بازدید 58162

یارانه این خانوارها از آذرماه حذف می شود!

زمستان امسال برای جبران بخشی از ناترازی گاز، می‌توان مانند سال گذشته با محاسبه پلکانی گازبها، علاوه بر ایجاد عدالت در پرداخت یارانه به هر خانوار، بخشی از ناترازی گاز را با کاهش مصرف جبران کرد.
کد خبر: ۱۱۴۷۹۳۹
تاریخ انتشار: ۰۸ آبان ۱۴۰۱ - ۱۷:۰۷ 30 October 2022

به گزارش تابناک، فرارو نوشت: ایران را می‌توان بزرگترین پرداخت‌کننده یارانه سوخت در جهان دانست. ایران در سال ۲۰۲۰ میلادی سهمی معادل ۱۶ درصد از یارانه انرژی جهان را به خود اختصاص داده بود.

در حالی که مجموع یارانه انرژی پرداخت شده در جهان در سال ۲۰۲۰ میلادی، کمی بیش از ۱۸۱ میلیارد دلار بوده، ایران در مجموع آن سال ۲۹.۶ میلیارد دلار یارانه به بخش انرژی پرداخت کرد.

از سوی دیگر، گزارش تفریغ بودجه سال ۱۳۹۹ نیز نشان می‌دهد، ایرانی‌ها بیش از ۱.۶ هزار هزار میلیارد تومان یارانه پنهان دریافت کرده‌اند که از این میزان ۱.۴ هزار هزار میلیارد تومان مربوط به بخش‌های مختلف انرژی از گاز طبیعی تا فرآورده‌های نفتی و آب و برق است.

در واقع حدود ۹۰ درصد از یارانه پنهانی که در سال گذشته در ایران پرداخت شده مربوط به بخش انرژی است که در گاز عددی معادل ۹۸۰ هزار میلیارد تومان و در بخش فرآورده‌های نفتی نیز ۴۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

۱.۶ هزار هزار میلیارد تومان در واقع ۲.۵ برابر عملکرد بودجه عمومی دولت در سال ۹۹ است. همچنین این عدد معادل ۴۶ درصد از حجم نقدینگی کشور در آن سال به شمار می‌رود.

بررسی‌ها نشان می‌دهد، ایرانی‌ها درمجموع معادل۶.۳ میلیون بشکه نفت در روز انرژی مصرف می‌کنند. عددی که به آسانی قابلیت صرفه‌جویی ۵۰ درصدی را دارا است. در کنار این یارانه عظیمی که به دلیل فاصله قیمتی در ایران با میانگین جهانی وجود دارد، بدمصرفی در انرژی نیز باعث شده تا نگرانی‌ها نسبت به واردات انرژی بیشتر شود.

این موضوع علاوه بر سوخت‌های مایع مانند بنزین در خصوص گاز نیز حکمفرما است. در حال حاضر ایران ظرفیت تولید روزانه بیش از یک میلیارد متر مکعب گاز را دارا است. با این حال تولید گاز شیرین کشور روزانه تا ۸۶۰ میلیون متر مکعب در روز برآورد می‌شود. اعدادی که در مقیاس جهانی، به اندازه مصرف چند کشور است اما به تنهایی در ایران سوزانده می‌شود.

در زمستان سال گذشته ایرانی‌ها در بخش خانگی به طور میانگین ۶۵۰ میلیون متر مکعب در روز گاز سوزاندند. این رقم در برخی روزها تا بالای ۷۲۰ میلیون متر مکعب در روز نیز بالا رفت.

یارانه این خانوارها از آذرماه حذف می شود!

در واقع اگر جریمه مشترکان پر مصرف در سال گذشته انجام نمی‌شد این رقم ممکن بود بالاتر باشد. بر اساس اعلام شرکت ملی گاز ایران، پس از اجرای این طرح در زمستان سال گذشته، میزان مصرف ۵۰ درصد از پله ششم به بالا کاهش یافت و این دسته از مشترکان مشمول پاداش صرفه‌جویی تا ۱۲۰ هزار تومان شده‌اند. نکته مهم آن است که هرچند تعرفه گاز افزایش پیدا کرد اما هنور با قیمت ارزش گاز فاصله دارد.

از سوی دیگر آنگونه که وزیر نفت نیز بر آن تاکید دارد، بیشترین یارانه انرژی را مشترکان پرمصرف دریافت می‌کنند که نشان‌دهنده آن است عدالت اجتماعی رعایت نشده است، با این حال مبنای افزایش تعرفه گاز مشترکان پرمصرف قیمت گاز صادراتی نیست و خیلی پایین‌تر از آن است و به‌صوت پلکانی محاسبه می‌شود.

با نزدیک شدن به ماه‌های سرد سال و افزایش مصرف گاز در کشور، دوباره نگرانی‌ها نسبت به ناترازی گاز در زمستان امسال مطرح است.

در حال حاضر، تقریبا ۳۷ درصد مصرف گاز کل کشور در بخش گاز خانگی و تجاری است و این میزان به صورت میانگین سالانه است و در زمستان و فصل‌های سرد سال این نسبت مصرف گاز به مراتب بالاتر از ۵۰ درصد کل مصرف کشور است. بنابراین سیاست بهینه در این زمینه تمرکز بر بهینه‌سازی مصرف به خصوص در بخش خانگی و تجاری است.

البته نگاهی به آمارها و گزارش‌ها نشان می‌دهد بخش خانگی در تمام موارد پرمصرف نیست و حدود ۶۳ درصد از مشترکان بخش خانگی در پله‌های یک تا سه محاسبه قیمت گاز قرار دارند. در واقع ۶۳ درصد از جمعیت، الگوی مصرف گاز را رعایت می‌کنند.

مصرف گاز

این ۳ پله، در زمستان سال گذشته نیز جریمه‌ای پرداخت نکردند و تعرفه گاز آنها مانند سال ۱۳۹۹ محاسبه شد. حدود ۲۵.۵ درصد از مشترکان بخش خانگی نیز در پله‌های ۴ و ۵ قرار دارند که افزایش قیمت گازبها برای آنها بسیار ناچیز بوده است. در واقع حدود ۸۷ درصد از جمعیت با کمترین انحراف معیار از الگو، گاز را مصرف کرده‌اند.

از سوی دیگر، پرمصرف‌ها در حوزه گاز جزو دهک‌های بالای جامعه هستند تا آنجا که در بررسی شهر تهران ۸۰ درصد مشترکان بدمصرف که تا آخرین پله بالا رفته‌اند، در مناطق ۱، ۲ و ۳ شهری زندگی می‌کنند و در مجموع مناطق شمالی بیش از ۹۳ درصد پرمصرف‌ها را در خود جای داده است.

همچنین با محاسبه‌ای ساده مشخص می‌شود که مشترکان پرمصرف گازی کمتر از ۱۳ درصد کل مشترکین هستند ولی مصرف آنها به صورت میانگین بین ۵ تا ۶ برابر یک مشترک با مصرف عادی است یعنی به تنهایی این بخش به اندازه کل ۸۷ درصد مشترکین دیگر گاز مصرف می‌کنند.

بنابراین مسئله اصلی در مسئله بهینه‌سازی، کنترل و مدیریت مصرف مشترکان پرمصرف است که از طریق اعمال سیاست‌های قیمتی می‌توان مصرف آنها را کاهش داد.

بنابراین الگوی اصلی در این نقطه، تمرکز بر مشترکان پرمصرف و افزایش نمایی قیمت مصرف گاز به ازای پلکان بالاتر از الگوی بهینه مصرف است که به آن مدل تعرفه‌گذاری پلکانی پرمصرف‌ها گفته می‌شود.

در این روش مشترکان با مصرف در الگوی بهینه، با هیچ افزایش قیمتی مواجه نخواهند شد و تنها افزایش و واقعی سازی قیمت متوجه مشترکان پرمصرف خواهد بود که هم در بحث عادلانه کردن استفاده از یارانه‌ها، این مدل تعرفه گذاری، مدل مناسبی است؛ هم در کاهش مصرف و بهینه‌سازی مصرف که از طریق واقعی سازی تعرفه به وقوع می‌پیوندد.

سال گذشته، پس از چندین سال پیگیری موضوع اجرای طرح تعرفه‌گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف (IBT)، وزارت نفت دولت سیزدهم در آذر ۱۴۰۰ فاز اول حذف یارانه مشترکان پرمصرف را اجرایی کرد که نتیجه آن کاهش مصرف روزانه ۲۵ میلیون مترمکعبی مصرف مشترکان پرمصرف نسبت به سال ۱۳۹۹ شد که نشان از اهمیت بسیار بالای اصلاحات قیمتی برای مشترکان پرمصرف دارد.

امسال نیز با توجه به ناترازی گاز در کشور، می‌توان این اقدام را ادامه داد و با اعمال جریمه برای مشترکان پرمصرف گاز، بهینه‌سازی را اجرایی کرد؛ موضوعی بر اساس قانون بودجه سال جاری، منع قانونی ندارد.

طبق بند (ک) تبصره (۱۵) قانون بودجه ۱۴۰۱؛ اصلاح هزینه گاز خانگی باید به‌گونه‌ای صورت پذیرد که عمده مردم کم‌مصرف (پله‌های ۱ تا ۳) هیچ‌گونه افزایش قیمتی را در قبض ماهیانه خود نداشته و حتی مقداری نیز از هزینه آن‌ها کاسته شود.

پله‌های میانی (۴ تا ۷) افزایش معقول در حدود ۱۰۰ درصدی را تجربه کنند و در نهایت مشترکین پرمصرف (پله‌های ۸ تا ۱۲) افزایشی ۱۰ تا ۲۰ برابری را در قبوض گاز خود داشته باشند، به‌گونه‌ای که پرمصرف‌ترینِ آن‌ها (پله ۱۲) گاز را با قیمت غیریارانه ای و برابر با ارزش تجاری آن دریافت کند. علاوه بر آن جریمه نیروگاه‌هایی که بالاتر از الگوی مصرف قرار دارند، نیز که سال گذشته اجرا نشد، امسال می‌تواند بخشی از مصرف را مدیریت کند.

تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۲۴
انتشار یافته: ۲۴
این حرف ها رو بذارین کنار نسبت درآمد به هزینه سوخت را بذارین که یه اروپایی چقدر درآمد داره یا چرا اروپایی یه کویتی چون ما غیر از نفت و گاز، معدن، دریا،خاویار،فرش،زعفران،خرما، صنعت و ... چیزای دیگه داریم
دوباره گران کردن و توجیه و.....
دوباره شروع شد زمستان سخت ظاهرا برای ملت ایران بود
نقش مردم در مصرف بالای انرژی ده درصد نقش دولت هم نیست در حالی که در اغلب کشورهای دنیا متوسط مصرف بنزین کمتر از صدی چهار لیتر است در ایران این میزان به علت وجود خودروهای بی کیفیت و مصرف بالا ده درصد است که این هم به خاطر حمایت رانت گونه دولت از این بنجل های داخلی است همچنین آقایان واردات لوازم خانگی با کیفیت خارجی را ممنوع کردند و از تولیدات آشغال و پر مصرف داخلی حمایت می کنند .مهندسین ناظر در ساختمانها هیچ نظارتی بر موضوع عایق بندی ساختمان ندارد .مشکل ترافیک هم قوز بالای قوز خوب در این شرایط مرد چه کار باید بکنند ؟به عنوان مثال بنده داخل منزل یک یخچال دارم یک لباسشویی که هغته ای یک بار روشن میشه یک تلویزیون که در شبانه روز شاید سه ساعت روشن باشد و در طول شب دو تا لامپ 40 وات کم مصرف و 10 عدد هالوزن 9 وات با این حال برای من قبضی که صادر شده نوشته شما دو برابر الگوی مصرف داشتید .آقایان شکت برق و دولت بفرمایید کدوم یک از اینها را خاموش کنم ظاهرا پر مصرف یخچال هست که کسی نباید روشن کند !!!!
یارانه رو کی میده و از کدام محل درامدش؟ مگر این نیست که از پول نفت خودمان؟
هرکی بیشتر از سهمیه مصرف میکنه باید پول ازادش بده
پرداخت یارانه انرژی در ایران دروغی بیش نیست.دولت یارانه انرژی را قطع کند ولی دستمزدها را با دلار و به نرخ جهانی پرداخت کند.
با امدن پاییز وشروع هوای سرد باز عزای مصرف گاز گرفته شد وتا اخر زمستان ادامه خواهد داشت .
در برابر اختلاس ها و حقوق های نجومی و حیف و میل بیت المال. رقم ناچیزی است
چرابه اعتراضات یارانه ها پاسخ نمی دهید چراسایت یارانه هاوپیامک قطع است ومن چندین مرتبه اعتراض کرده ام وهیچگونه جوابی نداده اندلطفاپاسخگوباشید
کفگیر به ته دیگ خورده از دریافتی های نجومی مسؤلان کم کنید
تابناک عزیز خوب است , کارشناسان شما یک کار کارشناسی انجام دهند که چقدر از مصرف انرژی در کشور ما بخاطر بی مبالاتی مردم و مصرف زیاد آنها است و چقدر از مصرف انرژی برمی گردد به دستگاههای انرژی سوز , مانند 1 - خودروهای بی کیفیت داخلی که مصرف سوخت بالائی دارند 2 - انواع بخاریها و دستگاههای پلار که مشابه خارجی آنها که الان در بازار هست بسیار کم مصرف تر و کم آلاینده تر است . 3 - عدم توجه به مصرف انرژی دستگاههای برقی مانند یحچال و کولر و مایکرویو و اجاق برقی و غیره که مشابه خارجی آنها اغلب با سطح مصرف انرژی A+ در بازار موجود است اما معادل داخلی آنها سطح مصرف انرژی بالائی دارند .
بعد از این تحقیق , آن مقداری که سهم مصرف مردم و عادت مردم ایران به مصرف بالای انرژی است , را ما قبول داریم و کاملا بحق است که افزایش قیمت در آن لحاظ شود .
ملت ایران در بین کشورها کمترین حقوق را دریافت میکنند
مبنا حقوق ریالی، اما محاسبات هزینه ها بر پایه دلاری هست
ملت ایران مجبور هست کالای ایرانی پر مصرف استفاده کند و اگر بخواهد خارجی بخرد باید ۴ برابر قیمت جهانی پرداخت کند
ابتدا حضرات این مسئله را جوابگو باشید بعد اظهار فضل نمائید
چون عملا دارید با این صحبتهای نخ نما و بی اساس خشم و اعتراض را دامن میزنید
تیتر و متن همخوان نیستند
گاز یه ثروت ملیه همین مونده از مردم بگیرین حرف بیخود نزنین لطفا اخه دیگه چقد ظلمو تحمل کنیم بسه دیگه
برروی میدانهای گاز راه بروی وازکشورهای بی گازعقبترباشی
نازلترین حقوق دارید میدید. منت یارانه هم سر ملت میذارید!!
بگویند چگونه بجای توسعه شبکه برق رسانی و تولید برق تصمیم به توسعه شبکه گاز رسانی شد ایا مصرف گاز برای تولید برق بصرفتر از توسعه شبکه گاز رسانی نبود؟!
هنوز اندر خم یک کوچه ایم!!!
چرت و پرت،از یه طرف میگین کسی گاز و نفت رو نمیخره از یه طرف میگی زیاد استفاده میکنن،خب اگه مشتری خارجی نداره دیگه بحثت سر چیه؟وگرنه با شناختی که ما از مسئولین داریم اگه میشد همه شو می‌فروختند و می‌فرستادند برا آقازاده ها
جالبه ، پدر مردم رو در میارین بعدش اسمشو میزارین عدالت ، کشوری که میتونه کل گاز دنیا رو بده آنوقت با کلی منت و پول هنگفتی که از مردمش میگیره بازم تو تامین گاز مردم خودش مونده
نمیتوانیم بخاریها را کم مصرف تولید کنیم بر گردن مردم میندازیم
یارانه سوخت برای کشوری که حقوقش پایینه باید باشه....مگه میشه حقوق رو با ریال بی ارزش بدی بعد هزینه گاز رو جهانی کنی؟؟؟؟عقل و وجدان هم خوب چیزیه
خیلی جالبه
اروپا بخاط جنگ اوکراین و تحریم روسیه کمبود سوخت دارد و در سرما می لرزد
ما هم بخاطر بی تدبیری مسئولین و افزایش بی رویه هزینه گاز به بهانه عدم رعایت الگو باید در سرما بلرزیم
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # حماس # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست