با شروع فعالیت گروه‌های تروریست در عراق، وضع مجموعه ایوان مدائن باز هم بدتر شد. در ماه فوریه 2005، تروریست‌‌ها با انجام یك عملیات تروریستی، قسمتی از ایوان مدائن را تخریب كردند كه از آن به عنوان بزرگ ‌ترین آسیب به این مجموعه پس از اشغال عراق یاد شده است.



در پی اعلام خطر نابودی این مجموعه تاریخی ارزشمند در عراق، مقامات میراث فرهنگی ایران اعلام كردند قصد دارند با كمك یونسكو، این مكان تخریب شده را بازسازی كنند و دوباره آن را به جمع آثار ثبت شده در اسناد میراث فرهنگی یونسكو بازگردانند.

بر خلاف انتظار، این عمل پسندیده ایرانی ‌ها را اعراب افراطی و تندرو، مداخله در امور عراق و راهی برای حاكمیت بر این كشور تعبیر كردند؛ به گونه‌ ای كه یكی از پایگاه‌های اینترنتی عرب، موسوم به الصوت العروبه نوشت: «ایرانی‌‌ها با كمك سپاه پاسداران و سازمان اطلاعات خود، به بهانه‌ بازسازی ایوان مدائن كه یادآور ستیز پیشینیان آنها ضد پیغمبر اسلام (ص) است، می‌ خواهند عراق را به تصرف خود درآورده و یاد و خاطره سلسله‌ گذشتگان كفار خود را زنده كنند.»

البته مقامات عراقی نه فقط تا كنون پاسخ منفی‌ به مقامات ایرانی نداده ‌اند، بلكه حاضر به همكاری و ادامه مذاكرات با مقامات ایرانی در این باره نیز شده ‌اند. البته این مذاكرات به سبب وجود ناامنی در عراق به تعویق افتاده است. اما مقامات عراقی اطمینان داده ‌اند كه به حرف‌‌های مغرضانه برخی رسانه ‌های عربی گوش نخواهند داد و با كمك ایرانیان، میراث فرهنگی خود را كه مشتركات زیادی با ایرانیان دارد، بازسازی و زنده خواهند كرد.



چیستی تاق خسروانی...

طاق کسری (تاق خسرو) یا ایوان مدائن، کاخ پادشاهان ساسانی در شهر «اسبانبار» در ساحل خاوری رود دجله و از مهم ترین سازه ‌های دوران ساسانیان است، محلی که در شهر مدائن در 35 كیلومتری جنوب بغداد کنونی در استان دیاله که از استان‌های مرزی و شرقی عراق است، قرار گرفته است.

بیشتر گمان می‌ شود که طاق کسری در تیسفون جای‌ دارد، ولی تیسفون، اسبانبر و چند شهر کوچک دیگر مانند بغداد، روی هم شهرگان یا مدائن را تشکیل می‌ دادند. طاق اصلی این کاخ، بلندترین طاق خشتی ساخته شده به دست انسان است. بلندای این طاق 35 متر، پهنایش 25 متر و درازایش 50 متر است.

بنا بر آنچه در نوشتار پهلوی خدای‌ نامگ آمده ‌است، این کاخ به دستور شاپور اول ساخته ‌شده ‌است.

بسیاری نیز ساخت این کاخ را به نوشیروان بزرگ، شاه مشهور و مقتدر ساسانی نسبت می‌دهند.

برخی نیز اینچنین می‌گویند که تاریخ ساخت این بنا، به زمان اشكانیان باز می‌‌گردد كه در زمان ساسانیان به دستور انوشیروان ساسانی بازسازی و توسعه یافته است.

گفتنی است شیوه معماری این بنا پارتی است.

مدائن در حقیقت همان تیسفون، پایتخت سلسله ساسانی است كه با حمله اعراب و تصرف آن به دست آنها، به مدائن تغییر نام یافت.

این شهر در روزگار خود، از چنان زیبایی‌ ای برخوردار بود كه اعراب ساده سپاه اسلام وقتی آن را فتح كردند، به چنان حیرتی دچار شدند كه گفتند تیسفون همان بهشت موعودی است كه پیغمبر وعده ‌اش را به ما داده بود !

پس از آن، این شهر تبدیل به تل ویرانه ‌ای شد كه زیبایی گذشته خود را هرگز باز نیافت.

این كاخ پس از حمله اعراب، به كلی نابود شد و جز ویرانه ‌های طاق آن كه ارتفاعی در حدود 70 متر دارد و شماری از دیوارهای كاخ هیچ چیز باقی نماند.

در گذر زمان، شهر پویایی خود را باز یافت. قرن‌ها بعد، این مكان به یك تفرج‌گاه زیبا برای مردم تبدیل شد كه همه ساله پذیرای خیل عظیمی از مردم عراق بود كه با وجود هوای بسیار خوش و باغ ‌های وسیع به آنجا سفر كرده و وقت خود را در كنار بقایای طاق كسری و دیوارهای اطراف آن می‌ گذراندند.

مردم عراق و اعراب منطقه از این بنا نه به سبب پیشینه تاریخی، بلكه به علت سندیت اسلامی آن مبنی بر اینكه روزی كه پیامبر اسلام (ص) به دنیا آمد، طاق بلند آن شكاف خورد، از آن یاد می‌ كنند.

طاق کسری بقایای تالار بزرگ عهد ساسانی در محل تیسفون، عراق حالیه، که جزء کاخ سلطنتی بزرگ معروف به ایوان کسری بوده ‌است؛ طول و عرضش را به ترتیب حدود 365 و 275 متر تخمین زده‌اند. این ایوان در محله جنوبی تیسفون موسوم به اسفانبر یا اسانبر واقع بود.

در مجاورت طاق، چهار دسته ویرانه مشاهده می‌شود که جالب‌ ترین آنها تلّی است معروف به حرم کسری؛ این ویرانه ‌ها جزء ایوان کسری بوده ‌است. به فاصلهٔ حدود ۴۶۰ متری جنوب شرقی طاق، بقایای ساختمان ‌هایی مشاهده می‌شود که تا گوشهٔ دیوار معروف به بستان کسری، که شاید حصار باغ وحش بوده ‌است، امتداد دارد.

در فاصله حدود 190 متری جنوب غربی بستان، تلی به ارتفاع 6 الی 5/ 7 متر واقع است که قاعده ‌اش چهارگوش است. معروف به تل‌ الذهب (تل طلا) یا خزانهٔ کسری است و آن ظاهراً در اصل بنای واحدی بوده که خسرو پرویز برای خزائن خود ساخته بوده ‌است.

طاق کسری که بزرگ‌ترین و نظرگیرترین یادبود عظمت گذشته تیسفون است، در وسط ویرانه‌‌های مدائن قرار دارد.

• فردوسی پاکزاد و تاق خسروان

فردوسی در شاهنامه خود پس از اشاره به داستان ساخت این بنای باشکوه، چنین می‌گوید که در برابر ایوان تیسفون، پرده بسیار مجللی آویزان شده بود جواهرنشان که پس از یورش اعراب توسط مهاجمان، قطعه قطعه و میان آنها تقسیم شد.

هنگامی که کاخ تسیفون برپا بود، در روز بار عام، شاهنشاه روی تخت طلای خود می‌نشست و چون تاجی که باید برسر بگذارد، بسیار سنگین بود، آن را به زنجیری از طلا در بالای سر شاهنشاه از بالای طاق، طوری آویزان می‌‌کردند که در بالای سر وی قرار گیرد. (همین کارها را در همین اواخر برای پادشاهان قاجاریه انجام می‌ دادند و این نشانه این است که این رسوم، از دهان به دهان تا دوره ‌های جدید ادامه یافته ‌است)

سپس اعیان و طبقات مختلف امپراتوری در بیرون پرده، صف می‌‌کشیدند و طی مراسمی، پرده را کنار می‌‌زدند و شاهنشاه ایران باشکوه و جلال مخصوصی روی تخت خود پدیدار می‌گشت و به طبقات مختلف بار می‌ داد.



هان ای دل عبرت بین ...

و چه خوش گفت خاقانی به شاهان و رهبران خودکامه همه اعصار تاریخ، هنگامی که شکوه بر باد رفته تاق خسروان را مشاهده کرد:
هان ای‌ دل‌ عبرت‌ بین‌ از دیده‌ نظر كن‌ هان‌
ایوان‌ مدائن‌ را آیینه‌ عبرت ‌دان‌

.. مست‌ است‌ زمین زیرا؛ خورد است‌ به جای‌ می‌
در كاس‌ سر هرمز، خون‌ دل‌ نوشروان‌

كسری‌ و ترنج‌ زر، پرویز و تر‌ زرین‌ بر
بر باد شده‌ یكسر، با خاك‌ شده‌ یكسان‌

تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴۹
انتشار یافته: ۱
در سفر زیارتی ام به عراق،‌ به قصد زیارت حضرت سلمان محمدی فارسی به مدائن رفتم ،‌همانجایی که تاق کسری نیز قرار دارد اما مع الاسف نیروهای امنیتی عراق در شهر مدائن مانع ورودمان به شهر شدند، لذا از مسئولین خواسته می شود تا امکان زیارت و دیدن این اماکن را با عقد تفاهم نامه ای با دولت عراق برای مردم فراهم نمایند. با تشکر
آثار باستانی داخل مملکت به طرز بیرحمانه ای کم توجهی میشند خارج کشور که جای خود دارند
گزارش ارزشمند و خوبيست انشا ءالله دولتيان برنامه ريزي كنند! تا اين اثر تاريخي حفظ شود
با دیدن این ویرانه ها خیلی ناراحت شدم.معلوم نیست مسولان ما چه میکنند؟ سازمان میراث فرهنگی چه وظیفه ای دارد؟
گرچه من شما تابناک را کاملا از مردم نمیدانم چون حرف دل مردم را نمیزنید. ولی بعضی زمان ها مانند این مقاله در باره عمت و شکوه قدرتمندی ایرانی ها با عدالت صحبت میکنید و حرف 70 میلیون ایرانی که دارند هویت شان را از دست مدهند را بیا میکنید. باد به شما آفرین گفت
چي بگيم كه دلمان خون است از نابودي آثار و عظمت ايران باستان.
عجب عظمتی............
بنده خدا.ما اگه خیلی هنرمندیم مواظب آثار تاریخی و باستانی در داخل کشور خودمون باشیم .اونوقت یه فکری برای آثار باستانی ایرانی خارج کشور می کنیم!!
از این مطلبتون کمال تشکر رو دارم و در فکرم اگر تابناک نبود سرنوشت بسیاری از واقعیات به باد فنا بود. باز هم تشکر میکنم
"تاق خسروانی، یادگار شکوه ایران باستان، با بی توجهی عراق، روز به روز به پایان خود نزدیکتر می‌شود...."
روزگاری، ایران از مرز غربی ترکیه تا هندوستان، و از جمهوری های تازه استقلال یافته تا ورای خلیج همیشه فارس، گسترده بود. هزینه میراث باقی مانده در این کشورها را ایران باید بپردازد؟!! بهتر نیست به جای این کار، با دیپلماسی فعال، جلوی سو استفاده از نام های مجعول، یا بهره برداری از نام دانشمندان و فرهیختگان کشورمان به کام این کشورها، گرفته شود؟؟ چرا فکر می کنید فقط هزینه کردن، علاج کار است و به فکر چگونگی آن نیستید؟!!! شما که رسانه بیگانه نیستید؟؟؟
ممنون بابت گزارش خوبی که دادید.
البته نباید انتظار داشت که حکومت ایران فکری برای این بنا بکند. اینها به میراث فرهنگی داخل کشورشون هم اهمیت نمی دهند چه برسد به خارج کشور!

در ضمن در کنار ایوان مدائن قبر سلمان فارسی هم قرار دارد که زیارت آن هم می تواند در دستور کار تورهای زیارتی به عراق قرار گیرد.
دلتون خوشه آثار باستاني درون خاك ايران در حال نابودي است نمونه اش هم گنبد مسجد شيخ لطف اله اصفهان و هزارن نمونه ديگر آنوقت شما از خارجي انتظار داريد اونم از عراق جنگ زده كه بهانه نداشتن بودجه را خواد آورد
بسيار با شكوه است و انسان رابه وجد مي آورد و صد حيف كه اين آثار در حال از بين رفتن هستند البته آثاري كه در داخل كشورمان قرار دارند هم حال و روز خوشي ندارند حداقل به آثار داخل كشور بپردازيم.
باورم نمی شه تابناک این مطلب رو زده باشی
دمت گرم
دلت به حال آثار باستانی داخل ایران بسوزه نه اونایی که دستمون بهش نمی رسه
سئوال اينجاست كه چرا جمهوري اسلامي براي ترميم و مرمت اين آثار باستاني كه مربوط به اجداد ايرانيان است اقدام خاصي نميكنه
من در سال 1356 كه براي زيارت عتبات به كربلا رفته بوديم از اين مكان هم كه در نزديكي شهري به نام سلمان پاك (مدفن سلمان) قرار دارد ديدن كرديم. در آن زمان اين مكان از تميزي نسبي برخوردار بود و فكر كنم يك حمام آب معدني هم كنار آن بود. البته آن زمان من 10-11 سالم بيشتر نبود.
حرف شما قبول
بابا اول به مقبره کورش کبير تخت جمشيد کاخهاي موجود و ديگر جاهاي تاريخي خودمون توجه کنيم که در کشورمان است بعد به آن آثار باستاني در کشور ديگر برسيم حتي اگر مال خودمان باشد
چون با رسيدگي بر آثار تاريخي داخل ايران مي توانيم از آن دفاع کنيم وگرنه آنها در جواب مي گن شما اگر زرنگ هستيد به آثار تاريخي داخل خاک خودتون برسيد اين پيش کش
به فکر نان باش که خربزه آب است...
پیشنهاد بازدید ار انجا عالی است
افسوس از ايران بر باد رفته و تاراج شده -اما بايد بدانند كه هيچ وقت نمي توان ماهيت يك ملت را براي هميشه از بين برد-به اميد ايراني با تمام عظمت گذشته
چقدر مسئولین میراث فرهنگی ما به فکر آثار تاریخی در ایران هستند که ار کشور عراق با اون همه درگیری داخلی انتظار رسیدگی دارین..مسجد عتیق شیراز نمومه بارزش است!
ای کاش میشد تاق کسرا را به ایران منتقل میکردیم .باتشکرازمقاله شما لطفاموضوع را ازمقامات ذیربط پیگیری نمایید.
سپاسگذارم این خبر رسانی خوبی که انجام دادید . وبیشتر از این دست مطالب بنویسید .
گریه م گرفت ......... .
تاریخ ما با خاک یکسان میشه و دم بر نمی آید .. .
مي دانم نظرم را نشان نمي دهيد. ولي همين قدر كه خودتان بخوانيد كافيست. اين حرفها را بايد كسي بزند كه خودش رفتار درستي با آثارش داشته باشد. وضعيت آثار باستاني در كشور ما فاجعه است. بدتر از عراق و يا هر جاي ديگر. بهترين راه براي حفظ اين آثار اهداء آنها به موزه هاي بزرگ و امن دنيا است تا لااقل در آينده آثار و اسمي از ايران بماند.
حالا هر چه مي خواهيد به فكر من بخنديد و يا بد بگوئيد ولي راهي جز اين نيست.
تابناک! فقط این غیرت ایرانیی که داری باعث میشه قابل تحمل باشی! آفرین به نگارنده این متن!
دریغا از ایران که ویران شود
کنام پلنگان و شیران شود
تشكر از تابناك
بازم به غیرت ایرانی که به چیزایی که واقعا با ارزشه ، اهمیت می ده.
ازتون ممنونم که وقت گذاشتید این اطلاعات رو کسب کردید اما در همین ایران آثار باستانی,زیاد مهم نیست حالا اونجا که عراقه!!!!برا کی مهمه ؟
شما همینایی که تو ایران هستن رو حفظ کنین بقیه اش پیشکش !!!
آثار باستانی هم خوش شانس و بد شانس دارن اونایی که تو ایرانن بد شانسن
دندانه هرقصری پندی دهدت نونو
پندسردندانه بشنو ز بن دندان
پدر آمرزیده این چه پیشنهادیه ؟!
آثار تاریخی مملکت خوذمون دارن از بین میرن و کسی به فکرشون نیست . کافیه به آثار باستانی بجامانده در شوش و چغازنبیل و تخت جمشید نگاهی بیاندازید و برای مملکت خودتون مادری کنید البته اگر ایرانی هستید چون شاید نویسنده سطور بالا عراقی است و ما خبر نداریم !
تخت جمشید، پاسارگاد و ... تو دل ایران دارن از بین میرن، اونوقت شما میگی بریم عراق پول بدیم به کسایی که به کشورمون تجاوز کردن، تا شاید یه مبلغی هم به میراث فرهنگی ما در اونجا برسن؟؟؟؟؟
به ماچه که در بیرون ازایران خرج کنیم
با تشكر از تابناكيهاي عزيز و اين گزارش هر چند دردآور و لي .عالي ايزد نگهدار فرزندان ايران زمين باد.
صد افسوس.آن شکوه و عظمت کجا و این کجا!!!
زیبا ترین جمله ای که تا حالا توی تابناک خوندم این بود
"به جایی بر نمی‌خورد اگر از بودجه‌های هنگفتی که برای سازندگی عراق سرازیر می‌شود، مبلغ ناچیزی نیز به حفظ، نگهداری و مرمت طاق کسری و توسعه زیرساخت‌های گردشگری این بنای ایرانی اختصاص یابد."
ممنون
وقتي آثار باستاني و طبيعي كشور در شرف نابودي است شما از دولت انتظار داريد چنين همتي كند؟
ای بابا این همه میراث فرهانگی داخل کشور داره نابود میشه و هیچکس عین خیالش هم نیست اینکه دیگه تو کشور عراقه
زنده باد ايران
نوشتار خوبي بود اما دوست نويسنده خوب است بدانند كه مردم عراق براي ديدن اين طاق به مدائن نمي روند بلكه براي زيارت مرقد صحابي جليل القدر سلمان محمدي (فارسي) كه معروف به سلمان پاك است به مدائن مي روند.
این بنا یونانی است و هیچ ارتباطی به ساسانیان ندارد. نام معمار یونانی آن نیز در کتیبه آن حک شده است
ما اگه خیلی بیل زنیم آثار داخل ایران را نگهداری کنیم اونهایی که تو عراقه پیشکش
اگر با يكي از آثار باستاني متعلق به امپراتوري روم كه در سوريه و اردن پراكنده هستند اينطور برخورد مي شد دولتهاي غربي سكوت مي كردند؟ آنها از محو آثار تاريخي مربوط به ايران خوشحال هم مي شوند.
فوق العاده عالی بود.....تابناک ممنون
حیف از این و صد حیف از آن ما میراث تاریخی در دل سرزمینمان تخریب شدند و بر باد رفته اند چه برسد به آن طاق که در غربت و در میان کسانی است که ایران و ایرانی را قبول ندارند گذشته و تمدن ایران هم مورد بغض داخل است و هم مورد کینه خارج است از داخل ایرانی ها درگیر مشکلات و گرانی و بیکاریند و از خارج مورد تهاجم وتهدید دشمنان خدایا خودت در رحمتی بگشا ای مشکل گشا و ای فریاد رس مظلومان *
مگه تخت جمشيد يا پاسارگاد خودمان وضعيت بهتري داره؟!!!!!
آثار تاریخی سند قدیمی کشور ماست . بیایید همه ما به هر نحوی ولو نوشتن متن ساده در دفاع از تخریب آثار باستانی کشورمان سهیم شویم . به امید روزی که دولتی دلسوز به این عظمت ایرانیان پرداخته و با تهیه فیلم و حراست از این آثار . ایران و ایرانی را شاد کند
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل